Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Vai Gorkšam un Šabalam kluba trūkums maksās vietu laukumā?

Agris Suveizda

Viedoklis: Vai Gorkšam un Šabalam kluba trūkums maksās vietu laukumā?
Kaspars Gorkšs
Foto: Gints Ivuškāns/f64

Kolēģis Edmunds Novickis savā rakstā par Mariana Pahara laiku Latvijas izlasē cita starpā jau iezīmēja iespējamās sastāva aprises rītvakar gaidāmajai cīņai Turcijā, bet tagad mēģināsim šai tēmai pievērsties padziļinātāk. Kopš spēles pret Nīderlandi aizritējuši nepilni trīs mēneši, un daudzu valstsvienības futbolistu dzīvē notikuši kā pozitīvi, tā negatīvi pavērsieni, kas Paharam noteikti liek pārskatīt šo spēlētāju pašreizējo vietu hierarhijā.

Šabalam maz izredžu uz pamatsastāvu

Ja neskaita vārtsarga pozīciju, kur Andris Vaņins šobrīd ir praktiski neaizskarams, vienkāršākā un acīmredzamākā izvēle ir priekšējā līnijā. Lai arī Valērijs Šabala ir sācis visas sešas atlases cikla spēles, viņš klubā nav spēlējis kopš 29. aprīļa, atrodas sliktā sportiskajā formā un tikko veica smagu soli atpakaļ karjerā, pārejot uz Polijas 1. līgu. Turklāt ne tuvu to stiprāko klubu… Par laimi Šabalam, gan Dāvim Ikauniekam, gan Vladislavam Gutkovskim vēl ir ļoti daudz kā pierādāma U21 izlasē, citādi Valērijam varētu nākties uztraukties arī par vietu kandidātu sarakstā.

Centra uzbrucēja pozīcijā, visticamāk, vajadzētu sākt Eduardam Višņakovam, kurš labi sācis sezonu, astoņās spēlēs gūstot četrus vārtus un, tieši pretēji Šabalam, karjerā nupat sperot soli augšup. Nevar gan izslēgt, ka Pahars varētu izšķirties par Denisa Rakela vai Artūra Karašauska sūtīšanu smailē, taču tas šķiet maz ticams. Protams, Rakelam vieta pamatsastāvā šobrīd ir teju vai garantēta, bet otru vietu vienā no flangiem vajadzētu sadalīt skontiešiem Aleksejam Višņakovam un Karašauskam. Kaut arī A. Višņakova sniegums vasaras vidū bija krietni pasliktinājies, nu forma šķietami ir atgūta un vieta sākumsastāvā – nosargāta.

Autora prognoze: Rakels, E. Višņakovs, A. Višņakovs


Gorkša vieta apdraudēta kā vēl nekad

Gandrīz tikpat ilgi kā Šabala bez spēļu prakses klubā ir arī Kaspars Gorkšs, kurš, neskaitot izlasi, pēdējoreiz spēlēja 10. maijā. Lai arī Latvijas valstsvienībā tradicionāli līderu spēļu prakses trūkums nav bijis šķērslis, lai ietu pamatsastāvā, šoreiz varētu būt citādi, jo pakausī elpo uzreiz divi pienācīgi konkurenti. Lai arī pret holandiešiem aizsargu pāris bija Gorkšs-Jagodinskis, atļaušos minēt, ka šobrīd vistuvāk sākumsastāvam ir Kaspars Dubra.

Ja pirmā spēle būtu mājās pret čehiem, nevis izbraukums Turcijā, ar visai lielu pārliecību teiktu, ka spēli sāktu Dubra un Jagodinskis, taču tagad tomēr paliek liela šaubu deva. Vai Pahars riskēs līdz šim nesaspēlētu, kaujas laukā nepārbaudītu un maz pieredzējušu duetu mest zem tanka izbraukuma spēlē Turcijā, kur gaidāms milzīgs sāncenšu un tribīņu spiediens?

Tik grūtā izbraukumā ļoti svarīga būs pieredze, un šajā ziņā Gorkšs abiem pārējiem ir priekšā vairākus gaismas gadus – izlasē Gorkšs (69 spēles) aizvadījis gandrīz septiņreiz vairāk maču nekā Dubra (7) un Jagodinskis (3) kopā. Pēdējoreiz atlases ciklā Gorkšs rezervē palika 2006. gada oktobrī Ziemeļīrijā (0:1), kad viņam bija vēl tikai 25 gadi. Vēl viena izmaiņu varam gaidīt aizsardzības labajā malā, kur ļoti tuvu Ginta Freimaņa izkonkurēšanai ir Vladislavs Gabovs.

Autora prognoze: Maksimenko, Jagodinskis, Dubra, Gabovs. Jaunais kapteinis - Vaņins.

Kā spēlēs turki?

Latvijas izlasei kā pastarītei lielākajā daļā atlases spēļu nākas pielāgoties pretiniekiem, no kā var izrietēt dažādi pārsteigumi vai izmaiņas sastāvā. Tomēr pret turkiem pretinieku paredzēšana varētu būt visai grūts uzdevums, jo Fātihs Terims cikla gaitā izmantojis ļoti daudz taktisko shēmu un modeļu. Pirmkārt, sešu maču pamatsastāvos izmantotas četras shēmas: divreiz 4-2-3-1 un 4-3-3 un pa reizei 3-4-2-1 un 4-4-2. Otrkārt, shēmas ir mainītas arī spēles gaitā. Iepriekšējā mačā Kazahstānā turki ilgu laiku nespēja atklāt rezultātu un shēmas mainīja divreiz. Vispirms pēc pirmā puslaika no 4-3-3 pārgāja uz 4-2-3-1, bet 64. minūtē pārkārtojās uz 4-4-2.

Treškārt, rītvakar Konjā tā būs pavisam cita Turcijas izlase nekā tā, ko redzējām Rīgā, jo martā izlasē beidzot atgriezās tās otrais labākais spēlētājs aiz Ardas Turana – Hākans Čalanoglu no Lēverkūzenes "Bayer". Gan Turans, gan Čalanoglu var spēlēt kā malējā pussarga, tā uzbrūkošā pussarga pozīcijās, un abi divi cikla gaitā ir izmantoti arī kā centra pussargi 4-4-2 shēmās. Turklāt Latvijas izlase nedrīkstēs pat domāt par mazo sodu taktiku līdz pat 35 metru rādiusam no saviem vārtiem, jo Čalanoglu ir viens no vadošajiem standartsituāciju izpildītājiem Eiropas elites līgās un ir bīstams praktiski no jebkura punkta. Uz viņa fona nobāl arī Krištianu Ronaldu, kurš pēdējos gados savas slavas dēļ ļoti apšaubāmi uzskatīts par tiešo brīvsitienu meistaru.

Autora prognoze: turki sāks ar 4-2-3-1 un Čalanoglu desmitnieka pozīcijā, iešanu uz visu banku jeb pāriešanu uz 4-4-2 vajadzības gadījumā atstājot otrajam puslaikam.

Kur spēlēs Cauņa?

Iemesls, kāpēc turku izlases iztirzāšana sekoja pirms mūsu vidējās līnijas, bija tāds, lai parādītu, ka Pahars shēmas izvēli diez vai varēs ar lielu pārliecību pielāgot pretiniekiem. Piemēram, ja turki sāktu ar 4-2-3-1, Latvija varētu sākt ar 4-3-3, lai vidējā līnijā dabiski izveidotos trīs pussargu pāri. Tāpēc ticamāk, ka shēma un spēlētāju pozīcijas būs atkarīgas no konkrētiem mērķiem un uzsvariem.

Lai arī turki īpaši neizceļas ar agresīvu un organizētu presingu, tomēr izbraukumā spiediens varētu būt pietiekami liels un Latvijas izlase bumbas atgūt varētu diezgan zemu savā laukuma pusē. Tāpēc mans minējums būtu, ka Pahars vēlēsies nodrošināties, lai komanda spētu pārliecinoši iziet no aizsardzības, nezaudētu bumbu soda laukuma tuvumā un tālāk jau nogādātu bumbu flangos, kur mums būs ātri futbolisti, bet turkiem – pietiekami lieli caurumi. Tādējādi mūsu labākais pussargs Cauņa varētu spēlēt diezgan zemu, kas varētu likt domāt par shēmu 4-2-3-1. Taču tad rodas problēma desmitā numura pozīcijā – pie Pahara tajā spēlējušais Artūrs Zjuzins vasarā ir ar pavisam minimālu praksi un kluba dēļ izlasei pievienojās vēlāk nekā pārējie, bet Jāņa Ikaunieka traumas dēļ nav vispār.

Grūti uzminēt ne tikai shēmu, bet arī vidējās līnijas trio – ja nebūs problēmu ar veselību, spēli noteikti sāks gan Cauņa, gan Igors Tarasovs, taču uz atlikušo vietu pilnīgi reāli var pretendēt jebkurš no izsauktajiem centra pussargiem.

Autora prognoze: Pahars sāks ar 4-3-3 un izvēlēsies Cauņu, Tarasovu un Laizānu.

Vai Gorkšs pret Turciju ir jāsūta pamatsastāvā?

  • 68

  • 55


  +4 [+] [-]

, 2015-09-02 17:11, pirms 9 gadiem
Pēc kaujas jau visi gudri, bet izvērtējot, cik spēles Liepājas sastāvā nospēlēja Maksimenko ( domāju, ka paredzēt to varēja ), tad varēja jau paņemt Gorkšu uz Liepāju. Ja problēma bija malējie aizsargi, tad tas pats Mihadjuks var spēlēt abās malās aizsardzībā.( to darījis gan izlasē, gan klubos ) Tagad vismaz Kasparam būtu regulāra spēļu prakse, kā arī ieguvēji būtu bijuši gan izlase, gan FK Liepāja. Nu jau protams par vēlu.

  +6 [+] [-]

, 2015-09-02 17:18, pirms 9 gadiem
Domāju, ka Šabalam šī brīža situācijā nekādi netikt pamatsastāvā. Pamatsastāvā jāsūta E. Višņakovs un viņa tuvākais aizvietotājs būs Karašauks, jo Rakels visticamāk spēlēs kā malējais pussargs. Šabalu var sūtīt laukumā uz maiņu, lai atgūst lielo spēļu garšu.

Par Gorkša vietas apdraudējumu nebūtu tik pārliecināts. Skaidrs, ka Jagodinskis dosies pamatsastāvā, bet Dubram vēl nesen bija trauma, kuras dēļ viņš pilnvērtīgi nevarēja palīdzēt BATEI ČL kvalifikācijas mačos + Gorkšam ir liela pieredze. Domāju visu izšķirs abu spēlētāju sniegums treniņos. Kurš būs labāks, tas arī sastādīs centra aizsargu duetu ar Jagodinski.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-09-02 17:56, pirms 9 gadiem
Ja Gorkšs prom, tad kapteinim ir jābūt Vaņinam!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2015-09-02 18:14, pirms 9 gadiem
Treniņi ir viena lieta, bet spēle pavisam kas cits. Jau pārāk ilgi Gorkšam nav spēļu prakses, cerams, ka Pahars laidīs laukumā kādu, kurš regulāri spēlē.

     [+] [-]

, 2015-09-02 18:54, pirms 9 gadiem
Gorkšs jau pagājšgad bez spēļu prakses spēlēja tā, ar dievu uz pusēm. Tagad viņš ir par gadu vecāks.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-09-02 20:06, pirms 9 gadiem
Tātad pēc kārtas:

Pirmkārt, Agri, Gorkšam 2006.gada oktobrī Ziemeļīrijā bija 25 gadi, nevis 23. Turklāt pēc dažām dienām palika 26.

Otrkārt, teikt, ka tajā spēlē Ziemeļīrijā viņš palika rezervē, ir samēra īpatnēji, jo tajā laikā vispār bija brīnums, ka viņu izlaida uz puslaiku, jo tā bija viņa pirmā īstā spēle izlasē. Šķiet, toreiz viņš tika laukumā tikai tāpēc, ka Smirnovam bija kaut kādas problēmas.

Treškārt, manuprāt, bezierunu sākumsastāva aizsargs pēc visiem parametriem ir Jagodinskis, kurš jau spēlēja pa 90 minūtēm pēdējās divās spēlēs, un darīja to labi. Viņš vienīgais spēlē stabili klubā, kurš spēlē pret tādām komandām, pret kādām neviens cits Latvijas aizsargs nespēlē. Aizsardības centrā lieku uz Gorkšs-Jagodinskis. Bet, protams, mēs jau nezinām, kas darās treniņos un Pahara galvā.

Ceturtkārt, ļoti izbrīnīts būšu, ja šādā spēlē spēlēs uzbrūkošais Gabovs. Jo īpaši, kopā ar mazpieredzējušajiem Jagodinski un Dubru, ja būs tāds centrs. Par kreiso malu gan nezinu- tur abi vienlīdz cienīgi. Kurakins un Maksimenko.

     [+] [-]

, 2015-09-02 20:09, pirms 9 gadiem
Mīlas Bimbambols rakstīja: Pirmkārt, Agri, Gorkšam 2006.gada oktobrī Ziemeļīrijā bija 25 gadi, nevis 23. Turklāt pēc dažām dienām palika 26.
Paldies

  +2 [+] [-]

, 2015-09-02 20:41, pirms 9 gadiem
golsss rakstīja: Gorkss ir lloti pieredzeejis. Kaa Kollinko neaizstaajams.
Davaj Zemļinskis ar Astafjevu arī lai iet laukumā! Šiem liela pieredze futbolā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-09-02 21:08, pirms 9 gadiem
Šabalas vietā vienu no Saldus treniņmaisiem. Līgas atbilstošas.

     [+] [-]

, 2015-09-02 22:19, pirms 9 gadiem
Key Nr.23 rakstīja: Pēc kaujas jau visi gudri, bet izvērtējot, cik spēles Liepājas sastāvā nospēlēja Maksimenko ( domāju, ka paredzēt to varēja ), tad varēja jau paņemt Gorkšu uz Liepāju. Ja problēma bija malējie aizsargi, tad tas pats Mihadjuks var spēlēt abās malās aizsardzībā.( to darījis gan izlasē, gan klubos ) Tagad vismaz Kasparam būtu regulāra spēļu prakse, kā arī ieguvēji būtu bijuši gan izlase, gan FK Liepāja. Nu jau protams par vēlu.
Labi zināms, ka Gorkšs sev cenu nenolaiž
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja