Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

1. un 2. grupa: Skandināvu duelis un dāņu lielā iespēja

Andrejs Siliņš

1. un 2. grupa: Skandināvu duelis un dāņu lielā iespēja
Markuss Bergs un Henriks Larsons Zviedrijas izlases treniņā
Foto: AFP

Šovakar 1. un 2. kvalifikācijas grupās tiks aizvadītas priekšpēdējās kārtas spēles Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā. Dānijas izlase ar uzvaru jau šovakar var nodrošināt vietu finālturnīrā.

Skandināvu duelī dāņiem lielā iespēja

Šovakar Kopenhāgenā lielo iespēju tikt uz pasaules čempionāta finālturnīru var nodrošināt mājiniece Dānijas izlase, kas uzņems citus skandināvus un tuvākos sekotājus turnīra tabulā Zviedriju. Dāņi nodrošinās 1. vietu, ja uzvarēs, bet viņi noteikti būs laimīgi arī par neizšķirtu, jo tad 1. vieta no Dānijas rokām izslīdēs vien gadījumā, ja pati Dānija trešdien mājās zaudēs Ungārijai, bet Zviedrija vai/un Portugāle savos mačos paņems maksimālos punktus, pie tam tad zviedriem un/vai portugāļiem arī jāpanāk labāku vārtu starpību nekā Dānijai (šobrīd dāņiem ir piecu vārtu pārsvars pār Zviedriju un sešu vārtu pārsvars pār Portugāli...). Ja nu tomēr Dānija savā laukumā Zviedrijai zaudēs, viss joprojām paliks dāņu rokās, jo tad trešdien vienkārši būs nepieciešama uzvara savā laukumā pret Ungāriju (pie šāda scenārija 21 punktu var iegūt arī Zviedrija, bet diez vai zviedri iegūs labāku vārtu starpību).

"Iesim laukumā ar attieksmi, ka mēs esam mača noteicēji," nopietno situāciju saprot zviedru galvenais treneris Larss Lagerbaks. "Spēlēsim savu spēli, un nedomāju, ka radīsies jebkādas problēmas, lai uz šādu attieksmi noskanotu visus spēlētājus." Dāņi tikmēr publiski izsakās p[iesardzīgi, novērtējot pretinieku zvaigznes, bet pašiem nāksies iztikt bez pieredzējušā Jespera Gronkjaēra, kurš turpina ārstēt savainojumu un sagaidāms, ka nespēlēs arī pēdējā turnīra mačā pret Ungāriju. Bukmeikeri abām komandām dod aptuveni vienādas izredzes uz uzvaru šodienas spēlē, bet neižšķirts tiek vērtēts kā vismazāk ticamais, jo tas zviedriem dažādu sakritībā var atspēlēties ar netikšanu pat pie otrās vietas grupā.

To Zviedrijai, visdrīzāk, varētu atņemt Portugāle, kas šodien tiksies ar Ungāriju savā laukumā. Ungārijas izredzes šajā macā tiek vērtētas ļoti minimāli, un tas arī pilnīgi saprotams, jo neskatoties uz līdz šim salīdzinoši blāvo sniegumu Portugālei vairs nav kur atkāpties. Paši portugāļi vienatnē vairs nevar izlemt savu likteni, tāpēc jādara viss iespējamais un neiespējamais, lai saglabātu kaut teorētiskas iespējas nonākt pasaules čempionātā. Lielākā portugāļu zvaigzne Krištianu Ronaldu atkal būs lielākais pretinieku bieds, taču ungāri ir noskaņoti kaujinieciski (Gjepess: "Es apstādināšu Ronaldu!"). Neiekļūšanu finālturnīrā portugāļiem nepiedos un, ja tā patiešām notiks, galvas ripos - jādomā, ka galvenā trenera amatam atkal būs jāmeklē jauns kandidāts.

1. grupa

VietaIzlaseSUNZGV:ZVP
1.Dānjia853015:418
2.Zviedrija84319:315
3.Portugāle834110:513
4.Ungārija84139:513
5.Albānija91445:97
6.Malta90180:221

Šveice vislabākajā pozīcijā

Vislabākās izredzes uz 1. vietu ir Šveicei. Būtībā, lai nebūtu lieki jārēķina, šveiciešiem pietiks ar rītdienas uzvaru Luksemburgā un vismaz vienu punktu trešdien savā laukumā pret Izraēlu. Ja Šveice minētajās divās spēlēs iekrāj tikai trīs punktus (piemēram, zaudē Izraēlai), tad Grieķija vai Latvija to var panākt punktu skaita ziņā (20). Vārtu attiecības ziņā pagaidām Šveicei +7, Grieķijai +6, Latvijai +5. Ja Latvija Atēnās nospēlē neizšķirti un beigās mums un grieķiem ir pa 18 punktiem, reālas iespējas izraut 2. vietu paveras arī Izraēlai – tai atliek uzvarēt Moldovu mājās un Šveici viesos (izraēļiem ir laba vārtu attiecība...), un Latvija ar Grieķiju paliek ar gariem deguniem.

Šveicieši ļoti labi apzinās atlikušo maču augsto vērtību un diezin vai vieglprātīgi attieksies pret Luksemburgu šovakar vien tādēļ, ka pretiniece ir viena no grupas pastarītēm. Vēl jo vairāk tamdēļ, ka pirmajā spēlē (savā laukumā!) šveicieši pamanījās piekāpties Luksemburgai - 1:2. Tā arī līdz šim vienīgā luksemburgiešu uzvara turnīrā, bet vēl dicvas reizes izcīnīts pa punktam, spēlējot bezvārtu neizšķirtus ar Moldovu. Luksemburgas uzvara pirmajā mačā noteikti būs devusi komandai vēl lielāku pārliecību par saviem spēkiem. Tas gan netrauce bukmeikeriem prognozēt pilnīgu drošu uzvaru Šveicei, kas arī šķiet loģiski, ņemot vērā situāciju turnīra tabulā.

Vēl svarīgs mačs Ramatganā, kur mājiniece Izraēla uzņems pastarīti Moldovu. Skaidrs, ka, lai saglabātu kaut teorētiskas iespējas pacelties uz otri vietu grupā un cīnītos papildu kvalifikācijas spēlēs par iekļūšanu finālturnīrā, izraēliesiem nepieciešams tikai un vienīgi panākums. To saprot arī bukmeikeru kantori, ar attiecīgiem koeficientiem novērtējot katras komandas izredzes. Tiesa, lai ari pastarīte, Moldova cīnījusies neslikti - minimāli zaudējumi Latvijai, Šveicei un šodienas pretiniecei Izraēlai, ar ko pirmajā mačā mājās 1:2. Pie tam neizšķirti nospēlēts ne vien ar Luksemburgu, bet arī ar Grieķiju (1:1).

2. grupa

VietaIzlaseSUNZGV:ZVP
1.Šveice852115:817
2.Grieķija842213:714
3.Latvija842213:814
4.Izraēla833217:912
5.Luksemburga81253:205
6.Moldova80353:123

Vairāk par situāciju 1., 2. un citās grupas lasi šeit:
Cīņa par PK2010 finālturnīru finiša taisnē

  -3 [+] [-]

, 2009-10-10 12:43, pirms 15 gadiem
Jūs pat iedomāties nevarat kā man gribās lai Portugāļi nekur netiktu

     [+] [-]

, 2009-10-10 12:45, pirms 15 gadiem
Un Ibra spēlē Zviedrijas sastāvā?

  +1 [+] [-]

, 2009-10-10 12:56, pirms 15 gadiem
Gribētos redzēt Dāniju DĀR!
Man jau nekas pret Šveici, bet viņi varētu vēlreiz uzkāpt uz Luksemburgas noliktā grābekļa.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-10-10 13:31, pirms 15 gadiem
Bourne rakstīja: Teorētiski arī Šveice var beigās būt 3. vietā....
Arī 4.tie

     [+] [-]

, 2009-10-10 14:26, pirms 15 gadiem
Par Dāniju un Portugāli!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-10-10 17:22, pirms 15 gadiem
intriga.