Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:319, Did:0, useCase: 3

Cīņa par PK2010 finālturnīru finiša taisnē

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Cīņa par PK2010 finālturnīru finiša taisnē
Epizode no 1. apļa spēles starp Vāciju un Krieviju
Foto: AFP

Sestdien un trešdien Eiropas zonā norisināsies izšķirošās cīņas 2010. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā. Tiks noskaidrotas gan tās izlases, kas finālturnīrā iekļūs uzreiz, gan tās astoņas komandas, kurām novembra vidū par ceļazīmi būs jāizspēlē „play-off” kārtā.

Vispirms pāris teikumi par izspēles sistēmu. Uzreiz ceļazīmes DĀR tiek visu deviņu grupu uzvarētājām, bet astoņas labākās 2. vietu ieguvējas tiks salozētas četros pāros, lai izspēlētu vēl četras ceļazīmes. Svarīgi atzīmēt, ka pie vienāda punktu skaita kā pirmais kritērijs tiek skatīta komandu kopējā vārtu starpība. Tālākajā tekstā šie pamatlikumi vairs netiks atkārtoti.

1. grupa: Dānijai vislabāk, Zviedrija un Portugāle par 2. vietu

Dānijas izlase rīt spēlēs savā laukumā ar Zviedriju. Dāņi nodrošinās 1. vietu, ja uzvarēs, bet viņi noteikti būs laimīgi arī par neizšķirtu, jo tad 1. vieta no Dānijas rokām izslīdēs vien gadījumā, ja pati Dānija trešdien mājās zaudēs Ungārijai, bet Zviedrija vai/un Portugāle savos mačos paņems maksimālos punktus, pie tam tad zviedriem un/vai portugāļiem arī jāpanāk labāku vārtu starpību nekā Dānijai (šobrīd dāņiem ir veselu piecu vārtu pārsvars pār Zviedriju un sešu vārtu pārsvars pār Portugāli...). Ja nu tomēr Dānija savā laukumā Zviedrijai zaudēs, viss joprojām paliks dāņu rokās, jo tad trešdien vienkārši būs nepieciešama uzvara savā laukumā pret Ungāriju (pie šāda scenārija 21 punktu var iegūt arī Zviedrija, bet diez vai zviedri iegūs labāku vārtu starpību).

Tā ka Dānijas pozīcijas izskatās ļoti labi. Visdrīzāk pamatcīņa norisināsies par 2. vietu. Galvenā pretendente uz to ir minētā Zviedrija, bet par diviem punktiem atpaliek Portugāle un Ungārija. Rīt Portugāle uzņems Ungāriju un šajā cīņā arī noskaidrosies, kura būs īstenā Zviedrijas konkurente. Skaidrs, ka milzu favorīte šajā mačā būs Portugāle. Ja pieņemam, ka portugāļi uzvar gan ungārus, gan vēlāk trešdien (arī savā laukumā) Maltu, tad Portugāle iekrās 19 punktus. Zviedrijai šobrīd ir 15 un spēles ar Dāniju izbraukumā un Albāniju savā laukumā. Pieņemot, ka Zviedrija uzvarēs albāņus, visu izšķir tas pats zviedru mačs Dānijā – uzvara Kopenhāgenā portugāļus atstātu aiz borta, zaudējums savukārt galīgi neder zviedriem. Savukārt neizšķirta gadījumā beigās Portugālei un Zviedrijai visdrīzāk būs vienāds punktu skaits (pa 19), un atkal jau būs jāskatās vārtu starpība – šobrīd par vieniem vārtiem labāka starpība ir Zviedrijai, bet atlikušais kalendārs vārtu starpības uzlabošanā pateicīgāks ir portugāļiem... Tā ka Zviedrijai, visticamāk, ar neizšķirtu Dānijā nav jāsamierinās, jo Portugāle diez vai savu iespēju laidīs garām.

1. grupa

VIzlase SVAP
1.Dānija8+1118
2.Zviedrija8+615
3.Portugāle8+513
4.Ungārija8+413
5.Albānija9-47
6.Malta9-221

2. grupa: Šveice favorīte, Grieķija ar Latviju turpat aizmugurē

Mūsu grupā vislabākās izredzes uz 1. vietu ir Šveicei. Būtībā, lai nebūtu lieki jārēķina, šveiciešiem pietiks ar rītdienas uzvaru Luksemburgā un vismaz vienu punktu trešdien savā laukumā pret Izraēlu. Ja Šveice minētajās divās spēlēs iekrāj tikai trīs punktus (piemēram, zaudē Izraēlai), tad Grieķija vai Latvija to var panākt punktu skaita ziņā (20). Vārtu attiecības ziņā pagaidām Šveicei +7, Grieķijai +6, Latvijai +5.

Tā kā uz Šveices klupienu nav ko īpaši cerēt, tad jākoncentrējas uz Grieķijas un Latvijas cīņu par 2. pozīciju. Ja Latvija Atēnās zaudēs, tad mums praktiski viss būs beidzies – Grieķija Luksemburgai savā laukumā nezaudēs (bez tam tad Latvijai vēl arī vajadzētu uzģenerēt labāku vārtu attiecību). Savukārt ja Latvija uzvar, līdzīgā bezdibenī būtu Grieķija – diez vai Latvija Rīgā zaudēs Moldovai. Vissarežģītākā situācija ir neizšķirta gadījumā – pieņemot, ka trešdien uzvaras pār Luksemburgu un Moldovu attiecīgi izcīna Grieķija un Latvija, visu izšķirtu vārtu attiecība. Pagaidām mums ir par vieniem vārtiem sliktāka attiecība nekā Grieķijai, taču nav teikts, ka Latvija nevar Moldovu uzvarēt ar lielāku starpību nekā Grieķija Luksemburgu, vai ne? Ļoti svarīgi piebilst, ka, ja Latvija Atēnās nospēlē neizšķirti un beigās mums un grieķiem ir pa 18 punktiem, reālas iespējas izraut 2. vietu paveras arī Izraēlai – tai atliek uzvarēt Moldovu mājās un Šveici viesos (izraēļiem ir laba vārtu attiecība...), un Latvija ar Grieķiju paliek ar gariem deguniem.

2. grupa

VIzlase SVAP
1.Šveice8+717
2.Grieķija8+614
3.Latvija8+514
4.Izraēla8+812
5.Luksemburga8-175
6.Moldova8-93

3. grupa: Slovākija pirmo reizi finālturnīrā?

Kādreiz Čehoslovākija bija liels spēks futbolā, bet pēc valsts sadalīšanās Čehijā un Slovākijā tikai čehi ir spēlējuši lielākajos futbola forumos. Izskatās, beidzot pienācis arī Slovākijas laiks. Slovākus var apsteigt vairs tikai Slovēnija, kurai ir piecu punktu deficīts. Rīt Slovākija uzņems tieši Slovēniju un uzvara vai neizšķirts slovākiem garantēs 1. vietu grupā. Pat ja Slovākija zaudēs, cerības uz 1. vietu joprojām paliks nesliktas. Diez vai slovāki var cerēt uz Slovēnijas klupienu Sanmarīno, bet pašai Slovākijai tad, visticamāk, vajadzētu uzvaru Polijā (neizšķirta gadījumā būtu jāskatās vārtu attiecība, kura visdrīzāk labāka būtu Slovēnijai). Tātad lielā cīņa rīt – Slovākija pret Slovēniju.

Varena cīņa norit par 2. vietu, uz kuru (pieņemot, ka Slovākija nosargā 1. vietu) pretendē uzreiz četras izlases – Slovēnija, Ziemeļīrija, Čehija un Polija. Vislabākajās pozīcijās ir Slovēnija, kura jau šobrīd ir 2. vietā, un kuru vēl šķietami trīs punkti gaida viesos pret Sanmarīno. Ja šie trīs punkti tiek paņemti, tad slovēņus ar divu uzvaru izcīnīšanu var apsteigt vēl vienīgi Čehija vai Polija (teorētiski arī Ziemeļīrija, kaut arī krietni sliktākas vārtu starpības dēļ tas reāli nav iespējams). Abas, Čehija un Polija, rīt Prāgā tiekas savā starpā – neizšķirta gadījumā neviena vairs Slovēniju nepanāks (ja tā nepaklūp Sanmarīno), bet ja tomēr būs uzvarētāja, tad tai vajadzēs pievienot vēl vienu panākumu trešdien – Čehija mājās spēlēs ar Ziemeļīriju, bet Polija uzņems Slovākiju.

3. grupa

VIzlase SVAP
1.Slovākija8+1319
2.Slovēnija8+914
3.Ziemeļīrija9+414
4.Čehija8+912
5.Polija8+811
6.Sanmarīno9-430

4. grupa: Vācija un Krievija par 1. vietu

Šajā grupā ļoti daudz kas ir skaidrs – proti, 3. vietas īpašniece Somija vairs pat teorētiski nevar iejaukties milžu, Vācijas un Krievijas, cīņā par pirmajām divām pozīcijām. Tomēr, protams, ļoti svarīgi ir, kura komanda ieņems pirmo un kura - otro vietu. Rīt tieši Krievija un Vācija tiksies savā starpā – nedaudz labākā pozīcijā ir vācieši, kuriem acīmredzot Maskavā pietiks ar neizšķirtu. Tas ļautu saglabāt viena punkta vadību grupā pirms pēdējās kārtas. Tajā trešdien diez vai Vācija paklups mājas mačā ar Somiju (tāpat kā diez vai krievi atstās kādu punktu Azerbaidžānā). Skaidrs, ka Krievija rīt ar neizšķirtu nevēlēsies samierināties un darīs visu, lai izcīnītu uzvaru.

4. grupa

VIzlase SVAP
1.Vācija8+2022
2.Krievija8+1421
3.Somija8-114
4.Velsa8-49
5.Lihtenšteina8-172
6.Azerbaidžāna8-121

5. grupa: Spānija jau finālturnīrā, Bosnijai un Hercegovinai jānosargā 2. vieta

Šajā grupā priekšlaicīgi 1. vietu nodrošinājusi perfekti spēlējošā Spānija (astoņas uzvaras astoņās spēlēs). Par 2. vietu cīnās Bosnija un Hercegovina un Turcija. Bosniešiem ir komfortabls četru punktu pārsvars, tiesa, vēl būs jāpapūlas. Tā kā trešdien mājās jāspēlē pret Spāniju (zaudējums ļoti iespējams), tad vēlams visu nokārtot jau rīt, izbraukumā tiekoties ar Igauniju. Lai nodrošinātu 2. vietu grupā, bosniešiem Tallinā ir jāuzvar. Diez vai panākums nāks viegli – lai gan Bosnijā bija graujošais 7:0, ir skaidrs, ka Igaunija nav nemaz tik vāja (pārbaudes spēlēs Tallinā 0:0 ar Portugāli, 0:1 pret Brazīliju) un lūkos revanšēties par pazemojumu pirmajā tikšanās reizē. Ja nu gadījumā Bosnija, piemēram, paņem tikai vienu punktu (neizšķirts ar igauņiem, zaudējums pret spāņiem), tad Turcija var izraut 2. vietu, uzvarot abās savās spēlēs. Turkiem rīt jācīnās Beļģijā, bet trešdien jāuzņem Armēnija. Būtībā daudz ko šajā grupā var izšķirt mūsu kaimiņi igauņi.

5. grupa

VIzlase SVAP
1.Spānija8+1924
2.Bosnija un Hercegovina8+1316
3.Turcija8+312
4.Beļģija8-77
5.Igaunija8-155
6.Armēnija8-134

6. grupa: Anglija pirmā, horvāti un ukraiņi cīņās par „play-off”

Anglija, līdzīgi kā Spānija 5. grupā, ar astoņām uzvarām astoņos mačos jau šobrīd ir nodrošinājusi 1. vietu. Uz 2. pozīciju pretendē Horvātija un Ukraina. Horvātiem palicis tikai viens mačs – trešdien izbraukumā pret Kazahstānu. Pat ja horvāti pēc piecām dienām uzvarēs un iekrās 20 punktus, viss ir Ukrainas rokās. Ukraiņiem ir 15 punkti, trešdien mačs Andorā (virtuāli pieskaitām trīs, sanāk 18), tādējādi, visticamāk, viss izšķirsies rīt mājas spēlē pret Angliju. Ukrainai vajadzīga uzvara un tad jau 2. vieta būs rokās (klupiens Andorā mazticams). Ja Ukraina ar Angliju nospēlē neizšķirti vai zaudē, tad atliek cerēt uz to, ka Horvātija netiek galā ar Kazahstānu (horvātiem neizšķirts nederēs, jo tad būs 18 punkti un vārtu attiecība +5, kamēr Ukrainai pirms mačiem ar Angliju un Andoru ir 15 punkti un +8).

6. grupa

VIzlase SVAP
1.Anglija8+2624
2.Horvātija9+517
3.Ukraina8+815
4.Baltkrievija8+410
5.Kazahstāna8-136
6.Andora9-300

7. grupa: Serbija sūtīs Franciju uz „play-off”?

Serbija ir ļoti tuvu 1. vietai. Divas kārtas pirms turnīra noslēguma serbiem ir četru punktu pārsvars pār Franciju. Ja Francija uzvar atlikušās divas mājas spēles ar Fēru salām un Austriju, tai būs 21 punkts, bet serbiem jau tagad ir 19, pie tam vārtu starpība par astoņiem vārtiem labāka nekā Francijai. Tas nozīmē, ka serbiem var pietikt pat ar diviem neizšķirtiem, bet drošāk, protams, ir gūt vismaz vienu uzvaru. Serbija to var paveikt jau rīt, savu skatītāju priekšā uzņemot Rumāniju. Ja neizdosies uzveikt rumāņus, serbiem paliks vēl otrā iespēja trešdien – viesos jātiekas ar Lietuvu.

Vēl teorētiski iespējams, ka Francija no rokām izlaiž 2. vietu, palaižot garām Austriju. Šāda iespēja gan ir patiešām tikai teorētiska. Pat ja trešdien Austrija savu tiešo konkurenti Franciju uzveiks Parīzē, austriešiem vēl būs nepieciešama ne tikai mājas uzvara rīt pār Lietuvu, bet pats galvenais – Francijas klupiens (neizšķirts vai zaudējums) mājās rīt pret pieticīgo Fēru salu izlasi... Ja nenotiks brīnumi, 1. vieta tiks Serbijai, bet 2. vieta – Francijai.

7. grupa

VIzlase SVAP
1.Serbija8+1019
2.Francija8+215
3.Austrija8011
4.Lietuva8-19
5.Rumānija8-39
6.Fēru salas8-84

8. grupa: Itālija tuvu 1. vietai, Īrija sargās 2. pozīciju

Itālija visdrīzāk 1.vietu nodrošinās jau rīt, izbraukumā tiekoties ar īriem – pasaules čempioniem pietiek ar neizšķirtu, lai sāktu kravāt somas uz DĀR. Ja tomēr notiek pārsteigums, un Īrija uzvar, joprojām 1. vieta itāļiem būs tuva – tad trešdien vajadzīgi trīs punkti mājas spēlē ar Kipru. Tā ka lielākā cīņa tomēr sagaidāma par 2. pozīciju starp Īriju un Bulgāriju.

Bulgārijai rīt jāspēlē Kiprā, bet trešdien mājās ar Gruziju – lai saglabātu izredzes, bulgāriem noteikti jāņem maksimālie seši punkti, tādā veidā iekrājot 17 punktus. Arī tad Bulgārijas iespējas nav lielas, jo Īrijai jau tagad ir 16 punkti – ja mājās Itālijai īri patiešām varētu zaudēt, tad trešdien (arī mājās) Melnkalnei diez vai. Te gan ļoti svarīgi piebilst, ka, ja Īrija zaudēs Itālijai, un Bulgārija paņems sešus punktus savās spēlēs, Īrijai nederēs pret Melnkalni neizšķirts – sliktākas vārtu attiecības dēļ noteikti būs jāuzvar. Lai arī melnkalniešiem astoņos mačos nav nevienas pašas uzvaras, tā piecas reizes cīnījusies neizšķirti, tostarp 0:0 mājās tieši pret Īriju.

8. grupa

VIzlase SVAP
1.Itālija8+1020
2.Īrija8+416
3.Bulgārija8+311
4.Kipra8-46
5.Melnkalne8-65
6.Gruzija8-73

9. grupa: viss beidzies, Norvēģijai cerību praktiski vairs nav

Šī bija vienīgā grupa, kurā spēlēja tikai piecas izlases (citur sešas). Turnīrs jau beidzies, 1. vietu pārliecinoši izcīnījusi Nīderlande. 2. vieta tika Norvēģijai, tomēr izskatās, ka šī grupa varētu būt vienīgā, kuras 2. vietas ieguvēja netiek „play-off”. Pagaidām ar rēķināšanu grūti nodarboties, jo piecās no astoņām grupām nav droši zināmas pēdējo vietu īpašnieces (to rezultāti, nosakot „play-off” dalībnieces, netiks ņemti vērā, jo 9. grupā bija par vienu komandu mazāk). Tomēr izskatās, ka ar Norvēģijas 10 punktiem būs par maz (diez vai vienlaicīgi neticamus zaudējumus 1. grupā piedzīvos Zviedrija un Portugāle, diez vai Francija 7. grupā zaudēs Fēru salām un Austrijai u.tml.).

9. grupa

VIzlase SVAP
1.Nīderlande8+1524
2.Norvēģija8+210
3.Skotija8-510
4.Maķedonija8-67
5.Islande8-65

Šovakar iepazīstinājām ar teorētisko situāciju visās Eiropas zonas grupās, savukārt rīt, spēļu dienā, Sportacentrs.com sniegs detalizētāku ieskatu konkrēti par mačiem - gan pirms, gan pēc spēlēm.

1 2 38 komentāri

 +14 [+] [-]

, 2009-10-09 19:40, pirms 15 gadiem
Par stipru Latviju!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +11 [+] [-]

, 2009-10-09 19:42, pirms 15 gadiem
Jauks koefs uz Latviju!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +11 [+] [-]

, 2009-10-09 19:44, pirms 15 gadiem
Dievs sveti Latviju

  +3 [+] [-]

, 2009-10-09 19:44, pirms 15 gadiem
Situacija ir interesanta.
Lai veicas Latvijai, ceresim uz to labako!

  +1 [+] [-]

, 2009-10-09 19:48, pirms 15 gadiem
Удачи, латвийские братья! ';
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2009-10-09 19:51, pirms 15 gadiem
Rencis rakstīja: Jauks koefs uz Latviju!
FRancijai-Fēru salaam vel jaukaaks
Slēpts komentārs: zidlers
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-10-09 19:54, pirms 15 gadiem
masalskis123 rakstīja: LAI LATVIJAI RĪT VEICĀS TĀ KĀ NEKAD!!
MĒS VARA M VARAM vismaz 2 vietu izraut!!
Vairāk vieksmi vajadzees playoff!

  +1 [+] [-]

, 2009-10-09 19:58, pirms 15 gadiem
Lai veicas Latvijai!!!! Lai cīnās līdz pēdējam!!!!! Jo grupa ir tik laba paveikusies, vēl labākas diezvai būs!!!! SARAUJ LATVIJA!

  -2 [+] [-]

, 2009-10-09 19:59, pirms 15 gadiem
Visur apmeram zinami kuri brauks uz DAR.

  +1 [+] [-]

, 2009-10-09 20:00, pirms 15 gadiem
eh, cerams rīt būs par ko priecāties
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2009-10-09 20:06, pirms 15 gadiem
var sanakt ka iscinam 2 vietu un esam tie nelaimigie

  -2 [+] [-]

, 2009-10-09 20:06, pirms 15 gadiem
vai ari sanaks ka PO zaudesim

  -1 [+] [-]

, 2009-10-09 20:07, pirms 15 gadiem
Kas tie par sviestainiem koeficentiem ??

  +1 [+] [-]

, 2009-10-09 20:10, pirms 15 gadiem
gengsta10 rakstīja: var sanakt ka iscinam 2 vietu un esam tie nelaimigie
Nevar tā sanākt. Lai tā sanāktu, Latvijai būtu jāiegūst 16 vai mazāk punktu (6 pret pēdējo vietu tiktu atņemti un būtu 10 vai mazāk, un Norvēģija ar saviem 10 punkitem būtu mums garām), bet ir skaidrs, ka mūsu grupā ar 16 nepietiks 2. vietai. Tā ka par to nav jāuztraucas.

  +4 [+] [-]

, 2009-10-09 20:11, pirms 15 gadiem
vperd rossija , sarauj latvija !!!

     [+] [-]

, 2009-10-09 20:12, pirms 15 gadiem
gengsta10 rakstīja: var sanakt ka iscinam 2 vietu un esam tie nelaimigie
tu pamperu neesi nomainijis vai kas ar Tevi???

  +1 [+] [-]

, 2009-10-09 20:17, pirms 15 gadiem
betsafe kantoris laikam zin ko tādu, ko mēs nezinam
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-10-09 20:23, pirms 15 gadiem
pirms cikla sakuma visvairak iski tureju apr Angliju un protams Latviju
neviena izlase nav pievilusi
un, ja vel izdosies kaut nicu griekijaa izraut ... bus pavisam labi, nemaz nerunajot par to, ja dabusim 2 vietu grupaa

  -1 [+] [-]

, 2009-10-09 20:39, pirms 15 gadiem
Drīkst izlabot virsrakstu???

"Ziņas par mūsu iekļūšanu PK 2010 fīnālturnīrā finiša taisnē... "

  -1 [+] [-]

, 2009-10-09 20:57, pirms 15 gadiem
OMG!!! Ar nepacietiibu gaidu Latvijas un Krievijas speles!!!
Gre 1-2 Lat
Rus 1-0 Ger

  +3 [+] [-]

, 2009-10-09 21:15, pirms 15 gadiem
ANDROID_MANUTD rakstīja: OMG!!! Ar nepacietiibu gaidu Latvijas un Krievijas speles!!!
Gre 1-2 Lat
Rus 1-0 Ger
Gre 0-1 Lat
Rus 0-4 Ger

     [+] [-]

, 2009-10-09 21:53, pirms 15 gadiem
Vienkārši jānotic,ka rīt uzvarēsim.Turam īkšķus,ko citu varam darīt !!!

     [+] [-]

, 2009-10-09 21:59, pirms 15 gadiem
Tikko paskatījos totiņu koeficentus.Es gan nedomāju ,ka mūsu izredzes tik niecīgas

  +1 [+] [-]

, 2009-10-09 22:20, pirms 15 gadiem
O ks tagad angļi varētu kārtīgi horvātiem atriebites, par to ka netika uz EČ zaudējot ukraiņiem.

  +1 [+] [-]

, 2009-10-09 22:27, pirms 15 gadiem
Labs raksts.
Vispar ir kaut kāda tāda iekšēja sajūta, ka nu tik tiešām varam. Visi priekšnosacijumi lai izdotos ir. Šim ir jābūt mūsu ciklam, lielā iespēja.
SARAUJ!!!

     [+] [-]

, 2009-10-09 23:01, pirms 15 gadiem
Labs koeficents

     [+] [-]

, 2009-10-10 07:53, pirms 15 gadiem
jauzliek uz eru salam 20 ls a ja vinee ? cik dabushu > 400 ?
1 2 38 komentāri