Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Vācija, Itālija, Anglija, Francija sāks PK2014 kampaņu

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Vācija, Itālija, Anglija, Francija sāks PK2014 kampaņu
Joahims Lēvs un Miroslavs Kloze
Foto: AFP/Scanpix

Šodien visā Eiropā notiks 22 spēles 2014. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra ievadā. Vairākas pasaules futbola lielvalstis mēģinās veiksmīgi uzsākt jauno kampaņu.

Pirmā spēle pēc Latvijas laika sāksies plkst.18:00, F grupā Maskavā tiekoties Krievijas un Ziemeļīrijas izlasēm. Krievi pēc izgāšanās „Euro2012” jauno ciklu uzsāks ar pompu, jo pie izlases stūres stājies cilvēks ar ļoti skaļu vārdu – Fabio Kapello, kurš šī gada februārī tik nepatīkami šķīrās no Anglijas izlases. Lai gan ziemeļīru komandā septiņi futbolisti ir ar Anglijas Premjerlīgas pierakstu, nevienu no viņiem nevar saukt par lielām zvaigznēm, arī Džoniju Evansu no MU ne. Skaidrs, ka liela favorīte būs Krievija, kuras sastāvā šoreiz tikai vietējās līgas pārstāvji, bet Andrejs Aršavins (nav spēļu prakses „Arsenal”) nav izsaukts.

Tikmēr F grupas galvenā favorīte Portugāle kampaņu uzsāks Luksemburgā, un Krištianu Ronaldu būs laba iespēja turpināt tuvoties visu laiku rezultatīvākajiem izlases futbolistiem Pauletam (47 vārti) un Eusebiu (41). Šobrīd Ronaldu kontā 36 precīzi raidījumi. Portugāļiem gan jābūt uzmanīgiem, jo Luksemburga pagājušajā ciklā mājās uzveica albāņus, paņēma punktu pret baltkrieviem un pietiekami cienīgi nospēlēja arī pret spēcīgo Franciju (0:2). Vēl vienā šīs dienas mačā Azerbaidžāna uzņems Izraēlu, kurai jāņem trīs punkti un otrdien, tiekoties mājās ar krieviem, jāmēģina padarīt atlases cikla sākumu par ideālu.

Pasaules un Eiropas čempione Spānija savu ciklu I grupā uzsāks tikai otrdien Gruzijā, bet tās bīstamā konkurente šai grupā Francija Helsinkos tiksies ar Somiju. Frančiem nevarēs palīdzēt diskvalificētais Samirs Nasrī, tāpat sliktas uzvedības dēļ Didjē Dešāns ignorējis Janu Mvilā un Hatemu ben Arfu, savainots ir Matjē Debušī, savukārt Florāns Maludā nav paņemts spēļu prakses trūkuma dēļ „Chelsea”. Pēdējā brīdī izkritis arī Olivjē Žirū. Tas gan, protams, nekādi nemaina spēku samērus – Francija visdrīzāk primāri domās par uzbrukšanu, un priekšā tai ir Karims Benzemā („Real”), Žeremijs Menezs (PSG), zem viņiem Franks Riberī („Bayern”). Jāatzīmē, ka Dešāns Francijas izlases sastāvā iedvesis jaunas vēsmas - kā nozīmīgāko izmaiņu jāmin balsta pussarga Rio Mavubā iespējamā došanās pamatsastāvā. Vēl šai grupā, kura vienīgā sastāv tikai no piecām izlasēm, Gruzija principiālā mačā spēkosies ar Baltkrieviju.

Šī gada Eiropas vicečempione Itālija ielozēta B grupā un šodien lūkos paņemt trīs punktus Sofijā pret Bulgāriju. Pēc izgāšanās iepriekšējā ciklā bulgāriem šobrīd ir jauna izlase (vairāk nekā 20 spēles valstsvienībā ir tikai diviem aizsargiem un „Kuban” uzbrucējam Ivelinam Popovam), un atliek vien cerēt uz savu sienu palīdzību... Tiesa, jāatzīst, ka Itālijai nebūs neviena no pamatsastāva uzbrucējiem – Mario Balotelli paredzēta acu operācija, bet Antonio Kasano nav paņemts, jo pats trenerim Čezārem Prandelli atzinis, ka nav tai labākajā formā. Šādos apstākļos izsaukti Pablo Osvaldo („Roma”) un Džampaolo Pacīni („Milan”). Paredzams, ka Džanluidži Bufons aizvadīs savu 121. spēli izlasē, no līdera Fabio Kanavaro tad vairs atpaliekot vairs tikai par 15 mačiem.

Daudzi Itālijai atvēl 1. vietu B grupā, tāpēc stratēģiski svarīgākā spēle ilgtermiņā par 2. vietu notiks starp Dāniju un Čehiju – tas gan būs tikai sestdien, nevis šodien. Abas šīs izlases sevi cienīgi pierādīja „Euro2012” – dāņi Nāves grupā uzvarēja Nīderlandi, bet čehi pat izkļuva no grupas, 1/4 finālā zaudējot Portugālei. Nelieli favorīti būs dāņi. Potenciālo pastarīšu spēlē Malta šodien tiksies ar Armēniju, kura ļoti cerīgi cīnījās iepriekšējā ciklā.

Viegla pastaiga C grupā šodien varētu būt Vācijai, kas uzņems Fēru salas. Pagājušajā atlasē vācieši savā laukumā uzvarēja visas spēles ar rezultātiem 6:2, 6:1, 3:1, 4:0 un 3:0, kamēr salinieki izbraukumā visus mačus zaudēja, viscienīgāk nospēlējot Igaunijā (1:2, bija tuvu uzvara vai vismaz neizšķirts), bet, piemēram, Itālijā zaudējot ar 0:5. Interesanti, kurš Vācijai sitīs vārtus, jo līdz ar Mario Gomesa savainojumu Joahims Lēvs izsaucis tikai vienu vienīgu tīro uzbrucēju – Miroslavu Klozi. Tiesa, ir vēl arī Lukašs Podoļskis, kuram izlases rindās 44 vārti.

Tikmēr Zviedrija, kas turnīru sāks otrdien mājās pret kazahiem, iespējams, turēs īkšķus, lai konkurente Īrija paklūp… pret to pašu Kazahstānu. Īriem pēc Damjena Dafa un Šeja Givena izlases karjeras beigšanas mazliet ir atjauninājies sastāvs, bet viņi tāpat būs spēles favorīti. Pagājušajā ciklā Īrija tieši izbraukumā nospēlēja ļoti veiksmīgi, gūstot trīs uzvaras, divus neizšķirtus un ielaižot nieka vienus vārtus, kamēr Kazahstāna tieši pretēji – savu skatītāju priekšā piecās cīņās iesita vārtus tikai vienā no tām.

D grupā Igaunija lauzusi tradīciju kvalifikāciju uzsākt pret potenciālo pastarīti un šoreiz jau ievadā aizvadīs ļoti atbildīgu dueli, tiekoties ar Rumāniju. Rumāņu futbolā šobrīd nav tie labākie laiki, pēdējās divās atlasēs 20 mačos tikai sešas uzvaras (četras no tām pret Fēru salām un Luksemburgu), kamēr Igaunija „Euro2012” ciklā visus pārsteidza, grupā izcīnot 2. vietu. Tādējādi intriga šai spēlē noteikti ir. Krietni mazāka tā būs Andoras un Ungārijas mačā, bet grupas centrālais mačs risināsies Amsterdamā, kur Nīderlande uzņems Turciju. Favorīti būs oranžie, kuri vēlēsies reabilitēties pēc izgāšanās „Euro2012”, tiesa, satraukumu rada fakts, ka Luisa van Gāla debijā 15. augustā holandiešus ar 4:2 pārbaudes spēlē sasita Beļģija…

A grupā jauno treneru vadībā tiek sagaidītas uzvaras no Horvātijas un Beļģijas. Horvāti ar Igoru Štimacu pie stūres uzņems Maķedoniju, bet beļģi ar Marku Vilmotsu trenera lomā un daudziem Premjerlīgas futbolistiem izbraukumā lūkos apspēlēt Velsu, kuras lielākās zvaigznes Garets Beils un Ārons Remzijs arīdzan spēlē Anglijas spēcīgākajā līgā. Sestdien šai grupā notiks vēl viena spēle – Skotija mājās spēlēs ar Serbiju, arīdzan ļoti svarīgs mačs jau pašā sākumā kā vienai, tā otrai komandai.

Mūsu G grupā, protams, pirmām kārtām ļoti, ļoti vēlamies Latvijas izlases sekmīgu spēli pret Grieķiju, bet, ja tas tiešām izdodas un gribam sapņot par TOP2, nebūtu slikti arī labvēlīgi rezultāti citās cīņās, proti, jācer, ka Lietuva un Lihtenšteina paņem kādu punktu no citām grupas favorītēm. Leiši pēc izgāztās „Euro2012” atlases (tostarp 0:0 un 0:2 pret Lihtenšteinu) lūkos saņemties un ungāru speciālista vadībā uzņems Slovākiju, kurai arīdzan pēdējā turnīrā gāja pašvaki. Savukārt Lihtenšteina mēģinās pabojāt nervus bosniešiem – „Euro2012” pundurvalstiņas izlase tikai Spānijai zaudēja bez ierunām (0:4), toties pret Lietuvu bija 2:0, pret Skotiju 0:1, Čehiju 0:2.

E grupā, kurā nav neviena granda, centrālajā spēlē Ļubļanā spēkosies Slovēnija un Šveice. Otmāra Hicfelda vadītos šveiciešus bukmeikeri uzskata par stiprākajiem šai grupā, taču diez vai viņi skumtu par neizšķirtu šajā spēlē. Vēl viena pretendenta uz 1. vietu Norvēģija ciklu sāks Islandē – abas šīs izlases kopā cīnījās arī „Euro2012” un toreiz Reikjavīkā, cīņas gaitā esot iedzinējos ar 0:1, norvēģi 59. un 75. minūtē kaldināja uzvaru 2:1. Tāpat mājās Norvēģijai ar saliniekiem neklājās viegli - 1:0, vienīgie vārti 88. minūtē ar 11 metru soda sitienu. Vēl vienā mačā Albānija un Kipra jau ievadā noskaidros, kura no tām varētu iesaistīties Šveices, Norvēģijas un Slovēnijas konkurencē par TOP2.

Visbeidzot H grupā intriģējošākā būs Melnkalnes un Polijas spēle. Nupat jūlijā Čempionu līgā poļu čempione „Slask” smagā cīņā ar 2:0 un 0:1 tika galā ar Melnkalnes „Buducnost”, bet izlasēs noteicošo toni nosaka citi – Polijai Bundeslīgas (īpaši Dortmundes „Borussia”) veči, Melnkalnei spēlētāji no visdažādākajām līgām (tikai viens no 23 pārstāv Melnkalnes čempionātu). Mediju galvenā uzmanība šai grupā gan tiks pievērsta Anglijai, kura kampaņu sāks Kišiņevā pret Moldovu. Latvijas izlase PK2010 ciklu sāka ar 2:1 Moldovā, redzēsim, kā ies angļiem. Anglijai nebūs Veina Rūnija, taču tas nevar būt attaisnojums cīņā pret viduvējo Moldovu, kura iepriekšējā ciklā mājās, piemēram, ar 1:4 zaudēja Zviedrijai, ar 0:2 zaudēja Rumānijai, tiesa, somus uzveica ar 2:0, Nīderlandei zaudēja tikai ar 0:1.

PK2014, Eiropas zona, 7. septembra spēles

Gr.SpēleLaiks
AHorvātija – Maķedonija21:15
AVelsa – Beļģija21:45
BMalta - Armēnija21:00
BBulgārija – Itālija21:45
CKazahstāna – Īrija19:00
CVācija – Fēru salas21:45
DIgaunija – Rumānija21:00
DAndora – Ungārija21:30
DNīderlande – Turcija21:30
ESlovēnija – Šveice20:30
EAlbānija – Kipra21:30
EIslande – Norvēģija21:45
FKrievija – Ziemeļīrija18:00
FAzerbaidžāna – Izraēla19:00
FLuksemburga – Portugāle21:45
GLihtenšteina – Bosnija un Hercegovina20:00
GLietuva –Slovākija21:15
GLatvija – Grieķija21:30
HMelnkalne – Polija21:30
HMoldova – Anglija21:45
IGruzija – Baltkrievija20:00
ISomija – Francija21:30

PK2014, Eiropas zona, 8. septembra spēles

GrupaSpēleLaiks
ASkotija – Serbija18:00
BDānija – Čehija22:15

Kura no šīm spēlēm Tev interesē visvairāk?

  • 5

  • 7

  • 8

  • 5

  • 8

  • 2

  • 28

  • 6


  -1 [+] [-]

, 2012-09-07 11:15, pirms 12 gadiem
Par Vāciju un Itāliju.

  -2 [+] [-]

, 2012-09-07 11:16, pirms 12 gadiem
Mussolini un Hitlers bija laba komanda.

  +1 [+] [-]

, 2012-09-07 12:26, pirms 12 gadiem
TD21 rakstīja: Mussolini un Hitlers bija laba komanda.
kāds sakars ar futbolu?