Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1600, Did:0, useCase: 3

Šimuničs fašistisku saukļu dēļ diskvalificēts no PK finālturnīra

Agris Suveizda

Šimuničs fašistisku saukļu dēļ diskvalificēts no PK finālturnīra
Josips Šimuničs svin iekļūšanu finālturnīrā
Foto:SIPA/Scanpix

Starptautiskā futbola federācija (FIFA) savā mājaslapā paziņojusi disciplināro lēmumu saistībā ar Horvātijas izlases aizsarga Josipa Šimuniča izkliegtajiem fašistiska rakstura saukļiem pēc "play-off" atbildes spēles pret Islandi (2:0). Pieredzējušais aizsargs tika diskvalificēts uz 10 spēlēm, līdz ar to Šimuničs nedrīkstēs piedalīties Pasaules kausa finālturnīrā Brazīlijā.

"Komiteja ņēma vērā, ka spēlētājs kopā ar publiku tribīnēs izkliedza horvātu sveicienu, ko Otrā pasaules kara laikā izmantoja fašistiskā kustība "Ustaše". Kā šīs rīcības sekas, komiteja vienojās, ka šis sveiciens bija diskriminējošs un saistībā ar rasi, reliģiju un izcelsmi aizskāra noteiktu personu grupu cieņu, kas ir acīmredzams FIFA Disciplinārā kodeksa 58.paragrāfa 1a) punkta pārkāpums," teikts FIFA paziņojumā pēc tam, kad komiteja izskatīja visu pieejamo informāciju.

"Ņemot vērā visus lietas apstākļus un incidenta nopietnību, komiteja izlēma diskvalificēt spēlētāju uz desmit oficiāliem mačiem. Pirmās diskvalifikācijas spēles būs jāizcieš 2014.gada Pasaules kausa finālturnīra laikā," paziņojumā turpināts. "Atkarībā no Horvātijas izlases sekmēm finālturnīrā, atlikušās spēles no desmit maču diskvalifikācijas būs jāizlaiž nākamo oficiālo spēļu laikā."

"Esam šokēti par FIFA sankcijām, kuras apdraud vēl viena spēlētāja karjeru izlasē. Pilnībā atbalstīsim spēlētāju gaidāmās apelācijas sakarā, bet mums ir jābūt godīgiem un jāatzīst, ka šis sods nozīmē, ka Šimuničs nepiedalīsies finālturnīrā Brazīlijā," teica Horvātijas Futbola savienības izpilddirektors Damirs Vrbanovičs.

"Lai arī zinām, ka Šimuničs ar savu rīcību nevēlējās nevienu aizskart, FIFA ar tik drakoniskām sankcijām vēlējās nodot pasaulei stingru vēstījumu," Vrbanovičs turpināja. "Biju nepatīkami pārsteigts, šokēts un vīlies par FIFA sodu Josipam Šimuničam. Man ir žēl Josipa, kurš izlaidīs Pasaules kausu. Ilgu laiku pazīstu viņu kā spēlētāju un kā cilvēku, un esmu absolūti pārliecināts, ka viņš nevēlējās nevienu aizvainot," teica izlases galvenais treneris Niko Kovačs.

Jau vēstījām, ka Šimuničs pēc atbildes spēles, kurā Horvātija nodrošināja iekļūšanu Pasaules kausa finālturnīrā (0:0 un 2:0 pret Islandi), devās pie faniem un mikrofonā kopā ar publiku izkliedza "Ustaše" kustības propogandiskos saukļus, kas tika izmantoti Otrā pasaules kara laikā. Šimuničs faniem veltīja saukli Za dom!, kas horvātiski nozīmē "Par dzimteni!", savukārt publika atbildēja ar Spremni! ("Gatavi!").

Horvātijas drošību sargājošās instances neilgi pēc skandāla izcelšanās sodīja Šimuniču ar 3200 eiro (2252 latu) naudas sodu, bet 35 gadus vecais Zagrebas "Dinamo" centra aizsargs presē sacīja, ka nebaidās no iespējamajām FIFA sankcijām: "Tiem, kurus uztrauc šie saukļi, vajadzētu pamācīties vēsturi. Ja tie kādu satrauc, tad tā ir viņu problēma. Es nebaidos."

FIFA Šimuniču sodīja ne tikai ar desmit spēļu diskvalifikāciju, bet arī ar 30 tūkstošu Šveices franku (17.3 tūkstošu latu) lielu soda naudu. Šimuničs atlases ciklā piedalījās deviņās no 12 spēlēm, visās izejot pamatsastāvā. Valstsvienības uzbrucējs Mario Mandžukičs par noraidījumu atbildes spelē saņēma minimāli iespējamo sodu - viena mača diskvalifikāciju. Horvātija finālturnīrā spēlēs vienā grupā ar Brazīliju, Meksiku un Kamerūnu.

Izmantotie resursi;
Fédération Internationale de Football...
Hrvatski nogometni savez

1 2 55 komentāri

 +13 [+] [-]

, 2013-12-17 02:47, pirms 10 gadiem
Kā šitie politkorektuma aizstāvji spēj uz šīs planētas dzīvot?Pa šo planētu taču fašisti staigājuši un saule šos sildījusi.Varbūt vērts šiem atrast kādu citu galaktiku?

 +12 [+] [-]

, 2013-12-17 03:03, pirms 10 gadiem
Kārtējais absurds!
Ātri pat Hitleram līdzīgos nelaidīs laukumā vai paskatoties uz melnādaino varēs noraut mūža diskvalifikāciju.

Ilgi tas tā nebūs, vai sāksies kaut kādi masīvi protesti vai baltos vienkārši izraidīs no sabiedrības, kamēr tie aizstāv visus pārējos.

  +7 [+] [-]

, 2013-12-17 03:09, pirms 10 gadiem
ABSOLŪTS SVIESTS! DIENVIDĀFRIKĀ TAGAD ARĪ BALTOS DISKREMINĒ, ATŅEM ĪPAŠUMUS, KO TUR NEKO NESAKA! Par Dzimteni nevar saukt???

  +7 [+] [-]

, 2013-12-17 03:25, pirms 10 gadiem
Aizliegt vāciešus un itāliešus! Visiem bļa diskābeli uz mūžu! Idioti.... Mani sauc Herberts
Slēpts komentārs: Trifon Ivanov

 +17 [+] [-]

, 2013-12-17 04:35, pirms 10 gadiem
Trifon Ivanov rakstīja: Vai kāds no jums rakstu arī izlasīja?

Šimuničs netika diskvalificēts tāpēc, ka izkliedza Horvātiju slavinošus saukļus. Neviens neaizliedz līksmot ar Horvātijas karogu, saukt "Urā, Horvātija!", izmantot tautas deju soļus, nokrāsot seju ar kādu tautisku ornamentu (te gan piesardzīgi, ja atrodies KHL spēlē). Viņu diskvalificēja, jo viņš lietoja tādus pašus saukļus, kādus izmantoja "Ustaše" bandīti kara laikā:

Ustaše - Wikipedia, the free encyclopedia

"Ustaše" nogalināja neapbruņotus cilvēkus, kuriem bija trāpījies piedzimt "nepareiziem" – ar nepareizu tautību, ticību. Šādām ideoloģijām mūsdienu Eiropā vietas nav (nedomāju, ka kādam no iepriekšējiem komentētājiem pašam patiktu tikt pamodinātam nakts vidū un tikt aizvestam uz "pārbaudēm" kādā attālākā nometnē), un ja a. god. Josips Š. kā vienīgo iespējamo svinību veidu zina šo, te drīzāk jāmeklē vaina nepilnvērtīga un nekvalitatīvā izglītībā nevis "liberastu" Eiropas noteikumos.
Nu un tad. nacisti/fašisti droši vien lietoja arī tadus izteicienus kā "labdien" un "paldies". Tos arī nedrīkstēs? Šitā muļķošanās jau paliek smieklīga. Interesanti, kādas islama valsts futbolists izkliegtu pret ebrejiem vērstu saukli, viņu arī diskvalificētu no PK. Lieku galvu ķīlā, ka ne. Vai kādas Afrikas valsts futbolists pret baltajiem? Acīmredzot pret balto cilvēku tiek piemēroti citi standarti.
PS. Starp citu, ja kāds Latvijas futbolists iedomātos skandēt padomju saukļus, jā, man tas nepatiktu, bet es nekādā gadījumā negribētu lai viņu diskvalificē, jo tas būtu neadekvāts solis. Protams, viņu nediskvalificetu arī tādēļ, ka padomju saukļu starptautiskajā diskursā nav aizliegti.
PPS. Minētais futbolists, cik saprotu, nevienā momentā neaicināja uz rasu, etnisko vai kādu citu naidu. Viņam emociju uzplūdā vienkārši paspruka. Jāsaka, FIFA šajā epizodē ir rīkojusies vēl stulbāk kā KHL vadība par bēdīgi slaveno ugunskrustu. Ja KHL vadības rīcība ir simboliska, tad FIFAs ļoti represīva.

  -3 [+] [-]

, 2013-12-17 04:42, pirms 10 gadiem
No malas diskvalifikācija liekas pilnīgi absurda, taču šaubos, ka te kāds ir Balkānu eksperts, lai zinātu to, kāda šim sauklim ir simboliskā nozīme Horvātijā vai citur reģionā.

Uzvarai Sveiks/Sieg Heil cilvēkam bez zināšanām par Nacistisko Vāciju arī var šķist pilnīgi normāls sauklis.
Slēpts komentārs: Trifon Ivanov

  +3 [+] [-]

, 2013-12-17 05:45, pirms 10 gadiem
Trifon Ivanov rakstīja: Pastāv atšķirība starp saukļiem un vienkāršiem izteicieniem. Šeit saukļa definīcija: Slogan - Wikipedia, the free encyclopedia

Jā, islāma zemēs, Āfrikas ciematos un tundrās droši vien vēl trakāk. Eiropiešiem būtu mazliet necienīgi sevi salīdzināt ar šo vietu progresu, kaut vai ņemot vērā summu, kas izdotas izglītošanai, atšķirību.
Ko tu tur murgo?

Šimuničs mikrofonā kliedz vienkāršu izteicienu, bet pūlis kolektīvi nolasa viņa domas un pabeidz viņa teikto?

  -1 [+] [-]

, 2013-12-17 07:00, pirms 10 gadiem
Tur tiešām būtu jāpajautā kāda Horvātijas speialistu komentārs par to, vai šie saukļi šodien Horvātijā ir tik nevainīgi kā daži komentētāji vēlas to pasniegt.
izskatās, ka skatītāji, vismaz tie, kuri filmēja zin ko atbildēt un labprāt to arī darīja.
nav jau tik vienkārši, iespējams.
bet, kā jau brīžiem pamanāms, futbolisti ne vienmēr ir tie gudrākie radījumi uz zemes un nereti izlec ar kautkādam muļķībām, par ko pēc tam arī nožēlo. Kā tas gadījums ar to grieķu futbolistu un nacistisko sveicienu...
Visiem ir zināms, kā šie mūžam apbižotie un mocītie reaģē uz katru šādu atgadījumu...
Tik b''eda, ka nepievērs problēmai globālu nozīmi Italijās Aserie un Krievijas premjerlīgā par 58. fifa paragrāfa pārkāpumu, kurš gan jau ierakstīts arī UEFA paragrāfos un nepiemēro klubiem diskābeļus uz jūtamu laikui.
Bet pasaulē ir dubultie standarti un sen jāsaprot, ka viss tiek grozīts kā ienāk prātā....

  +7 [+] [-]

, 2013-12-17 07:14, pirms 10 gadiem
stulbuma kalngals!

atkārtošos - ja kāds mūsu krievs sāks laukuma malā bļaut "za roģinu!", viņam arī FIFA diskābeli dos?
Slēpts komentārs: Sportiskais Kobolds
Slēpts komentārs: Jaha

  +5 [+] [-]

, 2013-12-17 07:33, pirms 10 gadiem
Nu, ja chalis izkliedza vaardus :"par dzimteni" un vinjam iedod par to diskaabeli, tad sorry, bet FIFA ir daunji!!! Un vispaar ZB jau taas zhiidu probleemas.
Slēpts komentārs: Ogļracis Feodosijs

  +8 [+] [-]

, 2013-12-17 07:48, pirms 10 gadiem
Malacis, horvāts! Problēma jau nav simbolos un žestos, bet gan slimajā fantāzijā. Simboli un žesti eksistējuši gadsimtiem, un viss atkarīgs no konteksta un interpretācijas. Vai pareizticīgie arī nīdēs ārā svastiku no saviem tautas tērpiem un kultūras? Tas jau ir slimi.

  +6 [+] [-]

, 2013-12-17 07:49, pirms 10 gadiem
Jaha rakstīja: Latviesi nekur neredz fasizmu. Varbut problema nav ne KHL, ne FIFA. Bet gan Jus pasos latviesos?
Problēma ir Tavā slimajā fantāzijā.

  -2 [+] [-]

, 2013-12-17 07:51, pirms 10 gadiem
Hose Girtinho rakstīja: Malacis, horvāts! Problēma jau nav simbolos un žestos, bet gan slimajā fantāzijā. Simboli un žesti eksistējuši gadsimtiem, un viss atkarīgs no konteksta un interpretācijas. Vai pareizticīgie arī nīdēs ārā svastiku no saviem tautas tērpiem un kultūras? Tas jau ir slimi.
Drīzāk gan muļķīgi no pašu futbolistu puses, zinot, cik slimīgi attiecas pret šādiem gadījumiem visi šie....
Jābūt tak 35gados kautkādam prātiņam lai saprastu, ka nevajadzētu publiski bļaut visu kas uz sirds, kaut arī tas ir patriotiski, labu domu vadīts. Publika saprata kas tika domāts, bet FIFA nesaprata, ka iespējams, jūtu un emociju pārpildīti horvāti izrāda mīlestību pret savu taut un zemi

  +4 [+] [-]

, 2013-12-17 07:53, pirms 10 gadiem
ferdinadu cirks Anglija jau lieliski parāda to, ka rasisti, nacionālisti un vispār mežoņi ir tikai baltie + varbūt vel Suarez, pārējie ir cietušie un apbižotie...
FIFA tam uzlika oficiālu zīmogu ar parakstu

  +5 [+] [-]

, 2013-12-17 07:54, pirms 10 gadiem
Abi gadījumi vienādi ,jo nedz FIFA ,nedz KHL vīriņi ne ko neteiktu ,ja neatrastos vietējie līdēji ,gan Latvijā,gan bijušajā jugoslāvijā ,kuri to mācēja pasniegt.Tik pat labi pirms kāda sporta pasākuma koris nodziedās Zilo lakatiņu ,vai Vīru kopa Vilki dziesmu par Bunkuru ,un ko tad par to mums sodu liks kaut kādi klauni.

  +1 [+] [-]

, 2013-12-17 07:55, pirms 10 gadiem
coffijs rakstīja: Abi gadījumi vienādi ,jo nedz FIFA ,nedz KHL vīriņi ne ko neteiktu ,ja neatrastos vietējie līdēji ,gan Latvijā,gan bijušajā jugoslāvijā ,kuri to mācēja pasniegt.Tik pat labi pirms kāda sporta pasākuma koris nodziedās Zilo lakatiņu ,vai Vīru kopa Vilki dziesmu par Bunkuru ,un ko tad par to mums sodu liks kaut kādi klauni.
o jā, līdēji ir tie paši bīstamākie. Nezinu kā ar horvātriem, bet ar RD gadījumu uzreiz, tikko izlasīju nodomāju- kurš gan irsā līdējs bija pirmais, kurš noziņoja

     [+] [-]

, 2013-12-17 07:58, pirms 10 gadiem
"In 2011, a court in Knin dismissed the case against a craftsman who sold souvenirs which contained the salute Za dom spremni. The court ruled that accused didn't wear clothing or souvenirs with slogan that encourage national, racial or religious hatred, but instead he was selling them. While the former is punishable by law, the latter is not. The court ruling cited that "Za dom spremni is an old Croatian salute known throughout history" as a part of defense statement, yet it didn't state any opinion on a subject."

     [+] [-]

, 2013-12-17 07:59, pirms 10 gadiem
"The salute was used in Croatia and Bosnia and Herzegovina during the Croatian War of Independence and Bosnian War. Croatian Defence Forces, the paramilitary arm of the right-wing Croatian Party of Rights, used it as their official salute and included it in their logo. This salute was an official slogan of the party's branch in Bosnia, Croatian Party of Rights of Bosnia and Herzegovina, until April 2012, when it was replaced by Semper fidelis."

     [+] [-]

, 2013-12-17 08:00, pirms 10 gadiem
nu tas ir vāks ar to visu

  +5 [+] [-]

, 2013-12-17 08:02, pirms 10 gadiem
Ogļracis Feodosijs rakstīja: Drīzāk gan muļķīgi no pašu futbolistu puses, zinot, cik slimīgi attiecas pret šādiem gadījumiem visi šie....
Jābūt tak 35gados kautkādam prātiņam lai saprastu, ka nevajadzētu publiski bļaut visu kas uz sirds, kaut arī tas ir patriotiski, labu domu vadīts. Publika saprata kas tika domāts, bet FIFA nesaprata, ka iespējams, jūtu un emociju pārpildīti horvāti izrāda mīlestību pret savu taut un zemi
Arī fakts. Un tomēr es atbalstu šādu patriotismu no horvātu puses, zinot vēsturiskos apstākļus. Ir jāsāk mācīt vēsturi šaurajām FIFA funkcionāru pierītēm. Jāciena sava vēsture, jo īpaši tad, kad citi to nedara.
Slēpts komentārs: Jaha

  +4 [+] [-]

, 2013-12-17 08:10, pirms 10 gadiem
Klasisks piemērs: LU Vēstures un filozofijas fakultātē satiekas latīņu valodas pasniedzējs un students, kuri viens otru sveicina ar romiešu sveicienu (kuru izmantoja arī nacisti), tikai, protams, uzrunājot viens otru latīniski. Vai kāds var sodīt šīs personas? - Protams, ka nevar. Punkts.

  +3 [+] [-]

, 2013-12-17 08:14, pirms 10 gadiem
Jaha rakstīja: Slims esi tu, un tev lidzigie. Ja nedzirdi tos sauklus, un neredzi zestus.
Viss atkarīgs no konteksta. Tāpēc jau Dieviņš Tev ir (vai varbūt nav) dāvājis smadzenes, lai Tu spētu atšķirt provokāciju no patriotisma. Varbūt sodīsim "Milan", jo man viņu formas krāsas asociējas ar Nacistiskās Vācijas karogu? Saprati domu?

  +6 [+] [-]

, 2013-12-17 08:23, pirms 10 gadiem
Vēl labāka doma: aizliegt krusta kā simbola izmantošanu, jo tas tika izmantots krusta karu laikā, kad kristieši vardarbīgā kārtā veica masu slepkavības Tuvajos Austrumos un ne tikai. Vai šādiem varas darbiem var būt noilgums? Tātad arī holokaustam tāds būs?

  +7 [+] [-]

, 2013-12-17 08:24, pirms 10 gadiem
Kāpēc neviens nesoda Krievijas klubus par komunistu simbolikas izmantošanu - sarkanā zvaigzne taču arī asociējas ar komunismu.

  +5 [+] [-]

, 2013-12-17 08:29, pirms 10 gadiem
maris777 rakstīja: Kāpēc neviens nesoda Krievijas klubus par komunistu simbolikas izmantošanu - sarkanā zvaigzne taču arī asociējas ar komunismu.
Pirms sarkanās zvaigznes komunisti izmantoja svastiku. Būtu jāsāk ar to, ka visā pasaulē komunisms būtu jāpielīdzina nacismam nevis jāpiesedz.

  -3 [+] [-]

, 2013-12-17 09:07, pirms 10 gadiem
Dažreiz tiešām liekas, ka publika te ar galvu nedraudzējas. Vai arī galva līdz tam vienkārši vēl nav izaugusi.
Jā, man ir bail no sabiedrības, kur viens izkliedz saukļus un pūlis piebalso. (Un, ja uzskatām to par normālu, tad esam ceļā uz to.) To pat nevar salīdzināt ar ugunskrustu, kur neviens neko nekliedza. Pietiekami daudz šādas aklas sekošanas pūlim esmu pieredzējis savā dzīvē. Un pietiekami daudz zinu par vēl senākiem laikiem - par Staļinu un Hitleru. Un arī pa Balkāniem esmu pabraukājies pietiekami, lai saprastu, cik ”nevainīgas” ir šādas provokācijas. Un pat ja cilvēks tiešām emociju uzplūdā nedomāja neko ļaunu, tad 35 gadu vecumā jau nu būtu jābūt galvai uz pleciem (atšķirībā no tīņiem), lai zinātu, kā rīkoties.

  +8 [+] [-]

, 2013-12-17 10:02, pirms 10 gadiem
Nav saprotams, cik tālu tā vēl domā iet... Vienmēr var atrast kaut ko, kas kādu aizvaino - tribīnēs, laukumā, spēlē, pēc spēles. Paradoksālākais, ka dažkārt pietiek tikai ar vienas puses pārliecību - viņš mani nosauca sliktā vārdā, jo viņš ir samaitāts rasists, fašists, nacists. un viss, liekam sodu virsū. Mož pačekojam treneru žestus spēļu laikā? Bieži vien ir bildes, kurās redzama korekta zīgošana. Nepārprotami jāsoda! Piemēram, ko te dara Verdans Bosničs (skat foto)? Nu ne jau savai komandai kādu norādi rāda, gan jau grib uzmundrināt Balkānu tautiešus ar nepārprotami aizskarošu žestu un aizvainot pretiniekus... OK, var saskatīt līdzības ar PKII saukļiem, nu pakrati ar pirkstu un pasaki, ka tas nav labi, ka turpmāk jāatturas, bet nu tādi sodi.. Murgs! Cilvēks ir lepns, ka viņš ir valsts un nācijas pārstāvis, ir lepns par cilvēkiem, kas palīdzējusi NACIONĀLAJAI izlasei tikt pie liela panākumā, grib kopā ar viņiem to nosvinēt! Pierādiet, ka viņš to darīja, lai kādu pazemotu, musinātu vai tamlīdzīgi! Šķērmi paliek no šitā pareizuma! ';
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2013-12-17 10:53, pirms 10 gadiem
Diskvalificēt visu [Kongo, Vjetnamas, Azerbaidžānas, Anglijas, ...] izlasi, jo šamejiem, izrādās, ir pieci pirksti katrai rokai - tikpat, cik Hitleram, Musolīni utml.

Par dzimteni! Izdzimteņi
1 2 55 komentāri