Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Čempionu līgas fināls - "Bayern" pret "Inter"

Agris Suveizda

Čempionu līgas fināls - "Bayern" pret "Inter"
Luiss van Gāls un Žozē Mourinju
Foto: digitale/Scanpix

Šovakar 21:45 Spānijas galvaspilsētā Madridē norisināsies UEFA Čempionu līgas finālspēle, kurā savā starpā tiksies Minhenes "Bayern" un Milānas "Inter". Spēles sākums "Santiago Bernabeu" stadionā plkst. 21:45.

"Bayern" līdz finālam kā caur adatas aci

Sezonas sākums jaunā galvenā trenera Luisa van Gāla vadībā Vācijas titulētākajam klubam bija gaužām neveiksmīgs. Bavārieši spēlēja ļoti nestabili gan Bundeslīgā, gan arī UEFA Čempionu līgā. Kārtu pirms grupu turnīra beigām "Bayern" atradās bezdibeņa malā – Turīnā pret "Juventus" derēja tikai uzvara. Līdz tam "Bayern" spēja uzvarēt vien Haifas "Maccabi" (divreiz), toties cieta divus zaudējumus pret Francijas čempionvienību "Bordeaux". Sestās kārtas mačs minheniešiem iesākās gaužām neveiksmīgi, jo jau 19.minūtē francūzis Davids Trezegē izvrzīja vadībā Veco sinjoru. Pēc 11 minūtēm vārtsargs Hanss Jergs Buts ar realizētu 11m soda sitienu iesāka pakaļdzīšanos, un "Bayern" triumfēja ar 4:1, iekļūstot astotdaļfinālā. Izslēgšanas mačos izloze "Bayern" bija labvēlīga, jo pretī deva potenciāli vienu no vājākajām grupu uzvarētājām Florences "Fiorentina". Pirmā spēle Minhenē beidzās ar mājinieku uzvaru (2:1), tomēr izbraukumā gūtie vārti deva ļoti labas cerības arī itāliešiem. Jāpiebilst, ka "Bayern" uzvaru izrāva vien spēles izskaņā, kad tiesnesis rupji kļūdījās un ieskaitīja Miroslava Klozes vārtus, lai arī viņš atradās acīmredzamā aizmugures stāvoklī. Atbildes mačā 54.minūtē rezultāts vēstīja 2:0 "Fiorentina" labā un spēles gaita nekādi neliecināja, ka "Bayern" būs spējīga uz varoņdarbu. Tomēr viesi spēja lauzt maču, gūt divus vārtus un piekāpties ar rezultātu, kas deva uzvaru divu spēļu summā,- 2:3. Ceturtdaļfinālā minheniešiem pretī stājās "Manchester United". Pirmajā spēlē jau pirmajā minūtē Veins Rūnijs izvirzīja angļus vadībā, taču "Bayern" savā laukumā spēja gūt divus bezatbildes vārtus un atkal izraut uzvaru mača izskaņā. Mančestrā pirmā puslaika beigu daļā "MU" atradās vadībā ar 3:0 un atkal nekas neliecināja, ka minhenieši būs spējīgi uz varoņdarbu. Taču tad "MU" palika mazākumā, un "Bayern" atkal zaudēja ar sev tik derīgo rezultātu 2:3. Pusfinālā viss jau noritēja daudz raitāk un pārliecinošāk, un Lionas "Olympique" tika atstāta bez variantiem – 1:0 Minhenē un 3:0 Lionā.

"Inter" un Mourinju uzvaras gājiens izslēgšanas spēlēs

Pēc grupu turnīra izlozes daudzi prognozēja, ka viena no neinteresantākajām grupām būs kvartets, kurā spēlēja "Barcelona", Milānas "Inter", Kijevas "Dynamo" un Kazaņas "Rubin". Tomēr tieši šī grupa kļuva par pašu interesantāko un intrigas pilnāko. Pirms pēdējās spēļu kārtas uz iekļūšanu izslēgšanas spēlēs pretendēja visas četras komandas. "Inter", kas tobrīd atradās otrajā vietā, savā laukumā uzņēma "Rubin", un milāniešiem derēja tikai uzvara (arī neizšķirti 0:0 un 1:1 ar nosacījumu, ka "Dynamo" neuzvar Barsu). "Inter" pār tatāriem bija pārāka ar 2:0, un astotdaļfinālā Žozē Mourinju gaidīja atkalredzēšanās ar savu bijušo klubu Londonas "Chelsea". Lai arī aristokrāti tika uzskatīti par favorītiem, "Inter" spēja uzvarēt abās spēlēs un pelnīti iekļūt nākamajā kārtā. Ceturtdaļfinālā "Inter" paveicās ar izlozi un izdevās abos mačos uzvarēt ar 1:0, spēles ziņā Maskavas "CSKA" neatstājot praktiski nekādas cerības uz pozitīvu iznākumu divu maču summā. Pusfinālā "Inter" atkal tikās ar "Barcelona" un vispirms savā laukumā uzvarēja ar 3:1, bet tad viesos piekāpās tikai ar 0:1, pēc 38 gadu pārtraukuma iekļūstot Čempionu līgas finālā.

Robens pret Sneijderu

Iepriekšējā vasarā futbola pasauli šokēja Madrides "Real" superaktivitātes transfēru tirgū. Karaliskais klubs iegādājās tādas superzvaigznes kā Krištianu Ronaldu un Kakā, tāpat klubam pievienojās Šabi Alonso, Karims Benzemā u.c. Tā kā sastāvs tika pamatīgi pastiprināts, bija skaidrs, ka kādam "Real" būs arī jāatstāj. Vieni no upuriem bija holandiešu spēlētāji Arjens Robens un Veslijs Sneijders. Abi Nīderlandes izlases futbolisti uz Madridi pārcēlās 2007.gadā. Par Robenu "Chelsea" saņēma 35 miljonus eiro, bet "Ajax" kontā, pateicoties Sneijderam, ieplūda 27 miljoni eiro. Tomēr pirms gada abi bija spiesti atstāt Madridi – Robens par 25 miljoniem eiro pievienojās "Bayern", savukārt "Inter" par Sneijderu iztērēja 15 miljonus. Abi spēlētāji, kas izrādījās nederīgi "Real", šosezon spīd savos jaunajos klubos, un zīmīgi, ka viens pret otru finālspēlē tiksies tieši "Santiago Bernabeu" stadionā Madridē. Lai arī Robens un Sneijders spēlēs finālā, kamēr "Real" kārtējo reizi uzkāpa uz astotdaļfināla un Lionas "Olympique" grābekļa, diezin vai Galacticos prezidents Florentino Peress nožēlo šos darījumus, jo holandiešu aizstājēji objektīvi ir gan meistarīgāki, gan arī kluba kasē noteikti ienes vairāk naudas atribūtikas un reklāmu ziņā. Iespējams, iepriekšējās vasaras notikumi ir bijuši izdevīgi visām pusēm, jo to neviens nekad neuzzinās, vai Robens, kā viņš apgalvoja presē, savu mūža formu būtu spējis sasniegt "Real" rindās, kur būtu nežēlīga konkurence par vietu sastāvā – kamēr Minhenē un Milānā holandieši ir teju neaizstājami, Madridē abi būtu tikai "vieni no".

Cīņa par klubu un par valsti

Abām komandām sezona ir ļoti veiksmīga. Gan "Bayern", gan "Inter" triumfēja valsts čempionātā un kausa izcīņā. Lai arī "Inter" neapšaubāmi jau ilgu laiku ir viens no spēcīgākajiem Itālijas klubiem, pēdējo reizi tas Čempionu līgas finālā uzvarēja pirms 45 gadiem, kad Milānā ar 1:0 pārspēja Lisabonas "Benfica" (savukārt sezonu iepriekš "Inter" Vīnē ar 3:1 sakāva Madrides "Real"). Iepriekšējos divos finālos "Inter" piedzīvojusi zaudējumu – 1:2 pret Glāzgovas "Celtic" un ar 0:2 pret Amsterdamas "Ajax". Toties "Bayern" kluba vēsturē ir šo titulu ir izcīnījusi četrreiz (pēdējais tituls tika iegūts pirms deviņiem gadiem, pēcspēles sitienu sērijā pieveicot "Valencia"), bet iepriekšējo vizīti uz Čempionu līgas finālu Spānijā "Bayern" droši vien labprātāk aizmirstu – Barselonā 1999.gadā pašā spēles izskaņā tika izlaista droša uzvara pret Mančestras "United" (1:2).

Šovakar spēles likme ir ārkārtīgi augsta. Pirmkārt, Madridē tiks noskaidrota šobrīd spēcīgākā komanda Eiropā, un, otrkārt, uz spēles ir likts arī Vācijas un Itālijas valstu čempionātu liktenis Eirokausos aiznākamajā sezonā. Čempionu līgā četrus klubus drīkst deleģēt čempionāti, kas reitingu tabulā ierindojas pirmajās trīs vietās. Pirms sezonas sākuma trešo vietu ieņēma Itālijas "A Sērija", bet Vācijas Bundeslīga bija pozīciju zemāk. Šobrīd jau līgas ir mainītām lomām, tomēr "Inter" uzvaras gadījumā Itālija atkal apsteigs Vāciju un aiznākamajā sezonā joprojām spēcīgākajā Eirokausu turnīrā varēs piedalīties ar četrām vienībām. Iepriekšējās četrās sezonās Itālija ir iekrājusi 49,910 punktus, bet Vācija – 46,124. Katrā sezonā valsts retings tiek noteikts, klubu iegūto punktu summu dalot ar klubu skaitu. Itālija pagaidām ir ieguvusi 106 punktus, bet Vācija – 108,5, pie tam vāciešiem Eirokausos spēlēja par vienu klubu mazāk. Par uzvaru Čempionu līgas finālā komanda iegūs divus punktus, par neizšķirtu pamatlaikā – vienu, bet par zaudējumu, protams, netiks nekas. Ja Itālija un "Inter" spēs uzvarēt pamatlaikā, tad beigu beigās reitinga tabulā "Seria A" būs priekšā Bundeslīgai par nieka 131 tūkstošdaļu. Tiesa, ja Bundeslīgai neizdosies šosezon pakāpties uz trešo vietu, tas, visticamāk, notiks pēc gada, jo vairāk netiks ņemti vērā 2005./06.gada sezonā iegūtie punkti, kur itāliešu pārsvars pār vāciešiem sasniedza aptuveni piecus punktus.

Van Gāls: "Tiesneši mums palīdzēja iekļūt finālā."

"Nedomāju, ka esam starp labākajām komandām Eiropā. "Inter", "Chelsea", "Barcelona" un "Manchester United" – tie ir Eiropas grandi, bet ne "Bayern". Mēs līdz Čempionu līgas finālam nonācām ar veiksmes palīdzību. Iekļuvām finālā, jo vairākas tiesnešu kļūdas bija mums par labu. Tādēļ jo īpaši vajadzētu izmantot videokameras, kas palīdzētu tiesnešiem," piezemēts pirms gaidāmā fināla bija bavāriešu galvenais treneris Luiss van Gāls. "Žozē [Mourinju], manuprāt, ir viens no labākajiem treneriem pasaulē. Es to nesaku par daudziem treneriem, taču Mourinju ir to pelnījis. Viņš "Inter" ir izveidojis par uzvarētāju komandu un ieguvis spēlētājus, kas lieliski iederas viņa taktiskajā zīmējumā un spēles stilā."

"Čempionu līga ir prestižākais turnīrs pasaulē. Tās ir sacensības, kurās uzvarēt vēlas visi, taču ne visi spēj to izdarīt. Es vēlos uzvarēt "Inter" dēļ. Vēlos redzēt, kā [Masimo] Morati kungs ["Inter" prezidents – aut.] iegūst trofeju, un vēlos redzēt viņu raudam. Mana vienīgā vēlēšanās ir piepildīt Morati ģimenes sapni," sacīja "Inter" galvenais treneris Žozē Mourinju, kurš savulaik "Barcelona" ir bijis van Gāla asistents. "Kopā ar van Gālu pavadīju trīs lieliskus gadus. Es ļoti smagi strādāju un viņa vadībā ļoti daudz iemācījos. Šovakar viens no mums kļūs par trešo treneri, kurš uzvarējis Čempionu līgā ar diviem dažādiem klubiem. Van Gāls sacīja, ka "Barcelona", "Chelsea" un "Manchester United" ir labākas komandas? Nepiekrītu. Mēs ["Inter" un "Bayern"] šosezon savās valstīs esam uzvarējuši visur un tagad esam Čempionu līgas finālā. Nav šaubu, ka abas esam lieliskas komandas."

Abās komandās ir pa kādam nopietnam zaudējumam. "Bayern" nāksies iztikt bez franču pussarga Franka Riberī, kurš pirmajā pusfināla spēlē nospēlēja rupji pret Lisandro Lopesu un saņēma trīs spēļu diskvalifikāciju. Noraidījuma dēļ finālu nāksies izlaist arī Tjagu Motam, kurš pusfināla atbildes spēlē Barselonā tika noraidīts nožēlojamā un nesportiskā Serhio Busketa teātra dēļ. Lai arī pāris spēlētāji ir uz nelielas jautājuma zīmes, domājams, ka pārējie futbolisti varēs doties laukumā. "Bayern" rindās, sķiet, grūtākā izvēle van Gālam būs, kuru – Holgeru Badštūberu vai Djēgo Kontento – spēlētāju izmantot kā malējo aizsargu, bet Mourinju nāksies uzbrukumā izvēlēties starp pieredzi (Goranu Pandevu) un jaunības azartu (Mario Balotelli).

Interesanti

"Bayern" Čempionu līgas finālā spēlēs astoto reizi. Minhenieši četrreiz ir uzvarējuši (1974.-1976., 2001.gadā) un trīsreiz zaudējuši (1982., 1987., 1999.gadā). "Inter" finālā spēlēs vien piekto reizi. Līdz šim bilance ir ir vienāda – divas uzvaras (1964. un 1965.gadā) un divi zaudējumi (1967. un 1972.gadā). Šosezon "Bayern" no Čempionu līgas turnīra ir izslēgusi jau divas itāļu komandas – "Juventus" un "Fiorentina". No 1997. Līdz 2000.gadam Mourinju bija van Gāla asistents "Barcelona" vienībā. Gan van Gāls, gan Mourinju var kļūt par trešo treneri pēc Ernsta Hapela un Otmāra Hicfelda, kas ar divām dažādām komandām kļuvis par Čempionu līgas uzvarētāju – van Gāls 1995.gadā to paveica ar "Ajax", bet Mourinju līdz triumfam 2004.gadā aizveda "Porto". Iepriekšējo reizi "Bayern" finālā uzvarēja 2001.gadā, un arī tajā sezonā bavārieši ceturtdaļfinālā pārspēja "MU". Pēdējo reizi par turnīra uzvarētāju, kas zaudējusi četros mačos, 2003.gadā kļuva "Milan", un šovakar sasniegumu iespēja atkārtot būs "Bayern". Ne "Bayern", ne "Inter" nav pārāk veicies "Santiago Bernabeu" stadionā – minhenieši deviņās spēlēs piedzīvojuši sešus zaudējumus, bet milānieši pēdējos sešos mačos zaudējuši piecreiz. 2002.gadā Lēverkūzenes "Bayer" sastāvā finālā spēlēja tagadējie pretinieki Buts un Lusiu, bet 2006.gadā Čempionu līgā Barsas rindās triumfēja Semjuels Eto'o un Marks van Bommels. Savulaik Madrides "Real" rindās spēlējuši ne tikai Robens un Sneijders, bet arī Valters Samuels un Estebans Kambjaso. "Santiago Bernabeu" ceturto reizi uzņems Čempionu līgas finālu. Iepriekšējos finālos allaž spēlējusi kāda itāļu vai vācu komanda ("Fiorentina" un "Hamburger SV" cietušas zaudējumu, bet "Milan" pārspēja "Ajax"), savukārt 1984.gadā Pasaules kausa izcīņas finālā Itālija ar 3:1 uzvarēja Rietumvācijas izlasi. Kamerūnietis Eto'o šovakar var atkārto leģendārā Alberto di Stefano rekordu, kurš pagaidām vienīgais guvis vārtus trīs finālspēlēs. Ja šovakar laukumā dosies argentīniešu veterāns Havjers Zaneti, tā viņam būs 700.spēle "Inter" sastāvā.

Iespējamie sākumsastāvi

Bayern: Buts – Lāms, van Buitens, Demikelis, Badštūbers – Robens, Švainštaigers, van Bommels, Altintops – Millers, Oličs
Inter: Sēzars – Maikons, Samuels, Lusiu, Zaneti – Stankovičs, Sneijders, Kambjaso – Eto'o, Milito, Pandevs

Rezultatīvākie spēlētāji

VSpēlētājsKlubsV
1.Lionels MesiBarcelona8
2.Krištianu RonalduReal7
Ivica OličsBayern7
4.Niklass BendtnersArsenal5
Veins RūnijsMU5
Maruāns ŠamaksBordeaux5

Pēdējie 10 fināli

GadsPilsētaUzvarētājaFinālisteRezultāts
2009.RomaBarcelonaManchester United2:0
2008.MaskavaManchester UnitedChelsea1:1; p.s. 11m sit. 6:5
2007.AtēnasMilanLiverpool2:1
2006.ParīzeBarcelonaArsenal2:1
2005.StambulaLiverpoolMilan3:3; p.s. 11m sit. 3:2
2004.GelzenkirhenePortoMonaco3:0
2003.MančestraMilanJuventus0:0; p.s. 11m sit. 3:2
2002.GlāzgovaReal MadridBayer2:1
2001.MilānaBayernValencia1:1; p.s. 11m sit. 5:4
2000.ParīzeReal MadridValencia3:0

Veiksmīgākie klubi

KlubsSk.
Real Madrid9
Milan7
Liverpool5
Bayern4
Ajax4
Barcelona3
Manchester United3
Juventus2
Benfica2
Inter2
Porto2
Nottingham Forest2

Izmantotie resursi:
goal.com
uefa.com

Kura komanda triumfēs Čempionu līgā?

  • 120

  • 140


1 2 60 komentāri

  +8 [+] [-]

, 2010-05-22 13:50, pirms 14 gadiem
Gaidām!

 +36 [+] [-]

, 2010-05-22 13:51, pirms 14 gadiem
Es par Inter!

 +10 [+] [-]

, 2010-05-22 13:51, pirms 14 gadiem
Robēns vs Snaiders, Morinjo vs Van Gāls un daudzi citi dueļi mūs šodien sagaida. Par skaistu finālu!

 +20 [+] [-]

, 2010-05-22 13:51, pirms 14 gadiem
par Žozē Mourinju un Inter uzvaru...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-05-22 13:52, pirms 14 gadiem
Nu es esmu par skaistu spēli

 +10 [+] [-]

, 2010-05-22 13:52, pirms 14 gadiem
Par lielisku finālu un lielu vārtu birumu
Abi treneri gatavojušies ļoti rūpīgi.

 +35 [+] [-]

, 2010-05-22 13:52, pirms 14 gadiem
finālam jābūt vienkārši pasakainam

 +10 [+] [-]

, 2010-05-22 13:54, pirms 14 gadiem
Beidzot taa diena ir pienaakusi!!! Par skaistu finaalu un Bayern uzvaru

 +14 [+] [-]

, 2010-05-22 13:54, pirms 14 gadiem
Es ne par vienu komandu, es par skaistu un baudāmu futbolu!!! Cerams, ka būs uguņošana (vārtu ziņā)..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2010-05-22 13:56, pirms 14 gadiem
Vācijai šovakar ir iespēja izcīnīt divas lieliskas uzvaras - Bayern uzvara čempionu līgā futbolā, Vācijas izlases uzvara pār Krievijas izlasi hokejā PČ

     [+] [-]

, 2010-05-22 13:58, pirms 14 gadiem
Par INTER! Lai Eto'O atkārto vēsturi, proti 3 reizes gūt vārtus ČL finālā.
Grūti jau izvēlēties starp šīm komandām, bet dodu priekšroku Inter, jo Mourinju.
Slēpts komentārs: Rexis95

  +2 [+] [-]

, 2010-05-22 14:00, pirms 14 gadiem
par bayern

  -3 [+] [-]

, 2010-05-22 14:01, pirms 14 gadiem
man ir grūti skatīties futbolu un nejust līdzi nevienai komandai, bet nu šodien ir tā reize,kad tiešām esmu tikai par skaistu futbolu!

  +6 [+] [-]

, 2010-05-22 14:02, pirms 14 gadiem
Es dēļ Oliča un Robena tikai un vienigi par Bayern!

 +11 [+] [-]

, 2010-05-22 14:05, pirms 14 gadiem
Par skaistu teātri un raudošiem večiem zālītē!

 +13 [+] [-]

, 2010-05-22 14:06, pirms 14 gadiem
šodien lielisks sporta vakars gaidāms 2 hokeja mači un futenis, kas gan var buut labaaks?

  +7 [+] [-]

, 2010-05-22 14:06, pirms 14 gadiem
Par 120 minūtēm!

  +4 [+] [-]

, 2010-05-22 14:12, pirms 14 gadiem
Red Wing rakstīja: šodien lielisks sporta vakars gaidāms 2 hokeja mači un futenis, kas gan var buut labaaks?
Vēl jau arī volejs: Latvija- Grieķija!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2010-05-22 14:15, pirms 14 gadiem

  +1 [+] [-]

, 2010-05-22 14:24, pirms 14 gadiem
Žozē lai zaudē. Citādi deguns jau aiz mākoņiem. Go Bayern

  +3 [+] [-]

, 2010-05-22 14:25, pirms 14 gadiem
par inter un zhozee pirmo kausu kaa trenerim.....

pirms 3 nedeeljaam biju milaanaa un tur skatiijos centraa uz lielaa ekraana kaa uzvareeja INTER......P.S. fani VNK TRAKOJA !!!!!!!!!

  +1 [+] [-]

, 2010-05-22 14:29, pirms 14 gadiem
šoreiz īsti neesmu ne par vienu no komandām, šoreiz esmu par tiešām skaistu, dramatisku un skatāmu spēli!

  +1 [+] [-]

, 2010-05-22 14:31, pirms 14 gadiem
it kaa nepatik ne viena ne otra komanda bet jafano bus par interu jo treneris tak morinjo

  +9 [+] [-]

, 2010-05-22 14:33, pirms 14 gadiem
pendeles būtu vakara nagla šai spēlē...

  +5 [+] [-]

, 2010-05-22 14:35, pirms 14 gadiem
liels paldies autoram par interesanto konspektu,iekļaujot futbola vēsturi.
es par skatāmu futbolu un lai taisnīgi uzvar stiprākais.

  +5 [+] [-]

, 2010-05-22 14:36, pirms 14 gadiem
es tomēr par inter skaistu spēli. domāju, ka eto parakstiis savu vesturi.

  +1 [+] [-]

, 2010-05-22 14:36, pirms 14 gadiem
kas pa idinem liek minusus
e par bajern
ma n besi lauka inter tapat ka mourinju

  +3 [+] [-]

, 2010-05-22 14:37, pirms 14 gadiem
Par aizraujošu futbolu, kad uzvarētājs nav zināms pat līdz spēles pēdējai sekundei. Bet nezkāpēc šķiet, ka Vācijā šodien varētu būt lieli svētki....

  +6 [+] [-]

, 2010-05-22 14:39, pirms 14 gadiem
murziks rakstīja: par Žozē Mourinju un Inter uzvaru...
par Special one

  +1 [+] [-]

, 2010-05-22 14:40, pirms 14 gadiem
Par Inter!!!

 +13 [+] [-]

, 2010-05-22 14:40, pirms 14 gadiem
Par Ajax!
1 2 60 komentāri