Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

ES Tiesas lēmums Superlīgas strīdā: UEFA un FIFA ļaunprātīgi izmanto dominējošu stāvokli

Agris Suveizda

ES Tiesas lēmums Superlīgas strīdā: UEFA un FIFA ļaunprātīgi izmanto dominējošu stāvokli
UEFA prezidents Aleksanders Čeferins. Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienības Tiesa Luksemburgā pieņēmusi ilgi gaidīto lēmumu Superlīgas, FIFA un UEFA lietā un lēma, ka FIFA un UEFA prasība sankcionēt jauna klubu turnīra izveidi ir pretlikumīga. Vienlaikus gan Eiropas Savienības Tiesa uzsvēra, ka tikai izskatīja FIFA un UEFA noteikumu atbilstību likumam un ka šodienas lēmums vēl nenozīmē, ka Superlīgas projekts ir jāapstiprina.

"FIFA un UEFA noteikumi, kas paredz jebkādu jaunu starpklubu futbola projekta, kā Superlīga, apstiprināšanu un klubu un spēlētāju dalības liegšanu šajās sacensībās, ir pretlikumīgi. Šie FIFA un UEFA noteikumi nenodrošina caurspīdīgu, objektīvu, nediskriminējošu un proporcionālu vidi. Līdzīgi, arī noteikumi, kas FIFA un UEFA dod ekskluzīvu kontroli pār šo sacensību komerciālo tiesību izmantošanu, ierobežo konkurenci, ņemot vērā to nozīmi medijiem, patērētājiem un televīzijas skatītājiem Eiropas Savienībā," teikts tiesas paziņojumā.

"12 Eiropas futbola klubu grupa, darbojoties ar Spānijas uzņēmuma "Eiropas Superlīga" starpniecību, vēlējās izveidot jaunu futbola sacensību projektu – Superlīgu. FIFA un UEFA iebilda šim projektam, draudot ar sankcijām klubiem un spēlētājiem, kuri varētu izvēlēties piedalīties. "Eiropas Superlīga" vērsās pret FIFA un UEFA Madrides Komerctiesā, uzskatot, ka noteikumi par sacensību apstiprināšanu un mediju tiesību izmantošanu ir pretrunā ES likumdošanai. Šauboties par šo lietu, ka FIFA un UEFA varētu būt tirgus monopols, Spānijas tiesa šos jautājumus pāradresēja ES Tiesai," paziņojumā turpināts.

"ES Tiesa saprot, ka starpklubu sacensību organizācija un mediju tiesību izmantošana ir, diezgan acīmredzami, ekonomiskas aktivitātes. Tādēļ tām ir jāpakļaujas sacensību noteikumiem un jāciena kustības brīvība, pat ja sporta darbībai ir īpašas raksturiezīmes, kā asociācijas ar eksistējošu regulējošu un kontrolējošu varu ieviest sankcijas. ES Tiesa arī pamana, ka FIFA un UEFA, paralēli šai varai, pašas organizē futbola sacensības.

Tiesa arī uzskata, ka, atrodoties dominējošā pozīcijā, kurā pieder vara noteikt apstākļus, kādos potenciāli konkurējoši subjekti var piekļūt tirgum, šai varai, ņemot vērā interešu konfliktu, ir jāatbilst kritērijiem, kas nodrošina caurspīdīgu, objektīvu, nediskriminējošu un proporcionālu vidi. Tomēr FIFA un UEFA vara šādiem kritērijiem neatbilst. FIFA un UEFA tādējādi ļaunprātīgi izmanto dominējošu stāvokli. Vēl vairāk, šie noteikumi, ņemot vērā to patvaļīgumu, par [jaunu sacensību] apstiprināšanu nepamatoti ierobežo pakalpojumu sniegšanas brīvību.

Tas gan nenozīmē, ka Superlīgas projekts ir obligāti jāapstiprina. Tiesa, lūdzot tai izskatīt FIFA un UEFA noteikumu atbilstību, savā lēmumā nespriež par konkrēti šo projektu. Tāpat Tiesa novēro, ka FIFA un UEFA noteikumi par mediju tiesību izmantošanu kaitē Eiropas futbola klubiem, visiem uzņēmumiem, kas strādā mediju tirgos, un, galu galā, patērētājiem un televīzijas skatītājiem, liedzot viņiem baudīt jaunas un potenciāli inovatīvas vai interesantas sacensības.

Tas gan paliek Madrides Komerciālās tiesas ziņā, vai šie noteikumi var dot labumu dažādām ieinteresētajām personām, piemēram, nodrošinot solidāra tipa raidtiesību peļņas sadali," paziņojumā noslēgts. UEFA ir pārliecināta, ka tās jaunie noteikumi, kas pieņemti pēc Superlīgas revolūcijas mēģinājuma, atbilst Eiropas Savienības likumdošanai. Jāizceļ, ka pirms gada ģenerāladvokāts Atanasioss Rantoss aicināja ES Tiesu lemt par labu UEFA un FIFA, secinot, ka Eiropas Superlīgai vajadzētu būt tiesībām rīkot sacensības ārpus UEFA un FIFA ekosistēmas, taču UEFA un FIFA vienlaikus ir tiesības sodīt klubus, kuri šādās sacensībās piedalās bez atļaujas. Tādējādi ES Tiesas lēmums nesaskan ar ģenerāladvokāta rekomendācijām.

Tāpat Eiropas Savienības tiesa lēmusi, ka Beļģijas un UEFA noteikumi par pašmāju audzināto spēlētāju kvotu varētu būt pretrunā Eiropas Savienības brīvas darbinieku pārvietošanās tiesībām un varētu ierobežot klubu konkurenci. Tiesa šo jautājumu gan pārvirzījusi atpakaļ Beļģijas nacionālajai tiesai, kurai būs jāpieņem gala lēmums Antverpenes kluba uzsāktajā lietā, un UEFA un Beļģijas futbola amatpersonas vēl varēs censties pierādīt, ka šiem noteikumiem ir pozitīvs efekts un ka tie ir samērīgi. Arī ģenerāladvokāts Macejs Špunars šā gada martā secināja, ka asociācijā trenētu spēlētāju noteikumi ir pretrunā ES likumdošanai, taču vienlaikus secināja, ka tas ir attaisnojami, jo futbols pilda arī sociālu funkciju, ne tikai biznesa. Poļu ģenerāladvokāts ieteica kvotu pārdefinēt uz konkrētajā klubā trenētiem spēlētājiem, nepaplašinot to uz visā asociācijā trenētiem spēlētājiem.

Eiropas futbola dzīvi 2021. gada 18. aprīlī satricināja paziņojums par Eiropas superlīgas radīšanu, zem kura parakstījās 12 klubi: seši klubi no Anglijas ("Arsenal", "Chelsea", "Liverpool", "Manchester City", "Manchester United", "Tottenham") un pa trim klubiem no Itālijas ("Inter", "Juventus", "Milan") un Spānijas ("Atletico", "Barcelona", "Real Madrid"). Superlīgas ideja sastapās ar milzīgu pretestību no sporta organizācijām, pārējiem klubiem, parakstījušo un neparakstījušo klubu faniem un pat valstu valdībām, un drīz vien pie Superlīgas galda palika tikai trīs klubi – "Real Madrid", "Juventus" un "Barcelona". Superlīga laika gaitā centusies labot savas sākotnējās kļūdas, Superlīgu padarot atvērtāku izkrišanas un paaugstināšanas sistēmai un vēl vairāk finansējuma novirzīt futbola attīstībai ārpus Superlīgas.

Izmantotie resursi:
https://twitter.com/EUCourtPress/st...
https://twitter.com/EUCourtPress/st...

  +2 [+] [-]

, 2023-12-21 12:40, pirms 4 mēnešiem
2025/2026 Super League
Jāgaida UEFA atbilde ko viņi mēģinās piesolīt komandām.Mēģinās droši dot vairāk par 20% no visiem ienākumiem komandām

  +2 [+] [-]

, 2023-12-21 12:55, pirms 4 mēnešiem
Viena lieta UEFA, bet vēl jau paliek stāsts par nacionālajām federācijām. Vai tās ļaus spēlēt vienlaikus gan, piemēram, A Sērijā, gan Superlīgā? Vēl pirms pāris dienām Gazzetta lasīju, ka itāļi plāno aizliegt vienlaikus spēlēt Superlīgā un A Sērijā neatkarīgi no Eiropas tiesas lēmuma. Kā praktisks iemesls aizliegumam tika norādīts nespēja sastādīt normālu kalendāru, kas jau šobrīd ir ļoti sarežģīti. Ja klubi nespēlēs nacionālajos čempionātos, loģiski, ka UEFA turnīros viņu arī nebūs.

  +1 [+] [-]

, 2023-12-21 13:02, pirms 4 mēnešiem
kasagrande rakstīja: Viena lieta UEFA, bet vēl jau paliek stāsts par nacionālajām federācijām. Vai tās ļaus spēlēt vienlaikus gan, piemēram, A Sērijā, gan Superlīgā? Vēl pirms pāris dienām Gazzetta lasīju, ka itāļi plāno aizliegt vienlaikus spēlēt Superlīgā un A Sērijā neatkarīgi no Eiropas tiesas lēmuma. Kā praktisks iemesls aizliegumam tika norādīts nespēja sastādīt normālu kalendāru, kas jau šobrīd ir ļoti sarežģīti. Ja klubi nespēlēs nacionālajos čempionātos, loģiski, ka UEFA turnīros viņu arī nebūs.
Nezinu vai šī ir taisnība,bet ziņa no spāņu žurnālistiem-
PSV, Feyenoord, Benfica, Porto, the Italian clubs, Red Star, Anderlecht are some of the clubs who have ACCEPTED the new Super League. They see this as a MASSIVE opportunity to leave their financial problems away and be back to their best

Marseille & Lyon are also keen to join the European Super League. The financial solution for their future has managed to convince the French clubs

  +5 [+] [-]

, 2023-12-21 13:16, pirms 4 mēnešiem
Man ļoti patika pašreizējais Eirokausu formāts, kur visos 3 Eirokausu grupu turnīros bija pa 32 komandām. Vēl patika EL un KL grupu uzvarētāju priekšrocība izslēgšanas spēlēs nespēlēt 1.kārtu, un tas, ka ČL un EL grupu trešo vietu ieguvējas pārcēlās attiecīgi uz EL un KL izslēgšanas spēļu pirmo kārtu. Žēl, ka šāda formāta mūžs bija tikai 3 sezonas. Es neesmu Valdīs Valters, kuram interesē tikai grandi. Man interese arī Zagrebas Dinamo, Bratislavas Slovan, Prāgas Slavia, Ferencvaros u.c. ne top līgu klubi.

  -3 [+] [-]

, 2023-12-21 13:40, pirms 4 mēnešiem
Paldies dievam, ilgi gaidu šo projektu!
Heiteriem atkal bēdas!
Slēpts komentārs: Alex Ovechkins #8

  +2 [+] [-]

, 2023-12-21 13:43, pirms 4 mēnešiem
Tie superlīgas dibinātāji nesaprot to ,ka viņi sagrauj Eirokausus un nacionālos čempionātus,vai tur smadzenītē tikai peļņa interesē.Plus vēl PK klubiem un izlašu turnīrus vispār varēs atstāt u-21 līmenī.

  +4 [+] [-]

, 2023-12-21 13:48, pirms 4 mēnešiem
Alex Ovechkins #8 rakstīja: Pilnīgs cirvis tu esi, ja superklubu izcīņā skaties kā pastarīši ko mocās
Atstāsim visos sporta veidos superlīgas un nospļauties uz pārējo,Lai gan sekoju un skatos NHL tas man netraucē skatīties ar mūsu čempi un Šveices.Arī man savulaik patika ,kad Eiropas klubu kausus ieguva klubi no bijušās Dienvidslāvijas Rumānijas Skotijas Nīderlandes Beļģijas un citām valstīm.Jau tagad ir notikusi nepatīkama noslāņošanās,bet superlīga visu sačakarēs līdz beigām un tiks audzināta jaunā fanu paaudze ,kurai interesēs tikai šis projekts.

  -1 [+] [-]

, 2023-12-21 13:51, pirms 4 mēnešiem
coffijs rakstīja: Tie superlīgas dibinātāji nesaprot to ,ka viņi sagrauj Eirokausus un nacionālos čempionātus,vai tur smadzenītē tikai peļņa interesē.Plus vēl PK klubiem un izlašu turnīrus vispār varēs atstāt u-21 līmenī.
Sačakarē tieši kā?
Spēles notiktu tāpat kā tagad nedēļas vidu.
Minimālais spēļu skaits komandai turnīrā vairāk.Tātad vairāk ienākumu.
Maksimālais spēļu skaits tāds pats kāds būtu ČL finālistiem.
Ienākumi no turnīra noteikti būtu vairāk nekā esošie 20% no ienākumiem.
Būs trīs līmeņa turnīri.Apakšējā līmenī katrau gadu norotēs 20 komandas un jaunas 20 nāks klāt,jo būs relegation.Top2 no otrās un trešās līgas kāps uz augstāko un divas vājākās no top1 un top2 kritīs lēja
Spēles varēs skatīties pa velti fani TV/datorā utt.

  -1 [+] [-]

, 2023-12-21 14:26, pirms 4 mēnešiem
bet būtu jauki, ja Superlīga ar Čempionu līgu "izlīgst" un komandas spēlē gan vienā, gan otrā čempionātā...

tad piemēram kādiem labākajiem spēlētājiem vienas sezonas laikā jāspēlē:

1. Nacionālajā čepionātā
2. Līgas kausā
3. karaļa kausā
4. Čempionu līgā
5. Superlīgā
6. Pasaules kausā
7. Pasaules klubu čempionātā

sezonas laikā ap 80 spēlēm

  +2 [+] [-]

, 2023-12-21 14:31, pirms 4 mēnešiem
GreenBoston#7 rakstīja: Sačakarē tieši kā?
Spēles notiktu tāpat kā tagad nedēļas vidu.
Minimālais spēļu skaits komandai turnīrā vairāk.Tātad vairāk ienākumu.
Maksimālais spēļu skaits tāds pats kāds būtu ČL finālistiem.
Ienākumi no turnīra noteikti būtu vairāk nekā esošie 20% no ienākumiem.
Būs trīs līmeņa turnīri.Apakšējā līmenī katrau gadu norotēs 20 komandas un jaunas 20 nāks klāt,jo būs relegation.Top2 no otrās un trešās līgas kāps uz augstāko un divas vājākās no top1 un top2 kritīs lēja
Spēles varēs skatīties pa velti fani TV/datorā utt.
Šķiet, visu lielo līgu viens no lielākajiem ieņēmumu avotiem ir translāciju tiesību pārdošana. Kā gan Superlīga taisās pelnīt, ja spēļu translācijas būs pa velti?

  +1 [+] [-]

, 2023-12-21 14:34, pirms 4 mēnešiem
coffijs rakstīja: Atstāsim visos sporta veidos superlīgas un nospļauties uz pārējo,Lai gan sekoju un skatos NHL tas man netraucē skatīties ar mūsu čempi un Šveices.Arī man savulaik patika ,kad Eiropas klubu kausus ieguva klubi no bijušās Dienvidslāvijas Rumānijas Skotijas Nīderlandes Beļģijas un citām valstīm.Jau tagad ir notikusi nepatīkama noslāņošanās,bet superlīga visu sačakarēs līdz beigām un tiks audzināta jaunā fanu paaudze ,kurai interesēs tikai šis projekts.
Jā, nākošgad būs tieši 20 gadi, kopš Čempionu līgu vinnēja klubs ne no Top 5 līgām.
Tas bija Porto. Arī Eiropas līgā (agrāk UEFA kausā) kopš 2011.gada tikai lielo līgu klubi vinnējusi.

  -1 [+] [-]

, 2023-12-21 14:35, pirms 4 mēnešiem
Gatis rakstīja: bet būtu jauki, ja Superlīga ar Čempionu līgu "izlīgst" un komandas spēlē gan vienā, gan otrā čempionātā...

tad piemēram kādiem labākajiem spēlētājiem vienas sezonas laikā jāspēlē:

1. Nacionālajā čepionātā
2. Līgas kausā
3. karaļa kausā
4. Čempionu līgā
5. Superlīgā
6. Pasaules kausā
7. Pasaules klubu čempionātā

sezonas laikā ap 80 spēlēm
Superliiga aizstaatu Chempionu liigu, buutu kaut kas liidziigs kaa tagad Eiropas basiitii, kur ir Eiroliiga un tad kaut kaadi otraas shkjiras FIBA turniiri.
Lielie klubi sho taisa, jo UEFA nepietiekami dalaas ar ienaakumiem, ja kefiirs naaks pie praata un apsoliis klubiem lielaaku pikji un normaalu turniiru, tad kaut ko veel var saglaabt.

  +4 [+] [-]

, 2023-12-21 14:40, pirms 4 mēnešiem
GreenBoston#7 rakstīja: Sačakarē tieši kā?
Spēles notiktu tāpat kā tagad nedēļas vidu.
Minimālais spēļu skaits komandai turnīrā vairāk.Tātad vairāk ienākumu.
Maksimālais spēļu skaits tāds pats kāds būtu ČL finālistiem.
Ienākumi no turnīra noteikti būtu vairāk nekā esošie 20% no ienākumiem.
Būs trīs līmeņa turnīri.Apakšējā līmenī katrau gadu norotēs 20 komandas un jaunas 20 nāks klāt,jo būs relegation.Top2 no otrās un trešās līgas kāps uz augstāko un divas vājākās no top1 un top2 kritīs lēja
Spēles varēs skatīties pa velti fani TV/datorā utt.
Katram savs. Man ir interesanti sekot Čempionu līgas kvalifikācijai, jo visu valstu čempionēm (izņemot Lihtenšteinu) bija iespēja tikt grupu turnīrā. Interesēja, piemēram, kurš no Baltijas klubiem tiks vistālāk, cik tālu tiks Slovēnijas, Slovākijas, Gruzijas u.c. čempiones. Arī kvalifikācijā ir interesanti dueli un pārsteigumu. Šosezon Fēru Salu čempione izsita Ungārijas un Zviedrijas čempionvienības. Neesmu iepazinies ar Superlīgas formātu, bet ļoti nepatiktu, ja nebūtu kritēriju, kāda vieta jāieņem nacionālajā čempionātā, lai tiktu tur. Tagad ir skaidri saprotams, ka par skaistām acīm, t.i., lielu budžetu, leģendāru vēsturi, pie vietas Čempionu līgā netiksi, ja La Līgā vai EPL paliksi 10.vietā.

     [+] [-]

, 2023-12-21 14:45, pirms 4 mēnešiem
555 rakstīja: Superliiga aizstaatu Chempionu liigu, buutu kaut kas liidziigs kaa tagad Eiropas basiitii, kur ir Eiroliiga un tad kaut kaadi otraas shkjiras FIBA turniiri.
Lielie klubi sho taisa, jo UEFA nepietiekami dalaas ar ienaakumiem, ja kefiirs naaks pie praata un apsoliis klubiem lielaaku pikji un normaalu turniiru, tad kaut ko veel var saglaabt.
Basketbolā ir arī ULEB kauss, kura uzvarētājs iegūst vietu nākošās sezonas Eirolīgā.

  +1 [+] [-]

, 2023-12-21 14:52, pirms 4 mēnešiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Basketbolā ir arī ULEB kauss, kura uzvarētājs iegūst vietu nākošās sezonas Eirolīgā.
nu taas jau ir nianses, bet principu vinji noskatiija no basketbola. un basiitii tas nav optimaali - kaut vai kontekstaa ar izlaseem.

  +1 [+] [-]

, 2023-12-21 15:14, pirms 4 mēnešiem
Vācu, Angļu, Spāņu(izņemot Real un Barca) jau noraidījuši.

     [+] [-]

, 2023-12-21 17:40, pirms 4 mēnešiem
Ja būs Superlīga tad būs sačakarēta visa Eiropas futbola hierarhija. Rets spēlētājs pa tiešo tiek vienā no Eiropas superklubien. Liela daļa lēnu garu apbružājās zemākā kaluma klubos, kur viņi saņem algu un nobriest. Ja šo piramīdu izjaukt, daudzi talanti vienkārši izzudīs, jo tie klubi, kuri ir ārpus Superlīgas aprites vienkārši nespēs maksāt normālu naudu, daudzi izputēs.
Tagad sistēma ir funkcionējoša un dzīvotspējīga. Pieņemsim, Barselona nopērk no Bragas par 50 milj kādu keksu. Braga viņa vietā nopērk 5 keksus no Horvātijas, Polijas, Norvēgijas un Danijas. Gan jau kāds izšaus. Tie nopērk katrs pa 5 keksiem no citām valstīm, tostarp vienu no Valmieras. Valmiera nopērk 5 keksus no Mettas, Supernovas, Tukuma. Rezultātā visa sistēma ir dzīvotspējīga, jo nauda apgrozās tās ietvarā. Braga cenšas spēlēt labāk un tikt EK. Ja būs aizvērtā līga, tad kā tādai Bragai trenēt spēlētājus? Eirokausu vairs nav, par ko cīnīties? Porto, Benfika un Sportings uz vietējiem startiem liek Nikolaju, jo svarīgākās spēles katru nedēļu per Barsu, MS un Bavāriju. Nu un odziņa uz tortes, vai vidusmēra Portugāles līdzjutējam būs interesanti nākt uz stadionu un vērot kā viņa klubs dabū pa ausīm no MS vai Bavārijas un regulāri kuļās tabulas apakšgalā? Tā vairs nav ČL, kur ir jēga kapāt pat par 3 vietu un uz īsas distances dažreiz notiek lokāli brīnumi.

  +1 [+] [-]

, 2023-12-21 17:41, pirms 4 mēnešiem
555 rakstīja: Superliiga aizstaatu Chempionu liigu, buutu kaut kas liidziigs kaa tagad Eiropas basiitii, kur ir Eiroliiga un tad kaut kaadi otraas shkjiras FIBA turniiri.
Lielie klubi sho taisa, jo UEFA nepietiekami dalaas ar ienaakumiem, ja kefiirs naaks pie praata un apsoliis klubiem lielaaku pikji un normaalu turniiru, tad kaut ko veel var saglaabt.
Nu ja. Kkas līdzīgs kā f1 bij, kad komandas bij sarosījušās veidot savu čempionātu, jo Eklstons ar piķi negribēj dalīties. Arī bij ņemšanās, bet beigās pat Eklstons/Fia saprata, ka būs jaatver maciņš, lai esošā kārtība saglabātos. Te UEFA ar nekas cits beigu beigās neatliks.

  -1 [+] [-]

, 2023-12-21 17:51, pirms 4 mēnešiem
Garais1606 rakstīja: Ja būs Superlīga tad būs sačakarēta visa Eiropas futbola hierarhija. Rets spēlētājs pa tiešo tiek vienā no Eiropas superklubien. Liela daļa lēnu garu apbružājās zemākā kaluma klubos, kur viņi saņem algu un nobriest. Ja šo piramīdu izjaukt, daudzi talanti vienkārši izzudīs, jo tie klubi, kuri ir ārpus Superlīgas aprites vienkārši nespēs maksāt normālu naudu, daudzi izputēs.
Tagad sistēma ir funkcionējoša un dzīvotspējīga. Pieņemsim, Barselona nopērk no Bragas par 50 milj kādu keksu. Braga viņa vietā nopērk 5 keksus no Horvātijas, Polijas, Norvēgijas un Danijas. Gan jau kāds izšaus. Tie nopērk katrs pa 5 keksiem no citām valstīm, tostarp vienu no Valmieras. Valmiera nopērk 5 keksus no Mettas, Supernovas, Tukuma. Rezultātā visa sistēma ir dzīvotspējīga, jo nauda apgrozās tās ietvarā. Braga cenšas spēlēt labāk un tikt EK. Ja būs aizvērtā līga, tad kā tādai Bragai trenēt spēlētājus? Eirokausu vairs nav, par ko cīnīties? Porto, Benfika un Sportings uz vietējiem startiem liek Nikolaju, jo svarīgākās spēles katru nedēļu per Barsu, MS un Bavāriju. Nu un odziņa uz tortes, vai vidusmēra Portugāles līdzjutējam būs interesanti nākt uz stadionu un vērot kā viņa klubs dabū pa ausīm no MS vai Bavārijas un regulāri kuļās tabulas apakšgalā? Tā vairs nav ČL, kur ir jēga kapāt pat par 3 vietu un uz īsas distances dažreiz notiek lokāli brīnumi.
Neredzu problēmu puslīdz esošo sistēmu saglabāt, tik kur visu organizē klubi (t.i. līga), līdz ar to visa līmeņa klubiem ienākumi lielāki. Jā, augstākajā līmenī iedos garantētās vietas grandiem un atstās kkādas vietas sportiskajam principam, bet pa lielam no tā nekas nemainās. Tāpat tie grandi kā spēlēja tā spēlē un spēlēs arī esošajā čl ar retiem izņēmumiem.

Otrs variants, superlīgai tikai viens līmenis, tipa slegta līga un tur padsmit grandi teiksim spēlē superlīgā un nespēlē čl. Nu tadā gadījumā uefa turpina bloezt čl, el utt. tikai bez tiem grandiem. Nu mazinās čl prestižs, protams, bet visādi citādi diži nekas nemainās it sevišķi zemāka līmeņa klubiem. Joprojam spēlē savā el, vidējā līmeņa klibiem tas joprojām ir interesants itt. Nu princips apmēram ka tagad ir basītī, kur ir eirolīga, eirokauss un paralēli fiba rīkotie turnīri, kuriem attiecīgi zemaka raudze, bet arī tajos klibi ir ieinteresēti spēlēt skauti uz tiem skatàs utt.

Pie jebkura varianta neredzu nekàdu kataklizmu. Normāla spēriens UEFA, lai bišķi samazina savu augstprātību.

  -1 [+] [-]

, 2023-12-21 18:03, pirms 4 mēnešiem
Garais1606 rakstīja: Ja būs Superlīga tad būs sačakarēta visa Eiropas futbola hierarhija. Rets spēlētājs pa tiešo tiek vienā no Eiropas superklubien. Liela daļa lēnu garu apbružājās zemākā kaluma klubos, kur viņi saņem algu un nobriest. Ja šo piramīdu izjaukt, daudzi talanti vienkārši izzudīs, jo tie klubi, kuri ir ārpus Superlīgas aprites vienkārši nespēs maksāt normālu naudu, daudzi izputēs.
Tagad sistēma ir funkcionējoša un dzīvotspējīga. Pieņemsim, Barselona nopērk no Bragas par 50 milj kādu keksu. Braga viņa vietā nopērk 5 keksus no Horvātijas, Polijas, Norvēgijas un Danijas. Gan jau kāds izšaus. Tie nopērk katrs pa 5 keksiem no citām valstīm, tostarp vienu no Valmieras. Valmiera nopērk 5 keksus no Mettas, Supernovas, Tukuma. Rezultātā visa sistēma ir dzīvotspējīga, jo nauda apgrozās tās ietvarā. Braga cenšas spēlēt labāk un tikt EK. Ja būs aizvērtā līga, tad kā tādai Bragai trenēt spēlētājus? Eirokausu vairs nav, par ko cīnīties? Porto, Benfika un Sportings uz vietējiem startiem liek Nikolaju, jo svarīgākās spēles katru nedēļu per Barsu, MS un Bavāriju. Nu un odziņa uz tortes, vai vidusmēra Portugāles līdzjutējam būs interesanti nākt uz stadionu un vērot kā viņa klubs dabū pa ausīm no MS vai Bavārijas un regulāri kuļās tabulas apakšgalā? Tā vairs nav ČL, kur ir jēga kapāt pat par 3 vietu un uz īsas distances dažreiz notiek lokāli brīnumi.
Nevajag pārspīlēt, lielajiem dūžiem spēlētājus vajadzēs joprojām. Un 90% Eiropas līgu klubi nemaz nespēlē regulāri eirokausos. Tas nav iemesls, kāpēc fani atbalsta lokālo klubu. Man arī interesanta liekas šī brīža sistēma. Bet realitātē tādas Norvēģijas vai Baltijas valstu klubu spēles auditoriju nepiesaista. Man arī globālās tendences un tas, ka visu groza tikai nauda, nepatīk, bet tā ir realitāte. Un tāds ir pieprasījums, ko rada lielākā sabiedrības daļa. Gan jau, ka entuziastiem būs iespēja vērot 2.šķiras turnīrus UEFA izpildījumā, līdzīgi kā basketbolā. Man nešķiet reāli, ka paralēli notiek Superlīga un ČL. Ja vēl klubu pasaules kauss, tad spēlētāji varēs raut 24/7 visu gadu..

  +3 [+] [-]

, 2023-12-21 18:04, pirms 4 mēnešiem
Lielākie zaudētāji būs mazāko līgu klubi, t.sk. Latvijas, jo tādas prēmijas par dalību vairs neredzēt

     [+] [-]

, 2023-12-21 20:20, pirms 4 mēnešiem
killo2000 rakstīja: Neredzu problēmu puslīdz esošo sistēmu saglabāt, tik kur visu organizē klubi (t.i. līga), līdz ar to visa līmeņa klubiem ienākumi lielāki. Jā, augstākajā līmenī iedos garantētās vietas grandiem un atstās kkādas vietas sportiskajam principam, bet pa lielam no tā nekas nemainās. Tāpat tie grandi kā spēlēja tā spēlē un spēlēs arī esošajā čl ar retiem izņēmumiem.

Otrs variants, superlīgai tikai viens līmenis, tipa slegta līga un tur padsmit grandi teiksim spēlē superlīgā un nespēlē čl. Nu tadā gadījumā uefa turpina bloezt čl, el utt. tikai bez tiem grandiem. Nu mazinās čl prestižs, protams, bet visādi citādi diži nekas nemainās it sevišķi zemāka līmeņa klubiem. Joprojam spēlē savā el, vidējā līmeņa klibiem tas joprojām ir interesants itt. Nu princips apmēram ka tagad ir basītī, kur ir eirolīga, eirokauss un paralēli fiba rīkotie turnīri, kuriem attiecīgi zemaka raudze, bet arī tajos klibi ir ieinteresēti spēlēt skauti uz tiem skatàs utt.

Pie jebkura varianta neredzu nekàdu kataklizmu. Normāla spēriens UEFA, lai bišķi samazina savu augstprātību.
Nauda kokos neaug, nenokurienes vairāk neradīsies! Vienkārši grib sporta vietā biznesu! Latvija no FIFA saņem katru gadu virs 10 mlj eur, palīdz sakārtot infrastruktūru! Domā privats kantoris tev (Latvijai) kādu naudu dos? STULBUMS, SAČAKARĒS VISU SPORTU! Cerams nekas šiem "biznesmeņiem" nesanāks!

     [+] [-]

, 2023-12-21 21:49, pirms 4 mēnešiem
Man fascinē cilvēki, kuri nesaprot ka pasaule griežas. Pārmaiņas ir neizbēgamas jebkurā sistēmā. Neandertālieši arī dzīvoja pa savam. Kur viņi ir tagad?