Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Augusts – Eirokausu mēnesis? UEFA vēlas atlikušās spēles saspiest vienā mēnesī

Agris Suveizda

Augusts – Eirokausu mēnesis? UEFA vēlas atlikušās spēles saspiest vienā mēnesī
Lionels Mesi pret Djego Demmi. Foto: imago images/Gribaudi/ImagePhoto/Scanpix

Nākamā nedēļa varētu būt ļoti būtiska Eiropas futbola sacensību plānošanā. No otrdienas līdz ceturtdienai UEFA rīkos virkni konferenču zvanu, jau trešo reizi pandēmijas laikā runājot ar visām dalībvalstīm, tāpat apspriežoties arī ar līgām un klubu un spēlētāju arodbiedrībām, kā arī aizvadīs Izpildkomitejas sēdi. Galvenā tēma, saprotams, būs 2020. gada futbola kalendārs.

Kamēr Latvijā gaida, kad beidzot varēs sākt jauno sezonu, lielākajā daļā Eiropas vēl ir jāpabeidz pašreizējā. UEFA prezidents Aleksanders Čeferins jau iepriekš sacīja, ka šī sezona nedrīkst ievilkties ilgāk par augustu, un medijos iepriekšējās dienās pavīdēja informācija, ka UEFA ir noteikusi Eirokausu finālu datumus – 27. augustā Gdaņskā jānotiek Eiropas līgas finālam, bet 29. augustā Stambulā virs galvas jātiek celtam Čempionu līgas kausam. Tas, protams, ja situācija Eiropā to ļaus darīt.

Savukārt pazīstamais Itālijas medijs Sky ir publicējis reālāko Eirokausu kalendāra scenāriju – tādu gan esot vairāki. Ja iepriekš tika pieļauts, ka Eirokausu sezona atsāktos jūlijā vai pat jūnijā, kā bija minēts Bundeslīgas provizoriskajā kalendārā, tad Sky vēsta, ka UEFA priekšroku tomēr dodot visu atlikušo Eirokausu spēļu saspiešanai augustā un jūniju un jūliju atstāšanai vietējiem turnīriem. Turklāt UEFA pašlaik neplāno mainīt formātu un pagaidām pieturas pie pilna kalendāra.

Visagrāk sāktos Eiropas līga, kur ne tikai vēl nav zināma neviena ceturtdaļfināliste, bet vēl palikušas arī divas astotdaļfināla pirmās spēles. Šie divi mači notiktu 2. un 3. augustā jeb svētdienā un pirmdienā. Savukārt ceturtdaļfināli un pusfināli risinātos pirmdienās un ceturtdienās. Tikmēr Čempionu līgā atlikušās četras astotdaļfināla atbildes spēles varētu notikt 7. un 8. augustā – piektdienā un sestdienā. Savukārt pārējās spēles notiktu otrdienās/trešdienās un piektdienās/sestdienās. Tādējādi UEFA grasās spēlēt ik pa trim četrām dienām un atteikties no līdz šim akmenī iekaltajām kalendāra dienām. Ņemot vērā saspringto grafiku, varētu minēt, ka augusts lielā daļā Eiropas tiktu pasludināts par starpsezonu un vietējie turnīri vai nu nenotiktu, vai notiktu valstīs, kurām vairs nav Eirokausu klubu.

Zināms arī provizoriskais datums jaunās Čempionu līgas sezonas sākumam – tas esot 20. oktobris, kas ir aptuveni mēnesi vēlāk, nekā sezonai būtu jāsākas. Jauna informācija, iespējams, būs arī par izlašu plāniem. Šobrīd marta un jūnija izlašu logi ir apturēti, taču septembra un pārējie arvien ir spēkā. Kaut arī FIFA viceprezidents un darba grupas vadītājs Viktors Montaljāni iepriekš pauda bažas, ka izlašu futbols varētu atgriezties tikai nākamgad, pašlaik UEFA plāns esot spēlēt un, iespējams, visos trīs rudens logos aizvadīt pat pa trim, nevis divām spēlēm.

Izmantotie resursi:
https://sport.sky.it/calcio/2020/04...