Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Pētījums: Eiropas klubi izvēlas pieredzējušus ārzemniekus, nevis pašmāju talantus

Pētījums: Eiropas klubi izvēlas pieredzējušus ārzemniekus, nevis pašmāju talantus
Milānas "Inter" spēlētāji
Foto: AFP/Scanpix Sweden

Kādas Šveices universitātes pētījumā noskaidrots, ka Eiropas klubi arvien labprātāk sastāvos iekļauj pieredzējušus ārzemju futbolistus, samazinādami vietējo audzēkņu devumu. Pētījumā tika iekļautas 36 Eiropas valstu 534 augstāko divīziju komandas.

Tipiskā komandā ir vairāk nekā astoņi ārzemnieki, turklāt viens no tiem ir brazīlietis. Komandās paliek arvien mazāk U-21 spēlētāju, kā arī klubu sistēmās arvien mazāk audzēkņu, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, liecina Neišateles Universitātes aizvadītā gada oktobrī veiktais pētījums un ikgadējā spēlētāju uzskaite.

"Šāda tendence tiek novērota arī Eiropas piecās lielākajās līgās – Anglijā, Spānijā, Vācijā, Itālijā un Francijā,” teikts ziņojumā. Pašmāju spēlētāju loma komandās samazinās, par spīti tam, ka UEFA plāno vērienīgas finansiālas reformas, un to neievērošanas gadījumā klubiem draud izslēgšana no Čempionu līgas un Eiropas līgas. Tiesa, UEFA atļauj neierobežotus ieguldījumus akadēmijās, lai iedrošinātu klubus audzināt vietējos talantus.

Tomēr ārzemnieku transfēri joprojām ir cieņā – no pētījumā iekļautajiem 13 108 aktīvajiem futbolistiem gandrīz puse vismaz reizi karjerā spēlējuši ārpus dzimtenes. Piemēram, Anglijas Premjerlīgā 20 komandu pirmajos sastāvos bija 320 ārzemju spēlētāju. Proporcionāli visaugstākais rādītājs ir Kiprā – vidēji 72 procenti spēlētāju ir ārvalstnieki. Tālāk seko Anglija (58 procenti), un arī Portugālē, Grieķijā un Beļģijā vairāk nekā puse futbolistu ir internacionāli. Tikmēr Serbijā fiksēts zemākais rādītājs, mazāk par trim procentiem.

Pašreizējās Čempionu līgas kausa īpašnieces Milānas "Inter” sastāvā 99,8 procentus no spēļu kopējā laika laukumā bija ārvalstu futbolistu, "Arsenal" šis rādītājs ir 89,6 procenti. Tikai divos klubos no piecām spēcīgākajām līgām, spāņu "Athletic Bilbao” un "Real Sociedad”, vairāk nekā pusi no spēļu laika laukumā atradās vietējie spēlētāji.

"Inter” ir pieredzējušākais spēlētāju sastāvs Eiropā – futbolistu vidējais vecums (pagājušā gada 1.oktobrī) bija 29,61 gads. Spēcīgāko līgu apkopojumā trīs "vecākās” komandas ir "Inter”, "AC Milan” un "AS Roma”, un tās visas ir no A Sērijas, kur spēles temps ir nedaudz lēnāks. Eiropas līgas fināliste "Fulham" bija vecākā komanda Premjerlīgā – vidēji 28,89 gadi.

Anglijas klubos, kuriem ir visdāsnākie TV translāciju noteikumi, spēlē visvairāk nacionālo izlašu futbolistu. Eiropā pirmajā vietā bija "Tottenham" ar 22 valstsvienību spēlētājiem, un augšgalā atradās arī "Manchester City”, "Arsenal” un "Fulham”. Pirmais klubs ārpus Anglijas Premjerlīgas ar 19 aktīviem izlašu futbolistiem bija Minhenes "Bayern" no Vācijas Bundeslīgas.

Izmantotie resursi:
The Canadian Press

  +2 [+] [-]

, 2011-01-19 14:16, pirms 13 gadiem
Interesants pētījums
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-01-19 14:47, pirms 13 gadiem
inter rulle

  +2 [+] [-]

, 2011-01-19 15:18, pirms 13 gadiem
barcix19 rakstīja: inter rulle
Drīzāk Tottenham rullē. Kuriem sastāvā ir 22 valstvienību spēlētāji

     [+] [-]

, 2011-01-19 15:32, pirms 13 gadiem
Skaitīju gan šā, gan tā bet nu nevarēju atrast tos 19 izlašu futbolistus Minhenes Bayern rindās, vēl jo vairāk aktīvus. cik zinu viņiem ir 24 spēlētāji, tātad max 5 ir tādi kas nav savas valsts izlasē. Cik zinu tad - Krafts, Sattelmejers nav kā GK Vācijas izlasē, tāpat aizsargi Kontento, Braaftheid, Haas cik zinu Vācijas izlasē nespēlē, un arī brazīli Breno neredzēju Dienvidāfrikā... Tas jau vien sanāk 6 gab. Ja vēl pieskaita Otlu, kā arī pussargu Luisu Gustavo, kurus arī tā kā neatceros Brazīlijas vai Vācijas izlasēs, tad sanāk dīvaini - kā tie pētītāji skaitījuši. Pie kam neatceros ka MB būtu nesen kādu slavenu izlases spēlētāju pārdevuši, vai atlaiduši...

     [+] [-]

, 2011-01-19 15:45, pirms 13 gadiem
ok, atradu sev nelielu kļūdu Braafteid ir spēlējis Nīderlandes izlasē (vairāk nespēlē), bet tas nemaina lietas būtību.

     [+] [-]

, 2011-01-19 15:48, pirms 13 gadiem
Onka rakstīja:
Acīmredzot pētījumā domāti spēlētāji, kas izlasē aizvadījuši kaut vienu maču, jo jēdziens "izlases spēlētājs" ir ļoti stiepjams - ja tu tāds biji oktobrī, nenozīmē, ka tāds būsi arī februārī.
Lielajās izlasēs kaut vienu spēli nospēlējuši Buts, Brāfheids, van Buitens, Lāms, Badštūbers, Riberī, Altintops, Robens, van Bommels, Pranjičs, Švainštaigers, Kross, Timoščuks, Oličs, Kloze, Millers un Gomess. Jau sanāk 17. Varbūt pieskaitīti arī Ekidži un Alaba, kuri ir izīrēti. Ja tā, tad sanāk tieši 19.

     [+] [-]

, 2011-01-19 15:51, pirms 13 gadiem
Onka rakstīja: Skaitīju gan šā, gan tā bet nu nevarēju atrast tos 19 izlašu futbolistus Minhenes Bayern rindās, vēl jo vairāk aktīvus. cik zinu viņiem ir 24 spēlētāji, tātad max 5 ir tādi kas nav savas valsts izlasē. Cik zinu tad - Krafts, Sattelmejers nav kā GK Vācijas izlasē, tāpat aizsargi Kontento, Braaftheid, Haas cik zinu Vācijas izlasē nespēlē, un arī brazīli Breno neredzēju Dienvidāfrikā... Tas jau vien sanāk 6 gab. Ja vēl pieskaita Otlu, kā arī pussargu Luisu Gustavo, kurus arī tā kā neatceros Brazīlijas vai Vācijas izlasēs, tad sanāk dīvaini - kā tie pētītāji skaitījuši. Pie kam neatceros ka MB būtu nesen kādu slavenu izlases spēlētāju pārdevuši, vai atlaiduši...
FC Bayern München AG
jāņem vērā, ka pētījums veikts uz pag.gada oktobri, tāpēc dati var nedaudz mainīties, es tagad neatceros, vai vārtsargs Sattelmaier jau bija lielajā komandā vai nē. vēl pag.gada otrajā pusē Bayern bija Alaba, kurš pārstāv Austriju, Braafheid - Nīderlandi. Gustavo ieradās tikai šogad, viņš neskaitās.
bet nevienā izlasē nespēlē Contento, Breno, Haas, Kraft (nu jā, arī Sattelmaier uz jautājuma zīmes) un Ottl.

     [+] [-]

, 2011-01-19 15:55, pirms 13 gadiem
Evita Skuja rakstīja: jāņem vērā, ka pētījums veikts uz pag.gada oktobri
Ja pētījums veikts oktobrī, tad viss skaidrs - manis 17 nosauktajiem vēl klāt Alaba un Demičelis, kuri tobrīd vēl bija Bayern rindās.

     [+] [-]

, 2011-01-19 15:55, pirms 13 gadiem
Agris Suveizda rakstīja: Ja pētījums veikts oktobrī, tad viss skaidrs - manis 17 nosauktajiem vēl klāt Alaba un Demičelis, kuri tobrīd vēl bija Bayern rindās.
jap, tikko atcerējos Demičeli, tad viss sakrīt

     [+] [-]

, 2011-01-19 15:55, pirms 13 gadiem
Atletico Bilbao laikam ir pilnīgs pretstats piemērs ārzemnieku jautajumā - komandā nav neviena leģionāra, vairāk kā 50% ir vietejās skolas "izlaidums" + nekad nav izlidojuši no premjerlīgas.

     [+] [-]

, 2011-01-19 16:05, pirms 13 gadiem
Agris Suveizda rakstīja: Acīmredzot pētījumā domāti spēlētāji, kas izlasē aizvadījuši kaut vienu maču, jo jēdziens "izlases spēlētājs" ir ļoti stiepjams - ja tu tāds biji oktobrī, nenozīmē, ka tāds būsi arī februārī.
Lielajās izlasēs kaut vienu spēli nospēlējuši Buts, Brāfheids, van Buitens, Lāms, Badštūbers, Riberī, Altintops, Robens, van Bommels, Pranjičs, Švainštaigers, Kross, Timoščuks, Oličs, Kloze, Millers un Gomess. Jau sanāk 17. Varbūt pieskaitīti arī Ekidži un Alaba, kuri ir izīrēti. Ja tā, tad sanāk tieši 19.
Ja ņēmuši , ka aizvadījuši kaut vienu maču lielajā izlasē, tad manuprāt tai pašā Madrides Real izlaes spēlētāju ir vairāk - Kasiljas, Pepe, Karvalju, Ramos, Gago, abi Diarras, C.Ronaldo, Kaka, Benzemā, Marcelo, Alonso, Arbeloa, Albiol, Higuains, Di Maria, Ezils, Kedira, Dudeks - sanāk 19 gab. Ja vēl pieskaitam izīrēto Drenthe - kopā sanāk 20 gab.

     [+] [-]

, 2011-01-19 16:13, pirms 13 gadiem
Onka rakstīja:
Man arī Real sanāk tieši 19. Tad noteikti ir vēl kāds papildkritērijs - piemēram, spēlēšana (vai izsaukšana) uz izlasi 2010.gadā. Šobrīd gan nav laika, lai to katram spēlētājam sīkāk papētītu. Piemēram, Real tādā gadījumā droši vien atkristu Dudeks, Garajs, bet Bayern, šķiet, ka neviens. Bet, kamēr tas nav papētīts, tikmēr tā ir tikai minēšana.

     [+] [-]

, 2011-01-19 16:48, pirms 13 gadiem
Izņemot Barcu

     [+] [-]

, 2011-01-19 17:17, pirms 13 gadiem
par to ka kipra ir vivairak arzemnieku,nemaz nebrinos,jo ta tak maz valsts un talantus gruti atrast, bet klubi grib spelet eiropas kausos,tapec perk arzemniekus. reckur logjika

     [+] [-]

, 2011-01-19 17:38, pirms 13 gadiem
Tiešām interesants pētījums, taču nav brīnums, ka tā ir. Vadošās līgas vāc lieliskus spēlētājus ar pieredzi, kamēr, piemēram, mēs (Virslīga) audzinām savus talantus. Tas ir normāli, ka mazās līgas cenšas veicināt savu spēlētāju izaugsmi, lai pēc tam viņus pārdotu uz spēcīgākām līgām. Tā tam jābūt, un tas ir apsveicami.

     [+] [-]

, 2011-01-20 00:14, pirms 13 gadiem
Bolder rakstīja: Atletico Bilbao laikam ir pilnīgs pretstats piemērs ārzemnieku jautajumā - komandā nav neviena leģionāra, vairāk kā 50% ir vietejās skolas "izlaidums" + nekad nav izlidojuši no premjerlīgas.
Athletic basku kaimiņi arī neatpaliek - Sosjedadas Real pirmās komandas sastāvā ir 16 canterano.