Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Doneckas "Shakhtar" iesūdz tiesā FIFA par 50 miljoniem eiro

Rolands Eliņš

Doneckas "Shakhtar" iesūdz tiesā FIFA par 50 miljoniem eiro
Foto: Zumapress.com

Ukrainas futbola grands Doneckas "Shakhtar" vērsies Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) ar prasību pret FIFA, kas jūnijā nolēma piešķirt Ukrainā spēlējošajiem leģionāriem tiesības vienpusēji pārtraukt līgumus Krievijas izvērstā kara dēļ.

Kā ziņo "The Athletic", Doneckas "Shakhtar" iesniedzis oficiālu prasību CAS, pieprasot, lai tiktu atcelts FIFA lēmums, kā arī komandai kompensēti FIFA lēmuma dēļ izjukušie darījumi 50 miljonu eiro vērtībā.

Doneckas kluba prasība saistīta ar FIFA lēmumu ļaut Ukrainā spēlējošajiem futbolistiem un treneriem ir tiesības atstāt kara pārņemtās valsts futbola klubus un pārtraukt savus līgumus. Viņi to var darīt līdz 2023. gada vasarai, ja vien abas puses nevienojās par īpašiem nosacījumiem līdz šī gada 30. jūnijam.

"Shakhtar" jau ilgāku laiku pazīstama kā komanda, kas balstās uz ārzemju spēlētajiem un viņu transfēriem. Komandas rindās vasaras sākumā bija 14 leģionāri, ar kuriem noslēgts līgums, un "Shakhtar" vadītājs Sergejs Palkins norādīja "The Athletic", ka klubs jau tā cieta milzīgus finansiālos zaudējumus, tādēļ tika nolemts pārdot leģionārus, lai segtu zaudējumus, kas profesionālajā futbolā ir visnotaļ ierasta lieta.

Taču FIFA lēmums nozīmēja, ka nekādi transfēri vairs nav iespējami, uzskata Palkins. Viņš apgalvo, ka vairākas sāktās pārrunas par pārejas veikšanu uzreiz pēc FIFA lēmuma apstājušās, jo ārzemju klubi jau arī labi saprot situāciju – kādēļ maksāt Doneckas klubam par pāreju, ja spēlētājs ir tiesīgs pēc pāris nedēļām lauzt līgumu un pievienoties jaunajai komandai kā brīvais aģents?

Palkins norāda, ka šāda FIFA lēmuma dēļ klubs zaudējis iespēju pārdot četrus spēlētājus par kopējo vērtību 50 miljoniem eiro, un tiesas prāvā viņš pieprasa FIFA atlīdzināt šos zaudējumus. Ukrainas kluba vadītājs arī apsūdzēja FIFA prezidentu Džanni Infantīno par izvairīšanos no dialoga un publikas maldināšanu, kad FIFA norādīja medijiem, ka šī lēmuma sakarā veikusi konsultācijas ar Ukrainas lielākajiem futbola klubiem.

Palkins piedāvāja konkrētu piemēru: "Vairākas nedēļas veicam pārrunas ar Anglijas "Fulham" par Manora Solomona pāreju. Bijām jau vienojušies par 7.5 miljonu eiro vērtu darījumu, apmainījušies līgumu kopijām, gaidījām parakstus, kad FIFA 21. jūnijā paziņoja par savu lēmumu. "Fulham" uzreiz atsūtīja ziņu, ka darījums atceļas un ka Solomons pievienosies "Fulham" kā brīvais aģents. Un mēs tur nekā nevaram izdarīt. Viņš ir parakstījis līgumu un juridiski jau ir "Fulham" spēlētājs."

FIFA pašreizējais lēmums gan paredz, ka līgumus var pārtraukt tikai līdz nākamā gada vasarai, proti, arī Solomonam līgums ar "Shakhtar" atkal stāsies spēkā 2023. gada jūlijā. Taču pat tādā gadījumā, ja viņš atgriežas "Shakhtar" komandā, viņa līgumā būs palicis vairs tikai pusgads un viņš jau būs tiesīgs noslēgt līgumu ar citu komandu bez transfēra maksas. Tieši tāda pati situācija arī uzbrucējam Tetem, kura pāreja solīja apmēram 20 miljonu ienākumus "Shakhtar", bet tagad viņš, visticamāk, pāries uz "Lyon" par brīvu.

FIFA, protams, ir pienākums rūpēties par futbolistu drošību, kas noteikti būs federācijas arguments tiesā, proti, Ukrainā šobrīd nevar nodrošināt spēlētāju veselībai un dzīvībai drošus apstākļus, līdz ar to ir jādod viņiem tiesības spēlēt citur. Palkins par to neiebilda, sakot, ka necer uz ārzemju spēlētāju fizisku atgriešanos Ukrainā, taču viņš stingri nosodīja, ka FIFA lēmums Ukrainas klubiem atstājis praktiski tikai nedēļu, lai nokārtotu iesāktos transfērus, kas praksē ir gandrīz neiespējami.

FIFA savā atbildē "The Athletic" norādīja, ka lēmums par leģionāru tiesībām pārtraukt līgumus tika saskaņots ar Ukrainas futbola vadošajām amatpersonām un klubiem, kā arī Eiropas Klubu asociāciju, lai varētu efektīvāk palīdzēt futbolistiem, klubiem un treneriem, kurus skāris karš Ukrainā.

Izmantotie resursi:
https://theathletic.com/3428825/202...

     [+] [-]

, 2022-07-18 17:58, pirms 2 gadiem
Cerams izdosies izspiest tos 50 ļamus no FIFA

  -1 [+] [-]

, 2022-07-18 18:21, pirms 2 gadiem
Priekssedetajs rakstīja: Cerams izdosies izspiest tos 50 ļamus no FIFA
šos drīzāk rus armijā iesauks...

     [+] [-]

, 2022-07-18 18:49, pirms 2 gadiem
Gatis rakstīja: šos drīzāk rus armijā iesauks...
Tak aizver pāksti ar savu Rus armiju. A Tev viņa tik svarīga - tad Davaj do svidaniye