Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Kalašņikovs: "0:0 pret "Legia" būtu labs rezultāts"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Kalašņikovs: "0:0 pret "Legia" būtu labs rezultāts"
"Liepājas metalurga" treneris Dmitrijs Kalašņikovs
Foto: Romualds Vambuts (Sportacentrs.com)

Intervijā portālam Sportacentrs.com "Liepājas metalurga" treneris Dmitrijs Kalašņikovs pirms atbildīgās UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra 2. kārtas pirmās spēles pret Polijas "Legia" stāsta par situāciju komandā, pretinieku stiprajām pusēm, gaidāmo atmosfēru stadionā un daudz ko citu.

Svaigākais jaunums - Dzintara Zirņa divu spēļu diskvalifikācija. Vai Jūsuprāt sods ir adekvāts?
Principā es vairāk koncentrējos uz futbolu un šai lietā tā īsti neesmu iedziļinājies - diskvalifikācijas ir futbola sastāvdaļa, tā gadās. Mani vairāk uztrauc tas, ka mums neļāva pārcelt kausa spēli, kura mums būs jāaizvada divas dienas pēc spēles ar "Legia" un savukārt trīs dienas pēc kausa mača jau jāaizvada atbildes spēle pret "Legia". Pie tam pret "Jelgavu" jāspēlē viesos, pēc tam ar "Legia" viesos Varšavā - lūk, tas mani vairāk uztrauc. Mani izbrīna tas, ka tiek stādīti dažādi mērķi, ka mums jāpārvar Eirokausu 1. kārta, bet kausa izcīņas kalendārs sastādīts tā, ka nemaz nav paredzēts, ka mēs tiekam tālāk. Mēs it kā esam futbola cilvēki, it kā gribam tikt tālāk, bet izrādās, ka tas tomēr nav vajadzīgs. Kā var likt spēli pa vidu tik atbildīgiem Eirokausu mačiem? Ja ir iespēja to pamainīt, kāpēc mēs to nedarām?

Atceros, kad Rīgas "Daugavai" divi futbolisti Latvijas U-21 izlases sastāvā devās uz spēli Kazahstānā, viņi palūdza mums pārcelt spēli, un mēs nācām pretī, samainot datumu. Divu spēlētāju dēļ! Tāpat mēs nākam pretī Latvijas izlasei, palaižot valstsvienības dalībniekus ātrāk (lai gan klubiem ir pienākums futbolistus atbrīvot tikai trīs dienas pirms izlases spēles). Un es to uzskatu par pareizu rīcību, mums visiem jānāk pretī. Tas ir tikai loģiski, es to atbalstu, jo mēs esam maza valsts, neesam futbola lielvalsts, tādēļ jāliek lietā visi iespējamie līdzekļi, lai palīdzētu izlasei. Un tagad mums priekšā tik atbildīgas spēles - nevienam nav noslēpums, ka Eiropas līga mums ir daudz svarīgāka nekā vietējā mēroga kausa izcīņa. Šeit ir Eiropas mēroga spēles! Un, ja mēs nevaram sarunāt izdarīt tā, lai Latviju pārstāvošs klubs varētu labāk sagatavoties...

Par šo visu sāku runāt, jo jūs man pajautājāt pa Zirņa diskvalifikāciju - šāda veida lēmumi ir bieži, bet, ja mēs nevaram šādās reizēs atrast risinājumu, tad ko tur vispār runāt par šādu diskvalifikāciju piespriešanu, kur arī, starp citu, netiek paskaidrots, kāpēc divas spēles jāizlaiž, nevis, piemēram, piecas. Diemžēl tā ir. Jā, ir diskvalifikācija, bet mēs tāpat cīnīsimies. Noraidījums bija pamatots, savukārt par diskvalifikāciju man grūti kaut ko pateikt.

Bet vēlreiz par šiem pārmetumiem - ja pareizi saprotu, tas vairāk tēmēts Latvijas Futbola federācijas virzienā, vai ne? "Jelgava" taču panāktu jums pretī, ja LFF ļautu spēli pārcelt?
Negribētu visu iepriekš sacīto saukt par pārmetumiem. Man kā trenerim jānodarbojas ar komandas sagatavošanu, futbolistiem jāspēlē. Taču katram savā jomā jāpadara labs darbs. "Metalurgā" gan treneriem, gan futbolistiem jāprogresē, jāiet uz priekšu, ir jāapspēlē "Legia". Taču, ja tagad futbolists nevarēs trāpīt pa bumbu, visi teiks, ka viņš ir sliktāks par "Legia" futbolistu, ka treneris neprot pieņemt lēmumus, bet... jāskatās visiem kopā, jāskatās uz futbola kopējo līmeni. Šobrīd, lai darbotos Latvijas futbola labā, būtu jāpalīdz gan federācijai, gan "Jelgavai" - negribu iedziļināties, kurš tur ir vainīgs. Tas jau būtu pavisam cits stāsts. Negribētu, lai tas viss izskan kā pārmetumi - mēģinu tikai pateikt, ka visiem jādarbojas Latvijas futbola labā.

Kas attiecas uz mums, mēs tiešām gribam pēc iespējas labāk sagatavoties spēlēm ar "Legia" un tikt tālāk. Tiešām gribam! Kamēr ir 0:0, mēs ceram! Taču diemžēl jau pirms starta svilpes federācija vai kāds cits ir izdarījusi tā, ka mēs jau esam grūtā situācijā. Jau tā būs grūti, jo visiem skaidrs, cik spēcīga ir "Legia", bet mēs paši izdarām tā, ka ir vēl grūtāk. Izdarām to paši savām rokām mazajā valstiņā. Maz cilvēciņu, maziņa valstiņa un nodarām pāri savam klubam, kuram varbūt bija 20% izredžu, bet tagad 10% - nu tā, rupji runājot.

Esmu tikai treneris un negribu pārāk tālu aiziet no futbola, taču šīs lietas man kā trenerim ir aktuālas. Tagad var sanākt tā, ka es žēlojos - it kā pēc likuma burta mēs varam spēlēt pa vidu to kausa spēli, bet, manuprāt, šādā mazā valstiņā šādā situācijā jārīkojas mazliet citādi. Ne katru dienu mēs spēlējam ar "Legia". Tas ir jāsaprot. Ja nesaprotam, tad ir grūti.

Tālāk jautāšu par "Legia". Cik sīki esat izpētījuši šo komandu un kā to raksturotu?
Jā, mēs ļoti nopietni šo komandu pētījām. Tas, protams, nenozīmē, ka mēs apspēlēsim pretinieku, taču patiešām pētījām "Legia" nopietni un gribam tikt tālāk - mēs par to domājam. Kamēr spēle nav sākusies, tā var beigties dažādi. Visa informācija ir mūsu rīcībā. Kluba direktors bija aizbraucis uz "Legia" pēdējo pārbaudes spēli pret Paņevežas "Ekranas" netālu no Varšavas. Mums ir arī video ieraksti, apskatījos daudzas spēles no Polijas čempionāta iepriekšējās sezonas. Kaut arī jāņem vērā, ka "Legia" mainījies treneris [Maceja Skoržas vietā Jans Urbans - aut.piez.]. Tāpat runājos ar mūsu futbolistiem, kuri spēlē Polijā - tai skaitā ar Denisu Rakelu, kurš šī brīža "Legia" trenera Urbana vadībā spēlējis "Zaglebie". Teikšu tā, katrā valstī ir savs tautas klubs - kā Krievijā Maskavas "Spartak", kā Grieķijā "Panathinaikos", kā Ukrainā Kijevas "Dynamo". Polijā šāds tautas klubs ir "Legia" - ar ļoti lielu atbalstītāju armiju.

Protams, katrā līnijā "Legia" ir spēcīgi futbolisti. Vārtos būs Kucjaks - vārtsargs, kurš pret "Metalurgu" jau ir cīnījies rumāņu "Vaslui" rindās. Meistarīgi ir abi malējie aizsargi, no kuriem viens spēlē Polijas izlasē. Aizsardzības centrā ir Ževļakovs, kuram ir 102 spēles Polijas izlasē, un kurš spēlēja "Anderlecht", "Olympiakos", bet tagad atgriezies Polijā, lai acīmredzot tur beigtu karjeru. Tāpat "Legia" ir stipri centra pussargi, tiesa, Voļskis pirmajā spēlē nepiedalīsies. Bet uzbrukumā galvenais spēks viņiem ir Ļuboja, kurš labākos gadus pavadījis Francijas augstākajā līgā.

Treneris savulaik spēlējis Spānijā, tur arī "Osasuna" sistēmā sācis trenēt, un viņš arī mēģina spēlētājiem nodot spāņu futbola filozofiju - principā skaitās, ka "Legia" ir netipiska poļu komanda, kas, nevis spēlē fizisku spēli, bet cenšas pieturēt bumbu un spēlēt tehniski, kombinacionāli. Dzirdēju gan no viņiem pašiem un poļu līdzjutēju atsauksmēm, ka viņiem labāk sanāk spēlēt ar pretuzbrukumiem, bet pret pretiniekiem, kuri spēlē dziļi no aizsardzības, "Legia" klājas grūtāk. Vēl jāņem tāds moments, ka viņiem tikai pēc mēneša sāksies čempionāts - tas mums tāds pluss.

Tāds provokatīvs jautājums - ja Jums šobrīd piedāvātu pirmajā spēlē ar "Legia" rezultātu 0:0, pieņemtu to?
Primārais jautājums šajā spēlē ir neielaist vārtus. Ja mēs pat iesitīsim divus, bet arī ielaidīsim vienus, tas nebūs daudz labāk par 0:0. Tāpēc uzskatu, ka 0:0 būtu labi. Jebkurš rezultāts, kas saglabās cerības, būs labs. Mums ir tā - jo ilgāk saglabājam cerības un situāciju, ka ar vienu iesistu golu varam visu mainīt, jo lielākas izredzes. Tad nervozēs pretinieks. Ja pirmo spēli nospēlēsim neizšķirti, tad otrā spēle arī būs izšķiroša. Līdzīga rezultāta gadījumā - jo tuvāk būs divu spēļu izskaņa, jo lielāka spriedze būs viņiem. Tad katrs soda sitiens, centrējums mums var dot cerību. Mums nav, ko zaudēt. Mums sīva spēkošanās jau būtu cienīgi, bet viņiem tas dotu nervozitāti. Neteikšu, ka par 0:0 mēs būsim ļoti priecīgi, taču tas būs labs rezultāts divu spēļu summas kontekstā. Šādu rezultātu gan būs grūti sasniegt - mēs varam te ar jums teorētiski runāt visu ko, bet apzinos, ka klāsies smagi. Bet, ja mēs neticēsim, tad kāpēc vispār nodarboties ar futbolu?

Deniss Rakels intervijā poļu portālam izteicās, ka poļu 1. līga esot divreiz spēcīgāka nekā Virslīga...
Domāju, ka viņa viedoklis drīzāk bija domāts kopējā fona kontekstā - ka pat Polijas 1. līgā nāk daudz cilvēku, spēles rāda TV, ir daudz ambiciozu komandu un tamlīdzīgi.

Vēl par "Metalurga" sastāvu. Kāda ir situācija ar Kļavu, par kuru dzirdēts, ka drīzumā varētu pamest klubu? Vai viņš pret "Legia" spēlēs? Un vai varētu spēlēt aizsargs Mežs, kurš tikai nesen pievienojies sastāvam?
Pēdējā spēlē pret "Jelgavu" Kļava nepiedalījās diskvalifikācijas dēļ, bet ceturtdien pret "Legia" viņš varēs spēlēt. Taču jāapzinās, ka jebkura spēle viņam var būt pēdējā Liepājas sastāvā. Domāju, tā kā pretinieks ir ļoti nopietns, pirmajā spēlē pret poļu klubu varētu spēlēt gan Kļava, gan Mežs. Jāsaka gan, ka es pats vēl pilnībā neesmu izlēmis par sākumsastāvu - zinu vienīgi, ar kādu taktiku mēs spēlēsim.

Tamošausks vairākus gadus ir bijis Jūsu komandas līderis, bet pēdējā spēlē nāca tikai uz maiņu. Kā būs pret "Legia"?
Dzīve nestāv uz vietas. Kad viņš ļoti labi spēlēja "Metalurga" sastāvā, es vēl tikai sāku trenēt - nevarēju iedomāties, ka varētu būt viņa treneris. Tā dzīvē notiek - "vakar" biji līderis, "šodien" jācīnās par vietu pamatsastāvā. "Vakar" biji bumbas padevējs kā Savaļnieks, kurš padeva bumbu Tamošauskam, kurš savukārt sita golus zviedru AIK. Bet "šodien" Savaļnieks pēdējās spēlēs pierādījis sevi kā līderis. Dzīve mainās. Tamošausks jebkurā gadījumā mūsu komandā ir vērtība, kurš ļoti daudz ir izdarījis šīs komandas labā un jaunajiem vēl tāls ceļš ejams līdz viņa sasniegumiem. Taču nekas nestāv uz vietas, un šobrīd spēlē citi, jo ir labāki. Tai pašā laikā, nākot uz maiņu, viņš Jelgavā mums ļoti palīdzēja un viņam ir cerības tikt pamatsastāvā.

Un jaunais Šadčins, kurš Jelgavā bija pamatsastāvā? Vai tik atbildīgā spēlē pret "Legia" viņam var tikt dota iespēja?
Līdz galam vēl nezinu, bet tas, ka viņš jau tagad spēlē pamatsastāvā un spēlē labi, daudz ko nozīmē. Viņam ir nākotne. Es pats esmu jauns treneris un gribu iet uz priekšu ar jaunajiem futbolistiem, kuriem, protams, jāparāda laukumā, ka viņi ir spēcīgi, un ka es varu ar viņiem iet kopā. Man gribas jaunas vēsmas komandā, kaut arī nav noslēpums, ka mēs negribīgi mainām sastāvu, kodols visu laiku saglabājas, taču agri vai vēlu jāsāk ieviest pārmaiņas. Principā Šadčins ir tuvāk sākumsastāvam nekā rezervei. Kā jau teicu, vēl neesmu izlēmis, bet viņš sākumsastāvam nav tālāk nekā Tamošausks. Jaunie ir malači, bet viņiem allaž jāatceras, ka rīt ir jauna diena, un viss sākas no gala.

Nobeigumā par skatītājiem. Jau dzirdēts, ka poļu fani ir Liepājā un uzdarbojas, bet, cik līdzjutēju ceturtdien stadionā Jūs vēlētos redzēt?
Pats ļoti daudz pētīju pretinieku un iznāca redzēt informāciju arī par skatītājiem. Tāpat pats esmu bijis uz daudzām lielām futbola spēlēm klātienē, tai skaitā "Barcelona" un "Real" spēli. Taču teikšu tā, ka tādu fanu grupas, kādas ir "Legia", Eiropā ir ļoti maz - varbūt var pielīdzināt tikai krievu trakajiem faniem ("Spartak", CSKA), varbūt Grieķijā tādi paši ir, varbūt Itālijā, bet principā "Legia" fani ir ļoti nopietni. Man nebūs izbrīna, ja poļu fanu Liepājā būs vairāk nekā mūsējo...

Bet cik kopumā līdzjutēju Jūs cerat ieraudzīt?
Domāju, ka būs pilns stadions. Es vismaz tā ceru. Tieši tāpēc, ka būs ne tikai liepājnieki, bet arī poļi. Gan man kā jaunam trenerim, gan futbolistiem spēlēt pilnu tribīņu priekšā būtu liela bauda. To nevar aprakstīt. Lai nāk tie poļi, un sacīšu tā, atgriežoties pie sākotnējās tēmas, ka jāceļ kopējais līmenis, - esmu tikai cilvēks, un, protams, esmu dzirdējis runas, ka "atbrauks "Legia" un parādīs "Metalurgam", kā jāspēlē futbols". Es gribu šo teicienu pavirzīt arī citā virzienā - pats personīgi gribu, lai cilvēki atnāk un apskatās, kā poļi atbalsta savu komandu, cik azartiski viņi uzvedas. Un viņiem tas tā ir neatkarīgi no vietas tabulā - stadions mājas spēlēs vienmēr ir pilns. Arī, kad mēs spēlēsim izbraukumā, stadions visdrīzāk būs pārpildīts, jo viņiem tā būs sezonas pirmā mājas spēle. Tā ka mums Latvijā kopumā visiem jāmācās - gan futbolistiem, gan treneriem, gan skatītājiem. Ceru, ka skatītāji atnāks un mūs atbalstīs - viņiem varētu būt laba motivācija pārkliegt "Legia" fanus. Un mēs ar savu sniegumu centīsimies šo motivāciju vēl vairāk pacelt.

  -3 [+] [-]

, 2012-07-19 08:53, pirms 12 gadiem
neko labu tur neredzu
Butu uzvara vot tas butu labi!!!

  +2 [+] [-]

, 2012-07-19 09:50, pirms 12 gadiem
Ta tik bus spele!

  +4 [+] [-]

, 2012-07-19 10:18, pirms 12 gadiem
Liepājnieki, vakarā, marš uz stadionu! ;DD

  +1 [+] [-]

, 2012-07-19 11:14, pirms 12 gadiem
Es vel piebisltu ka 0-0 butu visslabakasi rezultats, jo iesist us neprotat, atliek tikai ceret ka neilaidisiet.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-07-19 11:33, pirms 12 gadiem
Es pats esmu jauns treneris un gribu iet uz priekšu ar jaunajiem futbolistiem, kuriem, protams, jāparāda laukumā, ka viņi ir spēcīgi, un ka es varu ar viņiem iet kopā. Man gribas jaunas vēsmas komandā, kaut arī nav noslēpums, ka mēs negribīgi mainām sastāvu, kodols visu laiku saglabājas, taču agri vai vēlu jāsāk ieviest pārmaiņas. Principā Šadčins ir tuvāk sākumsastāvam nekā rezervei.
---------------
Lai veicas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja