Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Vidējais Eiropas futbola trenera darba mūžs vienā klubā – mazāk par 16 mēnešiem

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Vidējais Eiropas futbola trenera darba mūžs vienā klubā – mazāk par 16 mēnešiem
Antonio Konte. Foto: Imago Images/Scanpix

UEFA izpētījusi, ka vidējais galvenā trenera darba termiņš Eiropas augstākajās līgās ir īsāks par 16 mēnešiem un ka mazāk par 5% amatā pavadījuši ilgāk par pieciem gadiem.

2022./23. gada sezonā Eiropas valstu augstākajās līgās no darba tika atbrīvoti 735 galvenie treneri, kas ir vēsturē otrais lielākais rādītājs. No 1209 galvenajiem treneriem mazāk par 5% amatā pavadījuši piecus gadus vai vairāk.

Pagājušajā sezonā Anglijas Premjerlīgā no darba tika atbrīvoti 55% galveno treneru. Londonas "Chelsea" un Līdsas "United" uz vismaz vienu spēli amatā bija četri speciālisti.

Starp Eiropas lielajām līgām tuvākās sekotājas ar 50% bija Francija un Spānija, Vācijā pagājušās sezonas laikā darbu zaudēja 44% galveno treneru, bet vispacietīgākie klubu vadītāji atradās Itālijā – 35%.

Tikai sešās Eiropas līgās vidējais trenera darba termiņš pārsniedzis divus gadus. Īpašu uzticību izrādījuši Britu salās dzīvojošie, jo starp sešām līgām atrodama gan Velsa, gan Ziemeļīrija, gan Īrija.

Latvijas Virslīgā visilgāk amatā atrodas RFS galvenais treneris Viktors Morozs – kopš 2020. gada februāra. Gadu vēlāk "Tukums 2000"/"Telms" vadīšanu pārņēma Kristaps Dišlers. 2022. gadā amatā stājās Jurģis Kalns, Tamazs Pertija, Andris Riherts un Kirils Kurbatovs.

Savukārt "Super Nova", "Jelgava", "Auda" un "Riga" galvenos trenerus mainījušas pirms šīs sezonas vai sezonas laikā.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/football/...