Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

"Ventspilij" rasisma skandāls Maltā, abiem klubiem diametrāli pretēji viedokļi

Agris Suveizda

"Ventspilij" rasisma skandāls Maltā, abiem klubiem diametrāli pretēji viedokļi
"Ventspils" līksmo pēc tikšanas trešajā kārtā. Foto: FK "Ventspils"

Latvijas futbola klubs "Ventspils" vakar izbraukumā nospēlēja neizšķirti 2:2 pret Maltas klubu "Gzira United", divu spēļu summā uzvarot ar 6:2 un iekļūstot UEFA Eiropas līgas 3. kvalifikācijas kārtā. Kompensācijas laika ceturtajā minūtē kurzemnieku rindās tika noraidīts pamatvārtsargs Konstantins Mahnovskis, kuram varētu draudēt milzīga diskvalifikācija.

Neilgi pēc maltiešu izlīdzinājuma vārtiem noraidīts tika gan 30 gadus vecais ukrainis Mahnovskis, gan arī mājinieku 31 gadu vecais senegāliešu uzbrucējs Amadū Sambs, kurš tobrīd vairs nepiedalījās spēlē, jo tika nomainīts jau 80. minūtē. Kā vēstīts Maltas televīzijas kanāla NET raidījumā Replay, Mahnovskis esot noraidīts par rasistiskām izpausmēm pret Sambu, kurš pēc provokācijas neesot savaldījies. Tāpat televīzijas raidījumā sacīts, ka masveida ķīviņu starp komandām esot novērsusi vienīgi Maltas kluba oficiālo personu iejaukšanās.

"Ventspils" izpilddirektoram Sergejam Usačovam sarunā ar Sportacentrs.com gan bija pavisam pretējs viedoklis: "Nevaru apstiprināt [rasisma izpausmes], jo pagaidām nekāds lēmums no UEFA vēl nav atnācis. Pats Maltā nebiju, taču līdzīgu informāciju dzirdēju, ka ir noticis kāds negadījums un ka Maltas spēlētāji uzbruka mūsu vārtsargam. Taču oficiālu informāciju, par ko kartītes tika saņemtas, vēl neesam dabūjuši no attiecīgā UEFA departamenta. Jebkurā gadījumā noteikti varu apstiprināt, ka mūsu komandā rasisma nevar būt, jo mums ir multinacionāls sastāvs. Maltas komanda vienkārši, cik saprotu, mēģināja tiesneša un delegāta priekšā atrast kādu pamatojumu savai uzvedībai un nolaidībai spēles organizēšanā, mūsu vārtsargu apsūdzot rasismā vai vēl kādā veidā.

Pēc tām ziņām, kuras esmu saņēmis no mūsu oficiālajām personām, kuras bija Maltā, netika nodrošināta mūsu komandas drošība, kas būtu atbilstoša reglamentam. Kad sākās incidents un mūsu vārtsargu aplenca agresīvi noskaņoti "Gzira United" spēlētāji, neviens pat to nepamanīja un neizkustējās no vietas, lai šo incidentu pārtrauktu. Tikai pēc tam, pateicoties mūsu oficiālo personu darbībai, kuras pieskrēja pie tiesneša un pievērsa viņa uzmanību notikušajam, mums izdevās spēlētājus atstumt no mūsu vārtsarga un dabūt viņu laukā no aplenkuma. Pēc tam bija arī grūtības tikt iekšā ģērbtuvē.

Rupji sakot, katrai komandai, kas organizē spēli, ir jānodrošina pietiekami labs drošības līmenis, jo īpaši viesu komandai. Tas netika izdarīts. Mums pret to ir pretenzijas, un mēs arī nebijām gaidījuši tik agresīvu uzvedību no "Gzira United" spēlētāju puses, kuri pēkšņi uzbruka mūsu vārtsargam. Protams, mēs plānojam vērsties UEFA un jau esam vērsušies. Gaidīsim atbildi un uzskatām, ka šāda situācija nav normāla. Mēs summā uzvarējām ar 6:2, un mums nebija nekāda pamata sliktai uzvedībai vai, nedod Dievs, vēl rasismam. Mēs gribējām doties uz ģērbtuvēm un no ģērbtuvēm uz lidostu, bet sanāca tā, ka diemžēl agresīvi noskaņoti "Gzira United" spēlētāji, kuri nebija apmierināti ar rezultātu un no kuru puses visas spēles garumā bija acīmredzamas provokācijas, uz kurām mēs neatbildējām, izdarīja to, ko izdarīja. Notika incidents, kuram nebija jānotiek, ja nebūtu policijas un apsardzes paviršas darbības un "Gzira United" spēli no drošības viedokļa organizētu profesionāli."

Maltas televīzijas raidījumā tika arī apgalvots, ka "Ventspils" klubs esot nosūtījis "Gzira United" vēstuli ar vēlmi izdarīt spiedienu, lai sāncenši paziņotu, ka incidents nenotika un ka nekāda rasisma no vārtsarga puses neesot bijis. "Par to es neko nevaru pateikt – man šādas informācijas nav, diemžēl nevaru to komentēt," sacīja Usačovs. Sakot, ka šāda informācija viņam nav pienākusi, Usačovs bez komentāriem atstāja arī tēmu par aizdomīgām koeficientu svārstību kustībām, kas lika domāt, ka spēlē pie "Ventspils" vadības ar 2:1 būs vēli ceturtie vārti un ka tos ielaidīs tieši kurzemnieki – kā arī notika. Aizdomīgas svārstības atbildes spēles laikā notika arī pirmajā kārtā, kad koeficients uz "Teuta" uzvaru pār "Ventspili" strauji krita (albāņi uzvarēja ar 1:0). Federācijas prezidents Kaspars Gorkšs uz Sportacentrs.com jautājumu iepriekšējā nedēļā atbildēja, ka aizdomu vai ziņojumu no UEFA puses par spēli Albānijā tobrīd nav bijis.

Sarkanā kartīte, ja vien tā pēc tam netiek anulēta, nozīmē automātisku vienas spēles diskvalifikāciju, taču UEFA Disciplinārā komiteja nopietnu pārkāpumu gadījumā var piemērot bargāku soda mēru. Atbilstoši izmaiņām Disciplinārajā reglamentā, īpaši skarbas kļuvušas sankcijas tieši par rasismu – par rasisma izpausmēm spēlētājam draud diskvalifikācija uz vismaz desmit spēlēm vai noteiktu laika periodu vai arī jebkāda cita veida atbilstošs sods.

DatumsSpēleStadionsLaiks (LV)
06.08.Riga – HJK"Daugavas" stadions Rīgā19:00
08.08.Ventspils – Vitoria G"Daugavas" stadions Rīgā19:45
14.08.Vitoria G – Ventspils"Estadio D. Afonso Henriques"19:00
15.08.HJK – Riga"Helsinki Football Stadium"19:00

Izmantotie resursi:
https://www.independent.com.mt/arti...
https://www.uefa.com/MultimediaFile...
https://www.uefa.com/MultimediaFile...

1 2 3 82 komentāri

  -4 [+] [-]

, 2019-08-02 19:11, pirms 5 gadiem
"Jebkurā gadījumā noteikti varu apstiprināt, ka mūsu komandā rasisma nevar būt, jo mums ir multinacionāls sastāvs."

Eh, klasiskais "es neesmu rasists, jo mans draugs ir melnais" arguments

  -2 [+] [-]

, 2019-08-02 19:13, pirms 5 gadiem
Zinor vidējo futbola līgas apmeklētāju, where is the surprise?

 +18 [+] [-]

, 2019-08-02 19:44, pirms 5 gadiem
Nez kāpēc nav dzirdēts, ka kādu melno apsūdzētu rasismā, kad tie apsaukā baltādainos.

  -4 [+] [-]

, 2019-08-02 19:45, pirms 5 gadiem
Tamazs ļoti pareizi runā. Kapēc ņemt izlasē "it kā " futbolistus ar labākajiem klubu pierakstiem, bet kuri nemaz negrib spēlēt izlasē un uz spēlēm brauc tikai prēmiju dēļ? Labāk paņemt spēlētāju, kurš grib sevi pierādīt un spēlēt par 120 % nekā to, kam ir laba alga tā pat un nekas nav jāpierāda un tāpč spēlē kā treniņspēli atdodot tikai 60%.

  +2 [+] [-]

, 2019-08-02 19:56, pirms 5 gadiem
Pretīgi! Bet nedomāju ka Ventspilij to vajag! Provokācija!

  +1 [+] [-]

, 2019-08-02 19:58, pirms 5 gadiem
Tas tak piederas pie lietas. Latvijā tak kārtīgs sieru sportiņš tā futene!

 +10 [+] [-]

, 2019-08-02 20:04, pirms 5 gadiem
Kāds tur var būt rasisms ja abām komandām puse no sastāva ir nēģeri?

  +1 [+] [-]

, 2019-08-02 20:04, pirms 5 gadiem
pernambucano rakstīja: Nez kāpēc nav dzirdēts, ka kādu melno apsūdzētu rasismā, kad tie apsaukā baltādainos.
Tāds rasisms neeksistē!

  +1 [+] [-]

, 2019-08-02 20:07, pirms 5 gadiem
ja tā ir taisnība, tad lai Mahnovskis apdomājas tās 10 spēles..
Slēpts komentārs: Adis Andris Zenkov
Slēpts komentārs: FUNS
Slēpts komentārs: FUNS

  +5 [+] [-]

, 2019-08-02 21:41, pirms 5 gadiem
Politkorektuma cīnītājs Funs drīzāk ar pliku pakaļu uz ecēšām uzleks, lai tik kādu neaizvainotu.

  +3 [+] [-]

, 2019-08-02 21:45, pirms 5 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Politkorektuma cīnītājs Funs drīzāk ar pliku pakaļu uz ecēšām uzleks, lai tik kādu neaizvainotu.
Šim te attīstībai-parietim-velkamistam, nepieleks, kamēr nebūs norāvies...

  +6 [+] [-]

, 2019-08-02 21:48, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: Kas nezin vēsturi , te tā domā. Vēl tā ir tipiska iedomīgu cilvēku runa, kuri patiesībā sirgst ar mazvērtības kompleksu.

Patiešām neesmu dzirdējis. Pastāsti sīkāk, kad futbolā kāds nēģeris ir diskvalificēts par bālģīmja aizvainošanu?
Slēpts komentārs: FUNS
Slēpts komentārs: FUNS
Slēpts komentārs: FUNS

  +2 [+] [-]

, 2019-08-02 22:16, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: Arī tad kad noraušos aizstāvēšu pilnīgi visu CILVĒKU tiesības. Tavs komentārs norāda ka cilvēki nav gatavi straujai izaugsmei jo domā par savu nevis visu kopējo labumu. Ja es noraujos, tas nenozīmē ka savus pasaules uzskatus mainīšu.
Nu, kādas tad tieši tiesības aizstāvēsi?

     [+] [-]

, 2019-08-02 22:17, pirms 5 gadiem
Funi ar lielo galvu nelaist gudroties citās sadaļās. Lai sēž pie Ģinamas un saviem krieviem.
Un jā, nekad nav līdz šim dzirdēts, ka kāds mellais tiktu sodīts par baltā pacelšanu, kaut gan zinām, ka tas notiek itin bieži.

  +2 [+] [-]

, 2019-08-02 22:27, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: Jau rakstīju ka vēstures nezinātājus tas uztrauc. Mēs neapvainojamies tā kā tumšādainie un tam ir ļoti loģisks izskaidrojams pamats kas nāk no vēstures.
Nerunā muļķības. Arī baltie ir sēdināti vagonos un deportēti, spīdzināti, utt, utt.
Vot kur izdomājis, nēģeri vienīgie abižotie esot un tāpēc uz visiem var apvainoties. Maita tu tāds.
Slēpts komentārs: FUNS
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2019-08-02 22:34, pirms 5 gadiem
Klavulapa-1 rakstīja: Nerunā muļķības. Arī baltie ir sēdināti vagonos un deportēti, spīdzināti, utt, utt.
Vot kur izdomājis, nēģeri vienīgie abižotie esot un tāpēc uz visiem var apvainoties. Maita tu tāds.
Es taču teicu ka tu vēsturi nezini.Ja mani melnais kaut kā nosauc es to neuztveru kā apvainojumu sev. Ja tu melno nosauci tad viņš uztver ka tu viņu uzskati par vergu. Baltie tagad saņem atpakaļ to , ka kādreiz tumšādaino rasi paverdzināja. Paši vainīgi -nevajadzēja ievest melnos kā vergus.

  -3 [+] [-]

, 2019-08-02 22:35, pirms 5 gadiem
artems_bruvers_1007752319333492 rakstīja: Interesants domu gājiens, ja reiz mēs neapvainojamies, kā melnādainie, tātad jau automātiski esam pārāki par tiem, jeb arī to tu neztzīsti?
Tam ir pamatojums.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2019-08-02 22:37, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: Es taču teicu ka tu vēsturi nezini.Ja mani melnais kaut kā nosauc es to neuztveru kā apvainojumu sev. Ja tu melno nosauci tad viņš uztver ka tu viņu uzskati par vergu. Baltie tagad saņem atpakaļ to , ka kādreiz tumšādaino rasi paverdzināja. Paši vainīgi -nevajadzēja ievest melnos kā vergus.
IQ rādītāji zini kas ir? Esi kādreiz salīdzinājis, cik baltajam, cik melnajam vidēji?

     [+] [-]

, 2019-08-02 22:42, pirms 5 gadiem
artems_bruvers_1007752319333492 rakstīja: Interesants domu gājiens, ja reiz mēs neapvainojamies, kā melnādainie, tātad jau automātiski esam pārāki par tiem, jeb arī to tu neztzīsti?
Tak visu viņs saprot un iekšēji atdzīst. Politkorektisms un pariešu-velkāmistu principi viņam liedz to atklāt

  +4 [+] [-]

, 2019-08-02 22:42, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: Es taču teicu ka tu vēsturi nezini.Ja mani melnais kaut kā nosauc es to neuztveru kā apvainojumu sev. Ja tu melno nosauci tad viņš uztver ka tu viņu uzskati par vergu. Baltie tagad saņem atpakaļ to , ka kādreiz tumšādaino rasi paverdzināja. Paši vainīgi -nevajadzēja ievest melnos kā vergus.
Paraudi vēl , Eiropa bija pirmā civilizācija, kas aizliedza verdzību, laikā, kad to piekopa ikviens, lielu daļu Āfrikas kolonizēja, kā atbildi Berberu sirojumiem un pirātismam, kura ietvaros verdzībā nokļuva tūkstošiem Eiropiešu. Tas, ka āfrikānis ar prieku nodod verdzībā savu rases brāli ir cita lieta, pēc "ļauno eiropiešu koloniju" sagrāves verdzība āfrikā atgriezās un pašlaik pa visu āfriku ir ap 10(!!!) miljoni vergu kā minimums un to atzīst visi.

     [+] [-]

, 2019-08-02 22:44, pirms 5 gadiem
artems_bruvers_1007752319333492 rakstīja: Kas ir tavā izpratnē Rietumu kultūra? Manā izpratnē tās ir Eiropeiskas TRADICIONĀLAS VĒRTĪBAS, kuras bija pirms USA destruktīvās politkorektisma subkultūras invāzijas Mātes -Eiropas kontinentā
Hmm, diez kā viena Eiropas nācija aiz nekā darīt izdomātu destruktīvi sagraut citu Eiropas nāciju kā arī pati savu morālo kodu un tradicionālo dzīvestilu, vai varbūt ir tā, ka aiz tā ir vēl kas....

  -1 [+] [-]

, 2019-08-02 22:51, pirms 5 gadiem
artems_bruvers_1007752319333492 rakstīja: Kas ir tavā izpratnē Rietumu kultūra? Manā izpratnē tās ir Eiropeiskas TRADICIONĀLAS VĒRTĪBAS, kuras bija pirms USA destruktīvās politkorektisma subkultūras invāzijas Mātes -Eiropas kontinentā
Neaug saknes īsti ASV. Tā ir tā sauktā Frankfurtes skola, bieži dēvēta par kultūrmarksistiem. Pamatā, liekas, ka vācu ebreji, kas 30os gados bēga prom no nacistiem.

     [+] [-]

, 2019-08-02 22:53, pirms 5 gadiem
Jautājums: ja 2 melnie savā starpā aizskaroši apsaukājās- vai tad ir rasima pazīmes vai kā ?

  +1 [+] [-]

, 2019-08-02 22:56, pirms 5 gadiem
specha rakstīja: Jautājums: ja 2 melnie savā starpā aizskaroši apsaukājās- vai tad ir rasima pazīmes vai kā ?
Paši drīkst. Baltajiem aizliegts. Tak nemitīgi tie ASV ghetto reperi viens otru par niggeru saukā, ja to dara baltais, tad apvainojas

  +3 [+] [-]

, 2019-08-02 22:56, pirms 5 gadiem
Kols rakstīja: Paraudi vēl , Eiropa bija pirmā civilizācija, kas aizliedza verdzību, laikā, kad to piekopa ikviens, lielu daļu Āfrikas kolonizēja, kā atbildi Berberu sirojumiem un pirātismam, kura ietvaros verdzībā nokļuva tūkstošiem Eiropiešu. Tas, ka āfrikānis ar prieku nodod verdzībā savu rases brāli ir cita lieta, pēc "ļauno eiropiešu koloniju" sagrāves verdzība āfrikā atgriezās un pašlaik pa visu āfriku ir ap 10(!!!) miljoni vergu kā minimums un to atzīst visi.
Kad Dienvidāfrikā tika nigeri pie varas tad pret balatjiem fermeriem tika izvērststs nežēlīgs terors un izspiesti no valsts un konfiscētias fermas ... Bet paši nigeri nebij aspējīģi vadīt biznesu un viss aizgāja iznīcībā un valsts ekonomika ļoti stipri un neatgriezeniski cieta no tā visa un joprojām nav atguvusies un arī noziedzības līmenis visā valstī krasi pieauga

  +1 [+] [-]

, 2019-08-02 22:59, pirms 5 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Politkorektuma cīnītājs Funs drīzāk ar pliku pakaļu uz ecēšām uzleks, lai tik kādu neaizvainotu.
Nenovēlot nevienam neko, gribētu redzēt, ko tas pusmuļķis dziedātu, ja kāds pērtiķu bars izvarotu kādu viņa radinieci...
1 2 3 82 komentāri