Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:117, Did:0, useCase: 3

"Spartakam" pirmā trofeja vai "Jelgava" jau 3. reizi pēc kārtas?

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

"Spartakam" pirmā trofeja vai "Jelgava" jau 3. reizi pēc kārtas?
Vai Gints Freimanis un FK ''Jelgava'' virs galvas trofeju cels jau trešo gadu pēc kārtas?
Foto: Ivars Veiliņš, Jelgavas Vēstnesis

Šodien plkst.16:00 sāksies Latvijas futbola kausa izcīņas finālspēle, kurā cīnīsies Jūrmalas "Spartaks" un "Jelgava".

Tikai otro reizi kopš 1995.gada finālā nebūs pārstāvēta ne "Skonto", ne Ventspils, ne Liepāja. Zīmīgi, ka arī pirmajā šādā reizē finālā bija "Jelgava" - tas notika 2010.gadā un toreiz Daiņa Kazakeviča komanda triumfēja absolūti negaidīti. Jāatgādina, ka "Jelgava" toreiz turnīru sāka vēl kā 1.līgas komanda, bet pavasarī Virslīgas debitantes statusā izcīnīja vairākas neaizmirstamas uzvaras:

- 1/8 finālā pret Ventspils "Tranzītu" atspēlēšanās no 0:1 un uzvara papildlaikā ar 2:1,
- 1/4 finālā pret tā brīža Latvijas čempioni "Liepājas metalurgu" pamatlaikā 1:1, bet papildlaikā atspēlēšanās divas(!) reizes, 3:3 izraujot 118.minūtē un vēlāk triumfējot 11 metru sitienu sērijā, kurā pirms piektajiem sitieniem bija 4:3 liepājnieku labā, bet tad pendeli nerealizēja Maksims Rafaļskis, un "Jelgavai" kārtējais dramatiskais triumfs
- 1/2 finālā pret Aleksandra Starkova vadīto "Skonto", kas togad vēlāk triumfēja Virslīgā, atspēlēšanās no 0:1, pamatlaikā 1:1 un atkal uzvara pendelēs - 5:3 (tai skaitā 11 metru sitienus realizēja Lazdiņš, Bogdaškins un Redjko, kuri ir komandā arī tagad)
- finālā pret "Jūrmalu-VV" atspēlēšanās no 0:1 un 1:2, panākot 2:2 tikai 85.minūtē (Redjko) un atkal uzvara pendelēs (6:5), turklāt "Jelgava" vēlreiz bija par mata tiesu no zaudējuma pēcspēles sitienu sērijā - pirms piektajiem sitieniem bija 4:3 "Jūrmalas-VV" labā, jelgavnieki savu sitienu realizēja, bet "Jūrmala-VV" spēlētājs pie 4:4 nespēja pārspēt Marku Bogdanovu, trāpot pa pārliktni.

Domājams, tas bija viens no neticamākajiem Latvijas klubu futbola stāstiem mūsu kājbumbas vēsturē.

Ja par šo panākumu "Jelgava" lielā mērā var pateikties Dieviņam, tad, klubam augot, triumfs 2014. un 2015.gada Latvijas kausa izcīņā vairs nebija nekas ārkārtējs. Tiesa, arī šajos gados "Jelgava" Virslīgā nebija starp titula pretendentēm, tomēr tieši kausa izcīņā prata izšaut. No pērn kausu ieguvušajiem "Jelgavas" sastāvā joprojām ir vesela plejāde ar futbolistiem - Kaspars Ikstens, Gints Freimanis, Artis Lazdiņš, Boriss Bogdaškins, Oļegs Malašenoks, Valērijs Redjko, Igors Savčekovs, Abdulajs Diallo un Gļebs Kļuškins.

Kaut gan "Jelgava" šosezon Virslīgā uzrāda vājus rezultātus un ieņem pirmspēdējo vietu, kamēr "Spartaks" soļo vadošajā trio, tieši jelgavniekus laikam jau varam uzskatīt par fināla favorītiem - (1) uzvarētāju psiholoģija tieši kausa izcīņā, (2) šādu maču pieredze, (3) vēlme beidzot lauzt burtiski nolādētās sezonas ritējumu. Komandu vairs nevada Vitālijs Astafjevs un viņu aizvieto Dāvis Caune, palīdzot Dmitrijam Kalašņikovam un Andrejam Piedelam, taču komanda tamdēļ kļuvusi tikai sportiski niknāka.

Jūrmalas "Spartaks" pastāv tikai 10.gadu un Virslīgā ienāca 2012.gadā, taču nu jau pamazām pierodam, ka arī šo klubu varam saukt par vienu no vadošajiem spēkiem Latvijas futbolā. Pirms gada kluba direktors Spartaks Melkumjans, taujāts, vai dibinot klubu 2007.gadā sapņoja, ka "Spartaks" tik ātri debitēs Eirokausos, smaidot sacīja, ka nesapņoja ne vien par Eirokausiem, bet pat par Virslīgu, jo sapnis bija iekļūšana 1.līgā. Viss strauji mainās, un "Spartaka" līkne ir augšupejoša. Šodien Jūrmalas klubam būs lieliska iespēja izcīnīt pirmo nozīmīgo trofeju savā vēsturē.

Vēl 2010.gadā, kad "Jelgava" kausu ieguva 1.reizi, "Spartaks" nemaz nepiedalījās kausa izcīņā, bet tad sekoja stabils un vienlaikus straujš progress. 2011.gadā sasniegts 1/8 fināls, 2012. un 2014.gadā 1/4 fināls, bet pērn debija Latvijas kausa pusfinālā, kur tikai pendelēs zaudēts "Ventspilij". Un šogad "Spartaks" pirmo reizi ticis finālā.

Jāatzīst gan, ka izloze un apstākļi baltkrievu speciālista Oļega Kubareva vadīto komandu lutināja - 1/4 finālā "Spartaks" tika pie pajukušā "Skonto", bet pusfinālā pie Virslīgas pastarītes "Daugavpils". Tai pašā laikā sniegums Virslīgā liecina, ka "Spartaks" ir gatavs visaugstākajiem mērķiem. Starp citu, runājot par Kubarevu, viņa vadītās komandas "Gomel" un "Zimbru" attiecīgi 2011. un 2014.gadā ieguvušas Baltkrievijas un Moldovas kausus. Viņš savā kolekcijā, protams, labprāt pievienotu arī Latvijas kausu.

Priecē, ka, lai gan sezonas sākumā "Spartakam" un "Jelgavai" bijis sasprings spēļu grafiks un tagad notikusi spēlētāju veselībai riskantā pāreja no mākslīgajiem uz dabīgajiem segumiem, abas finālistes ir/būs praktiski optimālajā sastāvā. Vienīgais zaudējums gan ir būtisks - "Spartakam", visticamāk, jāiztiek bez baltkrievu uzbrucēja Dmitrija Platonova, kurš Virslīgā ir otrs labākais snaiperis aiz Ģirta Karlsona un kurš guva vienus vārtus arī "Spartaka" un "Jelgavas" savstarpējā mačā Virslīgā, kurā jūrmalnieki pretiniekiem neatstāja ne mazākās cerības - 3:0.

Spēles sākums plkst.16:00 tiešraide LTV7. Spēle Latvijas kausa izcīņas finālu vēsturē pirmo reizi notiks Slokas stadionā, ieejas biļete maksā desmit eiro, skolēniem, studentiem un pensionāriem pieci eiro. Maču tiesās Aleksandrs Anufrijevs.

Paredzamie sākumsastāvi

"Spartaks": Kurakins, Šlampe, Kožans, Bulvītis, Pušņakovs, Kozeka, Kiriļins, Kazačoks, Dus Santuss, J.Kozlovs, V.Kozlovs.
"Jelgava": Ikstens, Freimanis, Savčenkovs, Diallo, Litvinskis, Nakano, Lazdiņš, Kļuškins, Kovaļovs, Siličs, Klimovičs.
Piezīme: ņemot vērā "Jelgavas" sastāva dziļumu un Astafjeva atkāpšanos, šīs komandas pamatsastāvu uzminēt ir krietni sarežģītāk. Var pieļaut, ka uz pamatsastāvu reāli pretendē arī Smirnovs, Redjko, Sorokins, Bogdaškins, Turkovs.

Pirmsspēles preses konference
Kuri kausa fināla dalībnieki jau ir ieguvuši Latvijas kausu?

Komandu ceļš līdz finālam

SpartaksRez.JelgavaRez.
1/8Preiļi6:1Caramba/Dinamo1:0
1/4Skonto3:1Babīte3:2
1/2Daugavpils1:0 un 1:0Ventspils0:1 un 2:0

Iepriekšējo 10 Latvijas kausu ieguvējas

GadsKomanda
2015.Jelgava
2014.Jelgava
2013.Ventspils
2012.Skonto
2011.Ventspils
2010.Jelgava
2008.Daugava
2007.Ventspils
2006.Metalurgs
2005.Ventspils

Kausu ieguvējas (pēc Latvijas neatkarības atgūšanas 1991. gadā)

VKlubsSkaits
1.Skonto8
2.Ventspils6
3.Jelgava3
4.Jelgavas RAF2
5.Rīgas Olimpija1
FK Rīga1
Daugava (D)1
Liepājas metalurgs1

Kurš iegūs kausu?

  • 70

  • 67


 +17 [+] [-]

, 2016-05-22 02:55, pirms 8 gadiem
Par skaistu futbolu ! Būs interesanti paskatīties to, cik skatītāji atnāks uz šo spēli, jo kā nekā biļetes nav tās pašas labākās priekš šāda līmeņa futbola !

  -2 [+] [-]

, 2016-05-22 03:03, pirms 8 gadiem
Būs interesanti. Cerēšu uz teiciena - "trīs lietas, labas lietas" piepildīšanos.
Slēpts komentārs: zefons
Slēpts komentārs: No sirds par USA

  -1 [+] [-]

, 2016-05-22 10:15, pirms 8 gadiem
Kadas ir biļešu cenas šo spēli?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2016-05-22 10:28, pirms 8 gadiem
Biju noskaņots pirmo reizi aiziet uz Latvijas futbola spēli klātienē, bet nu biļešu cena, mjaaa...
Lai nu veicās savākt pilnas tribīnes.
Slēpts komentārs: Life

  -3 [+] [-]

, 2016-05-22 10:46, pirms 8 gadiem
Life rakstīja: Vai nav vienalga kurš svešzemju klubs vinnēs? Katrā klubā saskaitīju pa dažiem latviešu spēlētājiem !!!! Kauns Latvijas futbola attīstībai gan Spartakā,gan Jelgavā! Viens ārprāts,nevis Latvijas futbols,nav brīnumi,ka esam tur kur esam valstiskā līmenī,jo nav dota iespēja Latvijas jauniem talantiem spēlēt, dēļ Krievijas un Āfrikas viduvējībām.....
Viss klaunu stilā,žurnālisti mēģina mākslīgi uzpūst kaut kādu intrigu,biļešu cenas neatbilst futbola kvalitātei un šaubos vai abu komandu drausmīgi rupjo futbolu būs iespējams baudīt futbola faniem,jo matj pere matj jau apriebies uz ielām......
Tik neapraudies!

  +3 [+] [-]

, 2016-05-22 10:58, pirms 8 gadiem
malaka rakstīja: Kadas ir biļešu cenas šo spēli?
10 eiro par ieeju

  +3 [+] [-]

, 2016-05-22 11:43, pirms 8 gadiem
10 eur par bileti!!!!
Ārprāts!!!!

  +1 [+] [-]

, 2016-05-22 12:29, pirms 8 gadiem
Jus nopietni,10 euro?Taa pat jau neviens gandriz nenak uz taam spelem,nav svarigi kada spele,ligaa,vai kausa finaals....

     [+] [-]

, 2016-05-22 14:10, pirms 8 gadiem
bīskap! Par ko man būtu jāraud? Fakti paši runa par sevi...

     [+] [-]

, 2016-05-22 16:15, pirms 8 gadiem
Life rakstīja: bīskap! Par ko man būtu jāraud? Fakti paši runa par sevi...
Ko uzvelcies? Vēro finālu

  +2 [+] [-]

, 2016-05-22 16:23, pirms 8 gadiem
Life rakstīja: Vai nav vienalga kurš svešzemju klubs vinnēs? Katrā klubā saskaitīju pa dažiem latviešu spēlētājiem !!!! Kauns Latvijas futbola attīstībai gan Spartakā,gan Jelgavā! Viens ārprāts,nevis Latvijas futbols,nav brīnumi,ka esam tur kur esam valstiskā līmenī,jo nav dota iespēja Latvijas jauniem talantiem spēlēt, dēļ Krievijas un Āfrikas viduvējībām.....
Viss klaunu stilā,žurnālisti mēģina mākslīgi uzpūst kaut kādu intrigu,biļešu cenas neatbilst futbola kvalitātei un šaubos vai abu komandu drausmīgi rupjo futbolu būs iespējams baudīt futbola faniem,jo matj pere matj jau apriebies uz ielām......
Nosauc to Latvijas jauno talantu kuram nav doto iespēja spēlēt, kaut ir pietiekami labs, lai varētu stabili pamatsastāvā spēlēt?

Un tieši Valstiskā līmenī, tas ir labāk, ka vietējiem Latviešiem, kas spēlē šeit un ir kandidāti uz izlasi ir stiprāki pretinieki, jo ir lielāka iespēja augt. kā arī spēlēt eirokausos un arī kaut ko uzvrēt, nekā pirms dažiem gadiem, kad spēlēja gandrīz tikai Latvieši klubos un visi pirmajā kartā jau izkrita. Nekad laikam neaizmirsīšu kā Skonto pirmajā kartā zaudēja kaut kādam klubam no īrijas vai Z-īrijas, kur vairāk kā puse komandas futbols bija tikai hobija līmenī un bija cits darbs.
P.S.Un konkurence vienmēr ir laba lieta,ko, tas dod, ja visi tiek spēlēt un dzīvo kā siltumnīcā.

Un kurš klubs ir kaut ko sasniedzis spēlējot tikai ar vietējiem?