Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:117, Did:0, useCase: 3

Jurkovska uzvaras pendele, Valakari futbols, malējo aizsargu jaunā specifika

Agris Suveizda

Jurkovska uzvaras pendele, Valakari futbols, malējo aizsargu jaunā specifika
Raivis Jurkovskis. Foto: Zigismunds Zālmanis/Riga FC

Vakar LNK Sporta parkā Latvijas futbola sezona tika ieskandināta ar atjaunoto Superkausu, kurā kausa ieguvēja un vicečempione "Riga" atspēlējās un pendelēs pārspēja čempionvienību RFS (1:1, 5:4). Portāls Sportacentrs.com pēc mača aprunājās ar uzvaras pendeles autoru Raivi Jurkovski.

"Vienmēr patīkami iegūt trofeju! Varbūt nebija tā skatāmākā futbola, abām komandām bija daudz kļūdu, bet domāju, ka līdzjutēji tāpat varēja izbaudīt sezonas sākumu – labs laiks, abas komandas gribēja uzvarēt, Superkauss nebija bijis 11 gadus. Paldies visiem, kuri atnāca!" sacīja 27 gadus vecais Liepājas futbola audzēknis. "Runas par to, ka Superkauss varētu notikt, klīda jau iepriekš, pilnīgs jaunums mums tas nebija, taču mums jau tāpat rītdienai bija ieplānota pārbaudes spēle pret "Metta", kas laikam arī notiks."

Jurkovskis sita astotajā sērijā, perfekti trāpot labajā augšējā stūrī un tobrīd panākot 5:4 – pēc tam Rihards Matrevics atvairīja Ismaela Diomandē raidījumu un nodrošināja uzvaru. "Tik perfekti augšējā stūrī varbūt nebiju domājis trāpīt, bet tajā virzienā sist vēlējos, jo augstās bumbas vārtsargam vienmēr būs grūtāk atsist. Par [Ikaunieka sitienu pāri vārtiem] nedomāju, arī necentos veidot kontaktu ar vārtsargu - ejot pie bumbas, vispār neko nedomāju, lai nekas neiztraucētu. Noliku bumbu, tiesnesis nosvilpās, ieskrējos – iesitu! Ja jāsit pendeles, vienmēr izdomāju, kur sist, jo tas var beigties slikti, ja tādā brīdī pārdomā. Man ir sava taktika izdomāta, bet karjeras laikā oficiālās spēlēs pendeles nebiju sitis – tikai jauniešos. Neesmu no tiem, kurš pats teiks, ka iešu sist. Ja man teiks, lai eju, tad arī iešu. Pirms spēles pendeļu secība nebija salikta. Treneris pavaicāja, kuri grib sist, piecinieks paši pieteicās. Pēc tam jau paši uz vietas savā starpā runājām, kurš ies nākamais. Arī pirmsspēles treniņā pendeles netrenējām."

Jurkovskis piekrita vērtējumam, ka no spēles "Riga" bijusi labāka, bet standartsituācijās priekšroka bija RFS, kas arī guva kārtējos vārtus pēc stūra sitiena (pēc otrā viļņa). "Lipuščeks, šķiet, 80% savu vārtu gūst pēc otrajām bumbām pēc stūra sitieniem. Bija spēlētājs, kuram bija jāspēlē viens pret vienu ar Lipuščeku, bet tur epizode jau bija it kā beigusies – varbūt izslēdzāmies un drusku zaudējām koncentrēšanos," teica Jurkovskis, kurš "Riga" sācis savu trešo sezonu un spēlēs jau ceturtā trenera vadībā – Torstens Finks, Sandro Perkovičs, Tomislavs Stipičs un nu arī Simo Valakari. "Treneris vēlas spēlēt augstu presingu, daudz spēlēt ar bumbu, daudz saspēlēties. Ja pagājušajā gadā treneris gribēja, lai daudz iet driblā viens pret vienu, tad šogad treneris grib, lai daudz saspēlējamies un apspēlējam tādā veidā."

Ja treniņnometnes sākumā, kad rīdziniekiem bija malējo uzbrucēju deficīts, malējie aizsargi varēja spēlēt pa visu flangu un tieši Jurkovskis bija pirmais, kurš starpsezonā guva vairākus vārtus, tad līdz ar Usenū Nianga un klasiskāku malējo spēlētāju atgriešanos atkal arvien izteiktāk varam vērot, kā malējie aizsargi uzbrukumu sākumfāzē pārkārtojas uz balsta zonu laukuma vidusdaļā un uzbrukumiem pieslēdzas ne tik bieži. Kā tas bija pagājušajā sezonā "Audā", un kā Premjerlīgā bieži spēlē vai spēlēja Pepa Gvardiolas un viņa mācekļa Mikela Artetas komandas. "Arī "Dundalk" bija vairākas spēles, kad bija jāiet vidū, bet tas nebija tik izteikti – šādi spēlēju pirmoreiz. Līdzīgi, kā dara "Manchester City". Lēnām pierodu, simtprocentīga automātisma vēl nav, bet ar katru spēli tas uzlabojas. Turcijā un Dubaijā katru nospēlēto spēli analizējām, ir arī individuālas sarunas ar video analītiķi, kurš parāda kļūdas, labo, slikto – daudz strādājam arī ar video."

Lai gan "Riga" netrūkst malējo aizsargu kreiļu, jau nometnē un arī vakar Superkausā kreisajā malā spēlēja labkājis Jurkovskis, kuram šī mala nu jau gan ir ļoti pierasta – arī izlasē viņš kreiļu deficīta dēļ lielākoties spēlējis tur. Jurkovskis pagaidām gan vēl nezina, vai viņš kreisajā malā varētu pavadīt lielāko daļu sezonas vai arī tas ir tikai īstermiņa ielāps argentīniešu jaunieguvuma Ivana Erkjagas savainojuma dēļ: "Nav ne jausmas, neesam par to runājuši. Varu spēlēt abās malās, domāju, ka arī Mareks [Zuntners] pateica, ka varu spēlēt arī kreisajā pusē. Man tas nekādas lielās problēmas nesagādā." Spēli klātienē vēroja arī jaunais valstsvienības galvenais treneris Paolo Nikolato, kurš "Riga" apciemoja arī Turcijā. "Cik zinu, tad mūsu klubā ne ar vienu spēlētāju viņš vēl nerunāja. Par jauno treneri zinu tikai tik daudz, cik bijis rakstīts sociālajos tīklos, pats neesmu daudz interesējies. Zinu to, ka bija strādājis ar jaunatnes izlasēm. Būs interesanta treniņnometne."

Virslīgas sezona sāksies piektdien Mežaparkā ar medaļnieču "Audas" un RFS dueli, bet "Riga" svētdien Liepājā ciemosies pie Virslīgas debitantes "Grobiņas"/LFS. "Sezonai esam gatavi. Varbūt vēl jāpieliek pie tā, kā pārejam pretuzbrukumos, šodien bija daudz zonu, kuras varējām izmantot labāk un radīt vairāk bīstamu momentu", teica Jurkovskis, kurš "Riga" savulaik pievienojās pēc savas pirmās ārzemju pieredzes Īrijā. "Ārzemēs uzspēlēt gribas vienmēr – ja man būs kāds piedāvājums, to izskatīšu, bet, cik zinu, šoziem nekā konkrēta nebija."