Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:117, Did:0, useCase: 3

"Jelgava" pateicas Astafjevam, "Spartaks" pārbauda leģionāru

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

"Jelgava" pateicas Astafjevam, "Spartaks" pārbauda leģionāru
Gints Freimanis saņem Latvijas kausu no Jāņa Mežecka rokām
Foto: LFF

22. maijā futbola klubs "Jelgava" trešo reizi pēc kārtas uzvarēja Latvijas kausa izcīņā. Sportacentrs.com piedāvā kopsavilkumi no pēcspēles preses konferences, kurā piedalījās Jūrmalas "Spartaka" galvenais treneris Oļegs Kubarevs, "Jelgavas" galvenā trenera amata pienākumu izpildītājs Dāvis Caune un "Jelgavas" komandas kapteinis Gints Freimanis.

Kubarevs: "Gribētos dzirdēt kompetentu cilvēku viedokli par epizodi spēles beigās."

Apsveicu pretiniekus ar izcīnīto uzvaru. Uzskatu, ka abas komandas darīja visu iespējamo, lai uzvarētu. Vieniem sanāca, citiem nē. Biju pārliecināts, ka visu izšķirs viens vārtu guvums. Ja mēs iesistu pirmie, tad pēc tam gūtu vēl kādus vārtus. Pretiniekiem ir meistarīga komanda, kas izmantoja mūsu kļūdas. Varam vainot tikai paši sevi. Pirmajā puslaikā daudz kas nesanāca. Otrajā izdevās pārkārtoties un sarīkot spiedienu. Pretinieks nosēdās ļoti zemu, tomēr mēs nespējām izmantot savas iespējas.

Kā komentēsiet epizodi ar neieskaitītiem vārtiem un Vladislava Kozlova noraidījumu?
Protams, ir nepatīkami, kad neieskaita vārtus un vēl pie tam noraida tavu spēlētāju. Gribētu dzirdēt kompetentu viedokli par šo momentu. Tagad šo epizodi nevaru novērtēt, jo tuvu minēto epizodi neredzēju. Man likās, ka vārtsargs tur necentās spēlēt, kamēr spēlētāji atzīmē, ka Kozlovs tika turēts aiz krekla. Paskatīšos atkārtojumu, tad varēšu novērtēt.

Kāds ir komandas potenciāls uzbrukumā bez Dmitrija Platonova?
Jāsaka, ka pretinieks spēlēja dziļi aizsardzībā. Lai uzlauztu tādu aizsardzību, ar vienu Platonovu nepietiek - ir jāspēlē visiem desmit laukuma spēlētājiem. Šodien nebija saliedētības un asuma vārtu priekšā. Otrajā puslaikā izdevās organizēt spiedienu, savākt bumbu un izdarīt vairākas diagonālas piespēles, kas ļāva veidot bīstamus momentus. Šodien "Jelgavai" ir labāks potenciāls uzbrukumā. Man, kad nav Platonova, ir jādomā, kuru likt sastāvā, kamēr "Jelgava" var atļauties turēt rezervē Daniilu Turkovu un Vladislavu Klimoviču. Mēs strādājam ar tiem spēlētājiem, kuri ir. Ja būtu Dmitrijs, tad noteikti uzvarētu vairākās divcīņās un izveidotu vēl kādu bīstamu situāciju. Tāpat atzīmēšu, ka labā mala šodien nebija aktīva un nedeva vēlamo pienesumu. Es vēlētos, lai tādās spēlēs uzbrukumā piedalītos visi laukuma spēlētāji, jo pret spēcīgām komandām rodas problēmas.

Pirmsspēles treniņā varēja manīt Igoru Tarasovu, kā arī vēl vienu leģionāru...
Tarasovs pats paprasīja patrenēties pirms izlašu mačiem. Otrais spēlētājs - kamēr jūs jautājiet par potenciālu, mēs jau sākam pie tā strādāt. Redzēsim, kāds viņš nākotnē būs.

Ko teiksiet par atmosfēru apkārt?
Es redzu, ka organizētāji ir ļoti pacentušies. Viss bija ļoti cienīgi - sākot ar komandu ierašanos un beidzot ar pilnām tribīnēm. Būtu bijis papildlaiks, tad tās emocijas apkārt būtu vēl spilgtākas. Uzskatu, ka mēs bijām pelnījuši turpināt šo spēli. Līdzjutējiem spēle bija interesanti, it īpaši otrajā puslaikā, kad spēle kļuva atklātāka.

Kura no veiktajām maiņām visvairāk attaisnojās?
Man žēl, ka nevarēja veikt vairāk maiņu. Komandai bija nepieciešamas maiņas: Sergejs Kožans dabūja nelielu savainojumu, Ingu Šlampi varēja nomainīt... Runājot par tiem, kuri nāca laukumā, uzsvēršu, ka šie spēlētāji palīdzēja komandai pielikt klāt. Izcelt nevienu negribās, jo vārtus tā arī neguvām. Bija problēmas ar bumbas nogādāšanu uzbrucējam. Ja mēs visu puslaiku spiestu un veidotu spiedienu, noteikti gūtu vārtus, jo vārtsargs negāja ārā no vārtsarga laukuma. Kombinēt bija grūti, jo pretinieks pārāk iespiedās pie saviem vārtiem.

Distancējoties no kausa fināla - kā ir izdevies tik veiksmīgi startēt čempionātā?
Es nesauktu sezonas sākumu par veiksmīgu. Precīzāk būtu pateikt - normāls sākums. Ja paņemt spēles starp TOP3 ("Liepāja", "Ventspils" un "Spartaks") komandām, tad mums ir divi zaudējumi pie vienas uzvaras. Distancē pagaidām esam puslīdz stabili, bet gaidām pauzi, kura ir ļoti nepieciešama komandai. "Spartakam" sāka vairāk gatavoties pretinieki, kuri spēlē pret mums ļoti uzmanīgi. Mums rodas problēmas uzbrukumā, momentu veidošanas stadijā. Jā, mēs neplānojām būt tabulas lejasgalā, bet neteikšu, ka dotajā brīdī mēs pievēršam īpašu uzmanību turnīra tabulai. Katru spēli tagad izšķir viens vārtu guvums. Ceru, ka komanda spēs tikt galā ar spiedienu arī tad, kad tā atrodas iedzinējos. Atspēlēšanas ziņā mums ir problēmas, jo vairums futbolistu vēl nav cīnījušies par tik augstām vietām un mērķiem.

Caune: "Spēlējām tā, lai neitralizētu "Spartaka" stiprās puses."

Gribētos uzreiz apsveikt Latvijas futbola, ka mums ir tāda spēle – fantastisks fināls, skatītāji, emocijas, labs futbols. Man ir liels prieks, ka tādas spēles ir. Trenera maiņa šajā posmā nav nekas ierasts (smaida), tāpēc īsti nebija laika neko sabojāt vai arī kaut ko brīnumainu izdomāt. Šis periods pagāja ļoti labi. Ļoti ciešā saiknē strādājām ar Dmitriju Kalašņikovu un Andreju Piedelu. Ar viņiem šonedēļ strādāju vairāk, nekā bez viņiem. Trenera maiņa ir trieciens, bet kauss dos pacēlumu Virslīgai un Eirokausiem. Dotajā brīdī esam apmierināti un skatāmies pozitīvāk uz atlikušo sezonas daļu Virslīgā.

Kādas bija tās galvenās lietas, kuras uzsvēri pirms šīs spēles?
Sīkākās niansēs, protams, izpausties negribētos. Nospēlējām divas spēles pret "Spartaku" šogad, bet gatavojoties spēlei skatījāmies uz pretinieka komandu kā tādu. Pirms spēles mums bija skaidrs, ko no viņiem varētu sagaidīt. Šo spēli nospēlējām tā, lai neitralizētu pretinieka stiprās puses.

Šodien Vladislavs Klimovičs rezervē un Diallo ārpus pieteikuma...
Par Diallo vēl nedēļas sākumā bija cerība, ka viņš varētu atgūties pēc muskuļa traumas. Tuvāk spēlei jau bija skaidrs, ka Diallo tajā piedalīties nevarēs. Par Klimoviču - izanalizējot pretinieku mums bija jāizvēlas atbilstošākie ieroči uzbrukumā. Mūsu skatījumā viņš nebija tas spēlētājs, kas izturēja konkurenci pamatsastāvā.

Pirmajā puslaikā Kaspars Ikstens bieži mēģināja iespēlēt bumbu Gļebam Kļuškinam. Tomēr katru reizi piespēles bija neprecīzas.
No mūsu pozīcijām izskatījās tā, ka "Spartakam" bija ļoti organizēta aizsardzība. Tur bija jāriskē ar šāda veida piespēlēm, kur varēja kaut vai izcīnīt autu, kas būtu arī ieguvums.

Kurš no visiem "Jelgavas" treneriem skaitās pats galvenais. Varēja redzēt Dmitriju Kalašnikovu, kas bieži gāja no rezervistu soliņa.
Dima ir ļoti labs treneris, kuram ir laba spēja nodot spēlētājiem informāciju, lasīt un vadīt spēli. Viņam ir lielāka pieredze nekā man. Uzvarai mums bija jāizmanto visi iespējamie paņēmieni un, acīmredzot, viss nostrādāja. Varat iedalīt trenerus tā, ka jums labāk interesē.

Kā komentēsi vārtu guvumu?
Nevarētu teikt, ka mums tur bija izdevusies kombinācija. Idejiski vārtu guvums bija tāds, kādu mēs bijām paredzējuši un pie kā bijām strādājuši. Jāsaka paldies spēlētajiem, kuri tajā epizodē neizdomāja neko lieku.

Pēc gūtajiem vārtiem uzreiz nosēdāties aizsardzībā. Kāpēc tā?
Gribējās uzvarēt. Var gadīties dažādi, negribās teikt, ka mēs pieļāvām kaut kādu kļūdu. Manā izpratnē, viss tika izdarīts pareizi un neko nenožēlojam.

Vai pirms spēles likāt komandai pievērst uzmanību disciplīnai, kas "Jelgavai" nav tā stiprākā puse?
Nē, tam nebija veltīts atsevišķs teikums. Cilvēkiem ir pieredze kausa finālos, kura izpaužas tieši šādā veidā. Mēs labāk runāsim par lietām, kuras attiecas uz šo konkrēto spēli.

Preses konferences beigās es gribētu pateikt lielu paldies Vitālijam Astafjevam. Šis kauss noteikti tiek veltīts viņam. Divu gadu laikā "Jelgava" ir izcīnījusi fantastiskus panākumus. Man pašam tā bija nebijusi pieredze strādāt ar viņu. Vitālijam šis kauss ir jāieskaita pie savām trofejām.

Freimanis: "Mēs rakstam vēsturi!"

Paldies visiem līdzjutējiem, kuri vienmēr ir atbalstījuši un nekad nav padevušies pat sliktos brīžos. Viņi vienmēr ir tribīnēs, Jelgava ar to ir īpaša. "Jelgava" raksta vēsturi, tā ir viena no svarīgākajām lietām, Jelgavas vārds paliks futbola vēsturē uz visiem laikiem. Man ir gods pārstāvēt šo komandu. Šī spēle bija viena maza daļiņa, ko varējām dot līdzjutējiem un kluba vadībai. Šodien vienkārši taktiski apspēlējam pretinieku, izpildījām spēles plānu. Tas ir pateicoties treneriem, viss bija sagatavots tā, lai mēs to saprastu. Paldies arī Vitālijam Astafjevam, viņš ir ielicis bāzi pirms tam.

Kā redzēji epizodi ar neieskaitītajiem vārtiem?
Manā skatījumā tur sods bija. Kasparam Ikstenam uzbruka veseli trīs "Spartaka" spēlētāji. Vārtsargu zonā nedrīkst vārtsargu vispār aiztikt, bet tajā epizodē divi gāja uz vārtsargu, bet viens cīnījās par bumbu. Visu varēs redzēt video. Sarkanā kartīte - tas jau vairāk emocijas, vārdu apmaiņa. Mēs bijām mierīgi, saglabājām mieru un īsti nebija situāciju, kad tiesnesim gribējās kaut ko aizrādīt.

Vai šodien arī nospēlēja "Jelgavas" lielā pieredze kausa finālos?
Tas arī ir viens no faktoriem. Šodien laukumā bija spēlētāji, kuri jau ceturto reizi ir izcīnījuši kausu. Ja par aizsardzību, tad Igoram Savčenkovam, Valērijam Redjko un man tā jau ir trešā trofeja pēc kārtas. Visiem pārējiem arī ir ļoti liela pieredze, kas nospēlēja savu lomu šodien.

Kādas emocijas ar trenera Vitālija Astafjeva aiziešanu. Vai tas bija kaut kas gaidīts?
Kā es teicu, mēs visi to ļoti pārdzīvojām. Tas bija trieciens, bet komandā ir daudzi pieredzējušie spēlētāji, kuri māk savākties, neskatoties uz visu, kas notiek komandā un apkārt tai. Pieredze arī šeit nostrādāja par labu komandai.

  -2 [+] [-]

, 2016-05-24 11:57, pirms 8 gadiem
Freimani, nevis jūs rakstat vēsturi, bet Anufrijevs jums ir uzrakstījis vēsturi. Kaut kādai kauna sajūtai jau vajadzētu būt! Bet ko lai dara,tas jau atkarīgs no audzināšanas.