Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Liepājas pašvaldība uztraucas par notiekošo FK Liepāja

Liepājas pašvaldība uztraucas par notiekošo FK Liepāja
Roberts Mežeckis. Foto: FK Liepāja

Vēsts par futbola kluba "Liepāja" izveidoto akadēmiju Nigērijā izraisīja visai skaļu ažiotāžu, turklāt ne tikai sporta un futbola vidē, bet arī pašvaldības gaiteņos. Kluba divi direktori Roberts Mežeckis un Dāvids Jansons uzskata, ka pirmajā publikācijā skaidrotie organizācijas mērķi nav pilnībā saprasti, un uzsver – Nigērijas akadēmija izveidota, lai klubs jau Āfrikā izvērtētu spēlētāju atbilstību "Liepājai", kuras sastāvā nākamgad paredzēts iesaistīt tikai trīs vai četrus nigēriešus.

Futbola kluba "Liepāja" sporta direktors Roberts Mežeckis skaidro, ka, neskaitot pašvaldību, šajā organizācijā līdzekļus iegulda viens cilvēks – Oļegs Hramovs, bet Latvijā futbolu ir grūti būvēt kā biznesa projektu: "Ir jāmēģina balansēt starp ieguldījumu un rezultātiem. Vērtējot šo gadu, bija izgāšanās. Ieguldījumi bija diezgan lieli, bet rezultāts – slikts. Tāpēc radās domas par optimizēšanu – budžetu samazināt, bet ar citiem veidiem sasniegt labāko rezultātu. Mēs izveidojām šo akadēmiju, lai spēlētāju pirmo atlasi veiktu tur uz vietas, lai nevestu šurp daudzus leģionārus. Tad, ja kāds neatbilstu mūsu prasībām, būtu jādomā, kā lauzt līgumu. Šādā veidā mēs minimizējam riskus," saka R. Mežeckis.

"Liepājas" galvenais treneris Andrejs Kaļiņins Nigērijā pirmoreiz viesojies oktobra sākumā, bet novembrī tur vada treniņus un vērtē, kuri futbolisti varētu derēt klubam. Paredzams, ka sākotnēji no Nigērijas uz Liepāju atbrauktu 7–8 spēlētāji, kuri te trenētos janvārī un februārī. Pēc viņu snieguma izvērtēšanas liepājnieki pieņems lēmumu spēlētājus paturēt, sūtīt mājās vai varbūt izīrēt.

Kad parādījās informācija par akadēmijas izveidošanu, daudzi Liepājā satraucās, cik daudz naudas šim mērķim tiks tērēts. FK "Liepāja" saka, ka līdz šim izmaksas par viena Āfrikas futbolista atvešanu uz Liepāju veidoja aviobiļetes cena, vīza, darba atļauja, alga, dzīvesvietas īre un ēdināšana. Tagad kluba galvenās izmaksas saistās kluba vadītāju un treneru aviobiļetēm uz Nigēriju un vēl dažām pozīcijām.

Roberts Mežeckis: "Es saprotu, ka mūsu finansiālā atbalsta Nigērijas akadēmijai vispār nav. Mēs atbalstām ar treneriem, aparatūru, inventāru. Mūsu treneri brauc uz turieni strādāt. Spēlētājus atlasām un sagatavojam ārzemēs.

Uz Liepāju mēs vedam tos, kuri šeit Latvijā gatavi progresēt tālāk. Tas būs optimāli, ja nākamsezon pirmajā komandā būs 3–4 spēlētāji no Nigērijas akadēmijas," saka R. Mežeckis.

Viņa kolēģis D. Jansons piebilst, ka klubs cer arī no Liepājas akadēmijas katru gadu piesaistīt tikpat daudzus spēlētājus.

Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Deksnis: "Liepājas pilsētai prioritātes un akcenti nav mainījušies. Pilsētai ir svarīgi, lai mūsu vietējie futbolisti, sākot no sporta skolas un tālāk pa piramīdu, spēlētu visās iespējamās līgās un, protams, ja tas ir iespējams, arī virslīgas klubā vai citos klubos.

Man pēc publikācijas "Kurzemes Vārdā" bija saruna ar klubu, un dzirdēju citu stāstu. Nav tā, ka klubā būs tikai un vienīgi šīs Nigērijas akadēmijas spēlētāji, bet šī ir iespēja atlasīt spēlētājus, lai uz Latviju atvestu mazāk pārbaudāmos spēlētājus. Droši vien klubs ir sapratis, ka tā ir pareiza matemātika.

Tomēr, ja šis ir vēl viens veids, kā palielināt šeit spēlējošo viesstrādnieku skaitu, tad es to īsti nesaprotu un pašvaldība nav ieinteresēta tajā.

Jāgaida, kad uzzināsim kluba mērķus un kāda būs jaunā komanda, kas tiks pieteikta nākamajai sezonai. Skaidrs, ka, pilsētai iesaistoties futbola kluba atbalstīšanā, mums ir savas nostādnes, savas prasības no kluba, ko mēs sagaidām.

Vai ir paredzēts noteikt ārzemnieku skaitu Liepājas profesionālajās komandās dažādos sporta veidos? Mums vēl ir priekšā saruna ar kluba īpašniekiem par jauno sezonu, kā jau katru gadu. Ja paskatās valstiski, tad primāri jautājums ir federācijas kompetencē. Klubs ir privāts, un tas pats izvēlas savu politiku, bet jautājums ir, cik Liepāja ir ieinteresēta šādā politikā. Pilsēta tajā iesaistās ar līdzfinansējumu un atbalstu. Pilsēta var izvēlēties savu redzējumu, cik lielā mērā mēs esam gatavi atbalstīt kluba politiku.

Man būtu svarīgi dzirdēt kluba vadītāja viedokli par nākamā gada sastāva komplektāciju. Vieta sastāvā ir paredzēta arī vietējiem spēlētājiem. Un tad droši vien ir aktuāla diskusija par to, kādu mēs kā pilsēta redzam iespējamo limitu. Pretī var būt kluba viedoklis par komandas komplektēšanu. Attiecīgi sarunās mēs vai nu nonākam pie līdzīga redzējuma, vai ne."

Izmantotais resurss: liepajniekiem.lv

     [+] [-]

, 2019-11-30 23:48, pirms 4 gadiem
Pareizi. Ja maksā, mūziku jāpasūta.