Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Jānis Vilnītis: “Jābeidz izlikties, ka Liepājas futbolā viss ir kārtībā”

Jānis Vilnītis: “Jābeidz izlikties, ka Liepājas futbolā viss ir kārtībā”
Jānis Vilnītis (centrā).
Foto: Ģirts Gertsons

Futbola klubs “Liepāja” soctīklos paziņojis, ka piesaistījis perspektīvo Latvijas aizsargu Alanu Kangaru, kurš liepājniekiem pievienojies no “Mettas” futbola sistēmas. Tikmēr Liepājas domes deputāts Jānis Vilnītis savā “Facebook” lapā kritizē kluba kadru politiku un spriež par to, vai pašvaldībai turpmāk nebūtu lietderīgāk sadarboties ar futbola klubiem, kur mazāk ir leģionāru, bet vairāk – pašas Liepājas talantu.

“Mēs atkal apstiprinām, ka kvalitatīvu jauno Latvijas spēlētāju meklēšanu mūsu klubs veic pastāvīgi. Oficiāli paziņojam, ka mūsu komandā spēlēs aizsargs Alans Kangars,” vēsta FK “Liepāja”.

“18 gadus vecais aizsargs ir viens no labākajiem Latvijas aizsardzības spēlētājiem savā vecumā, perspektīvo futbolistu izceļ bezbailība un veselīga spēles agresivitāte, viņu aicina uz Latvijas jauniešu izlasēm,” jaunpienācēju slavē klubs.

Iepriekšējā sezonā gados jaunais aizsargs pārstāvēja pirmajā līgā spēlējošo “Mettas” fārmklubu “Skanstes SK”.

Tikmēr Jānis Vilnītis, kura dēls Jānis jaunatnes futbolā trenējies pie Ingus Lukoviča (portāla piebilde – nesen kļuvis par FK “Karosta” galveno treneri), kā arī ir nedaudz uzspēlējis virslīgā, pagājušās nedēļas izskaņā “Facebook” publicējis fotogrāfijas ar vairākiem desmitiem kausu un citām trofejām, kā arī Liepājas bērnu un jauniešu futbola komandu fotogrāfijas.

“Šī ir tikai maza daļa no kausiem un medaļām, ko izcīnījusi Ingusa Lukoviča trenētā 2004. gadā dzimušo (daži bija arī 2005. gadā dzimuši) zēnu komanda, kas regulāri bija labākā gan Latvijā, gan Baltijā, gan Ungārijā, gan Portugālē, Vācijā un citur,” raksta pašvaldības deputāts un bijušais Liepājas mērs.

Viņš pauž, ka ir skumji to aplūkot nevis dēļ nostaļģijas, bet dēļ tā, ka daudzi talantīgi puiši, kuriem šobrīd ir 19 gadi, futbolu pametuši, kaut arī viņi varēja būt pamats Latvijas futbola izlasei, uzskata J. Vilnītis, kurš tic, ka tā būtu izlase, kas visus priecētu.

“Šobrīd sevi jaunajai sezonai virslīgā piesaka Liepājas futbola komanda.

Manuprāt, tieši pateicoties šim klubam un neveiksmīgajai sadarbībai ar spēcīgo un lielo (vairāk kā 700 audzēkņi) Liepājas Futbola skolu, liela daļa no šiem talantīgajiem liepājniekiem nespēlē Liepājā un pametuši futbolu.

Redzot, kas notiek Liepājas futbolā, nākas secināt, ka ne visu var nopirkt par naudu. Tāpat kā daudziem liepājniekiem, arī man sāp sirds par to, kas notiek futbolā Liepājā.

Par to, ka maz liepājnieku spēlē (nevis sēž uz soliņa) klubā, ka trūkst metodikas un saprotamas kluba stratēģijas, ka skatītāji nenāk uz spēlēm, jo to neuzskata vairs par savu komandu.

Protams, klubs pats pieņem lēmumus un tērē savu sponsoru naudu, taču arī Liepājas pašvaldība piešķir gan naudu, gan bez samaksas dod spēļu laukumus un telpas. Tāpēc sekošu līdzi, vai nav lietderīgāk turpmāk sadarboties ar tiem futbola klubiem, kur mazāk ir leģionāru, bet vairāk ir pašu Liepājas talantu,” savas pārdomas noslēdz Jānis Vilnītis.

Viņš portālam paskaidro, ka cer, ka “Grobiņas SC/LFS” izpildīs visas prasības, lai varētu spēlēt virslīgā. Ņemot vērā to, ka Grobiņas komandā spēlē daudzi esošie un bijušie Liepājas futbola audzēkņi, politiķis uzskata, ka šī komanda varētu būt pelnījusi saņemt vismaz daļu no finansējuma, ko Liepājas pašvaldība ik gadu atvēl futbolam.

Tie ir 140 tūkstoši eiro, bet vēl aptuveni 200 tūkstošus eiro veido futbola laukumu īre, ģērbtuvju izmantošana un citas izmaksas.

“Mans redzējums ir – nauda seko Liepājas Futbola skolas (LFS) audzēkņiem. Tādā veidā mēs ieinteresētu klubus sadarboties ar Liepājas Futbola skolu. Nedomāju, ka mums vajadzētu ieguldīt Tukuma vai Rīgas komandās. Taču tā varētu būt Grobiņas komanda. Lai arī tā nes citas pilsētas vārdu, tajā, kā jau teicu, spēlē daudz liepājnieku,” saka J. Vilnītis.

Viņš arī atgādina par sadarbības līgumu starp futbola klubu “Liepāja” un LFS. Ja virslīgas klubam nav pašam savas futbola akadēmijas vai sadarbības līguma ar citu akadēmiju, tam jāmaksā soda nauda federācijai.

Politiķis uzskata, ka šis ir brīdis padomāt par to, kas dod vairāk labuma, lai arī šajā kontekstā jautājumu loks ir plašs, jo arī federācija maksā akadēmijām.

“Jābeidz izlikties, ka viss ir kārtībā.

Arī iepriekš par šo jautājumu daudz esmu runājis ar Uldi Seski, Gunāru Ansiņu, Salvi Rogu. Noteikti būšu aktīvs šajā jautājumā.

Iespējams, daudzi teiks, ka šādi rīkojos sava dēla dēļ. Daļēji tas tā ir, tomēr ne tikai tādēļ. Varu saukt daudzus talantīgus jaunos futbolistus, kuri tagad attīstās citur vai arī aizgājuši no futbola.

Liepājas komanda medaļas ieguva, kad vietējie spēlēja un izcīnīja godalgas. Leģionāros neredzu vēlmi cīnīties no sirds. Es laikam biju viens no pēdējiem, kas vēl apmeklēja “Liepājas” spēles, bet pamazām vēlme to darīt izplēnēja,” teic Jānis Vilnītis.

Izmantotais resurss: liepajniekiem.lv