Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Zināmi Latvijas jaunatnes čempioni futbolā četrās vecākajās grupās

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Zināmi Latvijas jaunatnes čempioni futbolā četrās vecākajās grupās
Foto: Latvijas Futbola federācija.

Latvijas Jaunatnes futbola čempionātā (LJFČ) šonedēļ vēl paredzētas spēles, bet četrās vecākajās vecuma grupās Elites līmenī jau ir zināmi 2023. gada čempioni. Divus no kopumā pieciem čempiona tituliem izcīnīja Rīgas futbola skola jeb RFS.

U-18

Vecākajā LJFČ vecuma grupā čempions kļuva zināms jau vairākas kārtas pirms turnīra beigām, kad BFC "Daugavpils" kļuva konkurentiem neaizsniedzama. Šosezon 20 mačos daugavpilieši tikai vienreiz iepazina zaudējuma rūgtumu, un tas notika sacensību ievadā - 9. maijā pret FS "Metta". Pēc tam Latgales klubs palika neuzveikts. Latgales komanda neļāvās atslābināšanās valdzinājumam arī pēc čempiona titula nokārtošanas, pēdējās divās spēlēs svinot pārliecinošas uzvaras: 6:2 pret "Riga FC Academy" un 7:1 pret RFS.

Tuvākos sekotājus tabulā "Daugavpils" apsteidza par septiņiem punktiem. Gan FS "Jelgava", gan JDFS "Alberts" 20 mačos iekrāja pa 42 punktiem, bet savstarpējās spēlēs jelgavnieki bija pārāki ar 3:1 un 3:0, tāpēc tika pie otrās vietas. Vērts piebilst, ka 2021. gadā U-16 vecuma grupā šī jelgavnieku paaudze palika pēdējā 9. vietā Elites grupas sacensībās, tā ka var izcelt šīs komandas progresu.

Rezultatīvāko spēlētāju saraksta augšgalā ir Iļja Atligins no FK "Tukums 2000"/TSS komandas. Viņš čempionātā izcēlies ar 15 vārtiem. Tikpat arī Kristianam Priedītim no JDFS "Alberts", par vienu precīzu sitienu mazāk ir Daniela Radzenieka (SK "Super Nova Academ") rēķinā. Čempionu BFC "Daugavpils" rindās 11 vārtus guva Ralfs Baško, par vieniem mazāk ir Efraimam Valutadatilam.

U-16

Otrajā vecākajā vecuma grupā čempionu tronī kāpa FS "Metta", kas šoruden triumfēja arī Baltijas Jaunatnes līgā. "Mettieši" zeltu sev bija garantējuši jau pirms pēdējās kārtas, tāpēc svinības neizjauca pat pēdējā spēlē piedzīvotā neveiksme aizvadītajā sestdienā, kad ar 1:2 atzīts "Riga FC Academy" pārākums. Interesanti, ka Baltijas Jaunatnes līgas 2. vietas ieguvējs SK "Super Nova" LJFČ Elites grupas pamatturnīrā palika pēdējā, 8. vietā.

Pirms gada šī pati "Metta" komanda uzvarēja arī U-15 vecuma grupā, līdz ar to var teikt, ka tā nosargāja titulu.

U-15

LJFČ vidējā vecuma grupā pirmo vietu izcīnīja Rīgas Futbola skola, kas sīvā cīņā tikai par viena punkta tiesu 24 maču maratonā apsteidza SK "Super Nova" komandu. Pamatturnīra stadijā RFS jaunieši par viena punkta tiesu apsteidza FS "Jelgava" komandu, bet finālposmā jelgavnieki noslīdēja uz trešo pozīciju. Zemgales komandai pagalam neveiksmīga ir sezonas izskaņa, kurā septiņās spēlēs pēc kārtas nav baudīta uzvaras garša.

Finālposma stadijā, kurā piedalījās tikai sešas spēcīgākās komandas, ar astoņiem precīziem sitieniem izcēlās Jegors Olijars (SK "Super Nova"). Bet visā turnīrā kopumā ar visrezultatīvāko sniegumu izceļas liepājnieks Marks Dambis, kurš guva 22 vārtus. Tiesa, tikai četri no tiem bija pirmajā stadijā, kad spēlēja pret visām spēcīgākajām pretiniecēm.

Gadu iepriekš šī gadagājuma konkurencē vislabāk sevi apliecināja FS "Metta" komanda, kas šoreiz palika ceturtajā vietā. RFS pērn bija otrie, SK "Super Nova" - ceturtie.

U-14

Otrā jaunākajā vecuma grupā sevi vislabāk apliecināja RFS jaunie futbolisti, kuri 24 mačos tika pie 55 punktiem. Sestdien viņi ar 2:0 apspēlēja JDFS "Alberts" un kļuva tuvākajam sekotājam FS "Metta" neaizsniedzami. "Mettieši" atpaliek par četriem punktiem, bet pašiem palikusi vairs tikai viena spēle. Finālposmā savstarpējās spēlēs ar RFS "mettieši" bija labāki, vienreiz uzvarot ar 3:1, otrreiz piekāpjoties ar 0:1, bet pamatturnīrā RFS svinēja uzvaras ar 3:0 un 1:0.

Arī pagājušajā rudenī šī gadagājuma komandas tabulā sarindojās līdzīgi - RFS bija pirmie, šogad nosargājot titulu, bet "Metta" bija otrie.

U-13

Visjaunākajā un komandu skaita ziņā bagātākajā vecuma grupā šobrīd vadībā ir "RFS Academy". Vienu kārtu pirms turnīra beigām ir zināms, ka aiz viņiem paliks "Riga FC Academy". Vienīgais, kas teorētiski spēj atņemt "RFS Academy" titulu, ir FS "Metta", kas šobrīd atpaliek par trim punktiem, bet šo piektdien, 10. novembrī, pabeigs turnīru ar maču tieši pret "RFS Academy". Abu komandu iepriekšējā savstarpējā spēlē šajā turnīra stadijā ar 1:0 pārāki bija "mettieši".

Tā kā šī vecuma komandas pirmo reizi sacenšas Latvijas Jaunatnes futbola čempionātā, te komandu sadalījums pa līmeņiem vēl nav ilgtermiņā nostabilizējies. Šajā turnīrā patīkami pārsteidza salīdzinoši maza Latvijas kluba MFKA "Carnikava" jaunā komanda, kas galu galā iekļuva sava vecuma grupas labāko sešiniekā, turklāt arī finālposmā ņēma punktus pret čempioniem (0:0).

LJFČ Elites grupu čempioni 2023
U-18 | 1. vieta BFC "Daugavpils", 2. vieta FS "Jelgava", 3. vieta JDFS "Alberts"
U-16 | 1. vieta FS "Metta", 2. vieta BFC "Daugavpils", 3. vieta "Riga FC Academy"
U-15 | 1. vieta RFS, 2. vieta SK "Super Nova", 3. vieta FS "Jelgava"
U-14 | 1. vieta RFS, 2. vieta FS "Metta", 3. vieta BFC "Daugavpils"
U-13 | vēl nav noskaidrots

Izmantotie resursi:
Latvijas Futbola federācija