Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:269, Did:0, useCase: 3

Čempioni atgriežas ar cīņu Kocēnos, "raķetes" un "lēcējpeles" gatavi sērijas turpinājumam

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Čempioni atgriežas ar cīņu Kocēnos, "raķetes" un "lēcējpeles" gatavi sērijas turpinājumam
"Lielvārde/FatPipe" pilnībā var koncentrēties valsts čempionātam
Foto: Floorball.lv

Spēļu skaita ziņā bagātīga diena gaidāma Elvi vīriešu florbola līgā, kur tiks izspēlēti pieci mači, no kuriem divi arī Sportacentrs.com ēterā. Centrālā spēle notiks Kocēnos, kur pie vietējās "Rubenes" viesosies valsts čempioni "Lielvārde/FatPipe".

"Rubene" – "Lielvārde/FatPipe"
Pulksten 12:00 Kocēnos un Sportacentrs.com
Kocēnu komanda sezonu iesākusi gana sekmīgi, četrās spēlēs izcīnot trīs uzvaras, kā arī piedzīvojot minimālu neveiksmi Cēsu "Lekringam" savā laukumā. Turnīra tabulā "Rubene" pašlaik ar astoņiem punktiem četrās spēlēs atrodas ceturtajā vietā un pēc šīs spēļu dienas var ielauzties labāko komandu trijniekā. Pēdējā spēlē pret "Triobet/Ulbroka" gan tika zaudēts viens punkts, jo netika nosargāta uzvara pamatlaikā, ļaujot pretinieku līderim Kristeram Eglītim īsā laika posmā iemest trīs vārtus. Papildlaikā gan ātri vien Matīss Mālnieks ar tālu metienu nodrošināja komandai uzvaru.

"Lielvārde/FatPipe" pēdējo spēli Latvijas čempionātā aizvadījusi teju pirms mēneša, savā laukumā ar 6:3 apspēlējot "Talsi/Irlava" komandu. Sezonas starts izvērties diezgan smagnējs, jo komanda aktīvi gatavojās EuroFloorball Cup, kur komanda pakāpeniski uzlaboja savu sniegumu, taču finālā zaudēja vietējai vācu komandai. Tagad jāpārslēdzas uz cīņām Latvijas čempionātā un, iespējams, tieši tik spēcīgs pretinieks kā "Rubene" ir tieši laikā, lai uzreiz saprastu, ka viegla pastaiga nav gaidāma.

Viesu komandas sezonas rezultatīvākie spēlētāji ir ierastie – Mikus Valpēters (3+2), Gints Klēģers (3+0), Aivis Kusiņš (2+1), Toms Akmeņlauks (1+2) un Atis Blinds (1+2). Pēdējā laikā gana rezultatīvi darbojies arī Kaspars Mudelis (2+1). Tikmēr laukuma saimniekiem joprojām labākais punktu guvējs ir Arnijs Kuratņiks (5+6), kurš pie punktiem tiek katrā no mačiem. Turpat netālu ir ierastie trīs līderi – Ritvars Bērziņš (6+3), Ingars Matisons (5+2) un vienīgais izlases kandidāts Atis Stepāns (2+5).

"Rubenes" komanda ir starp labākajiem spēlējot nevienādos sastāvos. Skaitliskajā vairākumā ar 40% realizāciju viņi ir trešie labākie līgā, bet mazākumā izdevies izturēt 84.62% gadījumu, kas ir pat otrais labākais rādītājs turnīrā. Priekšā gan atrodas tieši "Lielvārde/FatPipe", kuri izturējuši visus četrus mazākumus. Vairākumā gan vien 25% realizācija un astotā vieta līgā.

Aizpagājušajā sezonā "Rubene" cīņā par trešo vietu apspēlēja "Lielvārdi" mačā, pēc kura vēl ilgi nerimās diskusijas par cīņas izskaņā Toma Akmeņlauka (ne)gūtajiem vārtiem. Pērn abos mačos pārāki bija "Lielvārdes" florbolisti, viesos uzvarot ar 7:3 (2:1, 3:1, 2:1), bet savā laukumā konkurenti tika saplosīti ar 16:4 (3:1, 7:2, 6:1). Šī neveiksme ir visu laiku smagākā sagrāve "Rubenes" komandas vēsturē un komanda noteikti alks reabilitēties par smago apkaunojumu. Kopējā bilance gan joprojām nelielu vadību saglabā "Rubenei" – 11 uzvaras un 10 zaudējumi. Cīnoties Kocēnos, mājiniekiem sešas uzvaras un četri zaudējumi.

FK "Rīga" – SK "Pārgauja"
Pulksten 17:00 Electrum OC
Pēdējās sezonās ierasts redzēt, ka galvaspilsētas klubs atrodas līderu pulkā vai uzreiz aiz tiem, kamēr Stalbes florbolisti biežāk piedzīvo zaudējuma rūgtumu, nevis uzvaras saldmi. Šī sezona izvēršas pretēji, jo FK "Rīga" piecos mačos izcīnījuši tikai divus punktus, pateicoties uzvarai papildlaikā pār valsts čempioniem. Turnīra tabulā tas gan neļauj atrasties augstāk par pirmspēdējo ailīti. Skaidrs, ka sezonas starts nav uzskatāms par veiksmīgu un arī pēdējā mačā pret "Talsi/Irlava" cīņa tika zaudēta dramatiskā veidā – pusotru minūti pirms pamatlaika beigām rīdzinieki bija vadībā, bet beigās palika sausā. Komandas rezultatīvāko spēlētāju saraksta galvgalī ar 12 (6+6) punktiem izvirzījies Alvis Dāle, kamēr Mārtiņam Zelčam joprojām 11 (11+0) punkti. Rezultatīvi darbojas izlases kandidāts Lauris Zaicevs (1+7), bet pārējiem florbolistiem rezultativitāte nav augstā līmenī. Savā pirmajā spēlē šosezon ar vārtu guvumu pierakstījās Adrians Mihailovs, kurš ir arī komandas jaunākais spēlētājs.

Stalbes komandai arī neklājās viegli pret "Talsi/Irlava", taču divu punktu uzvara no Kurzemes tika pārvesta. Vēlāk pārliecinoša uzvara mājās pār "Ķekavu", kā arī cienīgs zaudējums Cēsu "Lekrings". Tas ar pieciem punktiem ļauj ieņemt septīto vietu tabulā, taču vairākām komandām nospēlēts lielāks spēļu skaits. Komandas līderis ar Dālem identisku 6+6 statistiku ir Gvido Lauga, kamēr Laurim Ābolam 8 (6+2) punkti. Arī Oskars Balodis savācis tikpat punktu (3+5), bet Emīls Eglītis, kurš nevarēja spēlēt Cēsīs, divos mačos iekrājis 4 (3+1) punktus. "Pārgaujas" komandas noskaņojumu noteikti uzlabos beidzot atrisinātais konflikts par Ingus Laiviņa pievienošanos komandai. Tiesa, laukumā nevarēs doties Gvido Lauga, kuram piešķirta vienas spēles diskvalifikācija par pārkāpumu iepriekšējā mačā Cēsīs.

FK "Rīga" ar 40% vairākuma realizāciju ir ceturtie labākie šajā rādītājā, kamēr viesu komanda vairākumu izmantojusi vien divas reizes, ar 28.57% esot septītajā vietā līgā. Mazākumā gan labāk darbojusies tieši "Pārgauja", kuriem 75% neitralizācija un trešā vieta līgā, kamēr FK "Rīga" ar 66.67% neitralizāciju un sestie labākie līgā.

Rīgas komanda ļoti vāji aizvada spēles pirmos un trešos periodus (abos 0-1-4), sekmīgi aizvadot vien spēles vidus nogriezni (3-1-1). Stalbes komanda cīņas pirmos divus periodus spēlē viduvēji (1-1-1), bet spilgti aizvada cīņas noslēdzošos posmus (3-0-0) ar lielisku vārtu attiecību 10:2. Tieši tas ļāvis "Pārgaujas" komandai kļūt par vienu no tikai trim komandām (vēl arī "Ķekava" un "Bauska"), kas spējušas izcīnīt uzvaras, atrodoties iedzinējos pēc diviem periodiem.

Komandu kopējā savstarpējo spēļu bilance ir ļoti līdzīga – septiņas reizes uzvarējuši "Pārgaujas" florbolisti, kamēr rīdziniekiem seši panākumi. Taču lielākā daļa uzvaru komandām izcīnītas savos laukumos. Spēlējot galvaspilsētā, FK "Rīga" uzvarējusi piecās cīņās no sešām, tostarp pērn ar 6:5 (2:1, 0:1, 4:3). Vienīgais zaudējums piedzīvots 2008. gadā, kad ar 8:9 tika zaudēts pēcspēles metienu sērijā. Spēlējot Stalbē, "Pārgauja" savstarpējos mačos jūtas kā zivs ūdenī, uzvarot sešās cīņās no septiņām, tostarp pērn ar 7:5 (3:1, 1:0, 3:4).

"Talsi/Irlava" – FK "Bauska"
Pulksten 18:00 Talsu ģimnāzijā
Divas komandas, kas pēdējās sezonās paliek ārpus izslēgšanas turnīra. Talsu un Irlavas apvienotā komanda jauno sezonu sākusi solīdi, piecos mačos tiekot pie septiņiem punktiem, pēdējā mačā mājās izraujot uzvaru pār FK "Rīga". Pašlaik kurzemnieki atrodas sestajā vietā turnīra tabulā. Baušķenieki pašlaik nopelnījuši vien divus punktus četrās spēlēs, esot pēdējā vietā turnīra tabulā. Tomēr jāņem vērā fakts, ka viņi pa reizei spēlējuši ar trim no pērnās sezonas TOP-4 komandām, vienīgos punktus izcīnot pār panākumu par liepājniekiem. Toms Niedre šo sezonu sāka vareni, bet pēdējā spēlē pret "Rockets" palika sausā. Tas gan netraucē viņam ar 12 (7+5) punktiem būt savas komandas labākajam punktu guvējam. Pēteris Zeltiņš iekrājis 10 (5+5), bet Ģirts Laugalis 7 (1+6) punktus. Talsiniekiem līderis ir pērnā gada labākais punktu guvējs Jānis Ragovskis, kuram 10 (3+7) punkti. Deividam Barkovskim ir 7 (5+2) punkti, bet Krišs Treimanis, kurš atgriezies laukumā pēc divu spēļu izlaišanas, savācis 6 (4+2) punktus.

"Talsi/Irlava" ilgstoši nespēja gūt vārtus skaitliskajā vairākumā, taču patlaban trīs reizes izdevies tikt pie vārtu guvumiem. Līgā ar 21.43% realizāciju viņi pakāpušies uz devīto vietu, kamēr baušķeniekiem 38.46% un sestā vieta līga. Mazākumā abas komandas spēlē neveiksmīgi, kurzemniekiem ar 66.67% esot septītajā vietā līgā, kamēr baušķenieki ar 55.56% noslēdz labāko desmitnieku. Bauskas komanda ir viena no nedaudzajām, kas spējusi uzvarēt maču ja pēc divām trešdaļām atradusies iedzinējos. Tajā pašā laikā talsinieki līdzīgā veidā vienu spēli ir zaudējuši, esot vadībā pēc diviem periodiem. Līdz ar to kurzemniekiem vajadzētu noskaņoties uz cīņu visu 60 minūšu garumā, neskatoties uz rezultāta tablo.

Tieši pret Bauskas komandu talsinieki visbiežāk cīnījušies Latvijas čempionātā. Kopējā bilance gan nav viņiem labvēlīga, jo no 36 aizvadītajām cīņām uzvarēt izdevies vien 13 gadījumos, vēl vienu spēli noslēdzot neizšķirti. Savā laukumā bilance gan ir cienījamāka – astoņas uzvaras un desmit zaudējumi. Pērn komandas savā starpā tikās četras reizes, pirmajā duelī Talsos mājiniekiem uzvarot papildlaikā ar 6:5 (2:2, 1:0, 2:3, 1:0), bet pārējos mačos allaž pārāki bija baušķenieki, kas savā laukumā uzvarēja ar 6:2 (0:0, 1:0, 5:1) un 8:6 (1:2, 5:3, 2:1), pēdējā spēlē Talsos triumfējot ar 5:2 (2:0, 1:1, 2:1).

"Lekrings" – "Kurši"
Pulksten 18:00 Cēsīs un Sportacentrs.com
Cēsu komanda joprojām turpina perfekto sezonu, uzvarot visos piecos mačos, turklāt tikai vienā no cīņām zaudēti vairāk nekā pieci vārti. Pēdējos divos mačos cēsniekiem mača izskaņā nācās saskarties ar nelielu izbīli, taču maksimālais punktu skaits gan pret "Rubeni", gan "Pārgauju" tika izcīnīti. Komandas rezultatīvākie spēlētāji joprojām ir Pēteris Trekše (8+3) un Andris Rajeckis (5+6), tiekot pie 11 punktiem. Starp līgas 25 rezultatīvākajiem spēlētājiem atrodas arī Aleksandrs Abramovs (2+7), Emīls Dzalbs (4+4) un Andris Malkavs (4+4). Ja cēsnieki pašlaik savāc visus punktus, tad Liepājas komandai piecos mačos tikai pieci punkti jeb vidēji viens mačā. Pašlaik tas ļauj balansēt uz izslēgšanas turnīra robežas. Nevienam no spēlētājiem nav izdevies savākt desmit rezultativitātes punktus, labākie punktu guvējiem esot pa astoņiem – Gintam Siliņam (6+2), Rolandam Kovaļevskim (4+4) un Kasparam Klameram (4+4). Pēdējā cīņā pret valmieriešiem, kurā liepājnieki neprata nosargāt iekrāto pārsvaru, pirmo cīņu šosezon aizvadīja Ralfs Kukuks.

Cēsu "Lekrings" realizē katru otro vairākumu, sasniedzot labāko rādītāju turnīrā. Tikmēr liepājnieki vairākumu izmanto vien 18.75% gadījumu, kas ir desmitais rezultāts turnīrā. Arī mazākumā labāki ir cēsnieki, savus vārtus nosargājot 68.75% gadījumu, uzrādot piekto rezultātu, kamēr liepājnieki neitralizē vien 53.85% sāncenšu vairākumu, kas ir dalīts sliktākais rādītājs līgā.

Interesanti, ka abas komandas līdz šim lieliski cīnījušās spēles pirmajās trešdaļās. Cēsnieki šajā spēles nogrieznī sasnieguši perfektu rādītāju (5-0-0), arī vārtu attiecība graujoša – 17:3. Liepājniekiem tikmēr 4-0-1 rādītājs (vārti 13:8). Otrās trešdaļas abu komandu izpildījumā ir neizteiksmīgākās, taču atšķirībā no šīs spēles mājiniekiem, liepājnieki trīsreiz (!) šosezon pamanījušies piedzīvot zaudējumu, esot vadībā pēc pirmā perioda.

No 27 aizvadītajām savstarpējām spēlēm liepājnieki pie panākumiem tikuši vien divreiz, turklāt abas reizes to iespējot pirms laba laika (2004. un 2011. gadā). Cēsīs "lēcējpeles" saviem šīs dienas konkurentiem nav zaudējuši ne reizes, uzvarot visos 14 mačos. Tiesa, pērn abas cīņas izvērtās ļoti spraigi – Liepājā cēsnieki uzvarēja pēcspēles metienu sērijā ar 6:5 (2:0, 0:1, 4:3, 0:0, 0:1), savukārt savā laukumā bija pārāki papildlaikā ar 7:6 (1:2, 3:3, 2:1, 1:0).

"Ķekava" – "Rockets"
Pulksten 19:00 Ķekavā
Dienas pēdējā mačā "Ķekava", kas pašlaik atrodas ārpus labāko astotnieka savā laukumā uzņems Rīgas "Rockets" – vienu no divām komandām, kas šosezon vēl nav izjutusi zaudējuma rūgtumu. "Ķekavas" komanda pēdējās trijās spēlēs apstājusies pie sešiem gūtajiem vārtiem. Ja mačā pret valmieriešiem ar to pietika trīs punktu uzvarai, tad cīņās pret "Pārgauju" un "Triobet/Ulbroka" sāncenši bija rezultatīvāki. Komandai joprojām rezultatīvākie spēlētāji ir brāļi Jansoni, Klāvam savācot 11+3, kamēr Matīsam ir 6+8. Turpat ar 12 (6+6) punktiem ir Henrijs Uzraugs, bet no pārējiem gan būtu nepieciešams lielāks pienesusums, jo nākamais rezultatīvākais ar pieciem punktiem ir Jānis Liepa, kurš trīs no punktiem nopelnīja vienā mačā Cēsīs.

"Rockets" komandā punkti sadalījušies līdzīgāk – rezultatīvākais ar 8 (3+5) puntiem ir Jānis Jansons, kurš lauvas tiesu punktu nopelnīja pirmajā mačā Talsos, turpinājumā esot pieticīgāks. Edžus Bunka guvis septiņus vārtus, tikpat punktu arī Edijam Hammeram, kuram 4+3. Rīdzinieki ar katru maču izcīna arvien pārliecinošākas uzvaras un līdzīgā garā noteikti alkst turpināt arī spēlē pret komandu, uz kuru grasījās doties vairāki komanda florbolisti brīdī, kad pastāvēja reāla iespēja par komandas izjukšanu.

"Ķekavas" komanda nedaudz negaidīti pašlaik ir otrā labākā skaitliskā vairākuma realizētāja, izmantojot 47.37% iespēju. Tomēr vēl negaidītāka šķiet "Rockets" atrašanās pēdējā vietā šajā rādītājā ar 16.67%. Interesanti, ka arī mazākumā labāk cīnījušies Ķekavas florbolisti, savus vārtus nosargājot neskartus 73.33% gadījumu (ceturtā vieta), kamēr rīdziniekiem ir 64.29% un astotā vieta.

Rīdzinieki līdzšinējās spēlēs lieliski aizvadījuši spēles trešos periodus, visos mačos uzvarot ar kopējo vārtu attiecību 13:8. Arī Ķekavai šis nogrieznis bijis sekmīgākais (2-1-3), līdz ar to spraigi notikumi var sagaidīt līdz pat spēles beigām. Komandām diametrāli pretējas sekmes ir spēlējot vienādos, pilnos sastāvos. Ja Rīgas komanda šādā formātā sasniegusi vārtu attiecība 24:11, tad šīs spēles mājiniekiem bilance ir 25:46.

Astoņās aizvadītajās savstarpējās cīņās septiņi panākumi "Rockets" rēķinā, tostarp pērn savā laukumā ar rezultātu 11:3 (2:1, 5:1, 6:1), bet viesos uzvarēts ar 8:4 (2:2, 1:1, 5:1), izšķirošo pārsvaru iegūstot vien cīņas trešajā periodā. Ķekavas komanda vienīgo uzvaru izcīnījusi 2014.gada janvārī, kad savā laukumā bija pārāki ar 9:8 (2:3, 3:2, 4:3).