Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Starkovs: "Esmu drošs, ka cikla beigās mūsu cīņa vairs nebūs par pēdējo vietu"

Rolands Eliņš

Starkovs: "Esmu drošs, ka cikla beigās mūsu cīņa vairs nebūs par pēdējo vietu"
Aleksandrs Starkovs
Foto: LFF

Budapeštā, Ungārijā, Latvijas futbola izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs preses konferencē solīja cīnīšanos par uzvaru rītdienas Pasaules kausa atlases mačā un pauda apņēmību pārtraukt ieilgušo zaudējumu sēriju, cerot, ka izlasei par labu nāks arī Kaspara Dubras atgriešanās. Savukārt Dubra preses konferencē izteicās, ka vēl neviens spēlētājs nezina savu rītdienas mača pozīciju, kā arī atklāja, ka atgriešanos RFS uzskata par tramplīnu, lai atgūtos no traumas un atgrieztos spēcīgā ārzemju klubā.

Preses konferences pirmā daļa – ungāru mediju jautājumi

Neieslīgstot detaļās – ko Ungārijas līdzjutējiem vajadzētu zināt par Latvijas izlasi? Kāda tā ir šobrīd?
Aleksandrs Starkovs: Pirmkārt, paldies par ierašanos uz tikšanos ar mums. Protams, Latvijas izlasē pēdējā laikā notikušas būtiskas pārmaiņas, gan spēlētāju ziņā, gan treneru sastāvā, tāpēc jūsu jautājums ir tieši vietā. Šobrīd Latvijas izlasē ir daudz gados jauno spēlētāju. Un, ja salīdzinām Latvijas izlasi tagad un to ,kas pirms gada spēlēja Rīgā pret Ungāriju, daudz kas ir mainījies.

Vai Latvijas izlasei šobrīd ir motivācija iegūt trešo vietu grupas kopvērtējumā vai drīzāk būvēt komandu un gatavoties nākamajām spēlēm rudenī?
A.S. Protams, ka Latvijas izlasei šī spēle ir ļoti svarīga. Bet, ņemot vērā situāciju kopvērtējumā, mēs šobrīd domājam par izlases nākotni, dodam iespēju jaunajiem spēlētājiem iegūt spēļu praksi un pieredzi Latvijas izlasē.

Kuru jūs nosauktu kā bīstamāko spēlētāju Ungārijas izlasē?
A.S. Nebūšu oriģināls, tie ir Džudžāks, Salai un Gera. (Sekoja gan ungāru žurnālista iebildums, ka Gera rītdienas spēlē nepiedalīsies)

Kaspars Dubra: Treneris nosauca komandas līderu vārdus, taču tāpat futbolu spēlē visa komanda, un Ungārijai spēcīga ir visa komanda. Domāju, ka būs laba cīņa, un ceru, ka pozitīva mums.

Jautājums trenerim – kā jūs redzat savu lomu Latvijas izlasē, kurā esat ieradies uz trešo termiņu kā galvenais treneris? Vai redzat sevi kā glābēju?
A.S. Principā ir tā, ka jebkurš jaunais galvenais treneris ierodas izlasē sliktā situācijā, proti, ja situācija ir laba, tad arī treneris parasti nemainās. Tā ir sava veida aksioma, un es šeit neesmu izņēmums. Tā bija gan pirmajā reizē, kad vadīju izlasi, gan otrajā, gan tagad trešajā. Redzu savu lomu tā – saglabāt visu labo, ko bija ieviesis iepriekšējais treneris, saglabāt visus spēlētājus, kuri var nest labumu Latvijas izlasei, un tiekties pēc panākumiem. Un arī iet cauri grūtībām, jā. Katrai izlasei gadās grūti brīži. Ņemsim kā piemēru Ungāriju, kas pirms gada tik labi nospēlēja “Euro 2016”. Kurš gan varēja iztēloties, ka tagad tai tik grūti ies cīņā par vietu PK finālturnīrā.

Ar ko jūs rēķināties no Ungārijas izlases rītdienas spēlē?
A.S. Ungārija tradicionāli ir ātra, tehniska un uzbrūkoša komanda. Ja viņiem neizdosies sabalansēt savu spēku starp uzbrukumu un aizsardzību, tad mums pavērsies iespējas pretuzbrukumiem. Redzu to kā mūsu iespēju. Būs grūti, taču katra spēle sākas no 0:0, mēs meklēsim savas iespējas un, ja atradīsim, centīsimies izmantot.

Jautājums Kasparam Dubram. Jau tika pieminēts Salai vārds. Ar kādu atgriešanos izlasē Jūs rītdien rēķināties un ko sagaidāt?
K.D. Par atgriešanos vēl par ātru runāt, izlasē vēl neviens nezina, kur spēlēs, tāpēc to apspriest pagaidām nav jēgas. Bet par Salai nosegšanu – mēs skatīsimies, ko treneris mums video ierakstos parādīs individuālu, ir lietas, ko mēs jau redzējām. Apmēram zinām pretinieku stiprās un vājās puses, ceram, ka rīt tās vājās puses izmantosim.

Preses konferences otrā daļa – portāla Sportacentrs.com jautājumi

Par aizvadīto treniņnometni – vai esat apmierināts ar futbolistu fizisko sagatavotību un vai izdevās izvairīties no minitraumām?
A.S. Visi izsauktie ir labā sportiskajā formā, nekādu traumu nebija. Principā var teikt, ka viss noritēja gludi. Kā mums izdevās sagatavot komandu, to jau parādīs rītdienas spēle. Esmu optimistiski noskaņots, jo redzu, ka komanda ir saliedēta un noskaņojusies, tāpat ceru, ka Kaspara Dubras atgriešanās ļoti nāks par labu.

Cik skaidrs Jums šobrīd sākumsastāvs? Vai ir kāda pozīcija, par kuru vēl ir šaubas?
A.S. Nav nekādu šaubu, es jau zinu, kādā sastāvā sāksim nākamo spēli. Protams, ja nekas slikts nenotiek šodienas treniņā vai nav kaut kādas pašsajūtas problēmas.

Ungārija arī šobrīd iekrājusi sliktu statistiku – četri zaudējumi pēc kārtas, iepriekšējais pagalam nepatīkams (0:1 pret Andoru). Vai uzskatāt to par iespēju Latvijai, vai arī baidāties, ka Ungārija tieši rītvakar varētu būt ļoti motivēta beidzot uzvarēt?
A.S. Vārds “baidīties”… es to nelietotu, mēs principā nebaidāmies, man pat nepatīkami izsacīt šo vārdu. Bet par Ungārijas situāciju domāju, ka tā nav viennozīmīga. Ja pretinieks centīsies uzreiz mesties uz priekšu un ātri pierādīt savu spēku, tad mums radīsies iespējas pretuzbrukumos un sodīt pretiniekus. Vispār var teikt, ka abas izlases ir līdzīgās pozīcijās. Arī mums bijusi neveiksmju sērija, arī mēs esam maksimāli noskaņojušies gūt uzvaru. Būs grūti, to mēs zinām, taču tieksimies uz uzvaru.

Kaspar, vispirms apsveicu ar atgriešanos izlases kandidātu sarakstā pēc gandrīz pusotra gada pārtraukuma. Kā tu raksturotu pārmaiņas, kas notikušas Latvijas izlasē? Ne tikai galvenā trenera nomaiņas ziņā, bet kopumā atmosfēras un sajūtu.
K.D. Ir dažas jaunas sejas komandā, taču izlases kodols tomēr palika, tāpēc ļoti daudz kas nemaz nav mainījies. Tāpat visi strādā ar 100% atdevi un gatavojas cīņai.

Jautājums gan trenerim, gan Kasparam. Jau pieminēta tika Latvijas zaudējumu sērija – septiņas spēles, septiņi zaudējumi. Vai, jūsuprāt, tā šobrīd ir statistika, kas objektīvi atspoguļo Latvijas izlases spēku?
A.S. Savā ziņā droši vien jā. Dažās spēlēs mums neizdevās gūt sev vēlamo rezultātu, kurš varbūt nebija tik tālu. Pret Ungāriju, piemēram. Mums bija daudz iespēju gūt vārtus, nesanāca. Nesanāca vēl šis tas, ir arī nepaveicies. Jā, statistika tāda ir, tur nav ko noliegt, bet esmu pārliecināts, ka tā ir tikai īslaicīga fāze. Centīsimies izlīst no šīs bedres, labi saprotam, ka neviens cits mūsu vietā to nedarīs, tas mums ir jādara pašiem.

Futbolisti ļoti vēlas šo sēriju pārtraukt, viņi tam ļoti gatavojas, taču pašreizējā sastāvā kaut kā pietrūkst. Pieredzes pietrūkst. Nepieciešams iegūt pieredzi, aizvadot augsta līmeņa spēles. Gribētu piebilst, ka pēdējo mēnešu laikā Latvijas izlasē ienākuši daudz jauno puišu no Virslīgas. Viņiem šobrīd nepieciešams iegūt pieredzi izlasē, un esmu pārliecināts, ka nākotnē viņi nesīs panākumus.

K.D. Daudz ko piebilst trenerim nevaru. Protams, centīsimies situāciju mainīt. Visi bieži piesauc FIFA rangu, kur mēs šobrīd esam ļoti zemu, un šajā ciklā patiešām bija spēles, kurās varējām iegūt daudz labāku rezultātu. Bet piekrītu trenerim, ka tikai paši varam to labot un iet uz augšu.

Tev bija svarīgu notikumu pilna vasara arī ārpus izlases. Atgriezies pēc smagas traumas, aizgāji no BATE, pievienojies RFS. Pastāsti, lūdzu, kā nonāci pie šāda lēmuma?
K.D. BATE ir liels klubs, kamēr es tur biju leģionārs. Saprotams, ka viņi negaidīs mani tik ilgi un neturēs mani. Man piedāvāja aiziet, proti, ja es atrastu sev jaunu klubu, tad varētu sēsties pie galda un runāt. Tas bija laiks, kad gāju jau uz pēdējo finiša taisni, lai atgūtos no traumas, jau sāku pilnvērtīgi trenēties un sāku runāt ar dažiem klubiem. Kāpēc Latvija? Tāpēc, ka gribējās uz mājām, tāpat domāju, ka atrašanās ģimenes un tuvinieku tuvumā dos man to atspērienu, viņi man palīdzēs atgūt spēles garšu, spēlēt klubā, ar spēli klubā atgriezties izlasē un ar spēli izlasē atkal braukt uz ārzemēm. Plāns ir tāds.

RFS pārstāvji gan norādīja, ka līgums ar Tevi noslēgts ilgtermiņā.
K.D. To, cik tieši ilgi, es nevaru atklāt, taču varu pateikt, ka līgumā ir iekļauta izpirkšanas cena, ar kuru es varu tikt prom, un tā summa nav liela. Ja man būs labs piedāvājums, tad man būs iespēja.

Vēl jautājums trenerim Starkovam. Pieminējāt, ka šobrīd galvenais uzsvars tiek likts uz nākamo ciklu, nevis cīņu par teorētiski vēl pieejamo trešo vietu grupā. Vai tas nozīmē arī, ka izlases galvenais uzdevums šobrīd nav izkļūt no pēdējās vietas grupā un ka tā netiktu uzskatīta par katastrofu?
A.S. Neteicu, ka mēs domājam tikai par nākotni.

Es arī tā neteicu, vaicāju par galveno mērķi.
A.S. Galvenais mērķis ir nākamā spēle. Visiem kandidātiem, gan tiem, kas dosies laukumā, gan tiem, kas būs rezervē, nepieciešams koncentrēties uz nākamo spēli. Bet turnīra tabulā mēs šobrīd neskatāmies. Esmu pārliecināts, ka līdz tam, ka mēs cīnīsimies par pēdējo vietu grupā, nenonāks. Tas tomēr būtu pārāk traki. Domāju, ka puiši ir smagi strādājuši, lai tagad cīnītos ar Ungāriju un mēģinātu to uzvarēt. Galvenais mērķis ir parādīt pozitīvu sniegumu.

Ņemot vērā domas par izlases nākotni, vai rudenī cerat uz potenciālo izlases līderu Artjoma Rudņeva un Aleksandra Cauņas spēlēšanu izlasē?
A.S. Ar Rudņevu pirms nedēļas sazinājos, un situācija ir tāda pati, kā pirms trim mēnešiem. Ar Cauņu ir vienkāršāk un vieglāk. Pēdējās spēlēs klubā viņš iekļaujas arvien labāk, pamazām uzņem kondīciju. Tikko kā viņš būs atguvis sportisko formu, nav nekādu jautājumu par viņa vietu izlasē. Durvis uz izlasi kā ļoti augstas klases futbolistam ir atvērtas, jānovēl tik veselība.

  +1 [+] [-]

, 2017-08-30 20:56, pirms 7 gadiem
Es arī esmu par to drošs, jo cīņa būs par pirmspēdējo vietu grupā.

  +1 [+] [-]

, 2017-08-30 20:57, pirms 7 gadiem
Var jau murgot, bet tā...

     [+] [-]

, 2017-08-30 20:58, pirms 7 gadiem
par ko tad ? gan jau noņems no trenera amata

  +3 [+] [-]

, 2017-08-30 21:07, pirms 7 gadiem
Ieteiktu tomēr Petrovičam paskatīties tabulā, jo līdz cīņai par pēdējo vietu grupā jau ir nonācis, esam taču pēdējā vietā pašlaik..
Citēju:
"Bet turnīra tabulā mēs šobrīd neskatāmies. Esmu pārliecināts, ka līdz tam, ka mēs cīnīsimies par pēdējo vietu grupā, nenonāks."

     [+] [-]

, 2017-08-30 21:08, pirms 7 gadiem
Tas būs tikai tad, ja tu atkāpsies!

     [+] [-]

, 2017-08-30 21:09, pirms 7 gadiem
tak sitie palagi ir jaklausaas pirms katras speeles, cik var liet uudeni! 0:3 ieriis un atkal buus standarta naudeesana (sitas, tas maisija utt)

     [+] [-]

, 2017-08-30 21:15, pirms 7 gadiem
Aha, varbūt vēl tiks uz PK.

  +6 [+] [-]

, 2017-08-30 21:20, pirms 7 gadiem
Un joprojām runā tikai krieviski ... ? Latvijas pilsonis ... daudzgadējs izlases treneris ... klubu treneris u.t.t. ja jau tik dumjš, ka nevar valodu iemācīties - tad ko var futbolā jaunu pats apgūt un citiem iemācīt ... ?

  +3 [+] [-]

, 2017-08-30 21:24, pirms 7 gadiem
Protams, ka vairs nebūs cīņa par pēdējo vietu, jo tā jau būs garantēta pie šī trenera

     [+] [-]

, 2017-08-30 21:34, pirms 7 gadiem
Tas jau vairs nav apgalvojums, bet fakts, ka cīnīsies par 4-6v!
Uzvarot Farēras ir 6p, bet Farērām ar Andoru ir savstarpējā spēle!
Pēdējā spēle ir mājās ar Andoru!

  +2 [+] [-]

, 2017-08-30 21:34, pirms 7 gadiem
Vai tas nozīmē, ka viņa plānos drīz ir atpalikt no citiem vēl vairāk?

  +1 [+] [-]

, 2017-08-30 21:38, pirms 7 gadiem
Lai tik veicas, žēl jau nav, bet ar šādu pieeju ar Andoru mājās mocīsimies.

  +1 [+] [-]

, 2017-08-30 21:50, pirms 7 gadiem
Laikam jau Starkovs ielicis sev 3p pret Andoru, pirms fināla svilpe ir atskanējusi!
Lai tik beigas vēl nedabū pa dibenu no Andoras savā laukumā

  +2 [+] [-]

, 2017-08-30 22:00, pirms 7 gadiem
pļūtīt vari tad kad esi drošs par to....nav vairs mums nekāda progresa... esat un būsiet beigās.... izdari kautko vērtīgu un tad smirdinies.

  +2 [+] [-]

, 2017-08-30 22:00, pirms 7 gadiem
Ir jācīnās, lai iegūtu pēdējo vietu?

  +1 [+] [-]

, 2017-08-30 22:08, pirms 7 gadiem
Alkoholisma izraisīts marasms, nekas vairāk

  +2 [+] [-]

, 2017-08-30 22:09, pirms 7 gadiem
kamer izlasi vadis vecmeistars Starkovs taja nebus ne Rudneva ne Karasauska ne Kamesa sim specialistam ir personigas antipatijas pret veselu virkni speletajiem Vienigais risinajums cels kadu gajusi hokeja federacija aicinat specialistu no malas kuram svesa ''netira Latvijas futbola virtuve'' Un kamer Marciena augusais Latvijas pilsonis Starkovs demonstrativi atteiksies runat tas valsts valoda kura vins dzivo nekadas simpatijas pret sevi vins neradis Bet tada jau diemzel ir LFF ''trekno'' funkcionaru attieksme pret valsti valsti kuru vini deve par savam majam un tapepes nav brinums ka Latvijas futbols ir pilns suligiem ''liela kaimina'' lamu vardiem un tikai retais no tiesnesiem cinas pret so sergu mak po j bl g Tads ir sis Latvijas futbols kura vaditaji un izpilditaji pat neciena savas valsts valsts kuru vini parstav himnu hokeja un basketbola si serga skiet ir izskausta bet futbols jau dzivo nostalgija par bijusiem laikiem uz sava slieksna audzinot kupli ziedosanas natras galvenais nauda bizness toto stadionu celtnieciba infrastrukturas sakartosana kam tas viss

     [+] [-]

, 2017-08-30 22:32, pirms 7 gadiem
Bēdu ieleja !

     [+] [-]

, 2017-08-30 22:41, pirms 7 gadiem
Kada tad ir situacija ar Rudi?

     [+] [-]

, 2017-08-30 22:45, pirms 7 gadiem
un ja buus pēdēja, buusi vecis un aiziesi??

  +5 [+] [-]

, 2017-08-30 23:02, pirms 7 gadiem
Ja cilvēks, pie tam izlases treneris, visu mūžu dzīvo Latvijā, bet nerunā latviski, uzskatu to par necieņu pret Valsti, tās faniem, arī mani. Tad, kāpēc,lai fani cienītu tādu urļiku?
Lai brauc trenēt zbornaju.

  +1 [+] [-]

, 2017-08-30 23:04, pirms 7 gadiem
puslaiks rakstīja: Ja cilvēks, pie tam izlases treneris, visu mūžu dzīvo Latvijā, bet nerunā latviski, uzskatu to par necieņu pret Valsti, tās faniem, arī mani. Tad, kāpēc,lai fani cienītu tādu urļiku?
Lai brauc trenēt zbornaju.
Galvenais, ka vienu brīd pat nedaudz centās, bet tagad atkal runā krieviski.

  +1 [+] [-]

, 2017-08-30 23:08, pirms 7 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Galvenais, ka vienu brīd pat nedaudz centās, bet tagad atkal runā krieviski.
redz,ka viņam no LFF čekistu puses puses ir neizmērojams uzticības kredīts un tagad ir pajāt.

  +1 [+] [-]

, 2017-08-30 23:27, pirms 7 gadiem
Bezcerīgs pasākums,intriga ir tikai viena,ar cik lielu vārtu starpību.

     [+] [-]

, 2017-08-30 23:30, pirms 7 gadiem

  +2 [+] [-]

, 2017-08-31 01:01, pirms 7 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Galvenais, ka vienu brīd pat nedaudz centās, bet tagad atkal runā krieviski.
Jā. Un galvenais vispār neiespringst. Vajag strikti - neproti valodu, izlasē nav ko darīt! Neskaitot neitrālus ārzemniekus no rietumiem!

  +2 [+] [-]

, 2017-08-31 06:15, pirms 7 gadiem
Nekas viņam nesanāks ar tādu anti-futbolu un aplamu filozofiju spēlētāju izvēlē. Par priekšpēdējo vietu labākajā gadījumā cīnīsies. Starkov-atkāpies

     [+] [-]

, 2017-08-31 08:41, pirms 7 gadiem
Kurš vispār izlasē taisa video skautingu? Basketā ir cilvēki, kuri to dara ļoti profesionāli, ir progas un tā, tādēļ vaicāju, vai futo vispār kas tāds ir, un ja ir, tad vai to taisa starkovveidīgie, vai tomēr mūsdienīgāki cilvīši?

  +1 [+] [-]

, 2017-08-31 15:37, pirms 7 gadiem
Tur nav ko cīnīties par pēdējo vietu - mēs jau tur esam.

     [+] [-]

, 2017-09-01 08:17, pirms 7 gadiem
Starkovs: "Esmu drošs, ka cikla beigās mūsu cīņa vairs nebūs par pēdējo vietu"
Jā. Jo tā jau ir "izcīnīta"