Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Virslīgas ekspertiem atšķirīgas prognozes par ''Skonto'' - ''Jelgava'' iznākumu

Krišs Upenieks

Virslīgas ekspertiem atšķirīgas prognozes par ''Skonto'' - ''Jelgava'' iznākumu
Gints Freimanis
Foto: Juris Gūtmans

Piektdien, 29.maijā tiks aizvadīta SMScredit.lv Virslīgas 9.kārtas intriģējošākā cīņa - savā starpā tiksies Skonto FC un FK Jelgava, kas pērn čempionātu noslēdza attiecīgi 2. un 3.vietā, savukārt šīs sezonas 1.aplī spēlēja neizšķirti. Jūsu uzmanībai piedāvājam Latvijas futbola žurnālistu prognozes par gaidāmo cīņu.

Abas komandas šobrīd ieņem blakus pozīcijas kopvērtējuma tabulā - ar 14 punktiem 8 mačos 4.vietu ieņem rīdzinieki, savukārt FK Jelgava atpaliek par vienu punktu. Tik ambiciozu un spēcīgu komandu atrašanās tabulas vidusdaļā lieku reizi atgādina par pašmāju futbola čempionāta intrigu un neprognozētību. Arī gaidāmā vakara mačs žurnālistu uzskatos netiek vērtēts viennozīmīgi.

Almants Poikāns
Ziņu aģentūras LETA sporta žurnālists

''Šajā mačā tiekas divas no šīs sezonas virslīgas favorītēm. Pēdējo gadu laikā „Skonto” un „Jelgavas” duelis ieguvis jau principiālu nokrāsu, ko pastiprinājušas abu komandu savstarpējās spēles gan Latvijas čempionātā, gan kausa izcīņā - tās nereti bijušas intrigām un asumiem bagātas, turklāt šīs sezonas pirmajā aplī abi klubi savā starpā cīnījās bezvārtu neizšķirti.

Lai gan „Skonto” šajā mačā ir mājinieki un ir krietni titulētāka komanda, tieši jelgavniekus var uzskatīt par šī dueļa favorītiem, jo komanda šobrīd atrodas uz viļņa. Tā nupat spēja aizsargāt savu pērn izcīnīto Latvijas kausa trofeju, turklāt pēdējo piecu maču laikā virslīgā nav ciesti zaudējumi. Tiesa, neizšķirtu ir vairāk nekā uzvaru.

Abas komandas šo sezonu sāka pieticīgi, bet izskatās, ka tieši „Jelgava” no tā ir atguvusies labāk, ko pierāda bezzaudējumu sērija un arvien pieaugošā pārliecība komandas spēlē. Tikmēr „Skonto” vēl maija vidū pamanījās ar 0:1 piekāpties Jūrmalas „Spartakam”, turklāt var spriest, ka rīdzinieki vēl ir tālu no sava labākā snieguma demonstrēšanas, ko apliecinājis arī galvenais treneris Tamazs Pertija. Tiesa, uzvaras gadījumā pret „Jelgavu” rīdzinieki vismaz uz laiku var pakāpties uz kopvērtējuma tabulas pirmo vietu.

Daudz ko šajā spēlē varētu noteikt tas, kura komanda gūs vārtus pirmā. Ja tas izdosies „Jelgavai”, tā varētu arī šo vienu vārtu pārsvaru noturēt, jo galvenā trenera Vitālija Astafjeva vadībā jelgavnieki aizsardzībā spēlē ļoti dzelžaini un organizēti. Tikmēr „Skonto” šo maču varētu uzvarēt, demonstrējot tikai savu labāko sniegumu, ko gan vienībai pagaidām nav izdevies parādīt.''

Prognoze: 0:1

Edmunds Novickis
Portāla Sportacentrs.com žurnālists, futbols interneta TV tiešraižu komentētājs

''Parasti pēc zolītes nāk krišana un otrādi. "Jelgava", neteikšu, ka neticamā veidā, tomēr pratusi gūt divas varonīgas uzvaras, kausa finālā pret "Ventspili" ar 2:0 un Virslīgā pret "Daugavpili" ar 2:0, 136 no 180 minūtēm (76%) pavadot mazākumā! Par kausa finālu statistikas nav, taču, domājams, ka "Ventspils" pārsvars bumbas kontrolē bija vienkārši nomācošs. Jā, jelgavnieki organizēti aizsargājās un prata pāris reizes iedurt uzbrukumā, taču šaubos, ka vēl 10 citās spēlēs ar tamlīdzīgu scenāriju, paliekot mazākumā pašā sākumā, izdotos pamatlaikā uzvarēt vēl kaut reizi. Pret "Daugavpili" savu skatītāju priekšā, mazākumā spēlējot no 40.minūtes, nācās samierināties ar 42.5% bumbas kontroli, savukārt sitienu statistika un, jāsaka, arī momentu bīstamība, bija līdzvērtīga. Un atkal izdevās izcīnīt uzvaru caur sāpēm un mokām.

Tiesa, tas, kas atšķir "Jelgavu" no citām komandām, ir fantastiskais cīņasspars. Tā, piemēram, šai pašā mačā ar "Daugavpili" jelgavnieki uzvarēja gandrīz divās trešdaļās divcīņu (152 no 240)! Arī zaudētāju treneris Kirils Kurbatovs neslēpa, ka tieši pašatdeves elementā "Jelgava" ir lieliska. Un tomēr, tomēr… pats neticu, ka ar šādu savā ziņā mocīšanos un kapāšanos pāri saviem spēkiem var gūt panākumus ilgtermiņā. It sevišķi "Skonto" stadionā pret "Skonto".

Jā, statistika "Jelgavai" pēdējos divos gados valsts galvenajā arēnā ir teicama - "Skonto" izcilajā 2013.gada sezonā jelgavnieki viesos nospēlēja 1:1 un pēdējā kārtā sagādāja "Skonto" vienīgo zaudējumu tā gada Virslīgā (2:0), liedzot Tamaza Pertijas komandai teorētiskas izredzes uz zeltu, savukārt pērn atkal 1:1 un "Skonto" kapitulācija ar 0:3. Taču visiem skontiešu nelabvēlīgajiem rezultātiem var atrast loģiskus izskaidrojumus (piemēram, abās 1:1 spēlēs "Skonto" piederēja milzīgs pārsvars), un šai statistikai pats tik lielu uzmanību nepievērstu.

"Skonto" šosezon pagaidām tikai retā spēlē parāda pazīstamo "Tamaza futbolu", bet domāju, ka pamazām, pamazām šī komanda ieskriesies un, kas zina, varbūt Mindauga Kalona padzīšana ir pirmais pareizais solis. Tiesa, tieši par centra pussarga pozīciju "Skonto" sakarā man ir lielākās bažas - ar balsta pussargiem viss kārtībā, bet spēles veidotāju saraksts apstājas pie viena vienīga Igora Kozlova vārda. Vai viņš spēs pavilkt vezumu, kamēr nav atgriezies Irakli Klimiašvili? Vai "Skonto" izturēs posmu bez savainotajiem Alekseja Višņakova un Artjoma Osipova? Domāju, pēc Līgo svētkiem, kad atgriezīsies arī Vladislavs Gabovs, "Skonto" kļūs aizvien spēcīgāks (ar nosacījumu, ka komandu vasaras transfēru periodā nepamet līderi, piemēram, Višņakovs un Artūrs Karašausks), bet līdz tam laikam tieši Pertijas meistarība noteiks, kā "Skonto" izdosies notušēt mīnusiņus un "izvilkt" maksimālo rezultātu. Arī šodien - pret Vitālija Astafjeva labi ieeļļoto aizsardzības mašīnu.

Rezumē: "Jelgava" nerāda plūstošu futbolu un pret "Skonto" ar pašatdevi un labu organizāciju vien var izrādīties par īsu. "Skonto" arī pagaidām nerāda labāko sniegumu, taču es teiktu, ka Pertijas komandai milzīgas problēmas rodas tad, ja pretinieks "savāc" bumbas kontroli, uzspiež un spēlē uzbrūkoši (kā tas bija spēlēs ar abām Kurzemes komandām). Savukārt, ja pretī ir komanda, kuras stiprākā šķautne ir aizsardzība, "Skonto" ar Karašausku un arī Vladislavu Gutkovski priekšgalā atradīs ceļus, kā iekarot vārtus. Tāpēc prognoze ir 2:0 "Skonto" labā, un abus vārtus atvēlu Karašauskam, kurš līdz šim, ņemot vērā viņa meistarību, ir guvis pārāk maz vārtu. Laiks iedzīt.''

Prognoze: 2:0

Igors Ameļka
Laikraksta ''СейЧас'' un portāla grani.lv sporta reportieris

''Pēc izcīnītā kausa „Jelgava”, protams, ir uz viļna. To parādīja arī iepriekšējā spēle pret „Daugavpili”. Bet daudz bs atkarīgas no tā, vai Vitālijam Astafjevam izdosies noturēt komandu uz šī viļna. Galvenais jelgavnieku trumpis uz doto brīdi ir standarti. To arī Astafjeva vīri mēģinās izmantot un, iespējams, savu panāks. Arī „Skonto”, pēc uzvaras pār vienu no kokurentiem cīņā par medaļām „Liepāju”, noteikti ir pacilātā garstāvoklī. „Skontieši” mēģinās izmantot savu pārākumu priekšējā līnijā. Vēl jo vairāk, ka „Jelgavai” ir problēmas aizsardzībā. Par labu „Skonto” ir arī tas, ka rīdzenieki spēlēs savā laukumā, kaut gan Kausa fināls parādīja, ka tam nav lielas nozīmes. Domāju, ka komandas pirmām kārtām spēlēs uz rezultātu.''

Prognoze: 1:1

Izmantotie resursi:
Sākums - Futbola virslīga

     [+] [-]

, 2015-05-29 15:53, pirms 9 gadiem
Nu tad kāds no ekspertiem būs beigās uzminējis iznākumu.

  -2 [+] [-]

, 2015-05-29 16:22, pirms 9 gadiem
BUUS SAGRAAVE!

  +2 [+] [-]

, 2015-05-29 16:45, pirms 9 gadiem
Ir nu gan lielie eksperti..