Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:121, Did:0, useCase: 3

Slavenā "Parma" trīs sezonu laikā no 4. līgas atgriežas A sērijā

Andrejs Siliņš

Slavenā "Parma" trīs sezonu laikā no 4. līgas atgriežas A sērijā
Foto: Parma Calcio 1913

Leģendārais Parmas futbola klubs, ar ko ir spēkā līgums latviešu vārtsargam Kristapam Zommeram, pēc trīs sezonu pavadīšanas Itālijas zemākajās līgās nodrošinājis atgriešanos elitē un nākamajā sezonā atkal spēlēs A sērijā.

Parma deviņdesmitajos gados bija viena no Itālijas spēcīgākajām komandām, trīsreiz triumfējot Itālijas kausa izcīņā, reizi izcīnot Itālijas superkausu, Eiropas superkausu un Eiropas kausu uzvarētāju kausu, bet 1995. un 1999. gadā komanda triumfēja arī UEFA kausa izcīņā.

Tiesa, klubam vēsturiski regulāri bijušas problēmas ar finansēm un 2015. gada vasarā, parādiem sasniedzot vairāk nekā 200 miljonus, organizācija tika likvidēta. Tā vietā tika izveidots jauns klubs, kas ir iepriekšējā kluba mantotājs, taču komandai bija jāsāk startēt no pēc spēka ceturtās līgas.

Katrā no pēdējām trim sezonām komanda izcīnījusi vietu līgā augstāk, un tā tas notika arī vakar. "Parma" ar 2:0 uzveica "Spezia" un labākas vārtu attiecības dēļ turnīra noslēguma tabulā ieņēma otro vietu, lai gan trešajā vietā palikušajai "Frosinone" bija tāds pats punktu skaits. Otrā vieta nozīmēja arī ceļazīmi uz A sēriju, kur Parma dosies kopā ar B sērijas uzvarētāju "Empoli".

Parmas klubam pieder tiesības uz 21 gadu veco latviešu vārtsargu Kristapu Zommeru, kurš pēc Jaunā gada tika izīrēts "Cosenza" klubam C sērijā jeb pēc spēka trešajā līgā. Tur gan Zommers netika pie spēles laika, visos mačos paliekot rezervē. 2016. gada vasarā Zommers noslēdza trīs gadu līgumu ar klubu un pirmajā sezonā C sērijā sargāja Parmas vārtus 19 mačos, taču vēlāk zaudēja vietu vārtos. Līgums ar klubu Zommeram ir spēkā vēl uz vienu sezonu.

Agra Suveizdas intervija ar Zommeru pagājušā gada septembrī lasāma šeit: Latvietis Itālijas futbolā: Zommers nav atmetis sapni kopā ar Parmu būt A sērijā

Ja par vārtsargiem, tad nevar nepieminēt, ka tieši Parmā savu izcilo karjeru deviņdesmitajos gados sāka leģendārais Džanluidži Bufons, kuram šajā nedēļas nogalē būs pēdējā spēle Turīnas "Juventus" sastāvā. Pats Bufons iepriekš norādīja, ka atgriešanās Parmā ir tikai sapnis: "Par Itāliju pat nevar būt ne runas. Atgriešanās Parmā ir romantisks bērnības sapnis, taču nekas vairāk. Es noteikti neesmu tā persona, kas vēlētos karjeru pabeigt zemāka līmeņa līgā, jo man patīk sacensties."

Tomēr tagad, kad Parmas klubs atgriezies A sērijā, Bufona sacītajam par zemāka līmeņa līgu, vairs nav aktuāls, tāpēc licis atsākties runām par iespējamo Bufona atgriešanos Parmā.

Interesants karjeras stāsts sanācis arī komandas kapteinim Alesandro Lukarelli. 40 gadus vecais aizsargs vienīgais palika komandā pēc tās nonākšanas D sērijā un veica visu ceļu atpakaļ uz A sēriju.

     [+] [-]

, 2018-05-19 19:21, pirms 6 gadiem
Zommeru diez vai atpakaļ sauks;
bet Bufons grib vienīgi Čempionu līgu.