Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1601, Did:0, useCase: 3

Vai Ukraina pārsteigs Franciju un iekļūs ceturtdaļfinālā?

Agris Suveizda

Vai Ukraina pārsteigs Franciju un iekļūs ceturtdaļfinālā?
Pirmās spēles galvenais varonis Andrijs Ševčenko
Foto: AP/Scanpix

Šovakar Doņeckā var tikt noskaidrota Eiropas futbola čempionāta pirmā ceturtdaļfināliste. Proti, ja mājiniece Ukraina spēs uzvarēt Franciju, tādējādi izcīnot savu otro panākumu divās spēlēs, tad tā automātiski nodrošinās vismaz otro pozīciju - ja vakara noslēdzošajā spēlē tiks fiksēts neizšķirts, tad ukraiņi uzvaras gadījumā pat nodrošinās pirmo vietu. Spēles sākums plkst. 19:00 pēc Latvijas laika.

Kamēr Francija spēlēja ļoti piesardzīgi (1:1 pret Angliju), Ukraina kļuva par vienu no pirmās kārtas patīkamākajiem pārsteigumiem. Mājinieki spēlēja ļoti aktīvi, agresīvi, augstā tempā un pārliecināti par saviem spēkiem. Ukraina gan pirmā ielaida vārtus, tomēr īstajā brīdī atvērās kādreizējais pasaules labākais futbolists Andrijs Ševčenko, kurš ar diviem precīziem sitieniem kaldināja uzvaru pār Zviedriju (2:1). Ukraina nu ir grupas līderes godā, toties Francijai, potenciālajai grupas favorītei, vēl viens klupiens var maksāt ļoti dārgi. "Pirmās 25 minūtes mums varēja izrādīties letālas. Ja būtu spēlējuši pret patiesi labu komandu, viss būtu bijis cauri," pēc mača kritisks bija Francijas galvenais treneris Lorāns Blāns. Jāatzīmē, ka Les Bleus jau sešus gadus finālturnīros ir bez uzvarām - pēdējā izcīnīta 2006.gada Pasaules kausa pusfinālā pret Portugāli (1:0).

Pirms pirmās spēles Ševčenko pat nebija garantēta vieta pamatsastāvā, tomēr tagad Andrijs atkal kļuvis par nacionālo varoni. "Pirms dažām dienām lasīju rakstu par Ševu, kurā tika teikts, ka viņš knapi varot paiet un ka viņa mugura ir sadragāta gabalos," teica Blāns. "Bet pret Zviedriju viņš pierādīja, ka lieliski spēlētāji nekad nezaudē meistarību. Pazīstu viņu ļoti labi, un man pietiekami veicās, ka varēju spēlēt pret viņu. Dažreiz gan par to nebija tik liela prieka, jo segt Ševčenko bija ļoti grūti. Andrijam vairs nav 20 gadu, taču viņš laukumā spēlē ļoti gudri. Viņš pierādīja, ka joprojām var būt ļoti efektīvs."

Paredzams, ka Ukrainas galvenais treneris Olehs Blohins nemainīs sastāvu, toties Blānam priekšā ir vairākas dilemmas. No savainojuma ir atguvies balsta pussargs Jans Mvilā, kuram Blāna modelī ir ļoti liela nozīme un kurš Blāna ēras laikā ir aizvadījis visvairāk spēļu no laukuma spēlētājiem. Mvilā treniņos esot izskatījies ļoti labi, un paredzams, ka viņš sāks Alū Diarā vietā, kurš teicami tika galā ar Ešliju Jangu, tomēr nav tik efektīvs ar bumbu un spēles tempa kurināšanā. Nav izslēgts, ka Mvilā varētu doties laukumā nevis Diarā vietā, bet gan Florāna Maludā. Londonas "Chelsea" pussargs pārbaudes spēlē pret Serbiju fantastiski darbojās centra pussarga pozīcijā, taču pret Angliju bija ļoti tālu no tā snieguma.

Pēc mača daudz tika runāts par Francijas pasīvo spēli uzbrukumā un to, ka centra uzbrucējs Karims Benzemā pārāk bieži atstājis savu pamatpozīciju, lai dotos laukuma dziļumā meklēt bumbu. "Karims tā dara arī Madridē. Kad nokļūsti [Džona] Terija un [Džoleona] Leskota kontrolē, ir jāatrod veids, kā atbrīvoties. Jebkurā gadījumā tas ir stils, kādā Karims parasti spēlē," savu uzbrucēju aizstāvēja Blāns. "Brīžiem darbojāmies nepārliecinoši, bet vismaz mēģinājām spēlēt savā stilā. Diemžēl Anglija aizsargājās patiešām labi - ar divām līnijām pa četriem spēlētājiem - un mums nedeva nekādu brīvo telpu." Šovakar Blāns no komandas līderiem gaida kvalitatīvāku sniegumu: "Vācijas sniegums pret Nīderlandi pagaidām ir visintensīvākais finālturnīrā. Varu teikt spēlētājiem, lai ņem piemēru no Vācijas, taču tad viņiem vēl ir jāiziet laukumā un tas jāizdara. Tā ir atšķirība starp labu un lielisku spēlētāju. Gaidu, ka spēlētāji vairāk uzņemsies iniciatīvu, kad tas patiešām ir nepieciešams. Ja mums patiešām ir lieliski spēlētāji, viņiem ir jāpieceļas un šovakar tas jāpierāda."

Lai arī Ukrainas kontā jau ir trīs punkti, mājinieki nedomā ierakties aizsardzībā un censties noturēt neizšķirtu. "Jebkurā gadījumā dosimies laukumā ar mērķi par uzvaru, neizskatām nekādus variantus [grupas tabulā]. Nebaidāmies no francūžiem, kaut arī apzināmies, cik šī komanda ir spēcīga. Kopā ar treneriem rūpīgi pētām pretiniekus, lai arī tāpat visi zina francūžu stiprās puses," teica viens no Ukrainas izlases līderiem Anatolijs Timoščuks. "Eiforijai vēl ir par agru. Esam uzvarējuši tikai vienā spēlē, un, ja zaudēsim abās nākamajās, tad mēs tikpat labi to pirmo uzvaru varam izmest miskastē. Pēc mača pret Zviedriju man ar puišiem bija nopietna saruna," eiforiju par pirmo uzvaru centās mazināt Blohins. "Divas trīs stundas pēc spēles bijām septītajās debesīs, taču tad atgriezāmies atpakaļ uz zemes. Kopš tā laika psiholoģiski gatavojamies cīņai ar Franciju," teica centra aizsargs Tarass Mihaliks.

"Domāju, ka Anglija un Francija ir vienas no vadošajām komandām pasaulē. Ja Blāns saka, ka Francija ir pastarīte, tad viņš nesaka visu patiesību, jo Francijai ir lieliski spēlētāji," šāvakara pretinieci respektēja Blohins. "Nedomāju, ka Francija šodien ies uz visu banku un spēlēs uzbrūkošu futbolu. Tiesa, pussargi un uzbrucēji vienalga būs liels drauds. [Samirs] Nasrī pret Angliju bija labākais spēlētājs. Nezinu, kur viņš spēlēs šoreiz, jo Nasrī ir ļoti daudzpusīgs." Šovakar komandām nāksies tikt galā ne tikai vienai ar otru, bet nāksies izcīnīt lielu cīņu arī pret iespaidīgo karstumu. "Pat vismazākā piepūle ārkārtīgi nogurdināja," pēc spēles pret angļiem teica viens no aktīvākajiem Francijas futbolistiem Matjē Debušī. Karstums varētu ietekmēt arī Blohina taktiku un sastāva izvēli: "Domāju, ka šādos apstākļos ir ļoti grūti spēlēt uzbrūkošu futbolu un presingot visas 90 minūtes. Mums ar to būs jātiek galā, bet zinu, ka daži spēlētāji šādos apstākļos jūtas labāk nekā citi," sacīja Blohins.

Ukraina un Francija savā starpā tikušās sešas reizes un ukraiņi vēl nekad nav izcīnījuši uzvaru - trīs neizšķirti un trīs zaudējumi. Pēdējoreiz abas laukumā tikās pagājušā gada jūnijā, turklāt šai pašā Doņeckas stadionā. Toreiz Timoščuks, izmantojot Steva Mandandā kļūdu, no tālas distances otrā puslaika sākumā atklāja rezultātu. Taču viesi ātri panāca izlīdzinājumu, sūtīja laukumā vairākus līderus un mača izskaņā tomēr izcīnīja uzvaru, pie tam visai pārliecinošu - 4:1. Fantastisku debiju Doņeckā piedzīvoja pussargs Marvēns Martēns, kurš 14 minūšu laikā atzīmējās ar diviem gūtiem vārtiem un rezultatīvu piespēli. Martēns, kurš jauno sezonu sāks "Lille" vienībā, kļuva tikai par trešo spēlētāju, kuram Les Bleus rindās izdevies debitēt ar diviem precīziem sitieniem - vēl to iespējuši tikai Bafetimbī Gomiss un leģendārais Zinedins Zidāns. Vai Ukraina šovakar kļūs par pirmo ceturtdaļfināla dalībnieci? Vai Francija nezaudēto spēļu sēriju pagarinās līdz 23 mačiem? To rādīs laiks.

Iespējamie sākumsastāvi

Ukraina (4-2-3-1): Pjatovs - Selins, Hačeridi, Mihaliks, Husevs - Nazarenko, Timoščuks - Konopļanka, Voroņins, Jarmolenko - Ševčenko
Francija (4-3-3): Loriss - Evrā, Meksess, Ramī, Debušī - Maludā (vai Martēns), Mvilā, Kabajs - Riberī, Benzemā, Nasrī

VKomandaSUNZVārtiP
1.Ukraina11002:13
2.Anglija10101:11
3.Francija10101:11
4.Zviedrija10011:20

Izmantotie resursi:
UEFA EURO – UEFA.com
Sport : toute l'actualité sportive sur l'EQUIPE...
Goal.com
Football.ua - все о футболе

1 2 3 4 131 komentārs

 +17 [+] [-]

, 2012-06-15 11:05, pirms 12 gadiem
Par Ukrainas un Anglijas uzvarām
Slēpts komentārs: andis1

 +12 [+] [-]

, 2012-06-15 11:17, pirms 12 gadiem
Ja ševa atkal uzdarbosies tad var gadīties visādi. Par Ukrainu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Kurzemes Patriots

 +12 [+] [-]

, 2012-06-15 11:22, pirms 12 gadiem
Patīk daudzas izlases, bet tieši Ukrainu gribas kkā vairāk pabalstīt!

Un tas būtu super, ja Ševa ieblieztu smuku golu šovakar!

  -2 [+] [-]

, 2012-06-15 11:22, pirms 12 gadiem
Crowley rakstīja: Visa Latvija atbalstīs brāļus ukraiņus!
tiešām?

 +14 [+] [-]

, 2012-06-15 11:26, pirms 12 gadiem
Mīlu Ukrainu, nevaru sagaidīt, kad atkal uz turieni aizbraukšu - Kijevu, Odesu, Karpatiem...

protams, par Ševčenko un pārejiem zēniem, ļoti patika viņu noskaņojums pret zviedriem, gan laukumā, gan dziedot himnu pirms spēles.

  +1 [+] [-]

, 2012-06-15 11:28, pirms 12 gadiem
Varbūt nedaudz ne pa tēmai, bet gribēju uzzināt, vai šogad kāds taisa šāda tipa video par katru spēļu dienu, kā bija 2008. gadā?
Piemērs. Video: NOS Compilations: Day 24
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2012-06-15 12:04, pirms 12 gadiem
Jātiek!

     [+] [-]

, 2012-06-15 12:13, pirms 12 gadiem
Vēstures mīļotājiem. Ševa pret Blānu 99.gadā:

1999 (March 27) France 0-Ukraine 0 (EC...

 +10 [+] [-]

, 2012-06-15 12:20, pirms 12 gadiem
Novēlu Ukrainai 1/4F sasniegt. Noskaņojums un atdeve pirmajā spēlē rada apbrīnu, ukraiņi tieši šajā ziņā bija vieni no spilgtākajiem 1. kārtā. Reāli vērtējot, šaubos, vai tas izdosies jau šovakar, tomēr Francijas izlase ir ļoti spēcīgs pretinieks.
Bet mana sirds ir par Ukrainu - lai viņiem tas izdodas!

  -2 [+] [-]

, 2012-06-15 12:23, pirms 12 gadiem
Francija taccu tos vecos krapaanus noslauciis no zaalaaja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2012-06-15 12:48, pirms 12 gadiem
Ja tev Ukraina ir brālis tad tā arī saki...bet neiejauc visus te...
Crowley rakstīja: Visa Latvija atbalstīs brāļus ukraiņus!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2012-06-15 12:53, pirms 12 gadiem
Тільки Україна. Тільки українські хлопчи.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-06-15 13:02, pirms 12 gadiem
pencis60 rakstīja: Vive la France! Par Francijas un Ukrainas iekļūšanu 1/4 finālā.
Kara pret terorismu vārdā nedrīkst atbalstīt dvieļgalvu izlasi - Franciju.

  +4 [+] [-]

, 2012-06-15 13:14, pirms 12 gadiem
Lai Ukraina kļūst par pirmo ceturtdaļfinālisti! Aiziet, Ševa!

  -4 [+] [-]

, 2012-06-15 13:21, pirms 12 gadiem
Kāpēc visiem tāds naids pret varžēdājiem?

  -1 [+] [-]

, 2012-06-15 13:25, pirms 12 gadiem
Angļiem uzvara, ukraiņiem neizšķirts
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-06-15 13:41, pirms 12 gadiem
Crowley rakstīja: Musulmaņi neēd vardes, bet ne par to ir runa, vienkārši latvieši izvēlas atbalstīt savējos - ukraiņus, es saprotu, ka arī Francijas musulmaņi ir jāatbalsta cīņā pret amerikāņu imperiālismu un fašismu, bet - ne šoreiz!
Ukraiņi jau daļēji ir tevis "mīļotie" poļi, kurus tu uzskati par dabas kļūdu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2012-06-15 14:06, pirms 12 gadiem
ukraina uzvarēs franciju tad kad vanga apgriezīsies kapā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 4 131 komentārs