Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1601, Did:0, useCase: 3

Problēmu māktā Anglija lūkos pārtraukt Francijas sēriju

Agris Suveizda

Problēmu māktā Anglija lūkos pārtraukt Francijas sēriju
Vai Rojs Hodžsons un viņa asistents Gerijs Nevils izdomās, kā no novājinātā sastāva izveidot konkurētspējīgu komandu?
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar Ukrainā pirmās kārtas spēles tiks aizvadītas Eiropas futbola čempionāta D apakšgrupā. Vakara centrālajā mačā Doņeckā savā starpā tiksies grupas favorīte Francija un Anglija, no kuras milzīgo sastāva problēmu dēļ šoreiz dzimtenē negaida lielas lietas. Spēles sākums plkst. 19:00.

Francijai iepriekšējie divi finālturnīri pārvērtās katastrofā - Les Bleus izdevās izcīnīt tikai pa punktam, grupā paliekot kaunpilnajā pēdējā vietā. Turklāt Dienvidāfrikā Francija sarīkoja vairākus skandālus, tādējādi atstājot ļoti negatīvas pēdas uz visas valsts futbola tēlu. Īpaši veicies nav arī Anglijai, kas nemaz nespēja kvalificēties 2008.gada čempionātam, bet Dienvidāfrikā nepārliecinoši izkļuva no vājas grupas un astotdaļfinālā cieta sakāvi pret Vāciju (1:4). Pēc 2010.gada finālturnīra abas izlases bija visai līdzīgā situācijā, taču šo divu gadu laikā Francija un Anglija gājušas ievērojami atšķirīgu ceļu.

Anglija, kas valsts futbola vēsturē izcīnījusi tikai vienu titulu (1966.gadā savās mājās) un kas jau 16 gadus finālturnīrā nav spējusi sasniegt pusfinālu, uzvarēja savā atlases cikla grupā (Melnkalne, Šveice, Velsa un Bulgārija), taču šī ir tā retā reize, kad Anglijā tradicionāli milzīgo ambīciju vietā no izlases netiek gaidīts pilnīgi nekas. Problēmu angļiem netrūkst - daudzi nesenie līderi kļūst vecāki, savainojuma dēļ no kandidātu saraksta tika svītrots viens spēlētājs pēc otra, pirmās divas spēles diskvalifikācijas dēļ izlaidīs uzbrukuma līderis Veins Rūnijs, turklāt februārī no amata atkāpās galvenais treneris Fabio Kapello. Itāļu futbola speciālists nebija mierā ar Anglijas Futbola asociācijas lēmumu atņemt kapteiņa apsēju Džonam Terijam, kuram pēc čempionāta paredzēta tiesa rasisma skandāla sakarā - viņš Premjerlīgā rasistiski esot aizskāris Antonu Ferdinandu.

Anglijas futbola sabiedrība vārījusies arī Rio Ferdinanda neizsaukšanas dēļ - tiek uzskatīts, ka tas esot tikai un vienīgi jau minētā rasisma skandāla dēļ (Antons ir Rio brālis). Jaunais galvenais treneris Rojs Hodžons, kurš maijā amatā tika apstiprināts mediju favorīta Harija Rednapa vietā, nesen beidzot izskaidroja, kāpēc Ferdinandu nav izsaucis pat tad, kad no ierindas izkrita centra aizsargs Gerijs Keihils. Hodžsons izteicās, ka ne brīdi pat nav bijusi tāda doma, jo Rio, viņaprāt, ir pārāk pieredzējis un titulēts, lai tiktu izmantots kā ielāps - viņaprāt, ja izsauc tādu spēlētāju kā Ferdinands, tad to dara tikai un vienīgi, lai sūtītu laukumā, nevis atstātu rezervē. Līdz ar to Hodžons apsvēris tikai jaunus spēlētājus, kuri no šādas pieredzes varētu būt ieguvēji nākotnē.

Savukārt Francija šo divu gadu laikā piedzīvojusi ievērojamu progresu, pamazām atjaunojot izlases tēlu, veicot paaudžu maiņu un uzlabojot arī spēles kvalitāti. Par galveno treneri kļuva Francijā mīlētais un cienītais Lorāns Blāns, kuram spēlētāju diskvalifikāciju un savainojumu dēļ regulāri nācās mainīt sastāvu, tādējādi praktiski netiekot pie iespējas atrast ideālo jauno modeli, par tā iespēlēšanu nemaz nerunājot. Tomēr, par spīti problēmām, Francija nav zaudējusi jau 21 spēlē pēc kārtas un februārī Vācijā guva ļoti svarīgu uzvaru (2:1), kas palīdzēja krietni uzlabot pārliecību par saviem spēkiem. Blānam talkā nākuši arī Franks Riberī un Karims Benzemā, kuri aizvada labāko sezonu karjerā un kuri izlasē ieradušies lieliskā sportiskajā formā.

Tiesa, arī Francija nav iztikusi bez kārtējiem skandāliem - pirms gada izcēlās rasisma skandāls, jo federācijas sanāksmēs kā viens no iespējamajiem uzlabojumiem esot izskanējusi kvotu ieviešana, tādējādi akadēmijās ierobežojot arābu un melnādaino skaitu. Notikumu epicentrā nokļuva Blāns, taču pēcāk speciālā izmeklēšanā viņš tika attaisnots. Daudz runāts arī par Blāna un federācijas strīdu par līguma pagarināšanu - Blāns jaunu līgumu vēlējās jau pirms finālturnīra, bet federācija kategoriski iebilda, cenšoties neatkārtot pagātnes kļūdas. Joprojām nav zināms, vai Blāns paliks pie izlases stūres, jo par viņu ir liela interese no pasaules lielklubiem.

Anglija, kas iepriekšējā gada izskaņā savā laukumā ar 1:0 pieveica pašreizējo Eiropas un pasaules čempioni Spāniju, gatavošanās posmā aizvadīja divas spēles - izbraukumā ar 1:0 tika apspēlēta Norvēģija, bet mājās ar identisku rezultātu angļi svinēja uzvaru arī pret Beļģiju. "Pārbaudes spēles bijušas patiešām labas, ieguvām divus labus rezultātus. Protams, esam vīlušies, jo esam zaudējuši daudzus spēlētājus, taču tā ir iespēja citiem nākt vietā un atstāt nospiedumus komandā. Atskaitot sastāva problēmas, gatavošanās process aizritējis patiešām labi," optimistisks bija Stjuarts Daunings. "Spēlētāji no šiem mačiem guva pārliecību, un arī citām komandām ir savas problēmas - savainojumi un diskvalifikācijas. Tāpēc mums vienkārši ir jātiek galā ar savējām, un domāju, ka esam to paveikuši diezgan veiksmīgi. Spēlētāji vienkārši dara savu darbu, un noteikti esam ļoti pārliecināti pirms pirmās cīņas."

Arī Blāns uzskata, ka nevajadzētu pārāk ieciklēties uz Anglijas sastāva problēmām: "Viņiem ir savas problēmas, bet kurai izlasei gan to nav? Viņiem bija vairāki savainojumi, bet arī mums nav četru vai piecu spēlētāju. Izlasi atstāja Kapello, bet angļus pazīstu ļoti labi un zinu, ka viņi būs gatavi. Viņi būs īpaši apņēmības pilni, jo tai ir spēlētāju paaudze, kas nav sasniegusi rezultātus, kas atbilstu tās kvalitātei. Tā viņiem varētu būt pēdējā iespēja spīdēt uz starptautiskās skatuves. Un turklāt viņi spēlēs pret Franciju - Francijas un Anglijas savstarpējās spēlēs vienmēr ir ļoti grūtas un smagas. Tā ir īpaša spēle, un šodiena nebūs izņēmums."

Kā viens no Anglijas spēcīgākajiem trumpjiem tiek minēta aizsardzība, un tam piekrita arī pamatvārtsargs Džo Hārts: "Aizsardzībā esam ļoti spēcīgi. Ņemot vērā, kāds sastāvs mums bija pieejams, pārbaudes spēles aizvadījām ļoti labi. Aizsardzība bija viens no mūsu spēcīgākajiem punktiem. Cerams, ka būšu spējīgs aizsargos iedvest pārliecību un viņi paveiks pārējo." Hārts uzskata, ka angļi var optimistiski lūkoties arī uzbrukuma virzienā: "Neapšaubāmi, mums ir daži labi uzbrūkošie spēlētāji - ne tikai uzbrucēji vien. Pussargi labi pieslēdzas uzbrukumiem, pat pussargi, kas spēlē dziļāk laukumā, kā Stīvens Džerards - esam redzējuši, ko viņš var izdarīt no jebkura attāluma. Esam bīstami arī pēc stūra sitieniem, līdz ar to vārtus varam gaidīt no visurienes.

Tikmēr Francija izcīnīja trīs uzvaras un uzskatāmi demonstrēja gan savas stiprās, gan vājās puses. Lielākās galvassāpes gaidāmas aizsardzības līnijā, kas brīžiem izskatījās ļoti nepārliecinoši un pret Islandi pirmajā puslaikā pat ielaida divus vārtus. Tikmēr patīkami pārsteidza abu priekšējās līnijas potenciālo līderu Riberī un Benzemā sapratne - Benzemā guva divus vārtus, bet Riberī katrā spēlē guva pa vieniem, pārtraucot trīs gadus ilgo sausuma periodu. "Izlasē agrāk nebiju spējīgs spēlēt ar to pašu brīvību un pārliecību [kā 2006.gadā]. Tiku kritizēts, un tas bija grūti. Kad sāku spēlēt izlasē, biju ļoti atbrīvots. Man bija lieliskas attiecības ar līdzjutējiem, biju viens no viņu favorītiem," savas nedienas valstsvienībā komentēja Riberī.

"Vēlos atkal būt ar viņiem labās attiecībās gan laukumā, gan ārpus tā. Ļoti vēlējos, lai mana atgriešanās [pēc trīs spēļu diskvalifikācijas] būtu veiksmīga, un treneris un spēlētāji mani nemitīgi atbalstīja. Tagad esmu apmierināts ar savu sniegumu, un tas man atgādina manus senos gadus izlasē un to, kā spēlēju klubā," Riberī turpināja. "Visi zina par Franka talantu. Tas, kas patiesi kaitināja Francijas tautu - un es to varu saprast -, bija tas, ka viņš izlasē nerādīja to pašu sniegumu, kuru "Bayern" rindās. Viņam pagātnes notikumu dēļ trūka pārliecības, un esam centušies viņam to atgriezt. Jau kopš treniņnometnes sākuma viņa attieksme bijusi nevainojama, un viņš ir atguvis trūkstošo pārliecību. Tas ir ļoti labi - pirmām kārtām jau viņam pašam, bet arī visai izlasei," teica Blāns.

Francijas un Anglijas dueļi allaž bijuši ļoti principiāli, tomēr lielajos finālturnīros abas komandas pēdējoreiz tikās pirms astoņiem gadiem, kad apakšgrupas ievadspēlē pārāka bija Francija (2:1) - vēl kompensācijas laika sākumā Anglija bija vadībā ar 1:0... Les Blues uzvarējuši arī abās nākamajās spēlēs - 2008.gadā Parīzē (1:0) un 2010.gadā Londonā (2:1). Hodžsons, kurš pie izlases stūres debitējis ar divām uzvarām divās spēlēs, cer, ka angļu līderi šovakar parādīs savu klasi: "Komandā ir spēlētāji, kas ir vienas no Premjerlīgas lielākajām zvaigznēm, kas plaši tiek atzīta kā top līga, un redzu viņus katru nedēļu spēlējam savā labākajā līmenī. Ceru, ka viņi šo formu parādīs arī šovakar un nākamajās spēlēs." Tikmēr Blāns uzsvēris, ka svarīgi ir ne tikai iegūt labu rezultātu, bet arī parādīt skaistu futbolu un atjaunot izlases labo slavu: "Jā, rezultāti ir svarīgi, bet es lielu nozīmi piešķiru arī veidam, kādā spēlējam, jo man patīk redzēt komandu demonstrējam labu futbolu.

Tāpat bija arī manā spēlētāja karjerā, jo bija patīkami sagādāt skatītājiem baudu. Pirmā lieta ir uzvara, tas ir skaidrs. Taču, ja ir iespējams uzvarēt un izbaudīt spēli, tas ir lieliski. Cenšamies parādīt labāko spēli jau kādu laiku. Zinu, ka cilvēkiem trūkst pacietības, bet pamazām mēs tai tuvojamies. Pēdējo divu gadu laikā ir bijis liels progress, bet dažreiz mums trūkst stabilitātes kvalitatīvi spēlēt no pirmās līdz pēdējai minūtei." Anglijai šovakar no pašreizējā sastāva nevarēs spēlēt vien Rūnijs - neliela neskaidrība bija par Ešlija Koula un Džona Terija iziešanu laukumā, savukārt Džermeins Defo bija atstājis izlases nometni, lai dotos uz tēva bērēm.

Savainojumu dēļ Anglijai finālturnīrā nebūs Kaila Vokera, Keihila, Krisa Smolinga, Frenka Lamparda, Gareta Berija, Džeka Vilšīra, Darena Benta un citu. Iztrūkumi ir arī Francijas nometnē. Veselības problēmu dēļ uz iekļūšanu izlasē nepretendēja Eriks Abidāls, Bakarī Sanjā, Abū Diabī, Lasana Diarā un Žeremijs Tulalāns, bet jau no kandidātu saraksta tika svītroti Juness Kabuls un Loiks Remī. Šovakar zem lielas jautājuma zīmes ir pamatsastāva balsta pussargs Jans Mvilā, kurš savā pirmajā pārbaudes spēlē pret serbiem jau pirmajā minūtē guva savainojumu. Lazaretē ir vēl viens pussargs Blēzs Matuidī - lai arī abi pat piedalījās pēdējā treniņā, viņu gatavība spēlei nav zināma.

Iespējamie sākumsastāvi

Francija (4-3-3): Loriss - Evrā, Meksess, Ramī, Debušī - Maludā, Diarā, Kabajs - Riberī, Benzemā, Nasrī
Anglija (4-4-1-1): Hārts - Kouls, Leskots, Terijs, Džonsons - Oksleids-Čemberleins, Pārkers, Džerards, Milners - Jangs - Velbeks

Izmantotie resursi:
UEFA EURO – UEFA.com
Sky Sports | Sport News
Goal.com
Live scores, results, fixtures, tables,...
Sport : toute l'actualité sportive sur l'EQUIPE...

1 2 3 4 5 6 7 230 komentāri

 +11 [+] [-]

, 2012-06-11 09:30, pirms 12 gadiem
Anglija tomēr ir interesants gadījums.
Vienīgā futbola lielvalsts, kura jau daudzus turnīrus pēc kārtas neko ievērojamu nevar sasniegt.

 +11 [+] [-]

, 2012-06-11 09:44, pirms 12 gadiem
GetLost rakstīja: Anglija tomēr ir interesants gadījums.
Vienīgā futbola lielvalsts, kura jau daudzus turnīrus pēc kārtas neko ievērojamu nevar sasniegt.
Arī Spānija tāda bija. Visam pienāks savs laiks. Anglijas izlase ir stipra arī ar traumētu puss sastāvu - nebrīnīšos, ja viņi šajā čempī iekļūs pusfinālā.

  +5 [+] [-]

, 2012-06-11 09:51, pirms 12 gadiem
Tas nav godīgi, ka komentējot nevar ierakstīt Downinga uzvārdu

 +12 [+] [-]

, 2012-06-11 09:58, pirms 12 gadiem
Es domāju,ka šīs abas komandas var sasniegt vismaz pusfinālu šogad.

  +3 [+] [-]

, 2012-06-11 10:01, pirms 12 gadiem
COme on England!
Anglija būs čempioni!

  +2 [+] [-]

, 2012-06-11 10:02, pirms 12 gadiem
Pirmo reizi pirms finālturnīra Britus nenomīda pašu vietējā prese,beidzot! Nešaubos par 3 punktiem britu groziņā! Lai viņiem izdodās baudāms čempis!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2012-06-11 10:13, pirms 12 gadiem
itkā favorīti ir Francija , bet es sliecos domāt ka uzvārēs Anglija .

  +1 [+] [-]

, 2012-06-11 10:37, pirms 12 gadiem
Domāju, ka pie bumbas vairāk būs franči, bet spēle būs diezgan skatāma. Mana prognoze - 1:1
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2012-06-11 11:16, pirms 12 gadiem
Anglija diez vai izkļūs no grupas, labi, ka iekļuva EČ, jau tas ir panākums.

  +2 [+] [-]

, 2012-06-11 11:30, pirms 12 gadiem
Es viennozimigi par Angljiem.

  -1 [+] [-]

, 2012-06-11 11:34, pirms 12 gadiem
nekad, anglija to nekad neizdaris, turklat vel pret franciju

  -3 [+] [-]

, 2012-06-11 11:44, pirms 12 gadiem
kasagrande rakstīja: Anglija diez vai izkļūs no grupas, labi, ka iekļuva EČ, jau tas ir panākums.
Vai tad Anglijai bija problēmas ar kvalificēšanos? Parasti jau tādu problēmu viņiem nemaz nav.

  +4 [+] [-]

, 2012-06-11 11:48, pirms 12 gadiem
Namejs rakstīja: Vai tad Anglijai bija problēmas ar kvalificēšanos? Parasti jau tādu problēmu viņiem nemaz nav.
Jā nav un nekad nav bijis, pat ne pirms 4 gadiem

  +3 [+] [-]

, 2012-06-11 11:54, pirms 12 gadiem
Buus diezgan liidziiga ciinja. Neskataties uz to cik labu speleetaaju Angliem truukst, pastieties uz tiem speleetaajiem kuri vinjiem ir palikushi sastaavaa, taadi speleetaaji reti kuraa izlasee ir un ar vinjiem pilniigi reaali ir tikt augstaas vietaas

  -2 [+] [-]

, 2012-06-11 12:04, pirms 12 gadiem
Es klētī ievilku optisko internetu rakstīja: Anglijai jāuzvar!Priekā!
Ar atdzimšanu,brāl!

  +2 [+] [-]

, 2012-06-11 12:08, pirms 12 gadiem
kasagrande rakstīja: Jā nav un nekad nav bijis, pat ne pirms 4 gadiem
Bet mans jautājums bija - vai Anglijai bija lielas problēmas kvalificēties sim EČ?

  -1 [+] [-]

, 2012-06-11 12:40, pirms 12 gadiem
Virsraksts pēc spēles - Anglija ar otro sastāvu uzveic Franciju.

     [+] [-]

, 2012-06-11 12:40, pirms 12 gadiem
Beidzot Angļu prese viņus "nenoēdīs" ja netiks no grupas, jo neviens šogad no Anglijas izlases neko dižu negaida. Nav jaunu spilgtu talantu, uzsvars uz tiem pašiem veterāniem (Džerards u t.t.), + vēl trenera maiņa tieši pirms čempja sākuma. Būšu patīkami pārsteigts ja Anglija vispār izkļūs no grupas.

  +5 [+] [-]

, 2012-06-11 12:46, pirms 12 gadiem
Frančiem jāņem uzvara, viņiem šogad pa spēkam ir arī kaut kas vairāk par 1/4 finālu. Optimismam par angļiem domāju nav pamata, lai gan pirms katra čempionāta viņi jau ir čempioni Tik beigās kkā nesanāk

     [+] [-]

, 2012-06-11 12:47, pirms 12 gadiem
Namejs rakstīja: Bet mans jautājums bija - vai Anglijai bija lielas problēmas kvalificēties sim EČ?
Bet piebilde bija, ka "Parasti jau tādu problēmu viņiem nemaz nav." Kā rāda ne tik sena pagātne, tad šādas problēmas ir bijušas un vēl kādas.
Kas attiecas uz šī EČ kvalifikāciju, tad Anglija neuzvarēja nevienā no savstarpējām spēlēm ar galveno konkurentu Melnkalni, ko nevar pieskaitīt varenajiem. Rezultāts grupā sanāca tik pārliecinošs, jo Melnkalne uzdāvināja pārāk daudz punktu citiem pretiniekiem.

  +1 [+] [-]

, 2012-06-11 12:50, pirms 12 gadiem
Viennozīmīgi par frančiem. Angļiem jātaupa spēki pret galvenajiem konkurentiem - ukraiņiem

  -3 [+] [-]

, 2012-06-11 12:53, pirms 12 gadiem
Pusfināls ir pilnīgi reāls un iespējams. Grupa gan nav tā vieglākā padevusies un arī no C grupas nāks ārā 2 spēcīgas izlases. Futbols ir neprognozējams, bet cerēšu, ka piepildīsies Janga un Rūnija teiktais. Bet šodien gan ceru uz uzvaru. Francija varētu būt mierīgi komanda, kura neizies no grupas. Skatīsimies.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-06-11 12:57, pirms 12 gadiem
Par Franciju!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-06-11 13:16, pirms 12 gadiem
es gan ceru, ka angļiem izšaus jaunie buki - čemberleins, volkots, velbeks, moš, hendersons un uztaisīs pārsteigumu. vecā gvarde lielākoties visos izlašu čempjos klusējusi.

  +4 [+] [-]

, 2012-06-11 13:22, pirms 12 gadiem
Trešajā spēlē angļiem atnāks Rūnijs un parādīs kas ir kas...
Būtu jau loģiski, ja Anglija tiktu no grupas ārā

  +2 [+] [-]

, 2012-06-11 14:11, pirms 12 gadiem
nu man jau liekas francijas priekseja linija sabradas anglijas aizsardzibu..
tas ir tikai un vienigi mans viedoklis.
Par rezultativu un skaistu futbolu

     [+] [-]

, 2012-06-11 14:19, pirms 12 gadiem
Nu ko, laiks notiesāt kādu glumu austeri!
COME ON ENGLAND!
';
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 4 5 6 7 230 komentāri