Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2739, Did:0, useCase: 3

Blogs: Polu par treneri?

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Blogs: Polu par treneri?
Ģirts Karlsons un Marians Pahars
Foto: LFF

7. oktobra vakarā sanāca klātiene redzēt trešo (!) Fēru salu uzvaru par Latvijas futbolu šogad. Maija sākumā noraudzījos, kā līksmo salinieku U-17 izlase, pēcspēles sitienu sērijā apspēlējot mūsu puiku izlasi, kura pamatā tiek veidota no “Mettas” un Liepājas audzēkņiem. Augusta sākumā vēl iespaidīgāks skats: Baltijas kausu futbolā izcīna… Fēru salas! Jā, sievietēm, bet arī lielai vīru izlasei tas tagad pienākas. Pēdējo gadu laikā tai izdevies apspēlēt arī kaimiņus no Lietuvas un Igaunijas. Kopā dažādas Latvijas izlases ar Fēru salām šogad ir tikušās septiņas reizes: divas uzvaras Latvijai (abas meiteņu U-17 izlases izpildījumā), četras saliniekiem. Vienāda līmeņa komandas? – Izskatās, ka arī vienāda līmeņa futbola sistēmas.

Treneru nedienas

Daudz kas mūsu futbola piramīdas virsotnē man šķiet neloģisks. Latvijas futbola izlases treneru štābā ir 4 treneri, no kuriem katrs atsevišķi ir pelnījis pa kādai izlasei. Viens par iespaidīgu pieredzes bagāžu, cits par harizmu un disciplīnu, vēl cits par to, ka katru gadu attīstās. Un ceturtais par to, ka ir Marians… Tikai iedomājaties, ka Anglijas futbola izlases treneru štābā būtu Gerets Soutgeits, Fabio Kapello, Frančesko Gvidolins un Alans Pardjū (esošais, bijušais, nesen no kluba atlaistais, klubā strādājošais).

Pēdējā gada laikā sanāk ielūkoties izlases treniņnometnes norisē. Neesmu nekāds speciālists, bet izskatās, ka standartsituāciju atstrādāšana nav primārā dienas kārtībā. Tas taču būt tik loģiski katrai mūsu līmeņa izlasei. Kamēr Islande tālu met autus, kamēr Fēru salas dara to pašu (jo ir taču “Mazā Islande”), mums pie bumbas nāk Aleksejs Višņakovs. Kāds atceras, kad Latvija ir guvusi vārtus veiksmīgi izmantojot soda sitienu? Andora taču tā centās, lai mēs to izdarītu, pārkāpjot noteikumus aptuveni tik daudz reizes, cik “Skonto” šogad ir sakrājis punktus 1. līgas turnīrā. Kāpēc meiteņu U-17 izlasei (jau paspējāt saprast, kura no Latvijas izlasēm ir mana mīļākā?) ir kaut kādi varianti, iestrādes pie standartiem, bet vīriešu izlasei nav? Es vēl saprastu, ja mums būtu spēlētāji no viena kluba, kuriem ir savas iestrādes, taču Ģirts Karlsons paspēja tikai piefiksēt, ka divas augstās bumbas pārlidoja pāri “Skonto” stadiona jumtam.

Kaut arī šajā komponentā es varu kļūdīties. Jo šai izlasei patīk rīkot slēgtos treniņus, kur, iespējams, viss arī notiek. Žēl tikai, ka pēc šiem treniņiem seko spēles, kur viss notiek ne tā, kā vajag. Pēkšņi izrādās, ka mums ir problēmas ar sastāvu, realizāciju, laukumu un spēles laika trūkumu Kijevas “Dinamo” rindās.

Atgriežoties pie galvenā trenera, sāk šķist, ka kaut kādā brīdī Pahars beidza progresēt. Ne tikai kā treneris, bet arī kā valsts valodas zinātājs. Divu gadu laikā vārdu krājuma ziņā preses konferences nav kļuvušas bagātākas. Jo vairāk jautājumu, jo īsākas atbildes. Marians varēja daudz ko vēl sasniegt karjerā, taču punktu pielika savainojumi. Es ticu, ka viņš daudz ko var sasniegt treneru amatā. Galvenais jāsaprot, ka šeit nevar apstāties attīstībā. Tam nav adekvātu attaisnojumu.

Labi, liksim treneri mierā. Dažreiz liekas, ka to viņš arī grib. Joprojām ar vilšanos atceros Mariana vārdus pēc spēles piektdien. Man (un noteikti arī līdzjutējam) daudz nevajag. Vienkārši pasaki: “Piedodiet. Es kļūdījos. Uzņēmos atbildību par šo zaudējumu. Spēlē pret Ungāriju sprāgsim kā jaungada raķetes.” Ar šo būtu gana, lai pats prasīgākais fans dotu trenerim pēdējo iespēju reabilitēties. Taču tiek stāstīts par to, ka šī spēle bija labāka par spēli Andorā. Tiešām!? Manuprāt, viss ir labāks par spēli Andorā. Otrais Pasaules karš ir labāks par spēli Andorā. Ko nu lai, Andoras laukums ir labāks par Latvijas izlases spēli Andorā!

Ja sākām par atkāpšanos, tad uzreiz jāpiedāvā varianti! Mans kandidāts – Pols Ašvorts. Pirmkārt, šis ir ekonomiski patīkams variants (mēs taču gribam atstāt naudu jauno futbolistu attīstībai Ventspilī?). Un šeit pat vienalga, ka kopš 2000. gada Latvijā Pols ir nodzīvojis ilgāk par Marianu, taču cīņu ar valsts valodu, izskatās, ir zaudējis. Britu speciālists atraisītu futbolistu, ļautu viņiem uzrīkot FIFA turnīru treniņnometnes laikā, parādot to tiešraidē “Sporta Studijā”. Mums būs pārliecība un zustu pietāte pret Fēru salām (Ašvorts šogad Fēru salām pārbrauca pāri divreiz, un tā, ka izlases aizsargam Grēgešenam joprojām trīc kājas, ieraugot mūsu Karlsonu). Spēlētu 4-4-2, centrētu garā Vladislava Gutkovska virzienā - būtu nesmuki, taču efektīvi.

Kurš prasīs demisiju?

Turpinot par nākotnes scenārijiem, trenera demisiju taču kaut kā jāpieprasa. Nākamais jautājums: kāpēc Latvijas futbola izlasei nav fanu!? Labi, viņi ir, visu cieņu viņiem, bet fani mēdz arī ietekmēt notikumus laukumā un ārpus tā. Pie mums te kārtējo reizi atbrauca ciemiņi, un parādīja, kā tās lietas ir jādara. Kāpēc Fēru salās var uztaisīt fanu klubu, kur jau ir ap 500 biedru, kas ir 1% no visiem valsts iedzīvotājiem! Kāpēc šis fanu klubs var sabīdīt līgumreisu (cik sapratu no sarunas ar žurnālistu, kurš bija atbraucis uz Latviju) no Fēru Salām uz Rīgu, kamēr Latvijas fani nevar noorganizēt autobusu uz Liepāju (2016. gada Baltijas kausa mačs pret Lietuvu)!?

Kāpēc mūsu līdzjutējs nereaģē uz to, kas notiek apkārt? Kāpēc nav neviena tematiska plakāta, atspoguļotu fanu noskaņojumu? Viņus taču neņems nost un nevedīs ārā no stadiona, kā to dara sporta veidā, kurā līdz piektdienai valdīja absolūtā demokrātija. Kāpēc mūsu līdzjutējs nevelk uz spēlēm sarkano kreklu vai kaut vai šalli, jo kreklā oktobrī taču auksts? Šeit gan jautājums tiem, kuri šo atribūtiku izplata. Iedomājaties, ka Anglijas izlases oriģinālo kreklu var iegādāties TIKAI vienā veikalā blakus "Wembley" stadionam.

Man nav pretenziju pret spēlētājiem. Viņiem ir grūta dzīve. Viņiem jāsadzīvo ar aģentiem, kuri pusgada laikā nevar atrast jebkāda līmeņa klubu futbolistam no Čempionu līgas grupu turnīra komandas. Mūsējiem ir labs potenciāls. Atliek tikai to izspiest laukā! Prāgā vai Reikjavikā nebija taču slikti? Noteikti nebija sliktāk par lietuviešiem (kuriem viss kārtībā ar galveno treneri un spēlētāju aģentiem) vakar pret Skotiju. Vai par Igauniju piektdien pret Gibraltāru (kuriem viss kārtībā ar faniem un federāciju). Jā, Gibraltārs kopā ar Sanmarīno noteikti nav nekāds rādītājs (gribējās uzrakstīt arī Andoru klāt šīm izlasēm, taču septembrī noskaidrojām, ka futbolu spēlē arī tur).

Cīnīsimies tālāk! Ja godīgi, esmu pārliecināts, ka Ungārijas izlase zaudēs punktus arī 10. oktobra vakarā…

  -4 [+] [-]

, 2016-10-09 22:36, pirms 8 gadiem
Kāds Pols, lol?! Tad jau lai paliek Paharjs!

  +4 [+] [-]

, 2016-10-09 22:53, pirms 8 gadiem
Vai blogeris atceras Mettas plakatu?
Slēpts komentārs: soccerfans

  +2 [+] [-]

, 2016-10-09 23:27, pirms 8 gadiem
ok katram tiesības uz viedokli, bet autoram tas šķidrs gan par treneri, gan faniem.

Pols tik ilgi bez nopietniem panākumiem, reti savu klubu pātākumu finansēs apliecina laukumā, spēle neskatāma. pat Pahars labāks. interesantāk diskutēt par kādu pertiju..

  +2 [+] [-]

, 2016-10-09 23:29, pirms 8 gadiem
Varbūt sākumā dabūjam (visu cieņu par veiksmīgiem sasniegumiem un euro 2004) prom Starkovu? Man šķiet, ka izlase izskatījās sakarīgi, jā, trūka rakstura brīžiem izspiest vairāk, pret to pašu Čehiju, bet izskatījās sakarīgāk. Bet vai nav likumsakarīgi, ka - kā tika pieaicināts Starkovs, tā spēle izskatās nebaudāma, pat brīžiem sāpīga. Plus, manuprāt, izlasei vajag kādu psihologu, kurš noskaņo spēlētājus nevis tam ka visi ir pārāki, pat par Fēru salām tika tik daudz kur pausts, ka viņi ir reāli spēcīgi un noteikti tas, ka mēs sākam respektēt šādas izlases spēlē pret mums. Kas attiecas uz atribūtiku - varbūt pašai federācijai ir jāpanāk pretī, jo kaut arī Anglijas piemērā ir tikai viens veikals, labi mēs apzināmies, ko britam kā tādam nozīmē futbols. Es domāju, ka vajadzētu rīkot vairāk kaut kādus konkursus, varbūt arī to pašu - nopērc sezonas mājas spēļu abonementu (vai kaut ko mazāk) un dāvanā saņem izlases kreklu. Būs gan skatītājs, gan atribūtika. Protams, kvalitāte laukumā ir liels aspekts tam, vai fans nāk vai nenāk un godīgi sakot neesmu tik drošs, vai rīt gribu iet uz spēli stadionā, jo kaut kā man gribējās, lai iepriekšējā atlases cikla progress, kad arī palikām pēdējie grupā un bija sliktas spēles pret kazahiem, tomēr bija sniegums pret ļoti stiprām izlasēm ļoti skaists. tas pats pret Čehiju, nedaudz veiksmes un būtu cita runa. Un vēlreiz, ja kāds no izlases korpusa tomēr šo lasa, lūdzu neliekam Šabalu par centra uzbrucēju, jā viņam iespējams padodas noslēgt uzbrukumu, bet acīmredzami spēlētājam ir jāpieliek klāt pie piespēļu apstrādāšanas. Ir tik drausmīgi skatīties, kā izlases...IZLESES spēlētājam ir problēmas ar bumbas apstrādi, var jau būt, ka viņš vienkārši nav sava ampluā spēlētājs, bet padomāsim plašāk, ja mums uzbrucējs nespēj nogādāt bumbu tālāk uzbrukuma zonā, no saņemtās piespēles, par kādiem momentiem vai vārtiem var domāt? Tāpat, necentrējam iekšā pa zemi, ja nespēj no tiem 4-5 centrējumiem vismaz divos atrast adresātu, labāk tad pa gaisu, mazums dabūsim haļavos vārtus.

  +3 [+] [-]

, 2016-10-09 23:29, pirms 8 gadiem
soccerfans rakstīja: Latvijas futbolā ir bardaks un tas grimst arvien dziļāk. Bet mūsu futbola laiva (par kuģi tas nekad nav bijis) grimst arī tāpēc, ka apkārt futbolam parādijās tiko skolu, labākajā gadijumā LU beigušie "žurnālisti". Starp tiem arī šī raksta sacerētājs, kas slimīgi fano par nepilngadīgo meiteņu izlasi (paskatoties uz šiem speciem izskatās, ka normālas vecenes diez vai viņi var dabūt). Pahara vietā sen pasūtītu šos specus. Brīžiem liekas, ka viņš knapi turās lai nepateiktu kaut ko rupju atbildot uz stulbiem jautājumiem.
Lohs!

  +6 [+] [-]

, 2016-10-09 23:50, pirms 8 gadiem
Ļoti vienkārša vienskārša atbilde: nē. Dotajā brīdī nav svarīgi, kurš ir izlases treneris, jo spēlētājus gatavo komandas un dažādas sporta skolas. Pēdējo 3-5 gadu laikā cik spēlētāji tikuši uz TOP līgām? Palabojiet, bet man sanāk tikai 1 - Rudņevs. Sakārtojam bērnu futbolu, sākot ar izglītotiem treneriem , fizioterapeitiem, normāliem treniņu apstākļiem un pēc gadiem 10-15 gaidām Islandes (Latvijas) brīnumu.

  -2 [+] [-]

, 2016-10-09 23:56, pirms 8 gadiem
Kas, taisnība acis grauž?
Lido rakstīja: Lohs!

  -2 [+] [-]

, 2016-10-10 00:23, pirms 8 gadiem
Nekadu Polu, Tamazs ir pieejams!!!

  -1 [+] [-]

, 2016-10-10 00:44, pirms 8 gadiem
Daniel rakstīja: ok katram tiesības uz viedokli, bet autoram tas šķidrs gan par treneri, gan faniem.

Pols tik ilgi bez nopietniem panākumiem, reti savu klubu pātākumu finansēs apliecina laukumā, spēle neskatāma. pat Pahars labāks. interesantāk diskutēt par kādu pertiju..
Šogad bagātākais klubs bija Spartaks. Tā kā Ventspils nevar apliecināt to kā nav. Ja prasītu pusotru mēnesi iepriekš, tad Kubarevs kā Latvijas izlases treneris būtu izskatāma kandidatūra. Līdz čempionāta 3/4 Spartaks demonstrēja ļoti labu futbolu Kubarevs bija lielisks. Bet kad sākās spiediens, tā ātri viņš salūza. Kubarevs kā treneris kotējas salīdzinoši augstu Eiropas mērogā. Bija iekļuvis pat kaut kādā treneru reitingā. Bet ja mazākā spiediena apstākļos salūzt, tad diez vai izlases kontekstā viņš pavilktu.
Ašvortam ir savi plusi. Un pirmkārt jau tas ka 2 reizes pārliecinoši uzveica feru klubu, kas nav īpaši vājāks par fēru izlasi. Paharam pret tik vāju pretinieku nebija nekāda plāna. Ašvorts savukārt bija sagatavojies labi

  -1 [+] [-]

, 2016-10-10 00:48, pirms 8 gadiem
Klavulapa-1 rakstīja: Nekadu Polu, Tamazs ir pieejams!!!
Eiropas mērogā Pertija nekotējas. No pēdējā laikā Latvijā strādājušajiem treneriem pēc Grigorčuka visaugstāk kotējas Kubarevs. Bet tas, kas pēdējās spēlēs notiek ar Spartaku liek apšaubīt viņam piedēvēto supertrenera statusu

  -3 [+] [-]

, 2016-10-10 01:14, pirms 8 gadiem
Nē. Ir pozitīvā angliskā mentalitāte, taču kvalitāte (spriežot pēc rezultātiem nu jau daudzu gadu garumā) nav tik augsta, lai viņa dēļ atteiktos no pašmāju trenera izlasē. Šobrīd Paharam nav alternatīvas (ak, jā, Pertija būtu tiešām interesants variants, taču nepavisam nav teikts, ka izlasē viņam izdotos tas, kas klubā, un arī ar tādu uzvedību nevar strādāt valsts izlasē).

  +1 [+] [-]

, 2016-10-10 02:14, pirms 8 gadiem
lai kāds iedod vai pierunā Paharu no izlases brīvajā laikā patrenēt kādu klubu, atkristu vajadzība pēc ārzemju treneriem, jo vietējais varētu augt pieredzē daudz ātrāk.

  +2 [+] [-]

, 2016-10-10 06:55, pirms 8 gadiem
Jautājumi autoram daudz un pie tam ļoti pareizi,tikai atbildi atrast uz tiem ir ļoti grūti.

  -4 [+] [-]

, 2016-10-10 10:03, pirms 8 gadiem
Kamēr Latvijas futbolā neienāks lielāks skaits latviešu futbolistu un treneru, tikmēr nekāds futbola uzplaukums nebūs.
Un šāda visumā krieviska izlase daudziem latviešu līdzjutējiem ir diezgan vienaldzīga.

  -2 [+] [-]

, 2016-10-10 10:53, pirms 8 gadiem
fkscd rakstīja: Eiropas mērogā Pertija nekotējas. No pēdējā laikā Latvijā strādājušajiem treneriem pēc Grigorčuka visaugstāk kotējas Kubarevs. Bet tas, kas pēdējās spēlēs notiek ar Spartaku liek apšaubīt viņam piedēvēto supertrenera statusu
Nav neviena vieteejaa trenera kurs kotetos Eiropas merogaa. Neviena!!
Tamazs toties ir parbaudita vertiba!

     [+] [-]

, 2016-10-10 12:18, pirms 8 gadiem
Klavulapa-1 rakstīja: Nav neviena vieteejaa trenera kurs kotetos Eiropas merogaa. Neviena!!
Tamazs toties ir parbaudita vertiba!
Kubarevs kotējas pietiekami augstu
ne jau salīdzinot ar top līgu treneriem, bet vispārīgā kontekstā pietiekami augstu. Internetā var pameklēt informāciju

     [+] [-]

, 2016-10-10 15:17, pirms 8 gadiem
Visu cieņu autoram. Man patika blogs.

  +1 [+] [-]

, 2016-10-10 16:54, pirms 8 gadiem
fkscd rakstīja: Kubarevs kotējas pietiekami augstu
ne jau salīdzinot ar top līgu treneriem, bet vispārīgā kontekstā pietiekami augstu. Internetā var pameklēt informāciju
Par to URLU man viss skaidrs, neko nemeklesu