Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Pret čehiem ar mērķi atkārtot Cīrihē iespēto

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Pret čehiem ar mērķi atkārtot Cīrihē iespēto
Turnīra atklāšanas spēlē par labāko mūsu izlasē atzina Rolandu Kovaļevski
Foto: Ritvars Raits, IFF Floorball

Lai gan čempionāta atklāšanas mačā Latvijas florbola izlase piedzīvoja zaudējumu, noskaņojums noteikti nav palicis sliktāks un šovakar Arēnā Rīga gaidām daudz svarīgāka spēle - mačs pret Čehijas valstsvienību. Spēles sākums plkst. 18.15.

Pamazām tuvojamies, tuvojamies...
Pirmā tikšanās ar vienu no florbola TOP-4 valstīm mūsu florbolistiem sanāca vien 2002.gada pasaules čempionātā Somijā, kur nācās piekāpties ar rezultātu 1:6, vienīgos vārtus gūstot Kristiānam Lisovskim. Četrus gadus vēlāk Zviedrijā spēles 50.minūtē rezultāts atkal bija 1:6, vienīgos vārtus mūsu valstsvienības labāk gūstot Aināram Juškēvičam. Tomēr cīņas pēdējās desmit minūtēs Jānis Alps un Jānis Jansons rezultātu padarīja nedaudz patīkamāku, Latvijai piekāpjoties ar rezultātu 3:6.

Nākamā gada pavasarī mūsu valstsvienība devās uz Četru Nāciju turnīru Čehijas pilsētā Brno, vispirms gan ar mājiniekiem aizvadot draudzības spēli (3:12), bet Nāciju turnīrā piekāpās ar rezultātu 5:8, cīņas gaitā esot vadībā gan ar 2:1, gan 3:2, šādi arī noslēdzot spēles pirmo periodu. Līdzīgā Četru Nāciju turnīrā ar čehiem bija jācīnās arī 2008.gadā Igaunijas galvaspilsētā Tallinā, kur mūsējie palika sausā, zaudējot ar 0:6. Šajā spēlē lielisks bija pašreizējais Čehijas valstsvienības galvenais treneris Radims Čepeks, gūstot divus vārtus un izdarot divas rezultatīvas piespēles.

Lai cik tas nebūtu pārsteidzoši, pirmā reize, kad Latvija patiešām varēja cīnīties par uzvaru oficiālā spēlē pret čehiem, bija 2008.gada decembrī, kad pasaules čempionāts notika tieši Čehijā. Ostravā notiekošajā mačā mājiniekus atbalstīt bija ieradušies vairāk kā 5500 skatītāju, bet latviešus tas nenobiedēja, jo jau pašā cīņas sākumā Ingus Laiviņš vadībā izvirzīja mūsu valstsvienību. Trešdaļa gan tika zaudēta ar minimālu deficītu, bet uzreiz pēc pārtraukuma Laiviņš guva vēl vienus vārtus. Turpinājumā čehi aizmuka vadībā ar divu vārtu pārsvaru, bet mūsējie nepadevās, Andim Levītim vēlreiz samazinot rezultātu uz tablo. Kas zina kā viss būtu izvērsies, ja ne uzreiz čehu atbilde ar piektajiem vārtiem. Trešajā trešdaļā latvieši vairāk kontrolēja bumbiņu, taču atspēlēties neizdevās un bija jāsamierinās ar kārtējo zaudējumu mačos ar Čehijas valstsvienību.

Kas neizdevās Ostravā, to latvieši paveica četrus gadus vēlāk, ierakstot vienu no spilgtākajiem ierakstiem Latvijas florbola vēsturē, fantastiskā spēlē Šveices pilsētā Cīrihē pēc spilgtā sākuma (2:0 septītajā minūtē) un neveiksmīgā trešdaļas turpinājuma (četri zaudēti vārti), vēlreiz laužot cīņas gaitu, kas noslēdzās ar Mihaila Kostuseva uzvaras vārtiem 58.minūtē. Lai kā atlikušajā cīņas gaitā censtos čehi, fantastisku spēli aizvadījušo Indriķi Siliņu viņiem vairs neizdevās pārspēt un latvieši pirmo reizi vēsturē bija tikuši galā ar kādu no florbola smagsvariem.

Triumfs, kas radījis mieles abām izlasēm
Kas notika tālāk, nav iepriecinošs nevienai no izlasēm, tādēļ abām būs papildus motivācija šovakar cīnīties tikai un vienīgi par uzvaru. Čehi ceturtdaļfinālā uzskrēja uz somiem (1:4), bet spēlei par 5.-8.vietu nespēja noskaņoties, zaudējot arī norvēģiem, tādējādi čempionātu noslēdzot vien septītajā vietā. Savukārt latvieši pēc šīs uzvaras domās jau bija pusfinālā, taču ceturtdaļfinālā uzskrēja uz vācu grābekļa (2:4). Un kas par to, ka nākamajās divās spēlēs vācieši palika sausā (pusfinālā 0:13 ar zviedriem un spēlē par 3.vietu 0:8 pret šveiciešiem)? Viņi bija izmantojuši mūsu palīdzību, lai spēlētu pusfinālā – tur, kur Latvijas izlase nav spēlējusi ne reizes un noteikti cer to paveikt šoziem.

Čehi ar skatu uz 2018.gadu
Čehijas valstsvienība savā sastāvā iekļāvusi vairākus jaunos spēlētājus, tādējādi jau uzsākot gatavošanos 2018.gada pasaules čempionātam, kas norisināsies viņu dzimtenē. Izlases galvenais treneris atzīst, ka B apakšgrupa ir ļoti spēcīga, jo tajā spēlē pasaules ranga pirmā, trešā, piektā un sestā stiprākā izlase. Komandas mērķis ir cīnīties par medaļām, taču tas nav tas, uz ko pašlaik čehi ir ieciklējušies. Radims Čepeks labi apzinās cik grūti viņiem būs jācīnās, lai vismaz atkārtotu divus gadus senos notikumus, kad tika izcīnīta bronza.

Turnīra ievadā čehi demonstrēja ļoti pārliecinošu sniegumu, daudz kontrolējot bumbiņu un bez sevišķām problēmām apspēlējot norvēģus – 8:4 (2:0, 3:1, 3:3). Vienīgi mača izskaņā nāca neliela atslābināšanās, ko pretinieks arī steidza izmantot, gūstot vairākus vārtus. Rezultatīvākais Čehijas izlasē pirmajā mačā bija Jirži Čurnejs un Daniels Šebeks, kuri guva pa diviem vārtiem un izdarīja vienu rezultatīvu piespēli.

Latvijas valstsvienība aizvadīja dienas pēdējo spēli, varonīgi cīnoties pret astoņkārtējo pasaules čempioni Zviedriju, piedzīvojot zaudējumu ar rezultātu 2:7 (1:3, 1:2, 0:2), kas kopumā uzskatāms par ļoti labu rezultātu. Ne velti pēcspēles preses konferencē zviedru treneris Jans Ēriks Vāra atzina, ka šī bijusi viena no labākajām Latvijas izlasēm, pret kuru nācies spēlēt titulētajiem skandināviem.

Latvijas un Čehijas iepriekšējās savstarpējās spēles

DatumsPilsētaTurnīrsRezultāts
21.05.2002.Helsinki1:6 (0:1; 1:2; 0:3)
24.05.2006.Stokholma3:6 (0:1; 1:4; 2:1)
26.04.2007.BrnoPārbaudes spēle3:12 (0:3; 2:5; 1:4)
27.04.2007.BrnoČetru Nāciju kauss5:8 (3:2; 0:5; 2:1)
12.09.2008.TallinaČetru Nāciju kauss0:6 (0:1; 0:3; 0:2)
09.12.2008.Ostrava3:5 (1:2; 1:1; 1:2)
04.12.2012.Cīrihe5:4 (2:4; 1:0; 2:0)

Latvijas izlases sastāvs spēlē pret Čehijas valstsvienību:
1.maiņa: Mikus Valpēters (U) - Andris Rajeckis (U) - Toms Bitmanis (U); Artūrs Jurševskis (A) - Morics Krūmiņš (A).
2.maiņa: Gints Klēģers (U) - Atis Blinds (U) - Toms Akmeņlauks (U); Andris Malkavs (A) - Aivis Kusiņš (A).
3.maiņa: Kārlis Bulāns (U) - Artis Raitums (U) - Rolands Kovaļevskis (U); Jānis Rajeckis (A) - Ingus Laiviņš (A).
Vārtos: Andis Blinds.
Rezervē: Pēteris Trekše, Aleksandrs Abramovs, Jānis Salcevičs, Mārtiņš Rajeckis.

Līderu divkauja A apakšgrupā
Pirms Latvijas un Čehijas valstsvienību duelēšanās ļoti interesanta spēkošanās varētu būt A apakšgrupā, kur par pirmo vietu grupu turnīrā cīnīsies Somijas un Šveices izlases. Šveicieši turnīra ievadā dabūja iespringt, lai ar 8:4 pieveiktu igauņus, savukārt somi nesaskārās ar nopietnu vācu florbolistu pretestību, sāncenšus sagraujot ar rezultātu 12:1. Raugoties no turnīra tālākās perspektīvas, šīs spēles zaudētājiem pusfinālā draudētu tikšanās ar Zviedrijas izlasi, tādēļ domājams, ka abas komandas spēlei pieies ļoti nopietni. Savukārt grupas otrajā spēlē Igaunija un Vācija dalīs trešās vietas likteni, lai kvalifikācijas kārtā nebūtu jāspēkojas ar D apakšgrupas uzvarētāju. Tiesa, ņemot vērā pirmo spēļu rezultātus šajā apakšgrupā, visu četru komandu spēku samērs ir ļoti līdzīgs, tādēļ kaut ko rēķināt nav iespējams.

Cīņā iesaistās poļi un slovāki, D grupā kontinentu cīņas
Vienīgās divas komandas, kas sacensību atklāšanas dienā nespēlēja bija Slovākijas un Polijas valstsvienības, ar kuru savstarpējo divcīņu arī sāksies čempionāta otrā diena. Slovāki vakar pilnā sastāvā bija ieradušies vērot kā spēlēja Latvijas izlase, jo apzinās, ka tieši pret mūsējiem varētu nākties krustot nūjas kvalifikācijas turnīrā.

D apakšgrupā pirmajā dienā izvērtās spraigākās cīņas, abām Ziemeļamerikas izlasēm tikai ar vienu vārtu pārsvaru pieveicot aziātus. Tagad ASV un Kanādas izlases cīnīsies savā starpā un spēles uzvarētāji spers lielu soli pretim pirmajai vietai apakšgrupā, kas pavērtu arī labu ceļu Pasaules spēļu virzienā. Tikmēr Singapūras un Taizemes komandām priekšā "būt vai nebūt" spēle, jo pēc diviem zaudējumiem būs ārkārtīgi grūti kvalificēties izslēgšanas turnīram.

4.decembris

LaiksArēnaGrupaSpēleRezultāts
12:30Arēna RīgaCPolija - Slovākija
12:30Electrum OCAVācija - Igaunija
15:15Arēna RīgaASomija - Šveice
15:15Electrum OCDASV - Kanāda
18:15Arēna RīgaBLatvija - Čehija
18:15Electrum OCDTaizeme - Singapūra

Pasaules čempionāta video producēšanu vienlaicīgi no abām arēnām nodrošina tiesraides.lv (polarhd.com). Pasaules čempionāta spēles tiešraidēs tiks translētas Latvijas (LTV7), Somijas, Čehijas, Zviedrijas, Šveices, Vācijas, Norvēģijas, Igaunijas, Slovākijas, Ķīnas TV kanālos - kopumā TV translācijās visā pasaulē tiks demonstrētas vismaz 29 spēles. Bet visu 48 maču tiešraides būs skatāmas internetā Starptautiskās Florbola federācijas Youtube.com kanālos un Pasaules Spēļu kanālā internetā.

1 2 3 75 komentāri

     [+] [-]

, 2016-12-04 10:51, pirms 7 gadiem
Par Uzvaru!

     [+] [-]

, 2016-12-04 11:02, pirms 7 gadiem
Būs grūti...mājas sienas gan palīdz, gan uzliek atbildības slogu...

  +2 [+] [-]

, 2016-12-04 11:03, pirms 7 gadiem
Interesanti, ko skatīsies Funs - Latvijas florbola izlases spēli vai divu Krievijas hokeja komandu spēkošanos?

  -2 [+] [-]

, 2016-12-04 11:07, pirms 7 gadiem
Kas ir florbols?

  +1 [+] [-]

, 2016-12-04 11:10, pirms 7 gadiem
biskaps rakstīja: Interesanti, ko skatīsies Funs - Latvijas florbola izlases spēli vai divu Krievijas hokeja komandu spēkošanos?
Vakar biju klātienē florbola spēlē. Es noteikti šodien skatīšos DR spēli, maza iespēja ka esmu klāt forbolā arī šodien ,tad protams DR ierakstā.
DR spēles man var izkonkurēt tikai biatlons (stafetes, iedzīšana, masu starts, varbūt sprints), klasika biatlonā gan neizkonkurē hokeju.

     [+] [-]

, 2016-12-04 11:15, pirms 7 gadiem
Jāuzvar!

     [+] [-]

, 2016-12-04 11:18, pirms 7 gadiem
biskaps rakstīja: Interesanti, ko skatīsies Funs - Latvijas florbola izlases spēli vai divu Krievijas hokeja komandu spēkošanos?
Un ja skatīsies hokeju, tad jāatņem pilsonība un uz Sibīriju, ne?

     [+] [-]

, 2016-12-04 11:18, pirms 7 gadiem
+4.5 bija jāizmanto, kamēr vēl deva, skaidrs, ka būs sīvains. Uzvara? Gribētos, cerams, tribīnes iedvesmos mūsējos

     [+] [-]

, 2016-12-04 11:20, pirms 7 gadiem
Tātad parastu Krievijas čempionāta spēli Funs vērtē augstāk par Latvijas izlases spēli. Viss skaidrs ar tevi

  +1 [+] [-]

, 2016-12-04 11:22, pirms 7 gadiem
Dinamo rigs piecos sakas un pirmo puslaiku noskatisos lidz florbolam. Musu puisiem novelu tadu pat cinu par katru laukuma centimetru un neatlaidibu ka vakar pret zviedriem, tad rezultats neizpaliks.

  -4 [+] [-]

, 2016-12-04 11:23, pirms 7 gadiem
Ak dievs cilveki ko jus njematies, tas tak I bevienam nevajadzigais sporta veids gridas skrapesana. Japec vispar sporta centra par to ir kas jaraksta. Vecaku sutiet savus bernus uz normaliem sporta veidiem ni kuriem vismaz ir kada jega. Sis ir totals bezsakars.

  +3 [+] [-]

, 2016-12-04 11:26, pirms 7 gadiem
girtsmelns rakstīja: Ak dievs cilveki ko jus njematies, tas tak I bevienam nevajadzigais sporta veids gridas skrapesana. Japec vispar sporta centra par to ir kas jaraksta. Vecaku sutiet savus bernus uz normaliem sporta veidiem ni kuriem vismaz ir kada jega. Sis ir totals bezsakars.
Tevi jāsūta pie latviešu valodas skolotāja.

  +2 [+] [-]

, 2016-12-04 11:27, pirms 7 gadiem
biskaps rakstīja: Tātad parastu Krievijas čempionāta spēli Funs vērtē augstāk par Latvijas izlases spēli. Viss skaidrs ar tevi
Es skatos to kas labāk patīk. Man HOKEJS patīk labāk kā FLORBOLS.
Tad jau tu esi īsts malacis un vienmēr skaties visas Latvijas izlases spēles. Man jautājums cik esi redzējis Latvijas kērlinga izlases spēles un kā tev patīk izlase šajā sporta veidā, ceru ka zini arī kā spēlē Latvijas lakrosa izlase jo par savas valsts izlasi noteikti ir jāinteresējas.
Tev nav grūti skatīties visas Latvijas izlases spēles visos sporta veidos.

     [+] [-]

, 2016-12-04 11:28, pirms 7 gadiem
FUNS rakstīja: Es skatos to kas labāk patīk. Man HOKEJS patīk labāk kā FLORBOLS.
Tad jau tu esi īsts malacis un vienmēr skaties visas Latvijas izlases spēles. Man jautājums cik esi redzējis Latvijas kērlinga izlases spēles un kā tev patīk izlase šajā sporta veidā, ceru ka zini arī kā spēlē Latvijas lakrosa izlase jo savas valsts izlasi noteikti ir jāinteresējas.
Tev nav grūti skatīties visas Latvijas izlases spēles visos sporta veidos.
+ Ūdenspolo izlase, kura bezcerīgi zaudē. Malacis, ierādīji vietu bīskapelim

  +3 [+] [-]

, 2016-12-04 11:29, pirms 7 gadiem
Girtsmelns tava esiba uz sis pasaules ir totals bezsakars. Klau mulki, ja neko nejedz no si sporta veida, tad paklusee tizleni labaak. Sis ir loti dinamisks un skatams, baudams sporta veids.

     [+] [-]

, 2016-12-04 11:29, pirms 7 gadiem
toms_kranihs_104137610074211 rakstīja: Un ja skatīsies hokeju, tad jāatņem pilsonība un uz Sibīriju, ne?
Tad jau labāk uz giljotīnu. Nost ar nodevējiem.

     [+] [-]

, 2016-12-04 11:30, pirms 7 gadiem
toms_kranihs_104137610074211 rakstīja: + Ūdenspolo izlase, kura bezcerīgi zaudē. Malacis, ierādīji vietu bīskapelim
Esmu redzējis video kā mūsu ūdenspolo izlase vienīgos vārtus guva.

     [+] [-]

, 2016-12-04 11:31, pirms 7 gadiem
Funs es tevi nesaprotu, vakar biji uz florbola speli un sodien skatisies hokeju? Nu jaa lidz sesiem jau var paskatities to hokeju, tik nesapratu kapec vakar arena tad biji.

     [+] [-]

, 2016-12-04 11:38, pirms 7 gadiem
valdinjshh rakstīja: Funs es tevi nesaprotu, vakar biji uz florbola speli un sodien skatisies hokeju? Nu jaa lidz sesiem jau var paskatities to hokeju, tik nesapratu kapec vakar arena tad biji.
Biju florbolā un vēlos vēl aiziet uz kādu vai kādām spēlēm. Patīkami paskatīties. Ja pie tv ir izvēle DR vai florbols , tad izvēlos hokeju. Florbolu noskatīšos ierakstā. Florbola spēlei ir nozīme bet ne ļoti liela, jo zaudējot pirmās trīs spēles var kļūt par PČ. No pirmām trim spēlēm ir atkarīgs būsi astotdaļfinālā vai uzreiz ceturtdaļfinālā un pretinieki. Ļoti vēlams nepalikt pēdējiem savā grupā lai izvairītos no ātras tikšanās PO stadijā ar Zviedriju vai Somiju.

  -1 [+] [-]

, 2016-12-04 11:39, pirms 7 gadiem
Runa nav par mani, bet tevi. Es nemēģinu tēlot Latvijas patriotu un tajā pašā laikā par prioritāti sev likt Krievijas čempionātu.
Un par lakrosu neuztraucies, pats savulaik viņu spēlēju, tāpēc pietiekami esmu informēts par to, kas mani interesē.

  -1 [+] [-]

, 2016-12-04 11:42, pirms 7 gadiem
Tak hokejaair bezceris, 27 punkti lidz playoff zonai. Vienigais uz ko var ceret, tas ir rapties ara no stabilas pedejas vietas. Dinamo Riga vilciens sogad ir aizgajis, tacu florbola lokomotive tik saak uznemt kursu

  +2 [+] [-]

, 2016-12-04 11:45, pirms 7 gadiem
biskaps rakstīja: Runa nav par mani, bet tevi. Es nemēģinu tēlot Latvijas patriotu un tajā pašā laikā par prioritāti sev likt Krievijas čempionātu.
Un par lakrosu neuztraucies, pats savulaik viņu spēlēju, tāpēc pietiekami esmu informēts par to, kas mani interesē.
Tātad ja kāds cilvēks neskatās kādu Latvijas izlases spēli kādā sporta veidā , tad viņš nav patriots. Viņš svarīgāku par valsts izlasi liek medības, zveju, pastaigu ar ģimeni, darbu dārzā, citu tv raidījumu skatīšanos.
Skaidrs vienmēr ir obligāti jāskatās visas valsts izlase spēles.

     [+] [-]

, 2016-12-04 11:47, pirms 7 gadiem
Valdinj, Funs vienmēr izkalkulēs kaut kādu teoriju kā ģinamka var tikt play off

  +1 [+] [-]

, 2016-12-04 11:48, pirms 7 gadiem
valdinjshh rakstīja: Tak hokejaair bezceris, 27 punkti lidz playoff zonai. Vienigais uz ko var ceret, tas ir rapties ara no stabilas pedejas vietas. Dinamo Riga vilciens sogad ir aizgajis, tacu florbola lokomotive tik saak uznemt kursu
Ja DR uz doto brīdi būtu 0 punkti, arī tad skatītos hokeju. Skatos to kas patīk neatkarīgi no vietas, cerībām utt. Skatīties tikai to kur ir lielas cerības un panākumi - tas nav īsts sporta līdzjutējs. Ja kaut kas patīk tad tas patīk vienmēr.

  +1 [+] [-]

, 2016-12-04 11:57, pirms 7 gadiem
Uz Latvijas izlasi koeficients 5,8. Grūti laikam būs uzvarēt. Pēdējā spēlē noteikti jāuzvar norvēģi, lai jau ceturtdaļfinālā (cerams ka tik tālu tiksim) nenāktu pretī grands.

  -1 [+] [-]

, 2016-12-04 11:57, pirms 7 gadiem
Funs tu pats ar sevi nonaac pretrunaas.

     [+] [-]

, 2016-12-04 11:58, pirms 7 gadiem
Tak pofig tie koeficienti, bumbiņa ir apaļa un spēle sākas no 0:0

     [+] [-]

, 2016-12-04 11:59, pirms 7 gadiem
Labi, parsledzos uz biatlonu

     [+] [-]

, 2016-12-04 12:05, pirms 7 gadiem
valdinjshh rakstīja: Funs tu pats ar sevi nonaac pretrunaas.
Kādā ziņā? Man vienmēr DR spēles ir prioritāte un biatlons ir sporta veids numur viens. Kur pretruna? Biatlonam viss gatavs-online datorā priekšā, Eurosport arī.

     [+] [-]

, 2016-12-04 12:53, pirms 7 gadiem
4:6 diemžēl zaudējums man šķiet..

     [+] [-]

, 2016-12-04 12:59, pirms 7 gadiem
maox rakstīja: Kas ir florbols?
tu esi apdzeries klauns

  +2 [+] [-]

, 2016-12-04 13:01, pirms 7 gadiem
biskaps rakstīja: Interesanti, ko skatīsies Funs - Latvijas florbola izlases spēli vai divu Krievijas hokeja komandu spēkošanos?
skaties labak ka kā kaimiņš intrvē lembergu()) klauns tu i bio
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2016-12-04 13:40, pirms 7 gadiem
Nekas, drīz Latvijā būs islāma valsts un par visādiem florboļiem un hokejiem varēsim aizmirst. Būs tikai divi akceptēti sporta veidi- futbols paranžā un tā tur beigtās kazas dancināšana zirga mugurā no Rembo III

     [+] [-]

, 2016-12-04 14:35, pirms 7 gadiem
Interesanti cik šodien būs tauta savākusies.
1 2 3 75 komentāri