Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Uzvarot norvēģus, florbolistiem turpmākais ceļš gaidāms nedaudz vieglāks

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Uzvarot norvēģus, florbolistiem turpmākais ceļš gaidāms nedaudz vieglāks
Latvijas izlasei priekšā ļoti svarīga cīņa
Foto: Ritvars Raits, IFF Floorball

Pasaules florbola čempionāta izspēles kārtība ir salīdzinoši komplicēta, ņemot vērā komandu dalīšanu divās kategorijās. Pirms Latvijas izlases pēdējās cīņas grupu turnīrā Sportacentrs.com izklāsta tālāko izspēles kārtību, pamatojot, kādēļ spēle pret Norvēģiju ir ļoti svarīga.

Ņemot vērā, ka Latvija ir stabila TOP-8 komanda, pasaules čempionātā mūsu izlase pirms izlozes tika iekļauta starp astoņām labākajām komandām, kurā ir viena izteikta privilēģija attiecībā pret pārējām astoņām komandām. Proti, pirmo divu vietu ieguvējas automātiski iekļūst ceturtdaļfinālā, kamēr trešo un ceturto vietu ieguvējām priekšā cīņas kvalifikācijas turnīrā. Salīdzinājumā C un D apakšgrupu komandām pirmās divas vietas nodrošina iespēju spēlēt ar vājākajām A un B grupas komandām, kamēr šā astotnieka četras vājākās komandas cīnīsies vien par 13. vietu.

Tieši tādēļ pirms čempionāta tika runāts, cik svarīgi uzvarēt spēli pret Čehiju, kas Latvijas izlasei neizdevās. Panākums visticamāk dotu otro vietu grupā, automātiski nodrošinot iekļūšanu ceturtdaļfinālā, tādējādi iegūstot vienu papildus brīvdienu kopumā ļoti saspringtajā kalendārā. Turklāt arī ceturtdaļfinālā pretinieks būtu nosacīti vājāks (tieši šādi pirms četriem gadiem latvieši par vietu pusfinālā spēlēja ar vāciešiem, jo grupu turnīrā bija tikuši galā ar čehiem).

Šis variants latviešiem nepiepildījās, jo čehiem tika zaudēts. Tas nozīmē, ka latviešiem spēlē ar norvēģiem, kuri arī abās cīņas pagaidām ir zaudējuši, būs jācīnās par trešo vietu grupā. Trešā vai ceturtā vieta grupā nerada tik lielu starpību, kā otrā vai trešā pozīcija. Taču, paskatoties tālākos izslēgšanas turnīru plānus, trešajai vietai tomēr rodas vairākas priekšrocības.

1) Mūsu grupas trešās vietas ieguvēji spēlēs ar C grupas otro labāko komandu. C grupā jau zināms, ka otrajā vietā ierindojušies slovāki, kuri izšķirošajā mačā ar 2:5 piekāpās dāņiem, spēles gaitā esot iedzinējos arī ar piecu vārtu deficītu. Dāņu komandas vārtus arī Rīgā ļoti pārliecinoši darbojas iepriekšējā čempionāta labākais vārtsargs Maiks Trolle Vede. Turklāt pret slovākiem latviešiem vēsturiski bijušas labākas sekmes, neskatoties uz to, ka slovāki pēdējā laikā progresē.

Kvalifikācijas kārtas pāri:
1) Igaunija – Kanāda
2) 3.vieta B grupā –Slovākija
3) Vācija – ASV
4) 4.vieta B grupā – Dānija

2) Ja mūsu grupas trešā labākā komanda kvalifikācijas kārtā tiks galā ar slovākiem, tādējādi kvalificējoties ceturtdaļfinālam, piektdien tajā būs jāsacenšas ar A grupas otro labāko komandu Šveici. Savukārt mūsu grupas ceturtās vietas ieguvējiem, panākuma gadījumā par dāņiem, ceturtdaļfinālā būs jāsacenšas ar Somijas izlasi, kas tomēr uzskatāma par spēcīgāku, salīdzinot ar Šveici. To apliecināja arī savstarpējā spēlē, ātri iegūstot triju vārtu pārsvaru. Atlikušajā mača gaitā somi sapelnīja vairākus noraidījumus, zaudējot spēles pavedienu, taču uzvara neizpalika. Jebkurā gadījumā, latviešiem ar Šveici būtu lielās izredzes paspēkoties par uzvaru un tikšanu pusfinālā. Ka ar Šveici var spēlēt, labi pierādīja igauņi, kuri pirmajā trešdaļā spēlēja neizšķirti, vienus vārtus ielaižot pēdējās sekundēs, bet trešo periodu pat uzvarēja. Neveiksmīgais spēles vidus nogrieznis neļāva sasniegt ko vairāk par 4:8.

Ceturtdaļfinālu pāri:
1) Somija – kvalifikācijas ceturtā pāra uzvarētājs
2) 1.vieta B grupā – kvalifikācijas trešā pāra uzvarētājs
3) Šveice – kvalifikācijas otrā pāra uzvarētājs
4) 2.vieta B grupā – kvalifikācijas pirmā pāra uzvarētājs

Kas notiks tālāk, pašlaik nav īsti aktuāli. Jāpiebilst, ka gadījumā, ja tiek piedzīvots zaudējums kvalifikācijas kārtā, komandām čempionātā atliek vairs tikai divas spēles (par 9.-12.vietu), savukārt, uzvarot kvalifikācijas kārtas maču, komandām priekšā vēl trīs mači – ceturtdaļfināls, pēc tam vai nu pusfināls vai spēle par 5.-8.vietu un visbeidzot mačs par pozīciju.

Pasaules čempionāta video producēšanu vienlaicīgi no abām arēnām nodrošina tiesraides.lv (polarhd.com). Pasaules čempionāta spēles tiešraidēs tiks translētas Latvijas (LTV7), Somijas, Čehijas, Zviedrijas, Šveices, Vācijas, Norvēģijas, Igaunijas, Slovākijas, Ķīnas TV kanālos - kopumā TV translācijās visā pasaulē tiks demonstrētas vismaz 29 spēles. Bet visu 48 maču tiešraides būs skatāmas internetā Starptautiskās Florbola federācijas Youtube.com kanālos un Pasaules Spēļu kanālā internetā.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja