Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Dobrecovs: "Jelgavu esmu izpētījis kā vēl nekad - zinu katru sīkumu"

Agris Suveizda

Dobrecovs: "Jelgavu esmu izpētījis kā vēl nekad - zinu katru sīkumu"
Viktors Dobrecovs
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

SMScredit.lv Virslīgas līdere "Liepāja" savā laukumā nosargāja uzvaru pār "Jelgavu" (1:0) un spēra vēl vienu soli pretī čempiones titulam. Piedāvājam abu komandu galveno treneru preses konferences pilno versiju.

"Jelgavas" galvenais treneris Vitālijs Astafjevs: "Sagādājām cīņu topošajiem čempioniem. Vairs jau nav ko slēpt – "Liepāja" ir pussoli no čempiones titula. Varbūt varējām arī nospēlēt labāk, realizējot kādu no iespējām. Spēle nebija slikta. Radījām momentus, bet "Liepāja" ne velti šogad kļūst par čempioni, jo izpildītāju individuālā meistarība ir labākā čempionātā. Viens sitiens rāmī – vārti. Tas, protams, ir čempionu cienīgs rādītājs. Centāmies spēlēt no aizsardzības, bet, ielaižot vārtus, jau lieliem spēkiem gājām uz priekšu, pamainījām arī taktiku, izlaidām spēlētājus. Bogdaškinam un Eribam bija veselības problēmas, plus pēc spēles pret "Skonto" izkrita arī Gubins, bija problēmas aizsardzības līnijā. Pirmo spēli [Virslīgā] septiņu mēnešu laikā aizvadīja Savčenkovs. Esmu apmierināts ar savas komandas spēli, ar komandas atdevi, taču pietrūka noslēguma."

"Liepājas" galvenais treneris Viktors Dobrecovs: "Teicu futbolistiem, ka noteikti nebūs viegli. Pat neskatoties uz to, ka spēlējām mājās un, kā parasti, bija daudz skatītāju, nebūs viegli un neviens neatdos punktus. Teicu, ka nevajag rādīt skaistu futbolu, jo mums to neviens arī neļaus rādīt. Kā Vitālijs teica, viens moments – vieni vārti. "Jelgavai" momentu bija vairāk, bet mēs pārāk daudz vārtu ielaidām čempionāta pirmajā daļā. Pirms kādām septiņām spēlēm preses konferencē teicu, ka varbūt vairs neielaidīsim vārtus. Lūk, tagad, kad vajadzēja, tad arī neielaidām, kaut gan "Jelgavai" bija labas izdevības. Paldies čaļiem, kuri pret spēli attiecās pilnīgi nopietni un katrs atdeva visus spēkus, ko vien varēja."

Sanāca diezgan nervoza galotne. Piemēram, 83. minūtē Ikauniekam bija divi stūra sitieni, pēc kuriem sekoja centrējumi, nevis mēģinājāt pieturēt bumbu. Lai arī viss beidzās labi, varbūt varējāt beigas nospēlēt nedaudz mierīgāk un gudrāk?
Dobrecovs: "Nedomāju. Kā jau teici, tā bija 83. minūte – septiņas vai desmit minūtes jau bumbu nenoturēsi pie karodziņa. Visas sezonas garumā mums labi izdodas standartsituācijas, kāpēc gan neizmantot savus ieročus?! Lai turētu bumbu, bija par ilgu [līdz spēles beigām]. Būtu 90. minūte, varbūt saprastu paši un turētu."

Vārti tika gūti no kreisā flanga, taču 1. puslaikā izskatījās, ka daudz vairāk uzbrukāt pa labo. Tas bija uzstādījums vai sanāca dabiski?
Dobrecovs: "Mums abi flangi ir labi, ātri, tehniski un var apspēlēt. Kādu spēli, piemēram, ar "Skonto", savus izgājienus labāk izmantoja Afanasjevs, šodien – Ikaunieks, kurš strādāja gan bumbas atņemšanā, gan uzbrukumu veidošanā, gan guva vārtus, ar ko viņu apsveicu. Tā ka, domāju, tā vairāk ir sakritība."

Jau teicāt, ka Bogdaškinam un Eribam bija veselības problēmas. Ja šī būtu bijusi, teiksim, pirmā apļa spēle, vai viņi būtu devušies laukumā? Tas ir, cik savainojumi bija nopietni?
Astafjevs: "Mums katrs spēlētājs ir svarīgs, un ne tikai viņi ir savainoti – nespēlēja arī tādi pamatspēlētāji kā Lazdiņš, Latka. Viens nespēlē visu čempionātu, otrs izkrita svarīgā turnīra galotnē. Tāpēc visi, kas mums ir, iet laukumā, un cenšamies cīnīties par trijnieku un izpildīt uzdevumu."

Vai šis zaudējums nerada papildus spiedienu, jo, ja "Ventspils" uzvarēs "Spartaku", varat pat izkrist no trijnieka, kaut gan vēl nesen mērķējāt varbūt pat uz titulu?
Astafjevs: "Vēl ir trīs kārtas, visu izšķirs pēdējās spēles. Darām maksimālo, ko varam, un, kamēr būs izredzes, cīnīsimies."

Šķiet, ka pašās beigās pēc "Jelgavas" neizmantotā momenta pārgājāt uz pieciem aizsargiem, taču vai nebija domas to pašu Hmizu lejā nobīdīt jau agrāk, jo viņi ar diviem uzbrucējiem spēlēja ilgu laiku?
Dobrecovs: "Tur bija ne tikai Hmizs, pēc situācijas [lejā] nāca arī Kristaps [Grebis]. Jo "Jelgavai" jau visi gāja uz priekšu, un Kristaps jau spēlēja kā balsta pussargs, gandrīz pat kā aizsargs un pēc tam vēl skrēja uz priekšu. Skaidrs, ka mums bija jācenšas traucēt uzvarēt divcīņas, neļaut viegli nomest bumbu. Skaidrs un saprotams, ka pēc tam, kad nosēdāmies un gaidījām spēles beigas, kaut kāds momentiņš "Jelgavai" būs. Kā jau teicu, kaut kur [sezonas sākumā] mums ielidoja, šoreiz neielidoja. Laikam esam to pelnījuši."

Ikaunieks ļoti svarīgus vārtus iesita Slokā, šodien guva vienīgos vārtus. Vai pēdējās nedēļās viņš kļūst par izteiktāku līderi nekā sezonas sākumā, kad diezgan daudz momentu tomēr nerealizēja?
Dobrecovs: "Varbūt viņš sajutis. Viņam katru apli dod tās balvas. Kā aplis beidzas, tā uzreiz balva. Varbūt tad taisīšu pats kaut kādu balvu un visu laiku došu. Ceru, ka "Futbola virslīga" man ļaus, vai lai komentētāji pasaka, ka apsveicam Dāvi Ikaunieku. Prieks par viņu – to izdevību viņam tiešām vairs nav tik daudz, bet ir fantastiska realizācija."

Pirms preses konferences spriedām, varbūt pamanīji, vai Kristapam Grebim netika parādītas divas dzeltenās kartītes?
Dobrecovs: "Nezinu, viņam parādīja vispār?"

Pirmā varētu būt ap 27. minūti. [Pēcāk noskaidrojās, ka Grebis acīmredzot tomēr netika brīdināts – vismaz protokolā tas nav fiksēts.]
Dobrecovs: "Nē, man liekas, ka pirmajā puslaikā viņam neparādīja. Beigās – jā, bet pirmajā – nē, pat neredzēju. Tā putra sāka vārīties, bija diezgan neglīti gājieni no abām komandām. Skaidrs, ka bija spriedze, un tiesneši varēja labāk tikt skaidrībā un varbūt sodīt vairākus futbolistus, jo tas viss kļuva diezgan neglīti – no abām pusēm."

Pēc iepriekšējās spēles teici, ka titula dēļ komandā ir spiediens. Vai tas, ka jūs uzvarat vienu spēli pēc otras, nozīmē, ka ar to labi tiekat galā vai ka jūsu sastāva pārsvars, kā Vitālijs teica, pār konkurentēm ir diezgan ievērojams?
Dobrecovs: "Jau vairākas reizes teicu, ka pieliekam arī kā komanda. Jā, spiediens ir. Skatījos Čempionu līgu un vēl atcerējos tās spēles, kad bijām vadībā ar 3:0, beidzās ar 3:2, 3:3 un teica, ka neesam fiziski gatavi – mūsu populārais jautājums, ka fiziskā gatavība nav kārtībā. Pagaidiet, gribēju tagad jums, žurnālistiem, prasīt, vai CSKA tagad nav kārtībā fiziskā gatavība? Tur ir Sluckis, kurš ābeci zina tā, kā neviens pasaulē to nezina. Jūs gribat teikt, ka viņi fiziski nav gatavi? Kad rezultāts ir 3:0, kāpēc vajag 6:0 vai 5:0 – labāk visi nostājas aizmugurē, un no tā arī rodas [pretiniekiem] tie momenti un vārti. Tagad, kad piespiežamies, sākam drusku mazāk laist iekšā un sākam arī pareizāk spēlēt. Jau neļaujam iesākt arī vienkāršus uzbrukumus, mēģinām, lai pretinieks piespēles dotu agrāk, lai dotu tālās piespēles, lai tās nebūtu ērtas. Protams, cenšamies mācīties un iet uz priekšu kā komanda, lai kā komanda mēs arī kaut ko sasniegtu."

Spēles laikā zināji, ka "Skonto" ir uzvarējusi un ka titula šovakar nebūs?
Dobrecovs: "Zināju. To [informators] pateica stadionā, bet jau zināju, ka pēc pirmā puslaika ir 2:0 un ka "Metta"/LU ir zaudētāju lomā. Ja "Metta"/LU negribēja, lai mums kausu uzdāvina te, tad laikam viņi to grib redzēt pie sevis. Darīsim visu, lai katrā tuvākajā kārtā kļūtu par čempioniem. Ceru, ka tas izdosies [uzreiz] pēc pauzītes."

Droši vien gribētu, lai spēle būtu jau nākamnedēļ, varētu to visu nodarīt līdz galam un tad iet pauzē, nevis tagad gaidīt pāris nedēļas.
Dobrecovs: "Varu jums parādīt nākamā mēneša grafiku. It kā jau liekas, ka "Liepājai" viss ir kārtībā un trenēties nevajag. Viņi trenēsies tā, kā trenējamies pa ziemu, lai mēs augtu tieši kā komanda. Protams, ka gribas, lai nākamā spēle būtu pēc trim dienām vai pēc nedēļas. Ja ir tāds grafiks, tad gaidīsim to laiku, kad tas pienāks."

Kamešs beidzot atgriezās pieteikumā un laukumā. Vai viņš ir pilnībā gatavs un izsaukums uz izlasi neradīs papildus risku atsvaidzināt savainojumu?
Dobrecovs: "Skaidrs, ka daudz runājām gan ar ārstiem, gan viņu, un viņš ilgāku laiku trenējās individuāli. Vairākas dienas bija doma viņu laist pamatsastāvā, bet tikai šodien pirms pašas spēles nolēmām, ka iedosim viņam tikai kādas 30-35 minūtes, lai tiešām neatsvaidzinātu traumu. Ceru, ka viņam tur nekā vairs nav."

Nevaru neuzprasīt par tehnisko zaudējumu pret "Skonto". Kas notika?
Astafjevs: "Bija liela spriedze, emocijas, kaislības. Tāpat kā te, kad tiesnesis parādīja divas dzeltenās kartītes un nenoraidīja spēlētāju. Varbūt tāda pati problēma. Situācija bija DK ziņā, kas tāds ir iespējams ne tikai Latvijas čempionāta spēlēs."

Pertija intervijā sacīja, ka, viņaprāt, šādā situācijā vainīgi ir asistenti. Uzņematies vainu par šo gadījumu vai asistentiem tomēr vajadzēja nedaudz palīdzēt?
Astafjevs: "Vēlreiz saku, ka notikušais bija kļūda. Mēdz būt ne tikai spēlētāju kļūdas, bet arī treneru."

Skaista spēle nebija gaidāma, bet droši vien bija uzdevums spēlēt savu spēli ar īsām piespēlēm?
Dobrecovs: "Atceries, ko teicu gada sākumā? Teicu, ka "Jelgavu" šogad tā izanalizēšu kā vēl nekad. Un šogad no "Jelgavas" paņēmām desmit punktus, ja? "Jelgavu" zinu līdz katram sīkumam. Zināt, cik pendeles pēc kārtas "Jelgava" nav iesitusi čempionātā? Septiņas! Neskaitu kausu. Vēl no pagājušā gada "Jelgava" Latvijas čempionātā nav iesitusi septiņas pendeles pēc kārtas! [vienu pendeli "Jelgava" šogad gan ir iesitusi, Bogdaškins 9. augustā iesita tieši "Liepājai" – A.S.] Studēju katru viņu soli, sēdējām dienu un nakti. Tāpēc pret tik spēcīgu un labu pretinieku šogad paņēmām desmit punktus. Skaidrs, ka, ieraugot "Jelgavas" pamatsastāvu – ka aizsardzībā visi ir raženi, bet priekšā visi ir maziņi -, mums ir jāspēlē ar īsām, mazām piespēlēm. Taču "Jelgavas" mazie spēlētāji neļāva mierīgi uzsākt uzbrukumus, tādēļ arī tāds rezultāts. Tas, ka mēs gribam darīt tā, nenozīmē, ka tā arī būs – pretinieki neļāva to darīt, tas ir tikai viņu nopelns."

Apsteidzi nākamo jautājumu. Presinga dēļ nācās dot tālās piespēles, bet tur Grebim bija grūti – viņu Redjko un Diallo, šķiet, pa diviem sedza.
Dobrecovs: "Protams, ka viņi gan presingoja, gan aizsargi augstu mūs sagaidīja, radot lielas problēmas. Kristaps vairāk mēģināja likt korpusu, nevis izcīnīt bumbu, un varbūt tajā ziņā kaut kur zaudējām. Bet pret tādiem džekiem kā "Jelgavai" aizsardzībā – viņi varētu braukt uz Eiropas čempionātu basketbolā, ja Latvijai vajadzētu. Ar galvu un korpusu [divcīņās] bija grūti. Kristaps darīja visu, ko varēja, arī palīdzēja aizsardzībā un spēlēja pat kā aizsargs."

Nekas cits jau viņam beigās neatlika, kad pat "Jelgavas" centra aizsargi gāja uzbrukumā.
Dobrecovs: "Nevarēja pat saprast, kā "Jelgava" spēlēja. Man liekas, ka bija seši uzbrucēji, viens pussargs un trīs aizsargi. Viņi gribēja izglābt spēli un uzbruka visiem spēkiem. Es kā treneris arī būtu sūtījis visus uz priekšu. Ja punktu izrauj, tad viss kārtībā. Nesanāca. Momenti bija, bet neguva vārtus."