Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:474, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Organizatoru atbildība...

Jānis Pārums

Viedoklis: Organizatoru atbildība...
Foto: The New York Times

Vakar olimpiskajā Vistleras trasē treniņbraucienā izlidojot no trases dzīvību zaudēja tikai 21 gadu vecais Gruzijas sportists Nodars Kumaritašvili. Starptautiskā Kamaniņu sporta federācija (FIL) uzskata, ka nāvē vainojams pats sportists...

Par ātro un bīstamo Vistleras trasi daudz rakstīts un runāts un nav šaubu, ka piektdienas traģiskais notikums vilksies šīm spēlēm līdzi kā melna svītra. Iespējams, šīs spēles būs lieliskas, taču jau pirms to atklāšanas tika dota zīme – sak, nejokojiet ar cilvēku dzīvībām.

Nepilnu diennakti pēc notikuma FIL eksperti paziņojuši, ka Kumaritašvili nāvē vainojams viņš pats, jo pieļāvis kļūdu vienā no virāžām. Diezgan cinisks un nožēlojams paziņojums, kas vismaz teorētiski ļauj FIL mazgāt rokas nevainībā. Nav šaubu, ka Kumaritašvili trasē pieļāva kļūdu un ir vainojams izlidošanā no trases, taču atbildību par jaunā sportista nāvi jau nu gan vajadzēja uzņemties tieši FIL.

Par bīstamajām vietām Vistleras trasē bija zināms jau iepriekš. Pat trases projektētājs atzinis, ka trasē ir jāveic būtiskas (uzsveru – būtiskas) korekcijas. Tikmēr sacensību organizatori, šķiet tikai pēc letālā iznākuma pamodušies no ziemas miega un aizpampušām acīm mēģina kaut ko labot. Konsultējoties ar trases direktoru, pieņemts lēmums pa nakti negadījuma vietā uzcelt norobežojošu drošības sienu, kā arī veikt izmaiņas ledus profilā. Tas drošības apsvērumu dēļ... Bet cienītie, kur jūs bijāt agrāk?

Diemžēl organizatoriem nebija pieticis prāta, lai trases konstrukcijas mīkstinātu jau laikus. Galu galā bija jāizsver visi iespējamie riski, jo runa taču ir par ātrāko un bīstamāko trasi. Ja vietā, kur no trases izlidoja Gruzijas sportists, avarētu jebkurš cits, skaidrs, ka iznākums būtu, ja ne tāds pats, tad tuvu tam.

Atbildīgās personas varētu saņemt dūšu un godīgi pateikt – jā, tā ir mūsu vaina, ka Nodars Kumaritašvili gāja bojā. Jo tieši šiem cilvēkiem jānodrošina tas, lai trase būtu pietiekami droša, lai kritiena gadījumā maksimāli samazinātu nopietnu savainojumu risku un tā tālāk.

Kritieni Vistleras trasē noteikti būs. Taču tiem, kas kritīs, novēlu, lai tas beigtos tikai ar izbīli un ne vairāk. Visdziļākā līdzjūtība Kumaritašvili tuviniekiem un visai Gruzijas tautai. Cerams, ka turpmāk šajās spēlēs būs tikai pozitīvas ziņas, taču pat tas nespēs izdzēst tumšo ierakstu olimpiādes ievadā. Diemžēl...