Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Rosbergs panāk Hakinenu un Raikonenu, jauns rekords Verstapenam

Juris Grīns
Juris Grīns

Rosbergs panāk Hakinenu un Raikonenu, jauns rekords Verstapenam
Rosbergs ar komandu
Foto: SIPA/Scanpix

Pagājušās nedēļas svētdienā aizvadītais F1 pasaules čempionāta posms Beļģijā ieviesis jaunas izmaiņas statistikas ailēs. Niko Rosbergs uzvaru skaita ziņā panācis Miku Hakinenu un Kimi Raikonenu, kamēr Lūisam Hamiltonam izdevās kāpt uz pjedestāla, startējot ārpus pirmā divdesmitnieka, kas visā šo sacīkšu vēsturē sportistiem nebūt nav izdevies bieži.

Rosbergs panāk Raikonenu un Hakinenu

Uzvaru skaita ziņā Vācijas pārstāvis Niko Rosbergs gan joprojām nav ticis līdz pirmajam desmitniekam - pašlaik, pēc izcīnītās uzvaras Spā-Frankošamps trasē, viņš šajā rādītājā ieņem 14. pozīciju, dalot to ar somu braucējiem Miku Hakinenu un Kimi Raikonenu. Viņi visi savu karjeru laikā guvuši pa 20 uzvarām. Rosbergs, kurš, lai gan skaitās vācietis, arī var lepoties ar somu izcelsmi, pašlaik ir uzvarām bagātākais pilots F1 vēsturē no tiem, kuri ne reizi nav kļuvuši par pasaules čempioniem. Var gan būt, ja jau šosezon viss mainīsies.

Visvairāk uzvaras sacīkstēs ("Top 20"):

UzvarasPilots
91SCHUMACHER Michael
51PROST Alain
49HAMILTON Lewis
42VETTEL Sebastian
41SENNA Ayrton
32ALONSO Fernando
31MANSELL Nigel
27STEWART Jackie
25CLARK Jim
25LAUDA Niki
25FANGIO Juan Manuel
23PIQUET Nelson
22HILL Damon
20HAKKINEN Mika
20RAIKKONEN Kimi
20ROSBERG Nico
16MOSS Stirling
15BUTTON Jenson
14HILL Graham
14BRABHAM Jack

Beļģijas "Grand Prix" nedēļas nogalē Rosbergs sasniedza arī citus labus rādītājus - 28. reizi uzvarēja kvalifikācijas braucienos, kā arī septīto reizi karjerā visu sacensību laiku, no starta līdz pat finišam, atradās pirmajā pozīcijā. Interesanti, ka Rosbergs šogad vadībā bijis 324 apļus, kas ir labākais rādītājs starp visiem čempionāta dalībniekiem, lai gan Lūiss Hamiltons, kurš ir sezonas līderis, šajā ziņā atpaliek vien par 16 apļiem.

Tikmēr izcīnīto "pole position" skaita ziņā Rosbergs F1 statistikā ieņem devīto vietu - vēl tikai viens panākums un viņš būs panācis leģendāro Huanu Manuelu Fanhio, kurš pirmo starta vietu savulaik izcīnīja 29 reizes.

Visvairāk uzvaras kvalifikācijās ("Top 10"):

UzvarasPilots
68SCHUMACHER Michael
65SENNA Ayrton
55HAMILTON Lewis
46VETTEL Sebastian
33CLARK Jim
33PROST Alain
32MANSELL Nigel
29FANGIO Juan Manuel
28ROSBERG Nico
26HAKKINEN Mika

Hamiltons veic neierasti lielu kāpumu

Tikmēr sacīkšu ātrākais aplis Beļģijā pienācās Hamiltonam. Viņš šajā rādītājā labākais bija jau 31. reizi karjerā un vēsturiskajā statistikā ierindojas augstajā ceturtajā vietā, uz piekto vietu atbīdot Naidželu Manselu. Savukārt, lai aizsniegtos līdz trešajā vietā rangā esošajam Alēnam Prostam, Hamiltonam ātrākie apļi jāuzrāda vēl desmit sacīkstēs.

Hamiltons Spā-Frankošamps sasniedza vēl kādu zīmīgu rādītāju - no 21. pozīcijas startā aizcīnījās līdz trešajai vietai finišā. Tas ir lielākais kāpums, ko savā karjerā 180 sacīkšu laikā britam izdevies pieveikt (2014. gadā Ungārijā viņš sasniedza trešo vietu, startējot no boksiem). Tāpat arī visā F1 vēsturē kopš 1950. gada tādu gadījumu nav bijis ļoti daudz - šī ir tikai 15. reize vairāk nekā 65 gadu laikā, kad sportists, kurš startējis ārpus "Top 20", spējis aizcīnīties līdz pjedestālam. Četri no šiem gadījumiem turpklāt fiksēti Indianapolisas ovāla trasē, kad pasaules čempionāta pirmsākumos tā vēl bija iekļauta F1 kalendārā.

Visvairāk sacīkšu ātrākie apļi ("Top 10"):

Ātrākie apļiPilots
77SCHUMACHER Michael
43RAIKKONEN Kimi
41PROST Alain
31HAMILTON Lewis
30MANSELL Nigel
28CLARK Jim
25HAKKINEN Mika
25VETTEL Sebastian
24LAUDA Niki
23FANGIO Juan Manuel

Verstapenam atkal jaunības rekords

Daniels Rikjardo finišēja otrais, starp abiem "Mercedes" pilotiem, kamēr viņa pārstāvētās "Red Bull" komandas otrs pilots Makss Verstapens startēja no otrās vietas, bet finišēja 11. vietā. Vienas komandas sastāvā abi aizvadījuši jau deviņus posmus un skaitļi rāda, ka Rikjardo pagaidām šajā laikā veicies labāk - viņš guvis 115 punktus, kamēr Verstapena kontā ir 97. Tiesa, otrā starta vieta ir viņa līdz šim labākais sasniegums karjerā, kamēr ārpus pirmā desmitnieka holandietis šogad finišējis pirmo reizi, ja neskaita tos divus posmus, kuros sportists finišu nesasniedza. Tāpat Verstapens tagad savos 18 gados kļuvis par visu laiku jaunāko pilotu, kurš startējis no pirmās rindas.

Hilkenbergs atkārto personīgo rekordu

Ņemot vērā daudzos spraigos notikumus Beļģijas F1 posmā, ēnā palika Niko Hilkenberga izcīnītā augstā ceturtā vieta. "Force India" pilots tādā veidā atkārtojis savas līdzšinējās karjeras labāko rezultātu, turklāt pirms četriem gadiem tieši šajā trasē viņš jau finišēja ceturtais. Tāpat ceturto vietu Hilkenbergam izdevies gūt Korejas posmā, kas pašlaik vairs nav F1 kalendārā. Komandas biedram Serhio Peresam finišējot piektajā vietā, "Force India" tagad izdevies apsteigt "Williams" un pacelties uz ceturto vietu konstruktoru kausā. Ja šo pozīciju tā iegūs sezonas kopvērtējumā, tas būs komandas lielākais sasniegums tās vēsturē.

Okonam un Šūmaheram debija vienā trasē

Tikmēr "Manor" komandas sastāvā debiju F1 čempionātā tieši Beļģijas posmā piedzīvoja Estebans Okons. Viņš ir 71. franču pilots, kurš startējis čempionāta posmos. Pirms 25 gadiem Spā-Frankošamps trasē savu debiju Formulā 1 piedzīvoja Mihaels Šūmahers - tas bija četrus gadus pirms Okona dzimšanas. Jaunais talants neslēpj, ka Šūmahers ir viņa elks autosportā.

Izmantotie resursi:
F1 Fanatic · The independent F1 blog and...
Formula 1®
STATS F1 • Erreur

  +3 [+] [-]

, 2016-08-31 10:48, pirms 8 gadiem
Rosbergs tagad baigais dūzis ne, Hakinens brauca mazāk sezonas un viņš cīnījās ar Shūmi!

  +4 [+] [-]

, 2016-08-31 11:51, pirms 8 gadiem
Ja jau Rosbergam izrādās ir arī somu izcelsme, nevajadzēja sākt arī viņa uzvārdu sākt kropļot? Piemēram Rosberjs vai kā līdzīgi. SC žurnaļugām būs ko galvu palauzīt...

  +1 [+] [-]

, 2016-08-31 17:37, pirms 8 gadiem
nevar salīdzināt sezonas kad bija 10 posmi ar tagadējiem18-19. visi vecie piloti būtu sasnieguši daudz ievērojamākus rezultātus un tāds Rosbergs un Hamiltons vēl ilgi piepūlētos lai ko sasniegtu

  +1 [+] [-]

, 2016-08-31 17:45, pirms 8 gadiem
Šūmis ir un paliek leģenda!!!