Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Vai "Skonto" jāpiespriež tehniskie zaudējumi?

Agris Suveizda

Vai "Skonto" jāpiespriež tehniskie zaudējumi?
Kaspars Ikstens
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Katrs interesents pārdesmit sekunžu laikā var Latvijas Futbola federācijas (LFF) mājaslapā atrast šā gada Virslīgas reglamentu. To pārlasot, var secināt, ka reglamenta sastādītāja latviešu valodas gramatikas zināšanas nav pārāk spožas, jo kļūdu ir ārkārtīgi daudz – gan interpunkcijas, gan stila, gan cita veida. Lielā daļā gadījumu gramatiskās nepilnības nerada nekādu postu. Taču ne visos gadījumos.

Skredelis ļāvis "Daugavai" pieteikt Kotjukovu un Kokinu?

Reglamenta sestā nodaļa ar nosaukumu "Pieteikumi" kļuva slavena jau iepriekšējā mēnesī. Runa ir par 3.jūlija spēli starp Daugavpils "Daugavu" un FK "Ventspils". Cīņa Daugavpilī noslēdzās ar neizšķirtu 1:1, taču "Daugavas" pieteikumā bija atrodami Jurija Kotjukova un Ērika Kokina vārdi (Kotjukovs laukumā pavadīja visas 90 minūtes). Atgādinu, ka šie spēlētāji sezonas sākumā tika izīrēti citai Virslīgas vienībai "Gulbene". Tā kā vasaras transfēru periods vēl nebija sācies un Kotjukovs un Kokins tādējādi vēl nedrīkstēja pārstāvēt Daugavu", "Ventspils" šķietami loģiski iesniedza protestu.

Tomēr Disciplinārā komisija šo protestu noraidīja. Pamatojums - Latvijas čempionāta reglamentos nepastāv normas, kas regulētu tieši Latvijas klubu īrētu spēlētāju statusu un atgriešanos savā klubā noteikumus. Tāpat tika piebilsts, ka abu futbolistu īres līgumos esot ticis iekļauts punkts par to, ka "Daugava" jebkurā brīdī drīkst pārtraukt līguma darbību, un "Daugava" šo punktu arī esot izmantojusi. Taču Virslīgas reglamentā skaidri un gaiši rakstīts, ka minimālais īres līguma periods ir periods starp pāreju periodiem un ka starp pāreju periodiem spēlētājs drīkst pārstāvēt tikai vienu komandu (nākamā pāreju perioda sākums bija 6.jūlijs). Taisnība tomēr uzvarēja, un Arbitrāžas komisija vakar paziņoja, ka "Daugavai" tiek piešķirts tehniskais zaudējums (0:3).

Interesanti, ka ne tikai "Ventspils" protests tika noraidīts, bet, kā vēsta portāla rīcībā esošā informācija, LFF Sacensību daļas vadītājs Jānis Skredelis telefonsarunā pirms spēles esot apstiprinājis "Daugavas" pārstāvjiem, ka Kotjukovs un Kokins drīkst piedalīties mačā (Skredeļa kungu, lai noskaidrotu informācijas patiesumu, gan diemžēl neizdevās sazvanīt). "Daugava", lai pārliecinātos par visiem simts procentiem, šo jautājumu esot uzdevusi arī spēles dienā. Atbilde bijusi nemainīga. "Daugavai" gan nav ne sarunu audio ierakstu, ne rakstiska apstiprinājuma, tādējādi panākt savu ir ļoti maz izredžu.

Vai "Skonto" drīkstēja čempionātam pieteikt Skābardi?

Galvenais stāsts gan šoreiz būs nevis par "Daugavu", bet par pašreizējo Latvijas čempionu Rīgas "Skonto", kas šobrīd Virslīgas tabulā ieņem trešo vietu. Pirmā riņķa spēlē (27.aprīlī) "Skonto", aizvadot savu piekto maču Virslīgā šosezon, viesojās pie jau pieminētās "Daugavas". Spēle noslēdzās neizšķirti 1:1, bet mača galvenā epizode bija rīdzinieku pamatvārtsarga Kaspara Ikstena nopietnais savainojums, kā dēļ viņš laukumā nav devies joprojām un kādu laiku noteikti vēl nedosies. Tā kā pāreju periods jau sen kā bija noslēdzies, "Skonto" vārtsargu trūkuma dēļ nonāca ļoti neapskaužamā situācijā. Izlīdzēja Pirmās līgas komanda "Auda", kas Rīgas klubam izīrēja savu pamatvārtsargu Jāni Skābardi.

Reglamenta punktā 6.7. ir speciāli norādīts, kādā gadījumā drīkst veikt izņēmumu un pastiprināt vārtsargu līniju. Reglamentā teikts, ka izņēmums var būt, citēju, jauna (līdz 23.g.) vārtsarga pāreja no LFF zemākās līgas ja klubam ir traumēts viens no diviem pieteiktajiem vārtsargiem (attiecīgs meddokuments).

Taču ar šo norādi jautrība tikai sākas. Ja būtu vēlēšanās skaldīt matus, piesieties varētu jau piebildei iekavās, jo punkts, kas, visticamāk, nav nepieciešams, aiz skaitļa 23 maina teikuma būtību (nevis līdz 23 gadu vecumam, bet līdz divdesmit trešajam gadam). Tomēr visinteresantākā vieta šajā tekstā ir vārdu salikums "no LFF zemākĀs līgas". Visticamāk, garumzīme virs izceltā burta ir radusies kļūdas rezultātā, taču tā diemžēl ir ielikta, un tagad teikuma jēga ir pilnīgi cita, nekā, ja garumzīmes nebūtu. Proti, vārtsargu drīkst pieteikt tikai no zemākās līgas Latvijas futbola čempionāta piramīdā, kas, kas kā portālam apstiprināja LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, noteikti nav 1.līgas turnīrs.

"Reglamenta šobrīd nav pie rokas, tādēļ nevaru apliecināt, ka tieši tā tur ir rakstīts. Loģiski domājot, skaidrs, ka, visticamāk, domāta nevis zemākā līga, bet gan līga, kas zemāka par Virslīgu. Nebūtu taču normāli likt "Skonto" meklēt vārtsargu kaut kādā ceturtajā līgā," Mežeckis turpināja, piebilstot, ka situācija ar pieļauto gramatikas kļūdu tiks izvērtēta. Šo kļūdu acīmredzot nebija pamanījis arī "Skonto" direktors Andrejs Baharevs, kurš kluba mājaslapā pēc Ikstena savainojuma sacīja šādi: " Situācija nav tā labākā. Esam jau sākuši otrā vārtsarga meklējumus. Skatīsimies starp Pirmās līgas vārtsargiem, starp brīvajiem aģentiem. Labi, ka noteikumi ļauj mums pieteikt papildus vārtsargu, ja ir radusies īpaša situācija." Skābardis Virslīgas čempionātā joprojām nav devies laukumā ne uz sekundi, taču pieteikts bijis visos 15 mačos kopš Ikstena savainojuma.

Ja tiktu atzīts, ka "Skonto" ir pārkāpis reglamentu, klubam draudētu daudzi tehniskie zaudējumi. Tas pats attiecas uz Baltijas Futbola līgu (BFL). Skābardis bija kluba pieteikumā finālmačā, kurā "Skonto" pendelēs apspēlēja "Ventspili", taču BFL reglamentā teikts, ka turnīrā drīkst piedalīties tikai tie spēlētāji, kas klubu drīkst pārstāvēt arī vietējā čempionātā (attiecīgi Igaunijas, Latvijas vai Lietuvas). Vai tiks nolemts, ka reglaments tiešām ir ticis pārkāpts vai arī, ka nevietā ievietotā garumzīme nemaina noteikumu būtību, cerams, uzzināsim jau tuvākajā laikā.

Kāds būs 1.līgas līderu liktenis?

Pārlasot reglamentu, var atrast vēl vairākas visai strīdīgas vietas. Pirmās līgas reglaments paredz, ka 1.līgas uzvarētāja iegūs tiesības nākamsezon piedalīties Virslīgas čempionātā, savukārt otrā spēcīgākā komanda pārspēlēs tiksies ar Virslīgas devītās vietas ieguvēju. Taču, kā nesen SA+ norādīja kolēģis Ilvars Koscinkevičs, reglamentā nav atrunāts, vai šie noteikumi attiecas arī uz dublieru komandām. Šobrīd visaugstāk no tām atrodas "Liepājas Metalurgs-2", kas ieņem trešo vietu un reāli pretendē uz vismaz otro pozīciju, kas ļautu pārspēlēs cīnīties par iespēju spēlēt Virslīgā. Arī šajā situācijā loģika teic priekšā, ka dublieru komandām nevajadzētu būt tiesībām piedalīties pārspēlēs, taču noteikumos tas diemžēl nav minēts.

Tāpat interesi piesaista vairāki punkti, kuros, visticamāk (ja tomēr pareizi, tad atvainojos par nepatieso pieņēmumu), nepareizi pielietots vārds "jeb". Viens no tādiem punktiem ir Disciplinārā reglamenta punkts 1.2., kurā teikts, ka izņēmuma kārtā ir iespējams, ka spēle ir jāspēlē bez skatītājiem jeb neitrālā stadionā. Grūti gan iedomāties, ka šobrīd Latvijā šādas sankcijas varētu tikt piespriestas, taču gadījumā, ja kādai komandai tomēr tiktu piespriests maču aizvadīt aiz slēgtām durvīm (jeb bez skatītāju klātbūtnes), tad kur šī spēle notiktu? Vai tiešām obligāti neitrālā laukumā, kā norādīts šajā punktā?

Virslīgas reglaments, Disciplinārais reglaments u.c. oficiālie dokumenti.
Pirmās līgas reglaments
Baltijas Futbola līgas reglaments

Izmantotie resursi:
LFF: LATVIJAS FUTBOLA FEDERĀCIJA | Galvenie...
skontofc.lv
TrioBet Baltic League

Kā vērtējat reglamentā pieļauto kļūdu?

  • 124

  • 146

  • 23


1 2 36 komentāri

     [+] [-]

, 2011-08-19 20:14, pirms 13 gadiem
''ja kādai komandai tomēr tiktu piespriests maču aizvadīt aiz slēgtām durvīm (jeb bez skatītāju klātbūtnes), tad kur šī spēle notiktu?''

Tas kas iekavās minēts ir pilnīgi lieki, uz spēlēm tāpat neviens nenāk

  +1 [+] [-]

, 2011-08-19 20:16, pirms 13 gadiem
Lai dabū beidzot cilvēku LFF, kas pārlasa to, ko ir uzrakstījis. Pieļauju, ka viņi nolemtu sodīt Skonto, bet tikai tāpēc, ka negribētu atzīt savas gramatikas kļūdas. Skredeli pensija sauc jau n-tos gadus, viņš izliekas nedzidam!

  -1 [+] [-]

, 2011-08-19 20:23, pirms 13 gadiem
Wnk LFF sēž kautkādi aprobežoti mudaki un viss. Sen jau viņus vaidzēja aizdabūt prom.

     [+] [-]

, 2011-08-19 20:24, pirms 13 gadiem
spinaats rakstīja: ''ja kādai komandai tomēr tiktu piespriests maču aizvadīt aiz slēgtām durvīm (jeb bez skatītāju klātbūtnes), tad kur šī spēle notiktu?''

Tas kas iekavās minēts ir pilnīgi lieki, uz spēlēm tāpat neviens nenāk
Nu tik traki jau nav. OK Rīgā skonto stadionā tie 200 skatītāji izskatās pabriesmīgi, bet ,piemēram, Jelgavā, Gulbenē cilvēki nāk arī Liepājā Ventspilī tā jau nav, ka neiet.
Protams tādam tirliņam kurš sēž Rīgā pie datora un pats iet negrib tā liekas

  -3 [+] [-]

, 2011-08-19 20:25, pirms 13 gadiem
Да похоже такое может твариться тока в Латвии!
Сначала откланили протест, а потом испугались что Даугава рельно претендует на чемпионство, вот и решили поставить техничное поражение.
Бред полны!!!

 +16 [+] [-]

, 2011-08-19 20:38, pirms 13 gadiem
Par Ēriku Pelci LFF joprojām neatņēma ''Skonto'' sešus punktus!

  +3 [+] [-]

, 2011-08-19 20:50, pirms 13 gadiem
Vai man vienīgajam šķiet, ka LFF mājas lapā spēļu protokolos visvairāk tiek izkropļoti tieši latviešu vārdi un uzvārdi?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2011-08-19 21:34, pirms 13 gadiem
rudzu maize rakstīja: Un par to,ka neatņēma viņi kļuva par čempjiem!!!Bet pēc tā visa FIFA pieņēma lēmumu Skonto FC nosūtīt uz zemāku līgu,bet guņa to ignorēja un uzlika mīksto visiem FIFA lēmumiem.Laikam FIFA bail no ,,veco čekistu"mafijas
Andris savā elementā.

  +7 [+] [-]

, 2011-08-19 21:41, pirms 13 gadiem
Tiešām labs raksts. Tā vien liekas, ka LFF speciāli strādā slikti.

  +7 [+] [-]

, 2011-08-19 21:46, pirms 13 gadiem
vnk LFF varasvīri pārāk ērti jau savos krēslos jūtas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-08-19 21:56, pirms 13 gadiem
labs blogs, bija jautri!

  +4 [+] [-]

, 2011-08-19 21:57, pirms 13 gadiem
Pro3nd rakstīja: Wnk LFF sēž kautkādi aprobežoti mudaki un viss. Sen jau viņus vaidzēja aizdabūt prom.
Aprobežots mudaks raksta ar dubult 'Vē', aprobežots mudaks raksta 'kaut kad' kopā un aprobežots mudaks vārdu 'vajadzēja' arī raksta nepareizi.
Kurš ir aprobežots mudaks?

  +2 [+] [-]

, 2011-08-19 22:06, pirms 13 gadiem
Ja citu virslīgas klubu vadības būtu gudrākas, tad ar tiesu panāktu, ka Skonto ir zaudējumi. Jo juristus neinteresēs, kā tur radās garumzīme, ir tā kā ir uzrakstīts apstiprinātos noteikumos.

  +3 [+] [-]

, 2011-08-19 22:37, pirms 13 gadiem
Var atcerēties LFF specu citus ziediņus, kā "nepiedalās kluba sacensībās"...

  +6 [+] [-]

, 2011-08-19 23:14, pirms 13 gadiem
Pec butibas ja pa tadu ricibu pieskira zagi Daugava tad ari Skonto butu japieskir zagis savadak tas jau izsmielis kad to skonto nesoda
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-08-20 02:10, pirms 13 gadiem
nabaga krievinji centushies kaut ko latviski uztaisdiit bet viss garaam, tapec jau ir tik dauz kludas

  +4 [+] [-]

, 2011-08-20 02:12, pirms 13 gadiem
Assasinss' rakstīja: Nu tik traki jau nav. OK Rīgā skonto stadionā tie 200 skatītāji izskatās pabriesmīgi, bet ,piemēram, Jelgavā, Gulbenē cilvēki nāk arī Liepājā Ventspilī tā jau nav, ka neiet.
Protams tādam tirliņam kurš sēž Rīgā pie datora un pats iet negrib tā liekas
iedomaajies gulbenee kuraa ir 9000 iedziivotaaji, reaali uz vietas ir 6000-7000 uz speeli atnaak 1000 skatiitaaju, tas noziimee, katrs 7 ir uz futbolu.

  -4 [+] [-]

, 2011-08-20 07:03, pirms 13 gadiem
Izmisums rakstīja: ahahaha, un vēl teica, ka es rakstot no kloniem.
kauns, andri, liels kauns.
Apmeloji mani, bet pats dariji tieši to, ko itkā esot darijis es...
Viņš ne tikai klonojas, bet jau trīskāršojies jau ir. Viņam vēl trešais niks ir. Ir jābūt ļoti lielam profesionālam, lai taisītu vairākus nikus un rakstīšanas stils krasi atšķirtos. Papētot šo niku tēzes, leksiku, gramatiku, nav jābūt maģistra grādam valodniecībā, lai saprastu, ka vismaz rudzu maize un Andris5, IR VIENS UN TAS PATS.

  +2 [+] [-]

, 2011-08-20 10:44, pirms 13 gadiem
bondža rakstīja: Viņš ne tikai klonojas, bet jau trīskāršojies jau ir. Viņam vēl trešais niks ir. Ir jābūt ļoti lielam profesionālam, lai taisītu vairākus nikus un rakstīšanas stils krasi atšķirtos. Papētot šo niku tēzes, leksiku, gramatiku, nav jābūt maģistra grādam valodniecībā, lai saprastu, ka vismaz rudzu maize un Andris5, IR VIENS UN TAS PATS.
Pamper!
Tas ka tu saraksties ar saviem kloniem,par daudz ko liecina!
Kādas izjūtas ir, kad saraksties pats ar sevi?
Nu ko, laiks nosaukt vēl vienu tavu klonu: suvass

  -2 [+] [-]

, 2011-08-20 10:49, pirms 13 gadiem
Andris5 rakstīja: Pamper!
Tas ka tu saraksties ar saviem kloniem,par daudz ko liecina!
Kādas izjūtas ir, kad saraksties pats ar sevi?
Nu ko, laiks nosaukt vēl vienu tavu klonu: suvass
Vecīt ej ārstēties tev ir kaut kāda paranoja no pampera!
(tagad laikam es arī esmu kļuvis par pampera klonu )

  +1 [+] [-]

, 2011-08-20 11:01, pirms 13 gadiem
Assasinss' rakstīja: Vecīt ej ārstēties tev ir kaut kāda paranoja no pampera!
(tagad laikam es arī esmu kļuvis par pampera klonu )
Pamper: labu dienu tev!
Turpini savus klonus šeit prezentēt!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-08-20 12:02, pirms 13 gadiem
Izmisums rakstīja:
Andri, Tev cilvēki saka, lai tu ārstējies !
Beidz likt miinusus no visiem saviem 3x profiliem, un atrodi darbu !
TU ESI SLIMS !!!!!!!
Tavi kloni tie ir(ko uzskati par cilvēkiem)!
Pamper tavuprāt:
Agrāk man bija 5 profili,pēc tam jau bija vairāk,nu tu samazināji līdz 3 profiliem!
Nosauci kaut vēl vienu manu niku bez Andris5!
vienu biji saucis: rudzu maize - garām!
Patiesībā tava sistēma šeit ir sabrukusi!Un šī sistēma sāka brukt pēc tavas akcijas pret manīm , kad skonta pakāsa krievu draugu kausā!Tā kā samierinies nīkuli, ar to ka esi zaudējis!

  -2 [+] [-]

, 2011-08-20 12:51, pirms 13 gadiem
Izmisums rakstīja: Beidz likt miinusus no visiem saviem 3x profiliem, un atrodi darbu !
kādu vēl darbu, viņš jau sen ir pensionārs.

     [+] [-]

, 2011-08-20 13:01, pirms 13 gadiem
JD_FCSR rakstīja: kādu vēl darbu, viņš jau sen ir pensionārs.
Pamper!
saraksties tik saraksties ar sevīm tas laikam ir tavs darbs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2011-08-20 15:04, pirms 13 gadiem
Izmisums rakstīja: čato pats vien tālāk ar saviem 3 vai 4 profiliem un jūties laimīgs, ka tev ir atrasti draugi internetā un kad ir cilvēki, kas domā, tāpat, kā "Andris5"
ir jāsaprot, ka vecums nenāk viens, un ja cilvēkam gados nav kādas aizraušanās, tas var beigties ar depresiju un pat pašnāvību . Šim personāžam ir cīņa ar "Guņas mafiju", kas uztur viņa dzīvotspēju. Tādēļ lūdzu, pat ja viņš jums ir sen apnicis, neignorējiet viņu.

  -1 [+] [-]

, 2011-08-20 16:29, pirms 13 gadiem
Parastais "tautas juristu" stāstiņš no sērijas- kā varam spekulēt ar likumu.

Ja autors pieslēgtu arī domāšanu, ne tikai gramatisko interpretācijas metodi, tad nevajadzētu pis*ies pie kļūdiņām. Pirmkārt svarīga ir doma un būtība ko iestrādājuši dokumentā tā veidotāji. Forma vs saturs.

Protams nožēlojami, ka šādi nolikums sastādīts un neviens tam nav pievērsis uzmanību.
1 2 36 komentāri