Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:123, Did:0, useCase: 3

Ezils paskaidro savu bēdīgi slaveno tikšanos ar Turcijas prezidentu un kritizē Vācijas medijus

Rolands Eliņš

Ezils paskaidro savu bēdīgi slaveno tikšanos ar Turcijas prezidentu un kritizē Vācijas medijus
Mezuts Ezils un Redžeps Erdoans fotogrāfijā, kas izraisīja tik plašu rezonansi
Foto: Reuters/Scanpix

Pirms Pasaules kausa izcīņas sākuma Vācijas futbola izlases līdzjutēju vidū izcēlās plaša neapmierinātība ar valstsvienības līdera Mezuta Ezila tikšanos un publicēto fotogrāfiju ar Turcijas prezidentu Redžepu Erdoanu, kurš tobrīd gatavojās Turcijas prezidenta vēlēšanām. Ezils šodien sociālajā tīklā „Twitter” publicējis vēstuli līdzjutējiem, paskaidrojot savu nostāju šajā jautājumā un uzsverot, ka nav centies paust politisku viedokli, bet gan cienīt Turcijas prezidenta amatu.

„Pāris pēdējās nedēļas ir devušas man laiku pārdomāt pēdējo mēnešu notikumus, un vēlos dalīties savās izjūtās,” raksta Mezuts Ezils, Londonas „Arsenal” pussargs un viens no Vācijas izlases līderiem. „Kā daudziem citiem cilvēkiem, manas saknes sniedzas ārpus vienas valsts robežām. Kamēr es uzaugu Vācijā, mana ģimene nāk no Turcijas. Man ir divas sirds – Vācijas un Turcijas.”

„Maijā es tikos ar prezidentu Erdoanu Londonā labdarības pasākumā,” turpināja Ezils. „Mēs bijām tikušies jau iepriekš, kad viņš un Vācijas kanclere Angela Merkele vēroja abu izlašu futbola maču. Es apzinos, ka mūsu kopbilde izraisīja lielu ažiotāžu Vācijas medijos un, lai arī daži cilvēki vēlas apsūdzēt mani melos vai nodevībā, šim foto nebija nekādu politisku mērķu. Kā jau minēju, es neesmu aizmirsis savas ģimenes dzimteni, un man tikšanās ar prezidentu Erdoanu nebija saistīta ar politiku vai vēlēšanām, man tā bija goda lieta un cieņas izrādīšanās pret manas ģimenes augstāko amatpersonu. Es esmu futbolists, nevis politiķis, un mūsu tikšanās nebija par publiska atbalsta sniegšanu. Patiesībā mēs runājām tikai par to, ko vienmēr – par futbolu.”

„Lai arī Vācijas mediji atspoguļoja visu citādi, patiesība ir tāda, ka izvairīties no tikšanās ar Erdoanu būtu necieņa pret saviem senčiem,” rakstīja Ezils. „Man nebija svarīgi, kura tieši persona ir Turcijas prezidents, man bija svarīgi, ka tas bija prezidents. Domāju, ka līdzīgu cieņu pret prezidenta amatu izrāda arī Anglijas karaliene un Premjerministre Terēza Meja, kuras uzņēma Erdoanu Londonā. Vai tas būtu Vācijas vai Turcijas prezidents, mana rīcība nebūtu bijusi atšķirība.”

Sava paziņojuma otrajā daļā, kas tika publicēta pāris stundas pēc pirmā, Ezils norādīja, ka viņam nav iebildumu pret mediju un ekspertu kritiku par viņa paveikto laukumā: „Es to akceptēju. Neesmu perfekts futbolists, un kritika bieži vien motivē mani strādāt un trenēties. Taču nevaru akceptēt, ka Vācijas mediji vairākkārt vaino manu dubultpilsonību un vienu fotogrāfiju par visas izlases neveiksmīgo sniegumu.”

„Daži Vācijas laikraksta izmanto manu izcelsmi un fotogrāfiju ar Erdoanu savai labēji noskaņotajai propagandai,” uzskata Ezils. „Kāds cits iemesls būtu izmantot manas bildes un izcelt manu uzvārdu Vācijas izlases neveiksmēs Pasaules kausā. Viņi nekritizē manu sniegumu laukumā, viņi nekritizē Vācijas izlases sniegumu, viņi kritizē manu izcelsmi un cieņu pret senču zemi.”

Ezils arī norādīja uz mediju attieksmi pret Lotāru Mateusu, Vācijas izlases leģendu un goda kapteini, kurš nesen arī tikās ar Krievijas prezidentu, bet, Ezilaprāt, nesaņēma par to nekādu kritiku: „Arī Mateuss ir Vācijas Futbola federācijas oficiāls pārstāvis, taču viņam nav vaicāts publiski paskaidrot savu rīcību. Ja reiz mediji juta vajadzību izslēgt mani no Vācijas izlases, vai Mateusam nevajadzētu atņemt viņa goda kapteiņa statusu? Vai arī mana turku izcelsme padara mani par parocīgāku mērķi?”

Tāpat Ezils pauda nožēlu par dažu sponsoru un sadarbības partneru rīcību, atsakoties no pirms PK un PK laikā plānotajām akcijām ar viņa dalību. To vidū bija arī viņa bijusī skola, kurā Ezils bija finansējis projektu, kas ļautu apmeklēt futbola nodarbības bērniem no maznodrošinātām ģimenēm, taču skolas vadība informēja Ezila pārstāvjus, ka nevēlas izsaukt mediju ažiotāžu bildes ar Erdoanu dēļ.

Futbolists toties izcēla „adidas”, „Beats” un „BigShoe” kā savus partnerus, kas palika ar viņu par spīti visam: „Viņi paceļas virs tām muļķībām, ko radījuši Vācijas mediji, un mēs turpinām savus iesāktos darbus profesionālā veidā. Pasaules kausa laikā sadarbībā ar „BigShoe” es palīdzēju 23 bērniem tikt pie svarīgām operācijām Krievijā, ko esmu iepriekš darījis arī Brazīlijā un Āfrikā. Man tas ir ļoti svarīgi, taču laikraksti tāpat neatrod vietu, kur pastāstīt par to, tā vietā koncentrējoties uz to, vai es tieku izsvilpts un vai esmu publicējis foto ar prezidentu. Arī viņiem ir pieejama platforma, ar kuru palīdzēt cilvēkiem ar līdzekļiem un informāciju, bet viņi izvēlējās to nedarīt.”

Jāpiezīmē, ka Ezila „Twitter” kontā tiek norādīts, ka paredzēta vēl viena viņa paziņojuma daļa.

Vācijā dzīvo apmēram 1.2 miljoni cilvēku ar Turcijas izcelsmi, kuriem ir tiesības piedalīties Turcijas prezidenta vēlēšanās, taču Vācija aizliegusi savā valstī rīkot Turcijas priekšvēlēšanu kampaņas. Līdz ar to ļoti populāro futbolistu Ezila un Ilkaja Gindoana tikšanās ar Erdoanu, kuras laikā Gindoans arī pasniedza Erdoanam futbolista kreklu ar uzrakstu „Manam prezidentam”, Erdoanam bija milzīga priekšvēlēšanu uzvara. Vēlāk, jūnija vidū, viņš tika pārvēlēts uz kārtējo termiņu amatā.

Izmantotie resursi:
https://twitter.com/MesutOzil1088/s...

  -1 [+] [-]

, 2018-07-22 18:26, pirms 6 gadiem
Tāpēc, ka Lotārs Matēuss Vācijā nevienam nešķiet nozīmīgs. Matēuss ir vēsture un pagātne. Vienmēr, kad joko par dižiem spēlētājiem, kas pēc karjeras beigām nav nekas, Matēuss nāk pirmais.

  -1 [+] [-]

, 2018-07-22 18:31, pirms 6 gadiem
Vācija Ezilu nav pelnījusi. Viņš šajā situācijā bija izcils mediju grēkāzis, Vācijas fiasko šo situāciju padarīja vēl sulīgāku. Galvu augšā un uz priekšu!

  +4 [+] [-]

, 2018-07-22 19:29, pirms 6 gadiem
respect Kanteram !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-07-22 22:00, pirms 6 gadiem
Vajadzētu jau nu saprast, ka tik populārs sportists nevar palikt malā no politikas, ja pats ir tās sastāvdaļa.Viņa darbi un runas veido viņa viedokli par to un šo.Par futbolu arī viņi runāja, tam es ticu, bet ja negribi, lai tevi asociē ar Erdogana politiku, tad runā par futbolu ar kādu citu.