Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Parma un Kristaps Zommers tiecas pretī B sērijai

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Parma un Kristaps Zommers tiecas pretī B sērijai
Kristaps Zommers (dzeltenajā kreklā) ar komandu līksmo pēc uzvaras Enzas derbijā pirms nedēļas (Foto: www.parmacalcio1913.com)

Latvijas U-21 izlases vārtsargs Kristaps Zommers otro sezonu sargā Parmas futbola kluba vārtus, kamēr vienība attopas no otrā bankrota šajā tūkstošgadē un cer atgriezties Itālijas futbola elitē pēc iespējas ātrāk. Atskatīsimies uz Parmas stāstu un novērtēsim Kristapa Zommera pozīcijas slavenajā klubā, kurš patlaban “Lega Pro” jeb Itālijas 3. līgā atrodas trīs punktu attālumā no 1. vietas, kas nodrošina automātisku pakāpšanos uz B sēriju!

Zvaigznes, trofejas, bankroti un krāpšanās

1913. gadā dibinātais Parmas futbola klubs plašu atpazīstamību ieguva vien pagājušā gadsimta 90-tajos gados. Leģendārais treneris Arigo Saki 1985. gadā ieveda komandu B sērijā, taču drīz vien devās uz “AC Milan”. Saki iesākto darbu veiksmīgi turpināja Nevio Skala, 1990. gadā sasniedzot A sēriju. Tā tolaik skaitījās stiprākā līga pasaulē, un 1990. gada pasaules čempionāts valstī uzmanību futbolam pastiprināja arī daudzu investoru vidū. Tostarp bija Kalisto Tanci, kurš veiksmīgi vadīja paša dibināto pārtikas uzņēmumu “Parmalat”. Sākot finansēt “Parma A.C.”, Tanci palīdzēja klubam attīstīt infrastruktūru un piesaistīt pasaules zvaigznes – piemēram, kolumbieti Faustinu Asprilju, bulgāru Hristo Stoičkovu un brazīlieti Marčiu Amorosu. Lai arī Parmai ne reizi neizdevās triumfēt A sērijā, klubs trīsreiz izcīnīja Itālijas kausu, divreiz ieguva UEFA kausu, bet pa reizei uzvarēja Eiropas Kausa ieguvēju kausa izcīņā un Superkausā, kļūdams par vērā ņemamu klubu ne tikai Itālijā.

Tanci plāns padarīt klubu par zīmolu Eiropā, bet savu pārtikas magnātu – par zīmolu ārpus dzimtenes –, ritēja šķietami nevainojami. Tomēr 2003. gada nogalē negaidīti pienāca ziņas par “Parmalat” bankrotu, kas nevarēja neietekmēt arī futbola klubu, kuru minētā kompānija baroja. Itālijas astotā lielākā kompānija bija ieslīgusi vairāk nekā 14 miljardu eiro lielā parādā, un Tanci drīz piešķīra 18 gadu cietumsodu. Lai arī tas nozīmēja “Parma A.C.” bankrotu, izmantojot labvēlīgos likumus, klubs tika pārformēts un ar nosaukumu “Parma F.C.” bez parādiem varēja turpināt startēt A sērijā. Turpmākajās sezonās klubs pārsvarā grozījās pa tabulas vidusdaļu, vienreiz pat uz gadu izkrītot uz B sēriju, tomēr krustnešu līdzjutēji varēja cerēt, ka Parmā drīz atgriezīsies starptautiskais futbols. Kā nekā, kluba vadībā bieži notika negaidīti pavērsieni un izmaiņas, allaž solot spožu nākotni.

2013./2014. gada sezonā Parmai beidzot izdevās finišēt A sērijas labāko sešiniekā, taču sportiski nopelnīto vietu Eirokausos pavisam drīz nenomaksāto nodokļu dēļ anulēja UEFA. Par puzles gabaliņu parādiem augošajā kopainā kļuva kluba direktora Pietro Leonardi neveiksmīgais biznesa plāns, naudu pelnīt no spēlētāju pārejām. Piemēram, 2013. gada vasarā vien “Parma” savā paspārnē paņēma 166 (!) jaunus spēlētājus, teju visus uzreiz arī īrējot tālāk ārzemju klubiem un cerot, ka daļa sezonas laikā savu tirgus vērtību pacels, tādējādi ļaujot nopelnīt ar pārejas summām. Līdzīgi šis biznesa modelis Leonardi vadībā bija nostrādājis “Udinese”, kas iegādājās Aleksi Sančesu par trim miljoniem eiro, pāris reižu īrēja Čīles un Argentīnas klubiem, līdz uzbrucējs bija gatavs A sērijā parādīt savu meistarību tā, lai čīlieti par 26 miljoniem eiro iegādātos “Barcelona”. “Ja 30-40% mūsu pirkumu izrādās veiksmīgi, tad mums tas ir liels panākums,” savos aprēķinos dalījās Leonardi. Parmā nenostrādāja… Un tieši nenomaksātie nodokļi par īrētajiem spēlētājiem atņēma klubam vietu Eirokausos. Parādu kalns gan neauga tikai uz šī “biznesa modeļa” rēķina, jo nesaimnieciski darbojās arī kluba prezidents Tomaso Girardi.

Stāsts par Parmas “bojāeju” un nonākšanu līdz D sērijai.

Gan jau problēmas atrisināsies

Nepilnu gadu vēlāk Parma attapās ar vairāk nekā 230 miljonu eiro lielu parādu slogu, būdama A sērijas apakšgalā, un neko apturēt nespēja ne vairākkārt mainītie kluba īpašnieki ar ļoti apšaubāmu reputāciju, ne Itālijas Futbola federācija (FIGC), kuras sniegtie 5 miljoni eiro vispār ļāva klubam pabeigt sezonu. Spēlētāji algas nebija saņēmuši visu gadu un uz pēdējām sezonas spēlēm brauca paši savās automašīnās, bet fakts, ka viss varēja tik tālu nonākt, daudzus nemaz nepārsteidza. Itālijas futbolā teju ik gadu bankrotē vai negodīgas spēles dēļ “mirst” 8-10 klubu, kuri dzīvi no jauna sāk zemākajās līgās, bieži vien tur arī paliekot. Tiesa, FIGC nereti piever acis uz dažādiem trūkumiem licencēšanas procesā A sērijā. “Ja tā tas nebūtu, pie licences tiktu vien trīs A sērijas klubi,” pirms dažiem gadiem izteicās “Napoli” prezidents Aurēlio de Laurentis.

ESPN apskatnieks Bendžamins Gladvels to nosauc par Itālijas futbola kultūras sastāvdaļu: “Šīs valsts futbolam un FIGC ir nosliece pieņemt lietas un notikumus tādus, kādi tie ir. Visi zina, ka apstākļi nebūt nav ideāli, taču cer, ka problēmas kaut kā sakārtosies un atrisināsies.” Arī plašsaziņas līdzekļi neesot diez ko ieinteresēti aiz skaļajiem skandāliem mēģināt saskatīt sistēmu, tāpēc atmaskojošas ziņas laikrakstu pirmajās lapās nav redzamas bieži. Itālijas futbolā apmeklējuma skaits pēdējos desmit gados pastāvīgi ir krities, tomēr Eiropas top līgas statusu tā nezaudē, jo A sērijas futbols un īpaši tās galvgalis ir gana spēcīgs.

Parmas gadījumā ticību tam, ka “viss kaut kā sakārtosies”, lielākie optimisti zaudēja 2015. gada pavasarī pēc ziņas, ka kluba tābrīža prezidents Džiampietro Manenti nebija apmaksājis sava Citroen C3 kvītis 2000 eiro apmērā par auto novietošanu stāvvietā. Šajā brīdī Manenti bieži daudzinātais “Miljoni tūlīt pat būs klāt” pat lētticīgākajam muļķim vairs nešķita reāls. Marta vidū Manenti tika apcietināts par naudas atmazgāšanas mēģinājumu Parmas klubā, bet sekojošais jau bija paredzams. Tiesa pasludināja klubu par izputējušu, pārdotas tika pat vēsturiskās trofejas, sezona kaut kā tika novilkta līdz beigām, taču vasarā pircējs, kurš pārņemtu lielos parādus, neatradās, un ar astoņu investoru palīdzību un leģendāro Nevio Skalu prezidenta postenī no jauna nodibinātā “Parma Calcio 1913” varēja uzsākt augšāmcelšanos no D sērijas jeb 4. līgas. Mērķis – atgriezties Itālijas futbola elitē, strādājot caurspīdīgi jeb neslēpjot naudas plūsmas.

Nevio Skala apsveic Zommeru ar 50 aizvadītām spēlēm “krustnešu” sastāvā.

Skala atkāpjas jau pēc gada

Pirmā sezona D sērijā izdevās – klubs, kurā no A sērijas laikiem bija palicis tikai lojālais kapteinis Alesandro Lukarelli, dominēja čempionātā, un arī kluba fani dzina krustnešus uz priekšu. Vairāk nekā 10 500 pārdoto sezonas abonementu ir pārliecinošs D sērijas rekords, un sezonu komanda noslēdza bez zaudējumiem. Vērā ņemams ieguldījums Parmas panākumos D sērijā bija arī latviešu vārtsargam Kristapam ZOMMERAM, kurš 18 gadu vecumā bija kluba pamatvārtsargs un maijā izpelnījās pirmo uzaicinājumu arī uz Latvijas U-21 izlasi pie pāris gadus vecākiem futbolistiem. Ja vasarā varēja bažīties, ka Zommera loma Parmā varētu samazināties, jo klubā atgriezās Horvātijas U-21 izlases kandidāts Marijans Čoričs, tāpat 3. līgā jeb “Lega Pro” vairs nav noteikumu par obligātu jauniešu līdzdalību mačā, tad bažas izrādījušās liekas. Zommers arī šosezon sargājis Parmas vārtus visos mačos, ja vien tobrīd nav bijis izsaukts uz U-21 izlasi.

“Pagaidām varu justies droši. Katram spēlētājam ir kritumi, taču man tie nav bijuši tik lieli, lai būtu jāuztraucas par vietu sastāvā. Gribētos, lai kļūdu būtu vēl mazāk, taču šī man tomēr ir pirmā sezona šajā līmenī,” sarunā ar Sportacentrs.com pirms Ziemassvētkiem atzina Zommers. Vai klubs tikpat ātri pārvarēs arī “Lega Pro” barjeru un nākamā gada pavasarī svinēs iekļūšanu B sērijā, ir pāragri spriest. Parmas futbolisti sezonu iesaka viduvēji, kā rezultātā novembrī amatu zaudēja viss treneru štābs, bet kluba leģenda Nevio Skala pats pameta prezidenta krēslu. “Mēs nespēlējām labi, taču tikai par četriem punktiem atpalikām no tabulas līderiem. Ja kluba īpašnieki nolemj atlaist treneri, kuru esmu pieņēmis darbā, taču ar mani nemaz par šādu rīcību nekonsultējas, tad jūtu sarūgtinājumu un “nododu bumbu” citu cilvēku rīcībā. Dzīve turpinās, un es ceru, ka Parma drīz atgriezīsies A sērijā,” vēlāk presē tika citēts Skala. Viņš pēc atlūguma uzrakstīšanas piezvanījis arī Zommeram un novēlējis kārtīgi strādāt un sasniegt visu labāko turpmākajā karjerā.

“Arī cīņās, kurās uzvarējām, diezgan daudz mocījāmies. Šajā līgā nav vieglas spēles arī pret pēdējo vietu. Nebija redzams nekāds spēles stils, izskatījāmies draņķīgi, arī fani sāka jukt prātā. Tieši tāpēc notika lielas pārmaiņas, un atlaida ne tikai trenerus, bet arī sporta direktorus,” stāsta 19 gadus vecais Zommers, kuram nu ir jauns vārtsargu treneris, jo amatu zaudēja arī slavenais Ermess Fulgoni, kurš savulaik audzināja Džanluidži Bufonu. “Man gan pārmaiņas par sliktu nav nākušas. Patīk, ka treniņos tagad vārtsargs ļoti daudz tiek iesaistīts aizsardzības vingrinājumos. Kopš treneru nomaiņas arī spēlējam labāk,” komentē Zommers.

Kristapa Zommera atvairītais sitiens derbijā – skatīt no 5:35min.

Sapņo par izsaukumu uz nacionālo izlasi

Parmas kluba mājas spēles vidēji apmeklē gandrīz 9 901 skatītājs, kas ir labākais rādītājs savā grupā un būtu sestais labākais pat B sērijā. 19. decembrī notikušajam Enzas derbijam (Derby dell'Enza) pret “Reggiana” gan bija krietni lielāka nozīme nekā parastajām līgas spēlēm. “Derbijs bija līdz šim svarīgākā spēle šosezon. Visi to bija gaidījuši 19 gadu, un es laikam pat vēl nebiju piedzimis, kad komandas tikās iepriekšējo reizi. No augusta pilsētā runāja, ka vajadzētu uzvarēt čempionātā un derbijā, taču pēdējā laikā varēja dzirdēt tikai par otro. Parma un Redžio ļoti ienīst viena otru, tas ir liels derbijs,” paskaidro Kristaps, par piemēru minot arī kādu atgadījumu pirms nozīmīgās spēles. “Ar pāris draugiem gājām pa pilsētu paskatīties, kā tā izgreznota Ziemassvētku laikā. Sanāca, ka uzskrējām virsū fanu pūlim, kur aptuveni 200 cilvēku itāliski kliedza par derbiju, kas Parmai jāuzvar. Kad viņi uz ieliņas ieraudzīja mani, tad dziedāja man tās dziesmas virsū. Tās bija ļoti motivējošas un patīkamas sajūtas.”

Abu komandu iepriekšējā tikšanās reizē 1997. gadā Parmas vārtus sargāja Džanluidži Bufons, aizsardzībā darbojās Lilians Turams un Fabio Kanavaro, uz maiņu nāca Ernans Krespo, bet komandu trenēja Karlo Ančeloti. Tobrīd Zommers bija pusotru mēnesi vecs, taču tagad, 19 gadu vecumā, derbijā nosargāja vārtus sausā – tāpat kā toreiz A sērijā Bufons. Jau pirmsspēles treniņā Parmas fani savus futbolistus motivēja, ierodoties ar pirotehniku, baneriem un saukļiem. Lielajā mačā viesos tribīnēs bija 17 358 skatītāju, un Zommers 90 minūšu laikā īpaši izcēlās ar vienu augstvērtīgu seivu (skatīt video augstāk).

Ja par “Lega Pro” līgas spēku viedokļi var dalīties, tad, iekļūstot B sērijā, Kristapa Zommera kandidatūra varētu kļūt interesanta arī Latvijas izlases galvenajam trenerim Marianam Paharam. U-21 izlasē pagājušā cikla beigās Zommers dalīja vietu ar Vladislavu Kurakinu. No “Lega Pro” B grupas līderes “Venezia” Kristapa klubs atpaliek trīs punktus – tātad cerība par B sēriju nākamsezon ir itin reāli piepildāma. Tieši tāds ir viens no Zommera mērķiem 2017. gadā: “Jāuzvar “Lega Pro” čempionāts. Kluba vadība oficiāli nav izvirzījusi tādu mērķi, taču visi saprotam, ka tas būtu jāizdara bez speciālām norādēm. Un ideālākais, kas varētu notikt, būtu izsaukums uz nacionālo izlasi!”

Izmantotie resursi:
Parma Live: Ultime notizie
Parma - Repubblica.it
Parma Calcio 1913 Parma Calcio 1913
weltfussball.de
Startseite | 11 Freunde

 +14 [+] [-]

, 2016-12-26 19:54, pirms 7 gadiem
Vairāk šādu rakstu par mūsējiem!

  +7 [+] [-]

, 2016-12-26 19:56, pirms 7 gadiem
lai viss izdodas

  +6 [+] [-]

, 2016-12-26 20:28, pirms 7 gadiem
Līdzīgi šis biznesa modelis Leonardi vadībā bija nostrādājis “Udinese”, kas iegādājās Aleksi Sančesu par trim miljoniem eiro, pāris reižu īrēja Čīles un Argentīnas klubiem, līdz uzbrucējs bija gatavs A sērijā parādīt savu meistarību tā, lai čīlieti par 26 eiro iegādātos “Barcelona”.
Ļoti labs biznesa plāns. Bet raksts tiešām labs! Cepums autoram!

  +2 [+] [-]

, 2016-12-26 20:45, pirms 7 gadiem
doktors doks rakstīja: Ļoti labs biznesa plāns. Bet raksts tiešām labs! Cepums autoram!
Paldies! Labots.

  +2 [+] [-]

, 2016-12-26 23:36, pirms 7 gadiem
Varbūt izaudzinās vēl vienu Bufonu?
Novēlu čalim tikai strādāt un attīstīties futbolā.

  +2 [+] [-]

, 2016-12-27 11:43, pirms 7 gadiem
19 gadi vārtsargam vispār vēl skaitās "zīdaiņa vecums", tāpēc Zommeram viss vēl priekšā! Galvenais, cītīgi trenēties un, ja kopā ar Parmu tiks B un, varbūt kādudien arī A sērijā kā 1. varočiks, tad jāsecina, ka Vaņinam būs veiksmīgs aizstājējs! Veiksmi!