Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Vaņins: "Ar šo izlasi varam iekļūt finālturnīrā"

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Vaņins: "Ar šo izlasi varam iekļūt finālturnīrā"
Andris Vaņins
Foto: www.fc-sion-live.ch

Septembrī Latvijas futbola izlasi gaida divas ļoti svarīgas spēles 2010. gada Pasaules Kausa izcīņas atlases ciklā. Lai turpinātu cerēt par iekļūšanu finālturnīrā, mūsējiem veiksmīgi jānospēlē pret Izraēlas un Šveices valstsvienībām. Rezultāti lielā mērā būs atkarīgi no Šveices čempionātā spēlējošā mūsu pamatvārtsarga Andra Vaņina (29), kuram, kā gaidāms, darba netrūks.

Tāls, taču ne neaizsniedzams pagaidām izskatās Latvijas izlases futbolistu, treneru un līdzjutēju sapnis - izcīnīt ceļazīmi uz 2010. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīru Dienvidāfrikas Republikā (DĀR). Lai turpinātu cerēt un ticēt, ka šis sapnis var piepildīties, Latvijas izlasei septembrī veiksmīgi jāaizvada gaidāmie atlases cikla mači - 5. datumā izbraukumā pret Izraēlu un 9. - savā laukumā pret Šveici. Nav mūsu rīcībā tik liela uzbrukuma spēka, lai izlases spēles stils būtu uzbrūkošs, tāpēc vienmēr rezultāti galvenokārt ir bijuši atkarīgi no aizsardzības un vārtsarga. Andris Vaņins (29) pēdējā laikā kļuvis par mūsu valstsvienības stabilu pirmo numuru. Kāpdams augšup pa karjeras kāpnēm, ilūkstietis intervijā eSports.lv stāsta par gaidāmajiem mačiem Latvijas izlasē, sezonu Šveices Superlīgā, kā arī personīgajiem mērķiem.

- Rudenī Latvijas izlasi gaida svarīgas spēles atlases ciklā. Kāds ir tavs noskaņojums pirms mačiem pret Izraēlu un Šveici?
- Labs noskaņojums. Šīs spēles gaidu ar nepacietību, gribas ātrāk būt ar izlasi. Septembra mači, tā teikt, var būt liktenīgi Latvijas izlasei – izšķirsies, vai būsim spējīgi cīnīties tālāk par iziešanu no grupas, vai arī ne. Ļoti svarīgi mači.

- Augustā izlase, gatavojoties rudens mačiem, aizvadīja pārbaudes spēli pret Bulgāriju (0:1). Kādas atziņas deva šis mačs?
- Tā bija tikai gatavošanās. Protams, slikti, ka zaudējām, bet – nekas. Domāju, ka viss tālāk būs labi. Līmeņa ziņā Bulgārija ir līdzīga Šveicei un Izraēlai. Mums pārbaudes spēlē bija nepieciešams tieši šāds pretinieks, un, manuprāt, tas nāca tikai par labu.

- Vai joprojām tici tam, ka mēs varam iekļūt Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā?
- Kāpēc gan ne? Veiksmīgi jānospēlē abas spēles septembrī. Lai tiktu tālāk, mums ir visas izredzes. Ar Izraēlu izbraukumā pietiktu ar neizšķirtu, bet pret Šveici mājās vajadzētu dabūt trīs punktus. Četri punkti septembrī būtu labs rezultāts pirms pēdējām divām spēlēm ciklā.

- Vai tev nešķiet, ka šīs izlases īstais cikls varētu būt nākamais, kad visi jaunie jau būs iespēlējušies?
- Domāju, ka nē. Kāpēc gan viss būtu jāatliek uz nākamo ciklu, ja ar šo sastāvu varam iekļūt pasaules čempionāta finālturnīrā? Ar esošajiem spēkiem varam to paveikt. Es neteiktu, ka izlase vēl tikai veidojas – nospēlēta jau lielākā daļa cikla spēļu, un futbolisti ir paspējuši saspēlēties.

Pirms trim gadiem Latvijas čempionāta spēlē (Foto: Romans Kokšarovs, Sporta Avīze, f64).

- Izraēla savā laukumā nav zaudējusi ļoti ilgi. Ko Latvijas izlase varētu likt pretī, lai sērija tiktu pārtraukta?
- Noteikti jāspēlē organizēti aizsardzībā. Ja būsim organizēti un disciplinēti visās līnijās, tad mums ir izredzes. Jāizmanto tie pāris momenti, kas radīsies, lai gūtu vārtus, kā arī pašiem jābūt drošiem aizsardzībā. Izraēlas stiprā puse ir izlases līderis – Benajuns. Kopumā laba komanda – tehniska un ātra, spēlē labu futbolu.

- Pie Izraēlas līdzjutējiem grūti nebūs?
- Domāju, ka nē [smejas]. Viss būs kārtībā.

- Otrs septembra pretinieks būs Šveice. Vai tev šis mačs būs īpašs, ja reiz dzīvo un spēlē Šveicē?
- Es tā neteiktu. Ja veiksmīgi nospēlēsim pret Šveici, mums paliks izredzes. Nav tā, ka šī spēle man ir īpaša un pirmajā vietā, tāpēc ka spēlēju Šveicē. Man visas izlases spēles ir ļoti svarīgas – vienalga, vai pretī ir Šveice, Moldova vai Luksemburga. Trīs punktus dod par jebkuru uzvaru.

- Spēlējot Šveicē, tev taču noteikti ir radies lielāks priekšstats par to, kas jādara, lai šveiciešus uzvarētu!
- Jā, Šveicei komandā ir savi līderi – Fonlantens, Frejs, arī Barneta. Ja tiksim galā ar šiem spēlētājiem... Mums katrā spēlē pret stiprām komandām ir viens, divi momenti. Cerēsim, ka arī šajā mačā būs pāris momentu, tāpat domāju, ka līdzjutēju atbalsts būs liels. Rīgā būs vieglāk nekā Šveicē. Skatījos Šveices pārbaudes spēli pret Itāliju (0:0) – labi nospēlēja, varēja arī iesist. Šveice ir ātra un disciplinēta komanda.

- Vai Šveicē jau kāds tev piemin gaidāmo maču?
- Nē, pagaidām nekādas ažiotāžas nav (intervija notika augusta beigās).

- Runājot par Šveici – pēc vairākiem Latvijā pavadītiem gadiem pārcēlies uz valsts kausa ieguvēju "Sion". Esi kļuvis par komandas pamatvārtsargu. Rezumē, lūdzu, pāris "Sion" pavadītos mēnešus!
- Esmu apmierināts, ka izdarīju šādu izvēli. Labs un stiprs čempionāts, spēcīgas komandas. Viss, uz ko cerēju, ir piepildījies. Treniņi, protams, ir citādāki un atšķiras. Nestāstīšu detaļas, kā trenēja Ventspilī un kā trenē te, tomēr ir citādāk. Klubs iedeva dzīvokli un mašīnu, viss ir pakārtots, lai domas būtu tikai par futbolu. Konkurence? Otrais vārtsargs, pēc manām domām, ir ļoti labs, kādreiz bijis Šveices U-21 izlasē, tagad manā vecumā. Viņš ir stiprs konkurents. Līdzjutēji te ir lieliski – pilnas tribīnes, superīgs atbalsts – pat, ja kaut kas neizdodas un zaudējam, mūs dzen uz priekšu. Ļoti patīkami arī, ka fani izkliedz uzvārdu. Pamazām apgūstu franču valodu, taču visu saprast nevaru – cilvēki runā ļoti ātri, dažreiz vārdu galotnes vispār norij, ka nevar saprast neko. Vairāk sanāk kontaktēties angļu valodā. Savukārt šveicieši beidzot ir iemācījušies pareizi izrunāt manu vārdu un uzvārdu.

Komandējot Latvijas izlases aizsardzību pērn mačā pret Grieķiju (Foto: Romans Kokšarovs, Sporta Avīze, f64).

- Pēdējā laikā "Sion" rezultāti nav diez ko spīdoši. Kāpēc komanda tik bieži zaudē punktus?
- Tā ir sanācis... Ja nebūtu zaudējuši pēdējās minūtēs tos piecus punktus, tad tagad būtu starp līderiem. Vienkārši nepaveicās. Mans sniegums? Esmu apmierināts, ka spēlēju, bet ielaisto vārtu ir diezgan daudz. Nav jau tā, ka ielaistie vārti ir uz manas sirdsapziņas, bet tomēr – zini kā, gribas nospēlēt vismaz vienu spēli sausā, taču pagaidām neizdodas.

- Nav bail, ka, turpinoties vājiem rezultātiem, vaina var tikt meklēta vārtsarga pozīcijā?
- Nezinu. Tas ir atkarīgs tikai no trenera. Es cītīgi trenējos un cenšos labi darīt savu darbu. Kam jāspēlē – to lemj tikai treneris.

- Kāds iespaids par Eirokausu mačiem – "Fenerbahce" barjera tomēr bija pārāk augsta?
- "Fenerbahce" ir "Fenerbahce" – galvas tiesu pārāka komanda. Slikti, ka jau mājās ielaidām divus vārtus... Protams, var just atšķirību starp Turcijas un Šveices čempionātu līderiem. Turcijas līdervienībai spēlētāju līmenis tomēr ir daudz augstāks nekā, piemēram, Cīrihei. Visi saprot, ka "Fenerbahce" ir stiprs pretinieks, kuru būtu bijis grūti pieveikt.

- Nesen medijiem atklāji, ka labprāt "Sion" pavadītu visus trīs līgumā paredzētos gadus. Vai tiešām pārskatāmā nākotnē nemērķē ne uz ko augstāku, redzot, ka Šveices Superlīgas līmenī mierīgi vari spēlēt?
- Tas nav atkarīgs tikai no manas gribēšanas. Protams, ir vēlme spēlēt vēl stiprākā čempionātā. Ja labi spēlēšu, protams, būs piedāvājumi. Šveices čempionātā spēlēt varu mierīgi.

- Varbūt tava veiksmīgā spēle Šveicē var atvieglot citu Latvijas futbolistu došanos uz šo valsti?
- Varbūt... Es domāju, ka pāris Latvijas futbolistu noderētu arī mūsu komandā. Šeit spējīgi spēlēt būtu vairāki – pavisam droši!

- Kādi ir tavi personīgie mērķi šosezon?
- Gribētos tikt pasaules čempionāta finālturnīrā ar Latvijas izlasi, pēc iespējas labāk nospēlēt Šveices čempionātā, ar komandu izcīnot augstu vietu, kā arī izcīnīt Šveices kausu, ko "Sion" izdarīja pērn. Mērķi ir visaugstākie [smejas].

"Sion" gladiators Andris Vaņins (video - spiest šeit)

"Sion" pēdējais balsts – Andris Vaņins

1 2 38 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +23 [+] [-]

, 2009-09-04 08:15, pirms 15 gadiem
Vaņins: "Ar šo izlasi varam iekļūt finālturnīrā"

vecīt, no tavas mutes Futbola Dieva ausī!

 +12 [+] [-]

, 2009-09-04 08:22, pirms 15 gadiem
Tony Ball rakstīja: Nu ceresim uz to labako! Vienreiz jus jau to izdarijat
kad ta tas bija?
tu nejauc pasaules čempi ar eiropas?

 +10 [+] [-]

, 2009-09-04 08:23, pirms 15 gadiem
niknā pīle rakstīja: kad ta tas bija?
tu nejauc pasaules čempi ar eiropas?
finālturnīrs!!!!
Slēpts komentārs: raitis0071
Slēpts komentārs: Pizonis

  +9 [+] [-]

, 2009-09-04 09:04, pirms 15 gadiem
izdariet to lūdzu!

  +1 [+] [-]

, 2009-09-04 09:09, pirms 15 gadiem
ja bi skazal s takim vratarjom mozem popastj v final, a vot nas4et ostaljnix igrokov neuveren, nadeemsja na lu4heje. sarauj!

  -4 [+] [-]

, 2009-09-04 09:11, pirms 15 gadiem
Tony Ball rakstīja: Nu ceresim uz to labako! Vienreiz jus jau to izdarijat
Pirmkart to paveica Starkovs!!!
Vinsh (Vanka) nebija ta euro finalturnira varonis un vairaki no tiem jau ir beigushi karjeru vai nav forma!!!

  +4 [+] [-]

, 2009-09-04 09:20, pirms 15 gadiem
GF GA Pts
Greece 12 4 13
Switzerland 11 6 13
Latvia 10 6 10
Israel 10 8 9
Luxembourg 3 13 4
Moldova 2 11 1

  -1 [+] [-]

, 2009-09-04 09:29, pirms 15 gadiem
Optimists Nu, ja Izraēla spēlēs tāpat, kā pagājušajā gadā - tad ir izredzes jo nekas ūberkruts jau no viņiem tiešām nebija. Benajuns bija bīstams, bet tas arī viss. Šveice ir Šveice - spēcīga komanda, bet varam pacīnieties.

  -3 [+] [-]

, 2009-09-04 09:31, pirms 15 gadiem
latgaliits rakstīja: Pirmkart to paveica Starkovs!!!
Vinsh (Vanka) nebija ta euro finalturnira varonis un vairaki no tiem jau ir beigushi karjeru vai nav forma!!!
Ja jau Tu šitā katram burtam piekasies, tad varbūt atļauj man Tev pie komatiem piesieties ? Piesieties pie garumzīmēm ? Atvaino, bet kaut kā dumji, tad jau te puse komentāru eSportā būtu šādi jāapstrīd.

  -2 [+] [-]

, 2009-09-04 09:41, pirms 15 gadiem
Jānis_Bērziņš rakstīja: Ja jau Tu šitā katram burtam piekasies, tad varbūt atļauj man Tev pie komatiem piesieties ? Piesieties pie garumzīmēm ? Atvaino, bet kaut kā dumji, tad jau te puse komentāru eSportā būtu šādi jāapstrīd.
vari sisties un piesisties pie komatiem un garumzimem.
Man tas ir kaut ka vesi vienalga, jo shi ir vieniga vieta, kur saskaros ar latvieshu valodu

  +7 [+] [-]

, 2009-09-04 10:06, pirms 15 gadiem
Izskatātās, ka Andris tur tiek ļoti augstu vērtēts, un pelnīti es domāju

  +1 [+] [-]

, 2009-09-04 10:07, pirms 15 gadiem
nu ko uzvaresim un ceresim uz 2010 gadu pasaules čempi.
Slēpts komentārs: Garnadzis

  +8 [+] [-]

, 2009-09-04 10:20, pirms 15 gadiem
Garnadzis rakstīja: Actiņas būtu pievēris, kad sapņo!
Tavuprāt laukumā jaiet ar domu - ai, nu ko tas mēs, mēs tāpat zaudēsim
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-09-04 10:46, pirms 15 gadiem
mēs jums ticam

  -2 [+] [-]

, 2009-09-04 11:04, pirms 15 gadiem
cerēt jau var bet iespējas mazas - lielākā problēma - uzbrucēji, no kuriem sen neviens vairs nespīd (izņemot Perepļotkinu kas taisa hat- trick pret pusamatieru komandām), un pussargos centrā arī Latvijai arī ir bēdīgs skats... tā kā reāli 4. vieta apakšgrupā un ne augstāk. Jācer , ka Vpils attīstība varētu labvēlīgāk ietekmēt izlasi bet tas būs labākajā gadījumā pēc gadiem 2-3 .....

     [+] [-]

, 2009-09-04 11:35, pirms 15 gadiem
Vaņins: "Ar šo izlasi varam iekļūt finālturnīrā"
-
nju ,no Vaņina mutes futbola Dieva ausī

  +5 [+] [-]

, 2009-09-04 11:48, pirms 15 gadiem
par šo tēmu parunāsim pēc 9.datuma... ja būs divas saturīgas spēles no mūsu čaļiem...

  +1 [+] [-]

, 2009-09-04 13:29, pirms 15 gadiem
Tas būtu brīnums, jo objektīvi atbilstīgā līmenī ir tikai 3--4 mūsu izlases futbolisti (ieskaitopt Vaņinu) + treneris. Bet tāpēc jau futbols ir tik populārs, ka tajā brīnumi dažkārt notiek...
Par citu tēmu: būtu interesanti izveidot Sionā Ilūkstes koloniju, iesaistot komandā arī Žigajevu

  +2 [+] [-]

, 2009-09-04 13:39, pirms 15 gadiem
Ar Andri vartos viss iespejams!!!

  -2 [+] [-]

, 2009-09-04 16:35, pirms 15 gadiem
Vins Teica arī ka Ventspilij ir reālas izredzes iekljuut cempionliigas grupu turniiraa...

     [+] [-]

, 2009-09-04 16:57, pirms 15 gadiem
niknā pīle rakstīja: kad ta tas bija?
tu nejauc pasaules čempi ar eiropas?
Viņš noteikti to atiecināja uz brīnumu..

     [+] [-]

, 2009-09-04 17:05, pirms 15 gadiem
acEy rakstīja: Vaņins: "Ar šo izlasi varam iekļūt finālturnīrā"
-
nju ,no Vaņina mutes futbola Dieva ausī
varbut labaak muusu futbolistu ausiis!

     [+] [-]

, 2009-09-04 17:48, pirms 15 gadiem
ja kāds nav dzirdējis sporta ziņas arī višņakovs tgd sastāvā ir iekļauts es domāju ka to mēs varam !!!!!!!!!!!!!!!

     [+] [-]

, 2009-09-04 17:50, pirms 15 gadiem
olga rakstīja: Tas būtu brīnums, jo objektīvi atbilstīgā līmenī ir tikai 3--4 mūsu izlases futbolisti (ieskaitopt Vaņinu) + treneris. Bet tāpēc jau futbols ir tik populārs, ka tajā brīnumi dažkārt notiek...
Par citu tēmu: būtu interesanti izveidot Sionā Ilūkstes koloniju, iesaistot komandā arī Žigajevu
gribi teikt ka tad ozoliņs dinamo ar slikti spēle viņš nebija normali spēlējis 1,5 gadus!!!!!!!!!!Nu bet futbols biku atšķiras bet pajāt!!!!!!!

  -1 [+] [-]

, 2009-09-04 17:58, pirms 15 gadiem
Nekur mūsējie neiekļūš. TIk augstu viņi ir tikai pateicoties divām spēlēm pēc kārtas ar Luksemburgu!

  +1 [+] [-]

, 2009-09-04 18:04, pirms 15 gadiem
Izredzes jau protams ir, bet būs ļoti, ļoti grūti... Lai gan tad, kad iekļuvām EČ grūtības pret Turciju pārvarējām, tātad tas ir iespējams. Nu vajag tad savākt vismaz četrus punktus no šīm divām spēlēm. Un tad vēlāk jāuzvar Moldovu un jādabū vismaz niča pret Grieķiju, cerot, ka Izraēla un Šveice dabūs pa muguru no pastarīšiem!

Lai veicas - cerība mirst pēdējā!

  -2 [+] [-]

, 2009-09-04 18:29, pirms 15 gadiem
TAGAD VAI NEKAD!

     [+] [-]

, 2009-09-04 18:58, pirms 15 gadiem
bembists rakstīja: Tavuprāt laukumā jaiet ar domu - ai, nu ko tas mēs, mēs tāpat zaudēsim
Padomā, kā jūtas San Marino, un citu lūzer izlašu spēlētāji, pirms katras spēles, zinot, ka viņiem praktiski nav cerību. Tādas izlases var tikai apbrīnot. Bet Latvijai ir liela iespēja tikt PK, galvenais netaisīt lažas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 38 komentāri