Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Starkovs: "Slovākija, Lietuva un Lihtenšteina mums ir spēcīgi pretinieki"

Rolands Eliņš

Starkovs: "Slovākija, Lietuva un Lihtenšteina mums ir spēcīgi pretinieki"
Aleksandrs Starkovs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Latvijas futbola izlases treneris Aleksandrs Starkovs intervijā ar portāla "Dailysports.ru" pārstāvi stāsta par Latvijas izlases mērķiem un neseno pārbaudes spēli ar Japānu, pievēršas Latvijas jaunatnes futbola tēmai, kā arī dalās savos vērojumos par notikumiem Krievijas un Eiropas futbolā.

Neesam tik bagāti, lai izvēlētos pretiniekus

Aleksandr Petrovič, jūs atkal esat atgriezies Latvijas izlasē. Vai Latvijas izlase jūs nelaiž vaļā?
Jā, šobrīd strādāju ar izlasi pasaules čempionāta kvalifikācijas ciklā. Rezultāti pagaidām atbilst mūsu reitingam. Diemžēl zaudējām grieķiem. Kaut gan arī Krievija Eiropas čempionātā viņiem zaudēja. Zaudējām arī bosniešiem, kuriem ir patiešām spēcīga komanda, un slovākiem. Taču uzvarējām Lihtenšteinu, ar kuru spēlēsim arī martā. Bet pirms nedēļas aizvadījām pārbaudes maču Japānā.
Diezgan dīvaina pretinieku izvēle...
Mēs neesam tik bagāti, lai izvēlētos. Tie esam mēs, kurus izvēlas. Viņi paši piedāvāja pārbaudes spēli – japāņiem tā bija laba izdevība iespēlēties, bet Latvijas izlasei katra iespēja spēlēt ar tik spēcīgu pretinieku ir lieliska mācību stunda– Japāna galu galā ir Āzijas čempione, un arī nākamajā pasaules čempionātā nebūs nekādi peramie zēni.
Vai pārliecinājāties, ka Japāna ir pavisam cita pasaule, pavisam atšķirīga no Eiropas?
Mēs bijām Kobes pilsētā, un neteikšu, ka tā ļoti atšķīrās no pilsētām Eiropā. Bet paši japāņi gan ir atšķirīgi, protams. Uzreiz jūtams, ka esi citā pasaulē – viņi ar cieņu izturas pret jebkuru cilvēku. Savukārt futbolisti – komanda ir ļoti spēcīga, ar to šobrīd strādā itāļu speciālists Dzakeroni un spēlētāji ir pamatsastāvos Bundeslīgā, Itālijā, Anglijā.
Vai ir taisnība, ka šobrīd Latvijas izlases uzdevumos neietilpst tikšana uz pasaules čempionātu?
Ziniet, šāds uzdevums mūsu komandai nekad netika izvirzīts un, visdrīzāk, arī nekad netiks. Sastāva ziņā mēs piekāpjamies daudziem. Favorīti grupā ir Grieķija un Bosnija. Arī Slovākija, Lietuva un Lihtenšteina mums ir spēcīgi pretinieki. Līdz ar to mums vienkārši jānospēlē sevis cienīgi, jācenšas kādā brīdī uzlēkt augstāk par savu galvu. Līdz šim gan tas nav izdevies, taču spēlētāji vēlas uzvarēt, jo vēl labā atmiņā ir piedalīšanās Eiropas čempionātā 2004. gadā. No tās izlases gan vairs palicis tikai Māris Verpakovskis, kurš bija tās komandas lielākais varonis.

Ceru, ka Pahars spēs panākt progresu

Cita jūsu nācijas futbola leģenda Marians Pahars nesen izteicies, ka tās Latvijas izlases panākumu pamatā bija tas, ka spēlētāji bija auguši vēl padomju laikos, izgājuši veco skolu, bet šobrīd spēlētājus sagatavo pavisam citādi, līdz ar to arī rezultāti izpaliek. Vai piekrītat?
Šādam viedoklim ir pamats, lai arī gluži tā vis es neteiktu. Tie spēlētāji tiešām nāca no padomju laikiem, taču tas pats Pahars ļoti nopūlējās, lai no bijušās Padomju Savienības valsts nokļūtu Anglijā, premjerlīgā. Domāju, ka nav īpašas nozīmes, kur spēlētāji dzimuši – kompartijas vai neatkarīgas valsts laikos. Ja būs spēlētāji, kuri būs patriotiski, centīsies progresēt un atdos visus savus spēkus uzvarai, tad arī viņi būs spējīgi atkārtot 2004. gada sasniegumu.
Starp citu, jūsu futbola ”jaunatne” Pahara vadībā ieņēma vienu no pēdējām vietām nesenajā Sadraudzības kausā.
Marianam šis turnīrs bija kā iepazīšanās ar komandu, jo tās vadību viņš pārņēma tikai nesen. Tas, protams, nenozīmē, ka treneris un spēlētāji attiecās pret šīm spēlēm pavirši. Domāju, ka viņi centās savu iespēju robežās parādīt lielisku rezultātu. Šoreiz neizdevās, jo pretinieki bija spēcīgāki. Taču ceru, ka Pahars spēs panākt progresu.
Vai Pahara vadītajai izlasei ir uzdevums iekļūt Euro 2012 Čehijā? Un cik tas būtu reāli?
Grupas favorīti ir Ukraina un Šveice, un pavisam noteikti ne Latvija. Mēs mierīgi attiecamies pret neveiksmēm šādos turnīros. Neesam ne Krievija, ne Francija, ne Vācija, kurām netikšana uz šādu turnīru būtu traģēdija. Un nedomāju, ka Latvijas Futbola federācija ļoti pārmetīs Paharam, ja viņš neaizvedīs komandu līdz finālturnīram. Jābūt reālistiem.

Cauņa ir mūsu izlases līderis

Savā laikā jūs atstājāt neizdzēšamas pēdas Krievijas čempionātā. Vai turpināt sekot notikumiem tajā?
Protams, sekoju. Līdzīgi kā sekoju vairākām līgām – Itālijas, Krievijas, Vācijas, Anglijas. Es pat redzēju Sadraudzības kausa mačus, lai arī pats tobrīd nebiju Sankt-Pēterburgā. Dažos mačos man ir personiska interese – pazīstu spēlētājus, trenerus-, citos mačos vienkārši baudu labu futbolu.
Kā jūs uzskatiet – vai Krievijā jau ir skaidri favorīti uz uzvaru līgā?
Protams, tādi bija jau pirms turnīra sākuma. Priekšplānā ir izvirzījies CSKA, lai gan jāatzīst, ka rūpīgāk tam sekoju Aleksandra Cauņas dēļ. Mani interesē, ko viņš dara komandā, kādi ir viņa pienākumi. Savukārt izteikt kaut kādas konkrētas prognozes es nepavisam nevēlētos, tas ir nepateicīgs uzdevums.
Vai iespējams teikt, ka Cauņa šobrīd ir spilgtākais Latvijas futbola pārstāvis Eiropā?
Teiksim tā, viens no spilgtākajiem. Mums ir arī citi labi spēlētāji, kā Kaspars Gorkšs. Vēl ir Artjoms Rudņevs, kurš, starp citu, tik tikko Bundeslīgā iesita „dubli” pret Dortmundes „Borussia”. Bet Cauņa, nešaubīgi, šobrīd ir mūsu izlases līderis.
Kāda ir jūsu attieksme pret lielajiem iepirkumiem Krievijas klubos? Eto`o, Halks, tagad arī Viliāns.
Viennozīmīgi tas ir pluss komandām un arī visam turnīram. Kāpēc tad Anglijā un Spānijā pērk zvaigznes? Un arī par trakām naudām? Lai pastiprinātu komandas. Jautājums gan ir par to, kā šīs zvaigznes iekļaujas jaunajās komandās. Jo klubs jau nav tikai spēlētāju kopums, bet gan spēlētāji, treneri, vadība, kuriem visiem savā starpā jāsaprotas, un rezultāts ir atkarīgs tieši no šīs savstarpējās saprašanās. Un jebkuram jaunpienācējam nepieciešams laiks, dažam vairāk, dažam mazāk, bet dažs tā arī vispār neiekļaujas jaunajā sistēmā. Šobrīd, piemēram, uzmanīgi sekoju notikumiem Hamburgā. Viņi nopirka Van der Vārtu, kurš ir lielisks futbolists, bet arī viņam bija nepieciešams laiks, lai iekļautos. Šobrīd komanda ar viņu jau patiešām izceļas un attīstas, bet viņš pats spēlē vienkārši izcili.

”Liverpool” būs priekšrocības

Šonedēļ krievu klubi dodas cīņā Eiropā. „Zenit” mājās uzņems „Liverpool”. Ko sagaidiet no šīs divcīņas?
Bez šaubām, šis mačs izsauks lielu interesi. Abi klubi ir ļoti populāri, tiem ir daudz līdzjutēju. Taču „Liverpool” ir liela priekšrocība, jo viņiem šobrīd sezona iet pilnā sparā, bet šādās cīņās svarīga katra detaļa, katrs sīkums.
Bet pēterburgiešiem nekādas priekšrocības nesaskatāt?
Grūti teikt – jau kopš pagājušā gada neesmu redzējis viņus spēlējam. Bet varu teikt, ka viņiem ir liela starptautisko maču pieredze, viņu rīcībā ir lieliski spēlētāji.
Kurā pusēs būs jūsu simpātijas?
Es vienkārši skatīšos to kā skaistu izrādi, lai arī manas simpātijas vienmēr ir krievu komandu pusē.
Pagājušajā gadā, februāra vidū „Zenit” Čempionu Līgā spēkojās ar „Benfica” un parādīja ļoti iespaidīgu sniegumu. Tieši tad pirmoreiz parādījās runas, ka terminam „ziemas futbols” vairs nav nozīmes, jo komanda spējīga jebkurā gadalaikā parādīt izdevušos spēli un sasniegt augstus rezultātus. Vai piekrītat?
Piekrītu, „Zenit” pagājušajā gadā aizvadīja ļoti spilgtu maču pret „Benfica”, un daudzi brīnījās par to, kādā sportiskajā formā tobrīd bija „Zenit” spēlētāji. Dod Dievs, lai arī mačā ar „Liverpool” mēs redzētu ko līdzīgu.

Izmantotie resursi:
Главный тренер сборной Латвии Александр...

  +8 [+] [-]

, 2013-02-12 17:17, pirms 11 gadiem
jāuzdod jautājums - tad kuri pretinieki mums nav spēcīgi?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2013-02-12 17:28, pirms 11 gadiem
''...mums vienkārši jānospēlē sevis cienīgi ''

šis laikam ir Starkova moto. Katrā trešajā intervijā to var dzirdēt.

  +7 [+] [-]

, 2013-02-12 17:29, pirms 11 gadiem
Petrovičs:
Rezultāti pagaidām atbilst mūsu reitingam.
-------------
Pattiesībā gan būtu jāsaka tā :
Reitings atbilst mūsu rezultātiem..........

  +6 [+] [-]

, 2013-02-12 17:29, pirms 11 gadiem
Scam rakstīja: jāuzdod jautājums - tad kuri pretinieki mums nav spēcīgi?
Saeimas futbola izlase.

 +10 [+] [-]

, 2013-02-12 17:29, pirms 11 gadiem
fasans rakstīja: No Eiropas.
Islande
Giblartāra
Andora
Lihtenšteina
Luksemburga
Igaunija
Lietuva
Somija
Baltkrievija
Ungārija
Kosova
Sanmarīno
Vatikāns
Malta
Azerbaidžāna
Kazahstāna
Albānija
Moldova
Varbūt vēl dažas.
Piekrītu tikai par Vatikānu, jo komanda atrodas psiholoģiskā bedrē - vakar to pameta līderis

  +3 [+] [-]

, 2013-02-12 17:34, pirms 11 gadiem
Ko tur dara Lihtenšteina? Nabadziņiem pundurvalsts ir spēcīga izlase. Kad jūs sāksiet domāt un kapāties pret spēcīgākiem pretiniekiem, nevis visi mums ir līdzvērtīgi?

  -2 [+] [-]

, 2013-02-12 17:42, pirms 11 gadiem
MsLFi rakstīja: Piekrītu tikai par Vatikānu, jo komanda atrodas psiholoģiskā bedrē - vakar to pameta līderis
Tā ir ar tiem naturalizētajiem - nāk un iet, kad grib. Nav patriotisma...

  +7 [+] [-]

, 2013-02-12 17:43, pirms 11 gadiem
ZB Starkov - Labam trenerim ir jāsāk ar domu, ka mēs esam spēcīgi!

 +12 [+] [-]

, 2013-02-12 17:51, pirms 11 gadiem
Intervijā parādijās dažas vietas kuras nedrīkst būt trenerim, citēju, "Mēs mierīgi attiecamies pret neveiksmēm šādos turnīros. Neesam ne Krievija, ne Francija, ne Vācija, kurām netikšana uz šādu turnīru būtu traģēdija. Un nedomāju, ka Latvijas Futbola federācija ļoti pārmetīs Paharam" - ar tādām domām, ka nekur neaizbraukts un tāpat mēs zaudēsim jo redz tā ir mūsu vieta vispār nedrīkst iziet uz laukuma. Jānospēlē cienīgi un tad būs ok. Ja ir uzvara tad ir ok, ja zaudējums tad jāstrādā vairāk, lai būtu motivācija spēlēt uzvarēt. ai zaudējām 0-2 Francijai, puikas malači - vajag izcelt pozitīvo, bet tai pašā ir jāspēlē tikai vienīgi uz uzvaru, savādāk nekad Latvijai neizaugs meistari, ja nebūs uzvarētāju piholoģija.

     [+] [-]

, 2013-02-12 17:51, pirms 11 gadiem
Petrovičs,kā parasti savā elementā-diplomātisks,piezemēts un neko jaunu nepasakošs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2013-02-12 18:04, pirms 11 gadiem
Personiski man patīk,ja atklāti pasaka kā ir,nevis kaut ko fantazē par iekūšanu finālos.Un tas nebūt nenozīmē,ka spēlētājiem jāiet uz laukuma kā nolemtajiem.Šīs intervijas Starkova atbildēs nekur falšu nemanīju.
Lai arī lietotājs "fasans" ar ironiju nosaucis valstis .kuras viņuprāt skaitās ne spēcīgas,tomēr pat ar tām ne pret vienu nav garantēta uzvara spēlējot tikai uz mūsu meistarības līmeņa.Protams atskaitot dažas nosauktās,kā Vatikāns,Gibraltāra,Kosova.Šeit jau ironijai klāt arī žults.Vai nu futbola nepārzināšana.Nu neesam mēs futbola lielvalsts.Pundurīši esam.Kad uz valsts čempionāta mačiem ies tūkstoši,tad varbūt maķenīt pacelsimies līmenī,jo līdzjutēju attieksme ir vēl daudz zemākā līmenī,nekā Latvijas futbolistu meistarības līmenis.Sāksim no sevīm

  +4 [+] [-]

, 2013-02-12 18:07, pirms 11 gadiem
Ar Starkovu pie stūres mums arī Ziemeļkorejas zemnieku izlase ir spēcīgs pretinieks, jo spēle visticamāk beigtos 0-0.

     [+] [-]

, 2013-02-12 18:15, pirms 11 gadiem
''Rezultāti pagaidām atbilst mūsu reitingam. Diemžēl zaudējām grieķiem. Kaut gan arī Krievija Eiropas čempionātā viņiem zaudēja.''

Ja reiz Krievija zaudēja, tad viss kārtībā

  +1 [+] [-]

, 2013-02-12 18:51, pirms 11 gadiem
pec gada Starkovs "uzvaret Slovakiju,Lietuvu un Lihteinšteinu mums ir liels panakums"

     [+] [-]

, 2013-02-12 19:52, pirms 11 gadiem
Dažiļis mēs

  +3 [+] [-]

, 2013-02-12 20:13, pirms 11 gadiem
Lihtenšteina??? Tad es esmu gatavs spēlēt Latvijas izlasē un palīdzēt uzvarēt! Starkov, es gaidu zvanu.

  +1 [+] [-]

, 2013-02-12 22:38, pirms 11 gadiem
Atklāti pateica, ka simpātijas būs krievu komnadas pusē. Turpmāk ieteiktu starkovmīļiem vienreiz izbeigt viņu pozicionēt par baigo Latvijas patriotu.

     [+] [-]

, 2013-02-12 23:03, pirms 11 gadiem
Vai ir taisnība, ka šobrīd Latvijas izlases uzdevumos neietilpst tikšana uz pasaules čempionātu?
peec shii jautaajuma spriezhot liekas, ka tas zhurnaalists nirgaajas pa Starkovu!!!