Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

LFF varētu pilnveidot statūtus un vēlēšanu procedūru padarīt konkrētāku

Agris Suveizda

LFF varētu pilnveidot statūtus un vēlēšanu procedūru padarīt konkrētāku
Balsošana Latvijas Futbola federācijas kongresā. Foto: LFF

Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks organizācijas mājaslapā sacīja, ka pašreizējā situācija izgaismo argumentus un praktiskas statūtu nepilnības vēlēšanu sakarā. Portāls Sportacentrs.com vaicāja, kādas konkrēti nepilnības ģenerālsekretārs bija domājis.

"Statūtos nav paredzēts konkrēts process un konkrētas situācijas. Katrs atsevišķs notikums nosacīti būs jāiemācās praksē. Varu salīdzināt, piemēram, ar Latvijas Olimpisko komiteju. Tajā process ir tāds, ka kandidātu dokumenti piesakoties netiek pieņemti līdz brīdim, kamēr tie pilnībā atbilst prasībām," Pukinsks sacīja portālam Sportacentrs.com. "Tā ka ir iespēja padomāt par to, lai nebūtu šādas situācijas, ka cilvēki tikai post factum uzzina par to, ka dokuments neatbilst prasībām. Iespējams, varētu izveidot procesu, kurā persona nevar iesniegt dokumentus, kamēr tie nav pārbaudīti un pilnībā atbilstoši."

No četrpadsmit vēlēšanu kandidātiem tieši septiņi tika noraidīti nepietiekama biedru paraksta skaita dēļ – sešiem no viņiem skaits nebija atbilstošs tādēļ, ka viens vai vairāki paraksti atzīti par nederīgiem, bet viens kandidāts nepievienoja nevienu parakstu. Lielākoties runa bija par biedriem, kuri atbalstījuši vairāk par vienu kandidātu uz vienu amatu, tādējādi abiem parakstiem tiekot anulētiem, bet, piemēram, Guntaram Indriksonam viens paraksts netika atzīts nepievienotas pilnvaras dēļ. Atšķirībā no integritātes anketas nepilnībām, kādas bija četriem kandidātiem, vai aizmiršanas pievienot pases kopiju, biedru skaitu nesavākušajiem kandidātiem netika dotas divas dienas laika pieteikumu labot – kaut gan, pēc Vladimira Šteinberga vārdiem, Vēlēšanu komitejas priekšsēdētāja Inga Kačevska viņam bija apsolījusi, ka arī parakstus drīkstēs labot.

Pēc sākotnēji izziņotā procedūras grafika, 25. marts bija pēdējais datums, līdz kuram jāpiesakās vēlēšanām, līdz 1. aprīlim būtu iespēja pieteikumus labot, bet līdz 8. aprīlim kandidatūras tiktu izskatītas, 9. aprīlī paziņojot lēmumu. Beigās Vēlēšanu komiteja lēmumu kandidātiem izsūtīja 7. aprīlī, tikai četriem no vienpadsmit neapstiprinātajiem kandidātiem dodot iespēju izlabot pieteikumu. Vēlāk Vēlēšanu komiteja skaidroja, ka biedru parakstus tā neuzskata par izlabojamu pieteikuma daļu un tas, komitejasprāt, nebūtu vienlīdzīgi pret tiem, kuri parakstus savāca.

Gadījumā, ja kandidātiem neļauj izlabot parakstus, pastāv iespēja, ka biedri šādu situāciju var izmantot ļaunprātīgi un apzināti parakstīt vairākas kandidatūras, vienu vai abus kandidātus atstājot aiz borta. "Mērķis nav konstatēt, ka kandidatūra ir vai nav izvirzīta pareizi," saka Pukinsks. "Mērķis ir panākt, ka tiem biedriem, kuri patiešām grib izvirzīt kandidatūru, šāda iespēja ir. Būtu tikai normāli, ka tam, kuram nav atbilstoša paraksta – vai biedrs ir kļūdījies vai parakstījies vairākiem kandidātiem -, būtu iespēja šos parakstus aizstāt. Šā brīža statūti tādu iespēju neparedz. Manuprāt, būtu korekti šādu iespēju statūtos iekļaut – tādā un tādā termiņā nodrošināt, ka paraksti ir savākti pareizi."

Tāpat Pukinsks teica, ka varētu arī būt izmaiņas noteikumos par nepieciešamo parakstu skaitu. Pašlaik katrā no trim amatiem (prezidents, viceprezidents, valdes loceklis) biedrs drīkst parakstīt tikai viena kandidāta iesniegumu, tādējādi, kādam kandidātam savācot lielu daļu parakstu, pastāv liela iespēja, ka uz sešiem valdes locekļa krēsliem piesakās ļoti maz kandidātu un var pat nebūt iespējas ievēlēt lemttiesīgu valdi (vajadzīgi vismaz pieci no deviņiem locekļiem, saskaitot visus amatus kopā). "Šāda diskusija mums ar UEFA un FIFA bija vēl pirms statūtu apstiprināšanas. Jau tad rosinājām, ka varētu būt vajadzīgi, piemēram, 5% parakstu vai ka biedrs varētu virzīt, teiksim, divus kandidātus vai, iespējams, pat neierobežotu skaitu. Tas viss joprojām ir atvērts jautājums un noteikti tiks skatīts, lai ieviestu izmaiņas."

Tūlītējas izmaiņas Pukinsks gan nesola, un drīzāk tādas varētu tikt rosinātas tikai uz nākamā gada kārtējo kongresu. "Šajā kongresā vēl ne. Šajā kongresā būs visas operatīvās lietas, kas, nosacīti, šādā veidā notiks pirmo reizi: vēlēšanas, budžeta apstiprināšana, visu reglamentu apstiprināšana u. tml. Taču domāju, ka gada laikā uz nākamo kongresu jau varētu būt [statūtu] precizējumi. Ja vēlēšanas beigsies ar saprotamu iznākumu [acīmredzot domāta lemttiesīgas valdes ievēlēšana], tad līdz nākamajām vēlēšanām būs četri gadi un gadu no gada varēsim uzlabot un pilnveidot procesus." Vēlēšanu kongresam bija jānotiek 24. aprīlī, taču valstī ieviestā ārkārtas stāvokļa dēļ tas ir pārcelts uz nenoteiktu laiku.

Vēlēšanu komiteja valdes vēlēšanām apstiprināja šādus kandidātus:
prezidenta kandidāts: Vadims Ļašenko,
viceprezidenta kandidāts: Sergejs Kovaļovs, Olafs Pulks,
valdes locekļa kandidāts: Andis Rozītis, Viktorija Mihaļčuka, Emīls Latkovskis, Nauris Mackevičs.

  +1 [+] [-]

, 2020-04-11 15:11, pirms 4 gadiem
Nesaprotu īsti, kāpēc vispār ir jāierobežo to kandidātu skaits. Lai tak biedri izvirza vairākas kandidatūras un tad, lai pēc tam slēgtā balsojumā atdod savu īsto balsi. Tagad jau sanāk, ka atnāk pie tevis kaut kāds frukts un saka vai nu tu paraksties par mani, vai arī neceri uz labu dzīvi, ja mani tomēr ievēlēs citi. Un ja es būtu tagad atdevis parakstu par diviem kandidātiem, tad es arī, protams, negribētu, lai mans vārds tiek atklāts.

  +1 [+] [-]

, 2020-04-11 15:57, pirms 4 gadiem
Katru reizi pārliecinos kāpēc LV "futbols" ir tāds kāds ir!!! Kropļu bars savācas, viens otru izdirsina, tad katrs notēlo baigi "gudro", šļupstot visādas huiņas, ibio! JUMS VISPĀR NAV SAJĒGAS AR KO NODARBOJATIES, lai vispār varētu kvaukšķēt par kādu atbalstu no Valsts, mērgļi!!! Ceru ka tie saucamie "lietu bīdītāji" nonāks cietumā, lai vienreiz kaut kas LFF patiesi mainītos!!! Olafam Pulkam kāds sakars ar "futbolu"??? Galīgi prātu idioti izkūkojuši???????? Nožēlojamie.......

  +1 [+] [-]

, 2020-04-11 18:03, pirms 4 gadiem
šie gudrīši pat 3 priedēs apmaldīsies. pukinski, šmukinski, pulki, ļašenko un citi āži, visi no vienas kūts. lielā pīrāga pretendenti. ideju un saprāta trūkums lien no visiem katiem.

     [+] [-]

, 2020-04-11 18:16, pirms 4 gadiem
Pukinski tava vieta cietumā, nevis vēl gudri dalīt LFF amatus

     [+] [-]

, 2020-04-11 18:28, pirms 4 gadiem
interesanti no kurienes izrakta "integritātes pārbaude"? kāds veikls copy/paste meistars bijis pašvaks terminu izpratnē. par no angļu valodas aizgūto pašvako tulkojumu iekasēts solīds kāposts un čau. bez tam paskatoties kritērijus - gribētos redzēt kandidātu, kurš ne reizi nav adminsitratīvi sodīts

     [+] [-]

, 2020-04-11 18:30, pirms 4 gadiem
Varbūt kāds ir informēts ,cik ir jāmaksā biedra nauda LFF ???

     [+] [-]

, 2020-04-11 18:35, pirms 4 gadiem
Jawa rakstīja: Varbūt kāds ir informēts ,cik ir jāmaksā biedra nauda LFF ???
50 eiro

     [+] [-]

, 2020-04-11 19:00, pirms 4 gadiem
zaipis rakstīja: 50 eiro
Lūk arī atbilde n..tām Metām,biedriem ar vienu vai nevienu bērnu komandu ,minifutbola veidojumiem uttt Es neesmu pret šādiem veidojumiem,sabiedriskām organizacijām ,futbola aktīvistiem utt ..
Bet ,šiem biedriem nedrīkst būt vienādām balstiesībām ar Liepāju , Ventspili,Metu ,RFS utt ,kam ir visa piramīda !
Un šeit ir steidzami jāmaina statūti un jāsak ar biedra naudas paaugstināšanu vismaz līdz 1000 eur !