Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Prieks par Itālijas noturēšanu, Meļņiks pāreju uz "Torino" atzīst par pāragru

Agris Suveizda

Prieks par Itālijas noturēšanu, Meļņiks pāreju uz "Torino" atzīst par pāragru
Deniss Meļņiks un Aleksandrs Basovs. Foto: Nora Krevņeva-Baibakova/LFF

Vēl uz vismaz četrām dienām 2025. gada Eiropas U21 futbola čempionāta atlases grupas līderpozīciju atguvusi Latvijas U21 valstsvienība, kas Slokā izturēja lielu Itālijas teritoriālo pārsvaru (sitieni 18:3, mērķī 7:1, stūra sitieni 7:2), nosargāja bezvārtu neizšķirtu un otrdien aizvadīs līderu spēli Norvēģijā. Portāls Sportacentrs.com pēc mača aprunājās ar "Riga" centra pussargu Denisu Meļņiku un U21 izlases galveno treneri Aleksandru Basovu.

VKomandaSUNZVārtiP
1.Latvija21102:04
2.Norvēģija11007:03
3.Īrija11003:23
4.Itālija10100:01
5.Turcija10012:30
6.Sanmarīno20020:90

"Jā, protams, ir gandarījums," teica Deniss Meļņiks, kuram dienu pirms spēles apritēja 21 gads. "Man ir liels gods pārstāvēt valstsvienību. Izdarījām ļoti lielu darbu, nometnē pavadījām piecas labas dienas – lūk, rezultāts. Ļoti labi nospēlējām aizsardzībā, tas bija svarīgākais. Ar pretspēli, protams, bija grūti, vēl daudz jāstrādā, bet paši redzējāt, kāda līmeņa spēlētāji bija pretī – A sērija, Championship." Jūnijā Meļņiks kopā ar vārtsargu Jāni Beku bija pieaugušo izlases rīcībā, abos mačos paliekot rezervē.

Pirms trim mēnešiem pret Sanmarīno spēlējusi ar 4-4-2 un Lūkasu Vapni, Kasparu Anmani centra pussargu zonā, Latvija šoreiz izvēlējās izvietojumu 4-2-3-1 ar Meļņiku un Oskaru Vientiesu centra pussargu lomās un Vapni zemuzbrucēja pozīcijā. Itālija spēlēja ar 4-3-1-2 un, iespējams, lielākajiem meistariem tieši viduszonā – Turīnas "Juventus" spēlētāju Fabio Mireti zemuzbrucēja lomā, bet zemāk par viņu spēlēja 15 miljonus eiro vērtais "Chelsea" pārstāvis Čezāre Kazadei, kurš izīrēts Lesterai, Edoardo Bove no "Roma" un Mateo Prati no "Cagliari", kas augustā viņu nopirka par pieciem miljoniem eiro.

"Viņiem vidū bija četri spēlētāji, mums – tikai divi, tāpēc mums ar Oskaru bija grūti, bet arī es esmu spēlējis "Torino" sistēmā, arī man ir kaut kāda pieredze un zināju, ko darīt. Šie ir vislabākie Itālijas spēlētāji šajā vecumā – ar ["Riga" kapteini] Milošu Jojiču varbūt vēl nevar viņus salīdzināt, bet pēc pieciem gadiem viņi varbūt jau būs augstākā līmeņa spēlētāji. Pirmās 30 minūtes bija normāli, pēc tam jau bija liels nogurums, taču spēlējām līdz galam," teica Meļņiks, kurš kopš pārejas no "Audas" uz "Riga" jau divus mēnešus nebija aizvadījis pilnu spēli galvenajā komandā.

Iepriekšējās divās sezonās Meļņiks sevi labi apliecināja Jūrmalas "Spartakā", taču pirms tam Rīgas Futbola skolas audzēknis skolojās tieši Itālijā – "Torino" sistēmā: "Kad uz turieni brauc viens 16 gadu vecumā, ir ļoti grūti. Esmu neapmierināts ar to posmu – tā varbūt bija maza kļūdiņa manā dzīvē. Taču arī tā ir pieredze. Domāju, ka aizbraucu par agru – jābrauc tad, kad esi tam gatavs, varbūt 23-24 gadu vecumā. Ne pret vienu no Itālijas izlases spēlētājiem gan nesanāca agrāk tikties laukumā – vienīgi manas komandas vārtsargs [Karlo Pirola] bija Itālijas kapteiņa ["Salernitana" centra aizsarga Lorenco Pirolas] brālis."

Latvijas bīstamākā epizode bija 55. minūtē, kad Vapne ar tiešo brīvsitienu norībināja stabu, bet vairākkārt mājinieki iemēģināja arī citu standartsituāciju veidu – Meļņika tālos autus, ar kuriem viņš ir labi zināms arī no jaunāku U izlašu laikiem: "Tas jau kopš bērnības ir mans talants. Zinu, ka mans rekords ir 36 metri. Mārcis [Ošs] gan droši vien met vēl tālāk. Treniņos strādājām arī pie autiem, jo tas ir viens no mūsu ieročiem - arī ar autiem varam radīt momentus."

Jūnija beigās Itālijas U21 izlase, Paolo Nikolato vadībā spēlējot ar 3-5-2, Rumānijā neizkļuva no Eiropas čempionāta apakšgrupas, taču tas bija 2000. gadu un jaunāku futbolistu sastāvs. Daudz lietderīgāks studējamais materiāls bija maijā un jūnijā Argentīnā notikušais Pasaules U20 kauss 2003. gadiem un jaunākiem, kurā Itālija ar virkni vakardienas spēlētāju, ar to pašu treneri Karmīni Nunciatu, kurš tika paaugstināts uz U21 izlasi, un viņa iemīļoto rombu sasniedza finālu. "Zinājām, ka ir cits treneris ar citu taktiku un citu shēmu. Bijām tam gatavi – rombu arī gaidījām," sacīja Aleksandrs Basovs.

"Emocijas pēc neizšķirta pret Itāliju, protams, ir pozitīvas. Izdarījām ļoti labu darbu, puiši ļoti kvalitatīvi nospēlēja aizsardzībā. Uzbrukumā varbūt ne viss sanāca, bet aizsardzībā visu izdarījām. Itālijai ir ļoti meistarīgi spēlētāji, vajadzēja spēlēt ļoti kompakti, bet šis sastāvs jaunajā ciklā jau bija iekrājis piecu maču pieredzi [četras pārbaudes spēles pret Igauniju (2:0), Lietuvu (2:1), Ziemeļmaķedoniju (3:0), Gruziju (0:1) un atlases pirmā spēle pret Sanmarīno (2:0) – A.S.] un pierādīja, ka aizsardzībā var nospēlēt ļoti labi. Uzbrukumā, kā jau teicu, ne viss izdevās – ideālais plāns bija nospēlēt vidējā zonā ar ļoti ātru pāreju. Vai rezultāts bija pelnīts? (Domā) Jā!"

     [+] [-]

, 2023-09-13 22:41, pirms 8 mēnešiem
Pret Poliju arī tika spēlēts: https://lff.lv/speles/polija-latvij...