Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

42 gadu vecumā mūžībā aizgājis Senegālas izlases PK 2002 varonis Džops

Rolands Eliņš

42 gadu vecumā mūžībā aizgājis Senegālas izlases PK 2002 varonis Džops
Papa Buba Džops slavenajā 2002. gada spēlē pret Franciju. Foto: FIFA

Bijušais Senegālas izlases un Anglijas Premjerlīgas futbolists Papa Buba Džops miris pēc ilgstošas slimības, šo pasaules atstājot 42 gadu vecumā.

Papa Buba Džops 2002. gadā kopā ar Senegālas izlasi ieradās uz Pasaules kausa finālturnīru. Senegālas izlasei tā bija debija PK finālturnīrā, un turnīra atklāšanas dienā to sagaidīja visgrūtākais pārbaudījums – mačs pret tobrīdējo pasaules čempioni Franciju. Sekoja viena no lielākajām PK sensācijām, Senegālai izcīnot uzvaru ar 1:0.

Vienīgie vārti šajā mačā tika gūti 30. minūtē, kad vārtu priekšā pie bumbas tika Papa Buba Džops un viņš, lai gan jau bija nokritis uz zemes, raidīja to vārtu tīklā. Džops pēc tam guva divus vārtus Senegālas izlases neizšķirtā 3:3 pret Urugvaju, un šis neizšķirts ļāva Senegālai aiz sevis atstāt gan Franciju, gan Urugvaju un negaidīti iekļūt astotdaļfinālā. Pārsteigumi turpinājās arī tur, pieveicot Zviedriju ar 2:1, un Senegālas izlases Pelnrušķītes stāsts tika apturēts tikai ceturtdaļfinālā, ar 0:1 zaudējot Turcijai.

Džops Senegālas izlasi pārstāvēja 63 spēlēs un guva 11 vārtus. Ar trim vārtu guvumiem viņš dalīja sesto vietu PK2002 labāko vārtu guvēju sarakstā. Šo vietu viņš dalīja ar tādiem futbolistiem kā Mihaels Ballaks, Marks Vilmotss, Robijs Kīns, Fernando Morjentess, Rauls un Henriks Lāšons.

Savu futbolista karjeru Eiropā Džops sāka Šveicē, pārstāvot "Xamax" vienību, kurā iepriekšējās divās sezonās spēlēja Latvijas aizsargs Mārcis Ošs. Džops pēc tam trīs sezonas aizvadīja Francijas augstākajā līgā, bet tad divus gadus pēc Pasaules kausa pārcēlās uz Anglijas Premjerlīgu, kur "Fulham" un "Portsmouth" rindās aizvadīja sešas sezonas un guva astoņus vārtus. Anglijā viņš izcīnīja FA kausu 2008. gadā.

Futbolista karjeru Džops beidza 2013. gadā.