Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

EČ dāmām būs jauna čempione: finālā pirmo reizi Nīderlande un Dānija

EČ dāmām būs jauna čempione: finālā pirmo reizi Nīderlande un Dānija
Dānijas futbolistes
Foto: ANP/Scanpix

Šovakar risinājās abi Eiropas dāmu futbola čempionāta pusfināli. Pirmajā spēlē Dānija tikās ar turnīra lielākā pārsteiguma autori Austriju. Spēle noslēdzās bez gūtajiem vārtiem, bet 11 metru sitienu sērijā uzvaru svinēja dānietes. Otrā mačā savukārt mājiniece Nīderlande uzveica Angliju 2:0.

Austrijas izlases iekļūšana Eiropas čempionāta 1/2 finālā jau bija apbrīnojams sasniegums. Austrietes vēl nekad nebija spēlējušas nedz Pasaules kausā, nedz Eiropas čempionātā un savā debijas EČ spēja prata aizcīnīties līdz 1/2 finālām. Pretī stājās pieredzes bagātā Dānijas izlase, kas piedalījusies deviņos Eiropas čempionātu finālturnīros un piecas reizes spēlējusi pusfinālos, kas bijis Dānijas augstākais punkts šajā turnīrā.

Abām komandām šī spēle bija zīmīga. Austrietes varēja pārsteigt dāmu futbola pasauli, debijas turnīrā iekļūstot finālā, bet Dānijai bija svarīgi lauzt 1/2 finālu lāstu. Jāpibilst, ka līdz šim tikai Norvēģija un Vācija bija spējušas uzvarēt savā debijas EČ (1987. un 1989. gadā). Pirms mača par nominālām favorītēm varēja uzskatīt dānietes, kuras arī centās diktēt spēles tempu jau no pirmajām minūtēm.

Austrijas izlase savukārt pacietīgi aizsargājās un aizskrēja arī dažos pretuzbrukumos. Jau 12. minūtē pēc Austrijas stūra sitiena bumba lidoja Lauras Feijerzingeres virzienā, kura veica sitienu, taču bumba skāra Maju Kildemēsu. Tiesnese piešķīra 11 metru sitienu, kuru cerību pilna devās izpildīt Sāra Puntingama, tomēr neveiksmīgi šāva bumbu pāri mērķim.

Puslaika turpinājumā krietni vairāk iespēju bija Dānijai. Sanne Trēlsgārda izpildīja sitienu no sarežģītas pozīcijas, trāpot pa vārtu pārliktni, bet nedaudz vēlāk sadursmē cieta austriete Nikola Billa, kura no laukuma tika nonesta ar nestuvēm. Atlikušajās puslaika minūtēs austrietes tā arī neko nopietnu pie pretinieču vārtiem nespēja izveidot, pirmajām 45 minūtēm noslēdzoties bez gūtajiem vārtiem.

Arī otrajā puslaikā rezultāts palika nemainīgs, kas nozīmēja, ka sekos papildlaiks. Papildlaikā bija vērojama spraiga cīņa, tomēr uzvarētājs arī šajā spēles daļā palika nenoskaidrots. 11 metru sitienu sērija pagalam neveiksmīga izvērtās Austrijai, kas nerealizēja nevienu sitienu, kamēr dānietes iesita trīs reizes un pirmo reizi iekļuva EČ finālā.

Otrā pusfinālā laukuma saimniece Nīderlande spēkojās ar vienu no galvenajām favorītēm Angliju. Nīderlande Eiropas čempionātā debitēja 2009. gadā, toreiz tiekot līdz 1/2 finālam, kas bijis arī komandas labākais sasniegums. Arī Anglija 2009. gadā izcīnīja savu augstāko vietu EČ vēsturē, tiekot pie sudraba godalgām.

Pirmajā puslaikā bumbas kontroles procents abām komandām bija teju vienāds, taču pa vārtiem biežāk sita Anglija. Tas gan netraucēja nīderlandietēm gūt vārtus, kad ātrā uzbrukumā pēc centrējuma bumbu ar galvu vārtos skaisti sita Viviāna Mīdema - 1:0. Nīderlandietes ļāva skatītājiem uzgavilēt.

Mača pirmās 45 minūtes beidzās par labu Nīderlandei. Anglijai nācās uzbrukt daudz aktīvāk, kas arī notika, tomēr Nīderlandes aizsardzība bija gana jaudīga. Notika vēl sliktāk, raugoties no Anglijas skatpunkta. Nīderlande iesita vēl vienus vārtus, kad Daniela van de Donka ar pēdējiem spēkiem pārmeta bumbu pāri Siobānai Čemberleinai un dubultoja pārsvaru - 2:0.

Šāds rezultāts Anglijas izredzes sabojāja vēl vairāk. Anglietes centās glābties, tomēr tas neizdevās, Nīderlandei pēdējā uzbrukumā gūstot ļoti laimīgus vārtus un pirmo reizi vēsturē iekļūstot Eiropas čempionāta finālā. Turnīra pēdējā un svarīgākā spēle risināsies sestdien pulksten 18:00 pēc Latvijas laika. Tiešraide būs vērojama kanālā ''Eurosport''.

Eiropas čempionāts dāmām, pusfināli

SpēleRezultātsVārtu guvējas
Dānija – Austrija0:011m sitienu sērijā 3:0
Nīderlande – Anglija3:0 (1:0)Mīdema 22' van de Donka 62' Braita 90+4' (s.v.)

Tituliem bagātākās izlases

IzlaseTituli2. vietas
Vācija80
Norvēģija24
Zviedrija13
Itālija02
Anglija02

Eiropas čempionātos līdz šim bijušas trīs čempiones un tikai piecas komandas spēlējušas finālos

Kura komanda triumfēs Eiropas čempionātā?

  • 44

  • 19


  +3 [+] [-]

, 2017-08-03 23:49, pirms 7 gadiem
Interesanti cik pārliecinoši Nīderlande izfunktierēja Angliju. Finālā jutīšu līdzi Nīderlandei. Patīk kā viņas spēlē - skaists uzbrukuma futbols.

     [+] [-]

, 2017-08-03 23:54, pirms 7 gadiem
Nīdelandes spēles šajā f-turnīrā vidēji apmeklē vairāk nekā 10 tūkstoši skatītāju. Iespaidīgs skaitlis priekš sieviešu futbola

Sieviešu izlasei ir liels progress, tikmēr vīriešu izlase riskē ar to, lai izlaistu jau 2. lielo turnīru pēc kārtas.

  +1 [+] [-]

, 2017-08-04 10:36, pirms 7 gadiem
To, ka būs jauna čempione mēs zinājām jau pēc 1/4 fināliem, jo pusfinālos neiekļuva neviena no līdzšinējām čempionēm (un tādas bija tikai 3)...