Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

Francijas klasika Superkausa finālā - "OM" pret "PSG"

Agris Suveizda

Francijas klasika Superkausa finālā - "OM" pret "PSG"
"PSG" uzbrukuma līderis Mevlits Erdinčs
Foto: www.psg.fr

Šovakar Tunisijā norisināsies Francijas Superkausa finālspēle, kurā savā starpā tiksies nesamierināmās pretinieces Marseļas "Olympique" un "PSG". Mača sākums plkst. 21:45 pēc Latvijas laika.

Pirmā Francijas kausu ieguvēja kausa jeb Superkausa finālspēle norisinājās 1995.gadā, kad "PSG" pēcspēles sitienu sērijā pārspēja "Nantes". Superkausā tradicionāli piedalās Francijas čempione un kausa ieguvēja. Līdz šim vislabāk veicies Lionas "Olympique", kas no 14 iespējamajām trofejām ieguvusi sešas (turklāt - pēc kārtas), bet tad seko četri klubi, kas uzvarējuši divreiz,- "Nantes", "Monaco", "PSG" un "Bordeaux".

Daudzi Francijas Superkausa maču uzskata par nevajadzīgu, jo tas norisinās vēl pirms oficiālās sezonas sākuma, līdz ar to klubu attieksme un motivācija nav simtprocentīga. Līdzīgi ir arī šogad - lai arī abas puses izteikušas milzīgu vēlmi sezonu sākt ar trofeju, tā tomēr tik un tā tiek uztverta vien kā kārtējā sagatavošanās spēle, tikai, protams, ar lielāku nozīmi un likmi nekā parastās draudzības spēles, Tomēr Francijas Futbola federācija cenšas uzspodrināt mača tēlu, un popularitātes (gan spēles, gan visa Francijas futbola) nolūkos Superkauss otro reizi tiks izcīnīts ārpus Francijas robežām - pirms gada "Bordeaux" triumfēja Kanādas pilsētā Monreālā, bet šoreiz cīņu uzņem Āfrikas valsts Tunisija.

Marseļas "Olympique" un "PSG" savstarpējā spēkošanās Francijas futbola pazinējiem liekus komentārus neprasa - tā tiek dēvēta par Le Classique jeb Francijas klasiku, kā arī par lielāko derbiju visā Francijas futbolā (Francijas centrs Parīze pret provinci Marseļu). Vēl lielāku ažiotāžu savstarpējās spēles izraisa arī abu klubu milzīgā popularitāte Francijā, kā arī daudzie incidenti, kas allaž pavada vienību cīņas. Jāpiebilst, ka Francijas čempionvienība Marseļas "Olympique" uzvarējusi pēdējās trijās savstarpējās spēlēs, bet "PSG" pēdējo desmit maču laikā uzvarējusi tikai divreiz (marseļieši pretī var likt piecas uzvaras).

Lai arī bukmeikeri šovakar nelielu priekšroku dod marseļiešiem, čempionu rindās problēmu ir daudz vairāk - diskvalifikācijas dēļ spēlēt nevarēs pat trīs uzbrucēji (komandas kapteinis un uzbrukuma līderis Mamadū Niangs, brazīlietis Brandau un 18 gadus vecais ganietis Džordans Ajū), bet laukumā neizies arī Gabriels Haince un Stefans Mbia, kuri nesen atgriezās pēc atpūtas pēc Pasaules kausa izcīņas. Šovasar Marseļas komandas rindas pagaidām papildinājis tikai viens spēlētajs - talantīgais spāņu malējais aizsargs Sesars Aspilikueta -, bet cerētais uzbrucējs tā arī joprojām nav iegādāts. Tikmēr parīziešiem šovasar pievienojās viens no "Monaco" līderiem malējais pussargs Nenē, kā arī bijušais lionietis Matjē Bodmērs, kurš var spēlēt gan balsta pussarga, gan centra aizsarga pozīcijā. "PSG" šovakar diskvalifikācijas dēļ nevarēs spēlēt uzbrucējs Gijoms Oaro.

Kamēr marseļiešiem šis būs tikai pirmais fināls, "PSG" tas būs jau piektais piegājiens. Pagaidām "PSG" uzvarējis un zaudējis pa diviem fināliem, tiesa, abas pēdējās reizes finālā "PSG" cieta sakāvi. Abu klubu rindās ir vairāki spēlētāji, kas reiz jau triumfējuši Superkausā, bet "PSG" vārtsargs Gregorijs Kupē ir rekordists aizvadīto spēļu skaita ziņā - viņš Lionas "Olympique" rindās piedalījies piecos finālos un visos uzvarējis. Interesanti, ka pašā pirmajā finālā "PSG" pašreizējais kapteinis Klods Makelele spēlēja pret "PSG" un toreiz netrāpīja izšķirošo pendeli. Abās komandās ir arī vairāki futbolisti, kas kādreiz spēlējuši pretējā nometnē - Haince (tiesa, viņu šovakar laukumā neredzēsim), Eduārs Sisē un Fabriss Abriels Marseļai, kā arī Makelele, Zumana Kamarā un Pegijs Lujindula "PSG". Tāpat jāpiebilst, ka abu klubu galvenie treneri Didjē Dešāms un Antuāns Kombuarē savulaik četrarpus sezonas pavadīja "Nantes" vienībā.

Īpaša šī spēle būs Hatemam ben Arfam, kurš pats ir dzimis Parīzē (viņš šovasar arī esot bijis tuvu pārejai uz "PSG"), savukārt viņa vecāki nāk no Tunisijas. Tāpat, ļoti iespējams, šis būs pēdējais mačs, kurā varēsim redzēt ben Arfu "Marseille" krekliņā, jo viņš naudas iegūšanas nolūkos varētu tikt pārdots (par Hatemu lielu interesi izrāda Anglijā). Abas komandas gatavošanās posmā "Ligue 1" jaunajai sezonai, kas sāksies jau nākamnedēļ, pagaidām aizvadījušas pa četrām pārbaudes spēlēm. Marseļas "Olympique" ar 2:0 uzvarēja "Catania" un "Vannes", bet zaudēja "Toulouse" (2:4) un 'Monaco" (0:1). Parīziešiem veicies labāk - uzvaras pār "Evian" (2:1; starp citu, nākamsezon šajā otrās līgas komandā spēlēs bijušais ventspilnieks Saša Cilinšeks), "Sporting" (4:2) un "Mechelen" (4:0), kā arī izlaista uzvara pret "Legia" (2:2). Paredzams, ka šovakar tiks uzstādīts Francijas Superkausa apmeklētības rekords (pagaidām - nedaudz vairāk kā 34 tūkstoši pirms gada Monreālā), jo tiek prognozēts, ka "7.novembra stadionā" ieradīsies ap 55 tūkstošiem līdzjutēju.

Iepriekšējie fināli

GadsUzvarētājaZaudētājaRezultāts
2009.BordeauxGuingamp2:0
2008.BordeauxLyon0:0; 5:4 p.s. sit.
2007.LyonSochaux2:1
2006.LyonPSG1:1; 5:4 p.s. sit.
2005.LyonAuxerre4:1
2004.LyonPSG1:1; 7:6 p.s. sit.
2003.LyonAuxerre2:1
2002.LyonLorient5:1
2001.NantesStrasbourg4:1
2000.MonacoNantes0:0; 6:5 p.s. sit.
1999.NantesBordeaux1:0
1998.PSGLens1:0
1997.MonacoNice5:2
1995.PSGNantes2:2; 6:5 p.s. sit.

Izmantotie resursi:
OM.net - Site officiel de l'Olympique de Marseille
PSG.FR - Site officiel du Paris Saint-Germain
French Football League : Ligue 1 , Ligue 2 ,...
Goal.com

Kura komanda iegūs Francijas Superkausu?

  • 30

  • 19


  -1 [+] [-]

, 2010-07-28 13:12, pirms 14 gadiem
Protams, ka par OM! PSG manis pēc varētu spēlēt kaut vai "Liugue 2"

  +3 [+] [-]

, 2010-07-28 13:39, pirms 14 gadiem
PSG! Ar Andri priekšgalā! (nākamsezon)
Slēpts komentārs: kasagrande

 +13 [+] [-]

, 2010-07-28 13:53, pirms 14 gadiem
kasagrande rakstīja: Kas ir OM?
Oympique de Marseille
en.wikipedia.org
Slēpts komentārs: kasagrande

  +3 [+] [-]

, 2010-07-28 14:46, pirms 14 gadiem
kasagrande rakstīja: es ļoti labi zinu, kas ir Oympique de Marseille, bet kas ir OM?
Beidz izlikties, pats lieliski zini, ka tā ir abreviatūra

  -1 [+] [-]

, 2010-07-28 14:53, pirms 14 gadiem
Hose Girtinho rakstīja: Protams, ka par OM! PSG manis pēc varētu spēlēt kaut vai "Liugue 2"
Gluži manas domas!

  +1 [+] [-]

, 2010-07-28 14:56, pirms 14 gadiem
suvass rakstīja: Beidz izlikties, pats lieliski zini, ka tā ir abreviatūra
Var jau būt, ka kasagrande tiešām nav beidzis vidusskolu (kā arī izklausās), tāpēc par saīsinājumiem neko nezina
Interesanti, kā viņš saprastu, piemēram, MU? LM jau nu noteikti tikai kā cigarešu marku

  -1 [+] [-]

, 2010-07-28 15:01, pirms 14 gadiem
kasagrande rakstīja: es ļoti labi zinu, kas ir Oympique de Marseille, bet kas ir OM?
Izskatās, ka nezini vis tik labi. Iesaku paskatīties tajā Vikipēdijas lapā šī kluba iesaukas Un paskaties uz kluba logo! Ko Tev tas atgādina?
';

  -2 [+] [-]

, 2010-07-28 18:22, pirms 14 gadiem
kas var but labaks par so

  -1 [+] [-]

, 2010-07-28 20:47, pirms 14 gadiem
Aizraujošs draudzības mačs. Taču, manuprāt, lielāku interesi vajadzētu izraisīt CL kvalifikācijas spēlei Partizan Belgrade - HJK Helsinki, kas norisināsies paralēli šim super-puper-kausam.