Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

Liona, Monako, Marseļa - vai kādai izdosies pārtraukt PSG dominanci?

Agris Suveizda

Liona, Monako, Marseļa - vai kādai izdosies pārtraukt PSG dominanci?
Anhels Di Marija - viens no nozīmīgākajiem PSG pirkumiem Kataras īpašnieku ērā
Foto: SIPA/Scanpix

Francijas spēcīgākajam futbola klubam PSG iepriekšējā sezonā izdevās izcīnīt pilnīgi visas pašmāju trofejas, ieskaitot trešo čempiona titulu pēc kārtas. Tomēr cīņa par troni bija ļoti smaga un Lionas "Olympique" un Marseļas "Olympique" no distances nogāja vien sezonas pašā izskaņā. Šovakar plkst. 21:30 pēc Latvijas laika Lillē parīzieši sāks ceļu pēc kārotā ceturtā zelta pēc kārtas. Vai kādam klubam izdosies ne tikai izrādīt konkurenci, bet arī nostumt bagātos parīziešus no iesildītās pirmās pozīcijas?

Vai Di Marija pacels PSG jaunā dimensijā?
Pirmo trīs sezonu laikā sastāvā veicot lielas izmaiņas, jau otrā vasara pēc kārtas Parīzē bija ļoti mierīga. Ja neskaita Seržu Orjē, kurš pēc īres beigām bija obligāti jāizpērk par desmit miljoniem eiro, PSG līdz sezonas sākumam veikusi vien trīs pirkumus. Par jauno pirmo numuru vārtos kļuvis Kevins Traps - Salvatore Sirigu nolēma palikt un cīnīties par vietu sastāvā -, komandu pametušā Joana Kabaja vietā nopirkts Benžamēns Stambulī, bet par nozīmīgāko ieguvumu kļuvis Anhels Di Marija.

Argentīnieša ierašanās nozīmēs gan līderu lomas pārdali, gan, iespējams, pārmaiņas arī spēlētāju izvietojumā. Lorāns Blāns līdz šim lielākoties izmantojis shēmu 4-3-3, taču nevar izslēgt pāreju uz 4-3-1-2, kas iepriekšējā sezonā ik pa laikam ļoti veiksmīgi tika izmantota sastāva problēmu gadījumā. Daudz ko, protams, varētu izšķirt atsevišķu spēlētāju gatavība un produktivitāte - Edinsons Kavani vēlas spēlēt smailē, nevis flangā, Lukašs Moura iepriekšējā sezonā cīnījās ar savainojumiem, bet Zlatans Ibrahimovičs kādreizējo formu atguva vien uz sezonas beigām.

Patīkamas galvassāpes Blānu sagaida arī aizsardzības labajā malā, kur jau pieminētais Orjē sezonas beigās izkonkurēja brazīlieti Markinjušu. Tikmēr divi citi malējie aizsargi Gregorijs van der Vīls un Luka Diņs, neapmierināti ar savu spēles laiku, vēlas pamest klubu un ir saņēmuši zaļo gaismu doties prom. Toties komandā, visticamāk, paliks pieredzējušais balsta pussargs Tjagu Mota, kurš paziņoja par vēlmi laimi meklēt citur, taču acīmredzot atstrādās arī līguma pēdējo gadu. Atbildes uz daudziem jautājumiem par sastāvu, līderiem un shēmām gan diez vai tiks sniegtas tuvākajā laikā - Ibrahimovičs šovakar nespēlēs savainojuma dēļ, bet Di Marijam, "Copa America" un traumas dēļ izlaidis gandrīz visu starpsezonu, būs vajadzīgas vairākas nedēļas, lai uzņemtu sportisko formu.

PromPozīcijaKlubsSummaKlātPozīcijaKlubsSumma
J. KabajsPussargsCrystal Palace14 miljoniA. Di MarijaPussargsMan. United63 miljoni
A. AreolāVārtsargsVillarrealīreK. TrapsVārtsargsEintracht F9.5 miljoni
Z. KamarāAizsargsbeidza karjeruB. StambulīPussargsTottenham8.6 miljoni

Lionas "Olympique" saglabā kodolu
Lionas "Olympique" galvenais uzdevums pēc lieliskas sezonas bija saglabāt kodolu, ko veidoja galvenokārt pašmāju audzēkņi. To arī izdevās paveikt - līdz 2020. gada vasarai pagarināti līgumi ar Antoniju Lopešsu, Nabilu Fekiru, Korentēnu Tolisu un Žordanu Ferī, līdz 2019. gada vasarai parakstīts līgums ar Samuelu Umtitī, bet līdz 2018. gadam - ar Klemānu Grenjē. Ja nenotiks nekas pārsteidzošs, drīzumā jaunu līgumu ar 4,2 miljonus eiro lielu gada algu vajadzētu parakstīt arī kluba lielākajai zvaigznei Aleksandram Lakazetam. Neskatoties uz lielo ārzemju klubu interesi, Lionas vadībai bija pietiekami argumenti, lai īpaši nesatrauktos par līderu noturēšanu - atgriešanās Čempionu līgā, jaunais stadions, kas tiks atvērts sezonas vidū, kā arī nākamvasar gaidāmais "Euro 2016" finālturnīrs.

Pagarinātajiem līgumiem gan ir arī tumšā puse. Lionas "Olympique" šovasar zaudējusi gandrīz visās spēlēs, Francijas superkausu (0:2 pret PSG) ieskaitot, un kluba vadība publiski paudusi neapmierinātību ar to, ka vairāki futbolisti pagaidām netiek galā ar jauno statusu un jaunajām - saprotams, krietni augstākām - algām. Lai arī šobrīd komanda nešķiet gatava sezonas sākumam, turklāt nopietnas veselības problēmas atkal ir pussargiem Klemānam Grenjē un Geidā Fofanā, līdz mēneša beigām vadība plāno nopietni pastrādāt darījumu tirgū un izveidot sastāvu, kas būs spējīgs spēlēt vairākās frontēs.

Pagaidām pievienojušies ir trīs jauni spēlētāji - malējie aizsargi Rafaels (Kristofa Žalē traumas dēļ, visticamāk, debitēs jau svētdien) un Žeremijs Morels, bet Klaudio Bovū kopā ar Lakazetu veidos jauno uzbrucēju duetu -, taču ļoti tuvu pārejai ir arī uzbrūkošie pussargi Matjē Valbuenā (Maskavas "Dynamo") un Juness Belandā (Kijevas "Dynamo"). "Malaga" perspektīvā pussarga Serži Dardera iegāde gan, visticamāk, ir nobrukusi, jo īpašniekus neapmierināja piedāvājums. Savukārt visproblemātiskākajā - centra aizsarga - pozīcijā pašreiz par reālākajiem kandidātiem tiek minēti Federiko Fasio vai Mapū Jangambivā. Liona vēl gan turpina cerēt, ka Marseļas "Olympique" piekritīs pārdot Nikolā Nkulū.

PromPozīcijaKlubsSummaKlātPozīcijaKlubsSumma
F. BalulīPussargsMonaco3.5 miljoniK. BovūUzbrucējsGuingamp4.5 miljoni
M. JatarāUzbrucējsStandard2.2 miljoniRafaelsAizsargsMan. United2.9 miljoni
J. GurkufsPussargsbr. aģentsŽ. MorelsAizsargsMarseillebr. aģents
M. DaboAizsargsbr. aģents

"Monaco" turpina soļot "Porto" pēdās
Ja krievu bagātnieka Dmitrija Ribolovļeva valdīšanas sākumā "Monaco" tērēja daudz naudas sastāva pastiprināšanā, nu jau kādu laiku klubs ir kardināli mainījis stratēģiju un kļuvis par Francijas čempionāta "Porto" - klubu, kas cenšas pirkt lētus un talantīgus spēlētājus un dažu gadu laikā viņus veiksmīgi pārdot. Šovasar "Monaco" par lielām summām jau pārdeva tādus futbolistus kā Žofrē Kondogbijā un Janiks Feireira-Karasko, taču par iegūtajiem līdzekļiem pati iegādājās veselu lērumu spēlētāju.

Turklāt ļoti jaunu spēlētāju - Stefanu El Šāravi (22 gadi), Mario Pašaliču (20), Ivanu Kavaleiru (21), Adamu Traorē (20), Gvido Kariljo (24), Tomā Lemāru (19), Faresu Balulī (20), Korentēnu Žanu (19, izīrēts atpakaļ "Troyes") un Alanu Senmaksimēnu (18, izīrēts Vācijas "Hannover"), kopā iztērējot ap 60 miljoniem eiro. Papildus pēc īres beigām par sešiem miljoniem tika izpirkts 21 gadu vecais malējais aizsargs Fabinju. Ja iepriekšējā sezonā "Monaco" nostartēja krietni virs savu spēju robežas un bija visai īss spēlētāju soliņš, šosezon sastāvs ir gan dziļš, gan kvalitatīvs, ar kuru var cerēt gan uz vismaz sudrabu Francijā, gan arī labu startu Eirokausos. Šobrīd gan lielas bažas sagādā aizsardzības centrs - jo īpaši, ja uz "Barcelona" pāries Tunisijas izlases spēlētājs Emens Abdenūrs, par kuru "Monaco" cer iekasēt 25 miljonus eiro.

PromPozīcijaKlubsSummaKlātPozīcijaKlubsSumma
Ž. KondogbijāPussargsInter30 miljoniI. KavaleiruPussargsBenfica15 miljoni
J. Fereira-KaraskoPussargsAtletico20 miljoniA. TraorēPussargsLille14 miljoni
L. OkampossPussargsMarseille7.5 miljoniG. KariljoUzbrucējsEstudiantes8.8 miljoni
N. Izimā-MirēnsAizsargsPSV2.4 miljoniA. SenmaksimēnsPussargsSt.-Etienne5 miljoni
M. ObadīPussargsLillebr. aģentsK. ŽansPussargsTroyes4 miljoni
V. ŽermēnsUzbrucējsNiceīreT. LemārsPussargsCaen4 miljoni
D. BerbatovsUzbrucējsbr. aģentsF. BalulīPussargsLyon3.5 miljoni
S. El ŠāraviUzbrucējsMilanīre
M. PašaličsPussargsChelseaīre

Marseļā pilnīgi jauna komanda. Bjelsas komanda
No augšgala klubiem iespaidīgākās pārmaiņas notika Marseļas "Olympique", kas vasaras sākumā zaudēja vienu līderi pēc otra - par baltu velti prom aizgāja tādi spēlētāji kā Andrē Pjērs Žiņaks, Andrē Ajū, Žeremijs Morels un Rods Fanī, Dimitrī Pajets negaidīti izvēlējās zelta kalnus Anglijā, bet par Džanelli Imbulā cīnījās Milānas "Inter", "Milan" un "Porto". Turklāt mieru nelika Lionas "Olympique", kas ieguva Morelu, gandrīz dabūja Žiņaku un vienojās ar Marseļas aizsardzības balstu Nkulū, kura pārejai veto pagaidām uzlikusi vadība.

Tomēr lielāko neziņu raisīja galvenā trenera, vadības un fanu favorīta Marselo Bjelsas līguma beigas. Argentīnietis nebija drošs par kluba ambīcijām un varējumu darījumu tirgū un sezonā, tādēļ ilgu laiku vairījās no atbildes, vai pagarinās līgumu un turpinās sadarbību. Starp citu, tas nav parakstīts joprojām un sestdien Bjelsa komandu vadīs faktiski kā brīvais aģents, tomēr viņš beidzot ir piekritis turpināt darbu. Pozitīvo atbildi noteikti veicināja tas, ka, atšķirībā no pagājušās vasaras, šoreiz sastāvu komplektēja un apstiprināja viņš, nevis kluba prezidents. Pāreju skaits ir iespaidīgs (Diabī un Diarā, izlaiduši iepriekšējās sezonas, vēl gan ir ļoti tālu no tā, lai būtu gatavi atgriezties laukumā), un gaidāms, ka tas kļūs vēl lielāks - neoficiālu "jā" teicis arī Čīles izlases uzbrucējs Edvardo Vargass, kuru lenc dažādi arābu klubi. Sezonas priekšvakarā bez sliktas ziņas gan Marseļa neiztika - negaidīti demisionēja fiziskās sagatavotības treneris.

PromPozīcijaKlubsSummaKlātPozīcijaKlubsSumma
Dž. ImbulāPussargsPorto20 miljoniL. OkampossPussargsMonaco7.5 miljoni
D. PajetsPussargsWest Ham15 miljoniK. RekiksAizsargsMan. City5 miljoni
F. KadirsPussargsReal Betis0.6 miljoniM. KaskoAizsargsNewell's2.5 miljoni
A. AjūPussargsSwanseabr. aģentsB. SarsPussargsMetz1.5 miljoni
A. ŽiņaksUzbrucējsTigresbr. aģentsŽ. NkudūPussargsNantes1.5 miljoni
Ž. MorelsAizsargsLyonbr. aģentsL. DiarāPussargsbr. aģents
R. FanīAizsargsbr. aģentsH. MankiljoAizsargsAtleticoīre
M. SugūUzbrucējsSheffield Wbr. aģentsA. DiabīPussargsArsenalbr. aģents
J. PelēVārtsargsSochauxbr. aģents

Lukass Okamposs iepriekšējo sezonu pavadīja īrē Marseļas "Olympique", taču Marseļas klubs neizmantoja līgumā piedāvāto izpirkuma iespēju un vienojās par mazāku summu.

Citas pārejas

PromNoUzSummaKlātNoUzSumma
M. VorissTranzonsporLorient4.5 miljDž. AjūLorientAston Villa12 milj
B. GijomsLensLille4 miljŽ. AmavīNiceAston Villa11 milj
K. SigtorsonsAjaxNantes3 miljM. GradelsSt.-EtienneBournemouth10 milj
E. BoteaksNiceLille2.4 miljŽ. VeretūNantesAston Villa9.9 milj
N. RūLilleSt.-Etienne2 miljI. GejsLilleAston Villa9 milj
K. TeofilsCardiffSt.-Etienne2 miljN. KantēCaenLeicester9 milj
I. AmadūNancyLille2 miljS. KjērsLilleFenerbahce7.65 milj
Dž. LuīStandardCaen2 miljF. TabanūSt.-EtienneSwansea4.9 milj
R. BudebūzsBastiaMontpellier1.7 miljMarianuBordeauxSevilla3.5 milj
J. SilāAston VillaRennes1.5 miljM. ErdinčsSt.-EtienneHannover3.3 milj

Treneru maiņas

KlubsPromUzKlātNo
LilleRenē ŽirārsErvē RenārsKotdivuāras izlase

Pirmā kārta

DatumsSpēleLaiks
07.08.Lille – PSG21:30
08.08.Marseille – Caen22:00
08.08.Montpellier - Angers22:00
08.08.Nice - Monaco22:00
08.08.Nantes - Guingamp22:00
08.08.Bastia - Rennes22:00
08.08.Troyes – GFCO Ajaccio22:00
09.08.Bordeaux – Reims18:00
09.08.Toulouse – St.-Etienne18:00
09.08.Lyon – Lorient22:00

Titulētāko klubu "Top 10"*

KlubsSkGadi
Marseille101929. 1937. 1948. 1971. 1972. 1989. 1990. 1991. 1992. 2010.
St.-Etienne101957. 1964. 1967. 1968. 1969. 1970. 1974. 1975. 1976. 1981.
Nantes81965. 1966. 1973. 1977. 1980. 1983. 1995. 2001.
Lyon72002. 2003. 2004. 2005. 2006. 2007. 2008.
Monaco71961. 1963. 1978. 1982. 1988. 1997. 2000.
Bordeaux61950. 1984. 1985. 1987. 1999. 2009.
Stade de Reims61949. 1953. 1955. 1958. 1960. 1962.
PSG51986. 1994. 2013. 2014. 2015.
Nice41951. 1952. 1956. 1959.
Lille31946. 1954. 2011.

Pēdējo 10 gadu medaļnieki

GadsZeltsSudrabsBronzaGadsZeltsSudrabsBronza
2015.PSGLyonMonaco2010.MarseilleLyonAuxerre
2014.PSGMonacoLille2009.BordeauxMarseilleLyon
2013.PSGMarseilleLyon2008.LyonBordeauxMarseille
2012.MontpellierPSGLille2007.LyonMarseilleToulouse
2011.LilleMarseilleLyon2006.LyonBordeauxLille

Izmantotie resursi:
Ligue1.com - French Football League - Ligue 1,...
transfermarkt.de

  -1 [+] [-]

, 2015-08-07 12:14, pirms 9 gadiem
Paldies, Agri! Labs raksts!

     [+] [-]

, 2015-08-07 12:23, pirms 9 gadiem
monako jau nu noteikti

     [+] [-]

, 2015-08-07 12:32, pirms 9 gadiem
Kāpēc Marseļai skaitīt 1929. gada titulu pirms profesionālās līgas dibināšanas, ja vēlāk seko piebilde, ka tabulā iekļauti no 1932. gada?
Bet jā, labs, noderīgs raksts.

  +1 [+] [-]

, 2015-08-07 13:34, pirms 9 gadiem
Vienīgais klubs, kas var apturēt PSG, ir Lyon. Marseļai vairāki līderi pārgāja uz citiem klubiem un ļoti iespējams N'Koulou pāries uz Lyon. Ja Monaco pastiprina dažas pozīcijas, tad PSG būs jāpacenšas, lai iegūtu titulu.