Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

Marseļas "Olympique": "Maksāt astoņus miljonus par stadiona īri nozīmētu parakstīt nāves spriedumu"

Agris Suveizda

Marseļas "Olympique": "Maksāt astoņus miljonus par stadiona īri nozīmētu parakstīt nāves spriedumu"
"Stade Velodrome"
Foto: OM.net

Viens no spēcīgākajiem Francijas futbola klubiem Marseļas "Olympique" savā mājaslapā izplatījis paziņojumu, kurā izrāda milzīgu sašutumu par pilsētas domes noteikto "Stade Velodrome" īres maksu – 380 tūkstoši eiro par spēli jeb astoņi miljoni gadā. Ja maksa netiks samazināta, "Olympique" draud nākamsezon spēlēt citā stadionā.

"Līdz šim klusējām, jo pieļāvām iespēju, ka ar pilsētas mēriju izdosies panākt saprātīgu vienošanos. Taču, ņemot vērā šo pilnīgi nereālo lēmumu, vienīgā iespējamā reakcija ir sacīt, ka Marseļas "Olympique" nespēj atļauties maksāt šādu summu. Tā vienkārši ir augstākā īres maksa, kāda jebkad ir pieprasīta Eiropā. Mūsu klubs nekad nespēs maksāt tādu summu. Maksāt astoņus miljonus eiro 31 gada garumā nozīmētu parakstīt nāves spriedumu klubam," Marseļas "Olympique" mājaslapā citēts kluba ģenerāldirektors Filips Peress.

2016. gadā Francija uzņems Eiropas čempionāta finālturnīru, tāpēc daudziem pašreizējiem stadioniem bija paredzēta modernizācija. Izņēmums nebija arī Marseļas "Olympique" mājvieta "Stade Velodrome", kā ietilpība no 60 tūkstošiem vietu tika palielināta līdz 67 tūkstošiem. Rekonstrukcijas dēļ Marseļas "Olympique" trīs sezonas spēlēja stadionā ar krietni samazinātu ietilpību – no 40 līdz 48 tūkstošiem vietu, kas tādējādi ievērojami samazinājis spēļu apmeklētību. Pirms rekonstrukcijas vidējā apmeklētība Francijas čempionātā bija 51 tūkstotis skatītāju, bet aizvadītajā sezonā mačus apmeklēja vien 38 tūkstoši.

Peress uzstāja, ka Marseļas "Olympique" uz paaugstinātās īres maksas rēķina negatavojas no savas kabatas apmaksāt stadiona celtniecības izmaksas: "Vēlos atgādinām, ka, stadionam trīs gadus tiekot pārbūvētam, par biļešu pārdošanu esam zaudējuši vairāk nekā 25 miljonus eiro. Vēl vairāk – pēdējoreiz esot uz tikšanos pilsētas domē, viens no viņiem atļāvās pateikt, ka, ja mēs varam nopirkt tādus spēlētājus kā Tovēns [kurš izmaksāja nepilnus 15 miljonus eiro – A.S.], tad varam atļauties maksāt arī astoņus miljonus gadā par īri. Šāds domu gājiens ir sirreāls. Padarot to vēl absurdāku – ja mēs pārdotu visus savus spēlētājus, tad mēs noteikti varētu samaksāt īri."

"Jāatzīst, ka pēc tam, kad domes paziņojums kļuva oficiāls, es par to stipri šaubos," Peress skeptiski raudzījās uz iespēju līdz sezonas sākumam panākt saprātīgu vienošanos. "PSG un Lionas "Olympique" par stadionu īri gadā jāmaksā tikai viens miljons eiro, "Nice" tikpat daudz jāmaksā par pilnīgi jauna un moderna stadiona īri, bet "St.-Etienne" pēc renovācijas jāmaksā mazāk nekā miljons eiro. Nekad sevi nenostādīsim tādā situācijā kā "Lille", kurai gadā par jaunā stadiona īri ir jāmaksā 4.2 miljoni eiro (aptuveni puse no tā, ko prasa mums) un kura augstās īres maksas dēļ nespēj stabilizēt bilanci. Mums nav citas izejas kā vien meklēt jaunu stadionu, par kura īri varēsim maksāt, nepakļaujot klubu briesmām."

Izmantotie resursi:
«A ce montant-là, l'OM ne jouera pas au...

     [+] [-]

, 2014-07-01 15:37, pirms 10 gadiem
Tā ir, kad nav sava stadiona.

     [+] [-]

, 2014-07-01 17:09, pirms 10 gadiem
Dortmundes Borussi klubā krīzes laikā maksāja 17mio EUR gadā, jo bija pārdevuši stadionu trešajai personai, tomēr vēlāk stadionu atpirka. Stadions gan tika īrēts ar visām tiesībām - stadiona nosaukums, reklāmas, visi blakus biznesi bija kluba kontrolē.
Francija gan ir aiz Bundeslīgas apmeklētības ziņā.

     [+] [-]

, 2014-07-01 17:32, pirms 10 gadiem
pieņemu ka tur arī tas akmens apakšā slēpjas, ka tie lētie varianti izīrē tikai pliku stadionu spēlēm, bet visas kafejnīcas, veikaliņi, utt. maksā atsevišķu īri. šeit noteikti Marseļa grib nogrūst pilnīgi visu stadionu uz klubu un kā to naudu atpelna, tā jau ir kluba problēma. ja klubam ir kādas alternatīvas, tad jau var kasīties, bet var nākties samierināties ar krietni mazāka izmēra stadionu mājas spēlēm.

     [+] [-]

, 2014-07-01 17:34, pirms 10 gadiem
Nav slikta apmeklētība 51 tk