Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1601, Did:0, useCase: 3

Drāma no Polijas un Čehijas spēles skatu punkta

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Drāma no Polijas un Čehijas spēles skatu punkta
Bēdīgs Polijas fans
Foto: AP/Scanpix

Vroclavā apmeklēju savu piekto “Euro2012” spēli un pirmo reizi mačs nebeidzās ar 1:1 – šoreiz tablo galā rādīja 1:0, taču par apbēdinājumu mājiniekiem tas vēstīja par čehu uzvaru un iekļūšanu 1/4 finālā.

Spēles gaita bija sekojoša:
1.min. Levandovskis “apstrādā” Limberski, nopelna soda sitienu, Dudka sit pāri sev pa tīkla ārpusi.
4.min. Gebre Selasi tiek gala ar Bēnišu, Pilaržam vārtu priekšā 100% moments, taču viņš netrāpa pa bumbu.
5.min. Blaščikovskis izģērbj Kadlecu, bīstams soda sitiens uzreiz aiz soda laukuma stūra, Obraņiakam daudz netrūkst, lai pārsteigtu Čehu – šķiet, vārtsargs situāciju nekontrolēja.
8.min. Obraņiaks piespēlē Blaščikovskim, Čehs sitienu atvaira.
10.min. Levandovskis pēc rupjas čehu kļūdas aiziet no Gebre Selasi un sit minimāli garām!
12.min. Blaščikovskis šoreiz tiek gala ar Limberski, vēl viens bīstams sods sitiens un vēl viens 100% moments Polijai, tomēr Dudka ar galvu no tuvuma netrāpa, sekojošais Bēniša sitiens ir neprecīzs.
15.min. Čehi joprojām netiek no savas laukuma puses, notiek bumbas pārtveršana, taču Polanskis no labas pozīcijas sit uz spēku un bumba lido pāri.
22.min. Bēnišam labs tālšāviens ar atsitienu vārtu priekšā, Čehs ar problēmām atvaira. Bīstams arī stūra sitiens, pēc tam Piščeka centrējums, Vasiļevskis kritienā sit ar galvu, Čehs tver.
37.min. Barošs izlec poļu vārtu tuvumā, taču neaizsniedzas līdz bumbai.
38.min. Plašila sitiens, rikošets, bumba Titoņam rokās.
41.min. Pilaržs no 16 metriem sit, Titoņs gandrīz izlaiž bumbu, tomēr ar otro piegājienu notver.
42.min. Muravski bīstamā pozīcijā nobloķē.
44.min. Limberskis apspēlē divus poļus, iecentrē - nekā.
45.min. Pēc 1. puslaika 0:0.
46.min. Tobrīd jau Čehijai arī neder 0:0, jo Grieķija negaidīti izvirzījusies vadībā Varšavā pret Krieviju. Vai Polija uz to spekulēs, ievilinot savā pusē?
50.min. Čehija nemaina manieri, spēlē no aizsardzības, tomēr drīzumā tiek pie pāris stūriem (tai pašā laikā turpinot vilkt laiku un paļaujoties uz Krieviju).
54.min. Pilaržs labi dzenā Vācijas čempionu Piščeku.
58.min. Apjukums laukumā – izskatās, ka grieķu vadība samulsinājusi abas komandas, kas īsti nesaprot, kurai tagad pienāktos uzbrukt. Patiesībā pienāktos abām, bet to nedara neviena!
61.min. Limberskis veic izcilu reidu un nopelna ļoti bīstamu soda sitienu pie pašas soda laukuma sānu malas. Turpinājums neseko.
64.min. Čehija regulāri iegūst cerīgas standartsituācijas, kamēr Polija līdzīgi kā pret Grieķiju 2. puslaikā pamatīgi nosēdusies. Un šoreiz čehu vārtu guvums ir ļoti tuvu – pēc Sivoka sitiena no pāris metriem glābj Titoņs.
68.min. Barošs sit, Titoņs noķer.
71.min. Uz tablo pirmo reizi parādās Grieķijas – Krievijas rezultāts (1:0). Vai organizatori vēlas ievilināt čehus uzbrukumos?
72.min. Čehija apskatās uz Krievijas – Grieķijas rezultātu un jau pēc minūtes izdara to! Poļi kļūdās pie pretinieku vārtiem, pretuzbrukumā aizskrien Barošs, atdod Jirāčekam, kurš izrēķinās ar paklupušo Vasiļevski un sit precīzi! Šai brīdī jau Krievija ir aiz apmales, bet pavisam kritiskā situācijā nokļūst Polija, kurai tagad nepieciešami divi vārti. Palīgā Levandovskim tiek uzlaists otrs uzbrucējs Brožeks.
75.min. Čehija izspēlē līdz viens pret vienu, tomēr tiek fiksēta aizmugure.
77.min. Kļūdās poļu aizsargi, viņus veiksmīgi aizstāj Titoņs, pametot savu soda laukumu.
86.min. Pēc centrējuma viens no poļiem minimāli sit pāri ar galvu – neveicas ne Polijai, ne… Krievijai. Man sēž blakus žurnālists no Krievijas (kāpēc ne Varšavā?) un grauž nagus, skatoties TV ekrānā otru spēli.
87.min. Izvēršas grūstīšanās, kas, protams, izdevīga Čehijai. Top skaidrs, ka ar Poliju ir cauri.
90.min. Čehija prasmīgi velk laiku.
93.min. Blaščikovskis sit vārtu rāmī, bet čehu aizsargs glābj ne tikai Čehu, bet visu komandu un nāciju, izsitot no tukšiem vārtiem!
93.min. Cauri! Svin Čehija un Grieķija! Kaut kas neticams – kas to būtu domājis pirms šīs kārtas!

Domas
Mans subjektīvais viedoklis ir, ka no šīs grupas neizkļuva abas spēcīgākās grupas komandas… Pirms čempionāta prognozēju 1/4 finālu Polijai un Krievijai, un no savām domām par komandu kvalitāti neatkāpjos. Ja nosacīti vērtētu izlases 10 ballu sistēmā un desmitnieku piešķirtu Spānijai un Vācijai, tad Krievijai ieliktu astoņi, Polijai septiņi, Čehijai seši, Grieķijai pieci.

Kāpēc tad tomēr izkļuva čehi un grieķi? Grieķija kārtējo reizi pierādīja, ka tā ir gudra un viltīga izlase – grieķi kā neviens prot no savām spējām (būsim godīgi - šai čempionātā tās nav lielas un ir krietni mazākas par "Euro2004" modeli) izvilkt maksimālo, viņi kā neviens prot rēķināt tabulas scenārijus un zina, kurā brīdī kas nepieciešams. Ko lai saka – izkļuva no grupas tipiski grieķu stilā jeb izlīda.

Čehijas izlasei lielā mērā paveicās – spēlē pret Poliju pirmajās 30 minūtēs tās aizsardzība tika plosīta gabalos (ja iedziļinājāties aprakstā, tad redzējāt, ka jau pēc 22 minūtēm poļi bija pelnījuši vismaz 2:0), un, ja vien poļiem būtu mazliet labāka realizācija (lasi – mazliet lielāka meistarība un arī veiksme), tad diezin vai čehi uzvarētu un izkļūtu no grupas. Šķiet, viņi no tās izkļuva tādā kā pašplūsmā - sak, ja izdosies, tad baigi labi, jo neviens no mums to nepieprasa. Izdevās.

Pēc mača jau ārpus stadiona redzēju aizkustinošu epizodi – vecs čehu vīrs ar bārdu pienāca pie jauna poļa, kurš vecuma ziņā varētu būt viņa dēls, tēvišķi apskāva un teica: “Veiksme bija mūsu pusē.” Polis savukārt uzsita čeham pa plecu un atbildēja: “Nē, jūs bijāt labāki.” Es piekrītu čeham – veiksmes bija vairāk nekā loģikas. Nebūtu Čeha nosvērtības un poļu izšķērdības (čehu veiksmes), tad Čehija paliktu grupā.

Krievija un Polija? Neizkļuva no grupas savas muļķības pēc. Gan tāpēc, ka neņēma maksimālos rezultātus savās spēlēs, gan tāpēc, ka neprata nospēlēt pareizi taktiski izšķirošos brīžos un, šķiet, pretēji Grieķijai minimāli domāja par turnīra tabulu. Krievija 2. kārtā pret Poliju pie 1:0 šķērdēja pretuzbrukumus – patiesībā krievi jau pirms pēdējās kārtas varēja nodrošināt izkļūšanu no grupas. Mačā pret Grieķiju krievi pie 0:0 uz nebēdu laida bumbu pēc piena (neprecīzo sitienu attiecība 1. puslaikā – 11:0!). Savukārt Polija izcili muļķīgi izlaida uzvaru vairākumā pret Grieķiju, tāpat pie 0:0 izniekoja virkni izdevību pret Čehiju. Arī trenera Smudas darbs nepārliecināja – jau vienā materiālā rakstīju, ka neredzēju trenera roku pirmajā spēlē pret grieķiem, kad pie 1:1 vienādos sastāvos daži poļu futbolisti steidzās izraut uzvaru, bet daži vilka laiku, baidoties izlaist zīli no rokām (punktu), radot absolūtu disbalansu komandas spēlē.

Šeit, protams, prasītos dziļāku analīzi, bet viens ir skaidrs - Krievija un Polija nerealizēja savu potenciālu – ilga bija turnīra gaidīšana, slēpts prieks par izdevīgo izlozi, bet… (arīdzan šai jautājumā atkārtošos) futbols nav tikai bumbas spārdīšana un atņemšana. Futbols ir arī inteliģence, savā ziņā šahs, domāšana – manuprāt, tieši šo tik svarīgo elementu krieviem un poļiem šoreiz pietrūka.

     [+] [-]

, 2012-06-17 09:28, pirms 12 gadiem
Laba situācijas analīze, es domāju līdzīgi, ka nākamajā etapā bija jāiekļust RUS UN POL ,nevis tām, kas iekļuva...
Par grieķiem vispār piekrītu par 105 proc, jo šie bārdainie onkas ir ne tikai labi taktikas plānotāji, bet arī teicami aktieri, kas krītot zemē pie katras izdevības, tēlojot pārkāpumums pret viņiem, visu ir saplānojuši līdz pēdējiem sīkumiem...

  -1 [+] [-]

, 2012-06-17 09:34, pirms 12 gadiem
esmu shokaa! kas buus taalaak?

     [+] [-]

, 2012-06-17 09:37, pirms 12 gadiem
Polija bija vājākā komanda grupā, nesaprotu ko šis 'autors' smēķē. Viens labs puslaiks pret grieķiem, pirmās 20 minūtes pret Krieviju un čehiem, pārējā laikā apmēram Latvijas līmenī ja ne sliktāk.

  +3 [+] [-]

, 2012-06-17 10:17, pirms 12 gadiem
Tieši tā poļi bija vājākie..,bet krievi kā vienmēr tik skrien bez jēgas za ŗoģinu za Putina ,kaut skaistākais gols pagaidām krievam Pavļučenko

  -2 [+] [-]

, 2012-06-17 10:53, pirms 12 gadiem
Paldies, tiešām interesanti ne tikai vērojumi uz vietas, bet arī sakarīga mini-analīze. Par Krieviju ir mazliet žēl, ka neizkļuva, kaut gan vakardienas spēle pierādīja, ka īstas klases šai komandai tomēr nav: izšķirošajā spēlē parādīt vājāko sniegumu nav meistarīgas komandas pazīme. Par grieķiem ir cits stāsts, šī komanda man, tāpat kā daudziem, neraisa nevienu pozitīvu emociju.
Bet, norobežojoties no personiskās patikas vai nepatikas, jāsaka kāda latviešu futbola vecmeistara (M.Rubeņa) vārdiem: loģiku meklējiet vārtos!

     [+] [-]

, 2012-06-17 11:28, pirms 12 gadiem
Es domaju tika taas komandas kuras to bija pelnijushas. Grieki par raksturu vien bija wild card penijushi. Shodien parlaimiigi smaidu kaa mudaks. Vakar iznjeemu viena vietaa vienu kantori peec pilnas programmas saistibaa ar chempi. Paldies par rakstu bij interesanti palasiit. Ne visam piekriitu, bet patika.

Cest!

  +3 [+] [-]

, 2012-06-17 11:37, pirms 12 gadiem
nepiekrītu viedoklim, ka objektīvi pēc parādītā snieguma Polijai vajadzēja iekļūt 1/4 finālā. spēlē pret čehiem galīgi bāli izskatījās, pret krieviem arī neko dižu nerādīja, pēc spēles vērtējot neizšķirts jau bija daudz, pret grieķiem - spēle bija slidena, varēja būt arī citāds.

  +1 [+] [-]

, 2012-06-17 11:47, pirms 12 gadiem
Viss ir daudz vienkāršāk - bumba ir apaļa.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-06-17 15:39, pirms 12 gadiem
Borussia mala Polijas izlasei +/- ir/bija ok, bet tā kopumā likās tāda ne sevišķi gatava(uz rezultātu) izlase.

Un krievi atkal parādija ka neprot apspēlēt aizsardzību...Tad kad ļauj uzbrukt, tad viss ok(mačš pret Čehiju), bet kad uzbrukums jāveido nedaudz <garāks, plašāks ar vairāk nekā 3 piespēlēm> tad aziātiem sākas problēmas.

Tālāk tika abas spēcīgākās grupas komandas.

     [+] [-]

, 2012-06-17 15:48, pirms 12 gadiem
Tāpēc jau tas ir sports, kur nekas nav paredzams...ja jau pirms čempionāta 100% zinātu kā, kura komanda nospēlēs, nebūtu nekādas intereses....

Čempionu Līgas pusfināls un fināls - uzvar Chelsea, kura rādīja sliktāku spēli, bet tik un tā spēja uzvarēt gan Bayern, gan Barcelona, kas pierāda, ka sportā prognozēt nav iespējams neko.