Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Kataras TV milzis BeIN aicina nepieļaut Ņūkāslas "United" pārdošanu Saūda Arābijai

Agris Suveizda

Kataras TV milzis BeIN aicina nepieļaut Ņūkāslas "United" pārdošanu Saūda Arābijai
Ņūkāslas "United" pirms gada brazīlieti Žoelintonu iegādājās par 44 miljoniem eiro, labojot kluba rekordu. Foto: Zumapress.com/Scanpix

Anglijas Premjerlīgas futbola kluba Ņūkāslas "United" īpašnieks Maiks Ešlijs ir panācis vienošanos par akciju pārdošanu par 300 miljoniem sterliņu mārciņu jeb 340 miljoniem eiro, taču līgas raidtiesību turētājs BeIN aģitē bloķēt kontrolpaketes nonākšanu Saūda Arābijas Publiskā investīciju fonda rokās.

Britu laikraksta The Times rīcībā ir nonākušas vairākas vēstules, kuras televīzijas milzis BeIN ir izsūtījis līgas vadībai un visiem 20 klubiem, aicinot balsot pret Ņūkāslas "United" pārdošanas darījuma apstiprināšanu. Runa esot ne tikai par Kataras un Saūda Arābijas saspīlētajām attiecībām, bet arī Saūda Arābijas pārkāpumiem Premjerlīgas raidtiesību sakarā – jau vairākus gadus futbola organizācijas cīnās ar Saūda Arābijā izplatīto raidtiesību pirātismu.

BeIN ir Premjerlīgas lielākais ārzemju raidtiesību partneris, parakstot trīs gadu līgumu par 500 miljoniem mārciņu jeb 570 miljoniem eiro. "Nedrīkst ignorēt briesmas, kas ir saistītas ar liela Premjerlīgas kluba nonākšanu Saūda Arābijas – nav būtiski tiešā vai netiešā – kontrolē, ņemot vērā šīs valsts pagātnes un tagadnes nelegālās darbības un to tiešo ietekmi uz Premerlīgas, tās klubu, raidtiesību partneru un futbola kā tāda komerciālajām interesēm," sacīts vēstulēs. "Kā ilggadējs Premjerlīgas partneris un liels investētājs, aicinām jūs rūpīgi apsvērt visus faktorus. Nebūs pārspīlēti sacīt, ka uz kārts ir futbola nākotnes ekonomiskais modelis."

Britu miljardieris Maiks Ešlijs Ņūkāslas "United" īpašnieka lomā ir kopš 2007. gada, bet šā darījuma noslēgšanas gadījumā 80% akciju jeb kontrolpakete nonāks Saūda Arābijas Publiskā investīciju fonda rokās, ko kontrolē Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans. Vēl pa 10% akciju piederētu "PCP Capital Partners" un "Reuben Brothers". Ņūkāslas United" ar 35 punktiem 29 spēlēs Premjerlīgā ieņem 13. vietu.

Izmantotie resursi:
https://www.thetimes.co.uk/edition/...