Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:10, Did:0, useCase: 3

Dāmām principiālais "Rubene" - "Ķekava" duelis, vīriem - fināla atkārtojums

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Dāmām principiālais "Rubene" - "Ķekava" duelis, vīriem - fināla atkārtojums
Gints Klēģers ar astoņiem vārtu guvumiem ir čempionu labākais "bombardieris"
Foto: Floorball.lv

Elvi vīriešu florbola līgā šīs dienas centrālajā mačā Lielvārdē savā starpā sacentīsies pērnās sezonas divas labākās komandas, kuras lūkos kļūt par šīs sezonas turnīra tabulas līderēm. Sieviešu konkurencē paredzēta tikai viena spēle, taču tajā tiksies abas pēdējo gadu titulētākās komandas "Rubene" un FK "Ķekava", kas gan iekļuvusi pamatīgā melnajā joslā.

"Rubene" – "FK Ķekava"
Pulksten 15:00 Kocēnos
Pēc pārtraukuma, kas bija saistīts ar starptautisko logu, kuru izmantoja arī Latvijas sieviešu valstsvienība, Elvi sieviešu florbola līgas turnīrs atsāksies ar principiālo "Rubenes" un FK "Ķekava" divcīņu. Titulētās "Rubenes" florbolistes pēdējos četros mačos izcīnījušas tikai divas uzvaras, tostarp pēdējā cīņā spraigā mačā ar 7:6 pieveicot FK NND. Vēl bēdīgāka aina paveras FK "Ķekava" virzienā, jo šī komanda pēdējās četrās spēlēs uzvarējusi tikai reizi, turklāt zaudējumi piedzīvoti pēdējos trijos mačos un neveiksme Kocēnos var iedzīt komandu vēl dziļākā bezdibenī.

Neskatoties uz nepārliecinošajiem rezultātiem, "Rubene" ar 13 punktiem sešās spēlēs atrodas pirmajā vietā turnīra tabulā, par diviem punktiem apsteidzot Igaunijas izlasi, kura startē ārpus konkurences un aizvadīs vēl tikai četras spēles. Komandas rezultatīvākā spēlētāja atkal ir kluba visu laiku rezultatīvākā florboliste Edīte Bankava (8+5), kurai seko Laura Gaugere (7+5) un Liene Adamane (4+8).

Ķekavas florbolistes pārdzīvo grūtus laikus, šosezon visos septiņos mačos no laukuma spēlētājām protokolā ierakstītas vien četras spēlētājas, kas neļauj demonstrēt pārliecinošāko sniegumu. Ar deviņiem punktiem septiņās spēlēs pērnās sezonas bronzas medaļnieces gan joprojām ieņem otro vietu, ja neņemam vērā Igaunijas valstsvienību. Komandas līdere ir Ieva Jurkāne ar 13 (10+3) punktiem, kamēr Elīnai Drēziņai ir 8 (4+4) punkti un viņa ir otrā rezultatīvākā savas komandas spēlētāja.

Interesanti, ka no pēdējām piecām savstarpējām cīņām Kocēnu sporta namā, mājinieces uzvarējušas vien divas reizes. Pēdējo divu sezonu laikā komandas tikušās 12 reizes, astoņos gadījumos triumfējot "Rubenei". Tajā skaitā arī šīs sezonas pirmajā tikšanās reizē, kad "Rubene" bija pārāka ar rezultātu 8:3 (2:2, 5:0, 1:1), lieliski nospēlējot spēles vidus nogriezni. Trīs reizes Jogitu Gindru tajā mačā pārspēja Lība Daija Mikova, bet mājiniecēm ar vārtu guvumiem izcēlās Laura Skujevska, kā arī Jolanta Čerpinska un Elīza Elizabete Bērziņa, kura šosezon nedemonstrē ierasto rezultativitāti.

"FBK Valmiera" – "FK Rīga"
Pulksten 17:00 Valmierā
Abas komandas šo sezonu iesāka gaužām neveiksmīgi, ilgstoši atrodoties turnīra tabulas beigās. Pašlaik nekas graujošs paveikts nav jo no pēdējās vietas valmierieši aizmukuši trīs, bet rīdzinieki – divu punktu attālumā, taču vietu ziņā tas komandām dod attiecīgi septīto un devīto pozīciju. "FBK Valmiera" atrodas augstākā vietā turnīra tabulā turklāt mazsvarīgs nav fakts, ka viņi aizvadījuši septiņas spēles, kamēr devītajā vietā esošie rīdzinieki nospēlējuši par divām spēlēm vairāk. Turklāt pēdējā čempionāta pārtraukumā, kas bija saistīts ar vīriešu izlases spēlēšanu turnīrā Vācijā, galvaspilsētas klubu atstājis vārtsargs Armands Puķītis, kas nozīmē, ka lielāks smagums gulsies uz Māra Roņa pleciem.

Valmieriešu rezultatīvākais spēlētājs šajā sezonā ir Mārtiņš Broks (9+6), kuram piebalso Ričards Eglītis (6+7). Pēdējās spēlēs pieklusis sezonas sākuma līderis Ints Vilks (8+4), bet pirmo punktu sezonā cer nopelnīt Mārtiņš Kājiņš, kurš pērn spēlēja tieši FK "Rīga" rindās. Rīdziniekiem jau tradicionāli punktu vairumu vāc trīs spēlētāji, šosezon tie ir Mārtiņš Zelčs (25+2), Alvis Dāle (10+13) un Lauris Zaicevs (3+13).

Lai gan "FBK Valmiera" sniegums pamazām uzlabojas, komandai joprojām dramatiski vāji rādītāji ir skaitliski nevienādos sastāvos. Ja mazākumā ar 60% neitralizāciju komanda atrodas vēl salīdzinoši apmierinošajā devītajā vietā, tad vairākums ir vienkārši traģisks – 11.76% realizācija un sliktākā pozīcija līgā. Tikmēr rīdzinieki vairākumā ar 40.63% atrodas ceturtajā vietā, bet mazākumā vārti neskarti nosargāti 73.91% gadījumu, kas ir pat trešais labākais rādītājs līgā.

Interesanti, ka abas komandas vāji spēlē maču pirmos un trešos periodus, savukārt cīņu vidējos nogriežņos abas ir starp labākajām līgā – FK "Rīga" bilance šajā spēles nogrieznī ir 5-2-2 (vārti 25:18), kamēr valmierieši tikai vienā cīņā zaudējuši spēles otro periodu (4-2-1, vārti 25:18), kas ir otrais labākais rezultāts starp visām čempionāta komandām. Tomēr ar vienu labu periodu ir par maz, lai uzvaras krātos ātrāk kā zaudējumi.

Latvijas čempionātā komandas nūjas krustojušas 11 reizes un deviņos gadījumos uzvaras izcīnījuši galvaspilsētas florbolisti. Tomēr interesanti, ka pērn valmierieši uzvarēja abās divcīņas, tādējādi pārtraucot neveiksmju sēriju. Abos mačos valmierieši bija pārāki ar vienādu 9:4 rezultātu.

"Lekrings" – "Talsi/Irlava"
Pulksten 17:00 Cēsīs
Cēsu komanda sezonu sāka spīdoši, izcīnot uzvaras pirmajās sešās spēlēs, uzreiz iekārtojoties turnīra tabulas pirmajā pozīcijā. Tomēr turpinājumā zaudējums spraigā cīņā Ulbrokā un apkaunojoša sakāve Lielvārdē. Tas tabulā "lēcēpjpeles" atvirzīja uz trešo vietu tabulā un starptautiskais logs komandai bija ļoti nepieciešams, lai pārlādētu baterijas un atgrieztos uz panākumu takas. Arī Talsu komanda piedzīvojusi zaudējumus pēdējās divās cīņās, pašlaik turnīra tabulā atrodoties astotajā vietā. Šeit gan jāpiemin, ka tabula ir tik blīva, ka komanda pēc šīs kārtas var pakāpties uz piekto vietu, kā arī pie dažādu apstākļu sakritības var nokrist arī līdz pat pēdējai pozīcijai.

Kurzemnieku rezultatīvākais spēlētājs ir jaunais Jānis Ragovskis (7+12), kuram seko pēdējās spēlēs ne sevišķi rezultatīvais Normunds Jansons (8+2). Neviens no pārējiem florbolistiem nav jaudājis savākt vismaz desmit punktus. Cēsniekiem četri rezultatīvākie florbolisti ir Latvijas izlases kandidāti startam pasaules čempionātā – Andris Rajeckis (9+9), Andris Malkavs (6+9), Aleksandrs Abramovs (7+7) un Pēteris Trekše (8+4).

"Lekrings" ilgstoši bija ne tikai pirmajā vietā turnīra tabulā, bet arī labākā komanda skaitliskajā vairākumā. Tagad arī šajā rādītājā cēsnieki atkāpušies uz trešo vietu (43.48%). Tas gan tik un tā ir ievērojami labāk kā "Talsi/Irlava" (12.00%), kuri ir otrie sliktākie skaitliskajā vairākumā. Mazākumā abas komandas ir praktiski identiskas, talsiniekiem ieņemot sesto vietu (69.57%), kamēr vidzemnieki ir uzreiz aiz viņiem (69.23%).

Spēlējot Lielvārdē, "Lekrings" pirmo reizi neprata uzvarēt cīņas pirmo trešdaļu (7-1-0), joprojām gan esot labākie šajā rādītājā. Tomēr šāda līmeņa komanda ļoti vāji spēlē maču otrās trešdaļas (1-4-3, vārti 13:19), kurās uzvarēts tikai vienā spēlē. Talsiniekiem gan arī otrie periodi ir visnesekmīgākie (2-1-6, vārti 17:28), bet labākās sekmes tiek demonstrētas spēles izskaņā (4-0-5).

Cēsu un Talsu komandas Latvijas čempionāta stiprākajā līgā sacentušās 33 reizes, 29 mačos uzvaras svinot vidzemniekiem, kamēr Talsu florbolisti uzvarējuši tikai četrreiz. Spēlējot Cēsīs, bilance ir 13:2 par labu mājiniekiem. Pērn abās cīņās "Lekrings" bija pārāki, vispirms pārvedot trīs punktu no Talsiem, pateicoties 5:1 (2:1, 2:0, 1:0) uzvarai, bet pēc tam līdzvērtīgā mačā uzvarot arī mājās ar rezultātu 6:5 (3:3, 3:2, 0:0).

"Rubene" – "Pārgauja"
Pulksten 18:00 Kocēnos un Sportacentrs.com
Potenciāli ļoti saistoša spēle sagaidāma Kocēnu sporta namā, kur piektajā vietā esošā "Rubene" uzņems sestajā vietā esošo Stalbes "Pārgauju". Abas komandas tabulā šķir tikai viens punkts, turklāt viesi aizvadījuši par vienu maču mazāk. Rubenieši iekrituši pamatīgā neveiksmju bedrē, zaudējot pēdējās četras spēles, tādēļ šajā mačā noteikti vajadzētu tikt pie trīs punktu uzvaras. Vadošais kvartets no "Rubenes" aizmucis jau salīdzinoši tālu, kamēr pirmspēdējā vieta no titulētā kluba atpaliek tikai par vienas uzvaras tiesu... Pēdējās spēlēs "Rubene" nav spējusi savākt optimālo sastāvu, kas arī neveicina pārliecinošus rezultātus. Piemēram, Ritvars Bērziņš izlaidis jau četras spēles, bet Ingars Matisons atgriezies ierindā pēc divu spēļu izlaišanas. Komandas rezultatīvākais spēlētājs joprojām ir 16 gadus jaunais Ārnijs Kuratņiks (8+9), kas ir lielisks sniegums jaunajam florbolistam, bet neko labu neliecina par pieredzējušākajiem. Vēl desmit punktu robežai pāri tikuši vien Atis Stepāns (4+9) un Ingars Matisons (8+2). Pēdējos mačos sevi daudz varēja apliecināti vairāki jaunie florbolisti, kuri gan ar rezultativitāti nevar lepoties.

Jau ļoti ilgu laiku nebija iespējams redzēt nevienu "Pārgauja" florbolistu Latvijas vīriešu valstsvienībā, bet pagājušajā nedēļā Vācijā spēlēja trīs šā kluba spēlētāji un, ja nenotiks lieli pārsteigumi, visi (Gvido Lauga, Mārtiņš Rajeckis, Ingus Laiviņš) spēlēs arī pasaules čempionātā. Pirms pārtraukuma "Pārgauja" savā laukumā pazaudēja sešus ļoti vērtīgus punktus, ar vienādu 5:6 zaudējot "Triobet/Ulbroka" un FK "Bauska". Pret pēdējiem noteikti bija plānots paņemt trīs punktus. Arī Stalbes komanda nevar spēlēt optimālajā virknējumā, jo visām spēlēm pieteikti bijuši tikai pieci laukuma spēlētāji. Pārliecinošs līderis ir Gvido Lauga (16+9), kurš vienīgo maču izlaidis diskvalifikācijas dēļ. Rezultatīvi ir arī Oskars Balodis (6+9) un Mārtiņš Rajeckis (4+9), bet Laura Ābola rezultatīvo sezonas sākumu (7+2) piebremzējis savainojums.

Neskatoties uz visām peripetijām, "Rubene" joprojām ir starp labākajām skaitliski nevienādos sastāvos, gan vairākumā (45.83%), gan mazākumā (84.21%) esot otrajā vietā līgā. Gluži pretēja aina paveras, meklējot "Pārgaujas" komandas iespēto. Vairākumā ar 21.43% realizāciju komanda ir desmitajā vietā līgā, bet mazākumā ar 57.14% neitralizāciju viņi ir otrie sliktākie čempionātā.

Ne vienai no komandām nav izceļama kāda trešdaļa, kurā klubs spēlētu labāk kā kādā citā. "Pārgaujai" sezonas ievadā lieliski rādītāji bija trešajos periodos, bet pēdējā laikā tieši šajā spēles nogrieznī ir izlaista vadība un piedzīvoti zaudējumi. "Rubenei" vienīgi pirmajās trešdaļās ir pozitīva gūto un zaudēto vārtu bilance (16:15), kamēr "Pārgaujai" tieši šajā periodā ir negatīvākā bilance (15:16).

Cīnoties Stalbē (vai mačos, kuros "Pārgauja" bijusi laukuma saimnieku lomā), komandām ir līdzīga uzvarēto un zaudēto spēļu bilance (8:7 "Pārgaujai"). Šoreiz gan komandas spēkosies Kocēnos, kur "Pārgauja" uzvarējusi tikai divos mačos, zaudējot pārējās 15 cīņās. Pērn abos mačos "Rubene" tika pie panākumiem, savā laukumā uzvarot ar 9:4 (2:1, 5:0, 2:3), bet viesos esot pārākai ar 15:5 (6:0, 3:3, 6:2).

"Lielvārde/FatPipe" – "Rockets"
Pulksten 19:00 Lielvārdē un Sportacentrs.com
Neapšaubāmi šīs dienas centrālā spēle norisināsies Lielvārdē, kur pie valsts čempioniem viesosies vienīgā komanda, kas šosezon vēl nav zaudējusi. Pirms izlašu pārtraukuma "Lielvārde/FatPipe" nodemonstrēja savu spēku, ar 9:1 saplosot Cēsu "Lekrings", izcīnot piekto uzvaru pēc kārtas. Pašlaik čempioni ar 18 punktiem septiņās spēlēs ieņem otro vietu, tikai par vienu punktu atpaliekot no "Triobet/Ulbroka", kuri nospēlējuši par divām spēlēm vairāk. Tas nozīmē, ka pēc šīs cīņas "Lielvārde/FatPipe" var pārņemt vadību kopvērtējumā. Komandas rezultatīvākie četri spēlētāji ir Latvijas izlases kandidāti Toms Akmeņlauks (8+4), Mikus Valpēters (3+8), Atis Blinds (6+4) un Gints Klēģers (8+0). Ilgāku laiku čempioniem nācies iztikt bez Kasara Mudeļa un Kārļa Vitkovska palīdzības.

Vadību kopvērtējumā var pārņemt arī Rīgas "Rockets", kuri nospēlējuši tikai sešas spēles, uzvarot visās un ar 17 punktiem esot pašlaik ceturtajā pozīcijā. Pēdējā mačā pret "Rubeni" neizdevās nosargāt uzvaru pamatlaikā, par ko nedaudz sarūgtināts bija arī tā mača komanda labākais spēlētājs Edžus Bunka, kurš gan atzina, ka kopumā komandas sniegums ir ļoti labs. Galvenais neapstāties pie sasniegtā. Rezultatīvākie spēlētāji ir Edijs Hammers (7+7) un Jānis Jansons (3+11), kuriem seko jau pieminētais Edžus Bunka (12+0) un Mārtiņs Lapsiņš (6+5). Diskvalifikācijas dēļ joprojām spēlēt nevarēs Marks Višņakovs, bet zīmīgi, ka tieši Lielvārdē, ar kuras klubu pērn izdevās kļūt par valsts čempionu, "Rockets" rindās debitēt varētu vārtsargs Armands Puķītis.

Interesanti, ka divas potenciāli spēcīgākās līgas komandas pašlaik vāji spēlē skaitliskajā vairākumā. "Lielvārde/FatPipe" ar 25% realizāciju pašlaik ir septītajā vietā līgā, kamēr "Rockets" ar 23.08% realizāciju atrodas vien devītajā vietā. Mazākumā komandas ir labākas, jo Lielvārdes komanda ar 88.89% neitralizāciju ir labākie čempionātā, kamēr "Rockets" ar 73.08% neitralizāciju ir ceturtajā vietā turnīrā.

Šīs spēles laukuma saimnieki ne reizes nav zaudējuši spēles pirmo trešdaļu (5-2-0), kamēr "Rockets" pārliecinoši spēlējuši gan otrās trešdaļas (3-3-0), gan, jo sevišķi lieliski – trešos periodus (5-1-0).

Latvijas čempionātā abas komandas savā starpā spēlējušas 24 reizes un kopējā bilance ir identiska, katrai komandai uzvarot pa 12 mačiem. Cīnoties Lielvārdē, mājiniekiem veicies nedaudz sekmīgāk, kuri uzvarējuši sešās reizēs, sāncenšiem atvēlot piecus triumfa brīžus. Pērn komandām bija trīs savstarpējās spēles. Vispirms "Lielvārde" izcīnīja uzvaru viesos ar 7:6 (1:2, 5:2, 1:2), tad savā laukumā cieta negaidīti smagu sagrāvi ar 4:10 (1:2, 1:4, 2:4), bet pašā galvenajā mačā Latvijas čempionāta finālā Arēnā Rīga saldi revanšējās ar 7:3 (1:1, 1:0, 5:2), kļūstot par divkārtējiem valsts čempioniem.