Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Izdota grāmata par Latvijas IV olimpiādi

Rolands Eliņš

Izdota grāmata par Latvijas IV olimpiādi
Publicitātes foto

Latvijas IV olimpiādes, valsts nozīmīgākā sporta notikuma, organizēšanu Latvijas Olimpiskā komiteja šogad uzticēja Valmierai. Rīkotājpašvaldība tradicionāli sagatavo arī atskatu grāmatas formātā. “Latvijas IV olimpiāde. Valmiera” 100 lapaspusēs iemūžināti rezultāti 29 sporta veidos, kuros sadalīti 235 medaļu komplekti, sniegts ieskats Valmieras sporta vēsturē un mūslaiku sasniegumos, kā arī atspoguļota gaisotne, kas valdīja Valmierā un sadarbības pašvaldībās sporta svētku laikā.

“Valmiera ir pilsēta ar bagātām sporta tradīcijām, kas ir nostiprinātas, regulāri organizējot liela mēroga sacensības, izskolojot izcilus pasaules līmeņa sportistus un pat aizsākot atsevišķu sporta veida vēsturi Latvijā. Šovasar Valmiera vēlreiz apliecinājusi savu sportisko garu, pulcējot turpat 4000 labākos mūsu valsts sportistus dalībai Latvijas IV olimpiādē,” grāmatas ievadā norāda Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis. To papildina Latvijas Olimpiskās komitejas prezidenta Aldona Vrubļevska un Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Jāņa Baika uzrunas.

Valmieras sporta vēstures lapaspusēs lasītājs iepazīstināts ar Jāņa Daliņa, septiņkārtēja pasaules rekordista soļošanā, sportista, kurš nopelnīja Latvijai pirmo olimpisko medaļu, sasniegumiem. Tāpat var uzzināt par riteņbraukšanas vēsturi Valmierā. Tolaik velosipēdi bija luksusa prece, labas govs cenā. Sniegts ieskats basketbola attīstībā, pirmajām spēlēm notiekot Valmieras teātrī, vēlāk Vecpuišu parka sporta zālē. Savukārt kā personības, kas “raksta” sporta vēsturi, minēti tādi izcili sportisti kā divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs, Jāņa Daliņa “mantinieks”, olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs Aigars Fadejevs, 2016.gada Pasaules čempionāta zelta medaļas ieguvējs, bobslejists Oskars Melbārdis un vēl daudzi citi, kuri Valmieras vārdu godam nesuši Latvijas, Eiropas un pasaules mēroga sacensībās.

Grāmatā apkopoti rezultāti un fotogrāfijās iemūžinātas emocijas, sportistiem sacenšoties 26 olimpiskajos un divos neolimpiskajos sporta veidos, kā arī paraugdemonstrējumu sportā – pirmo reizi sacensību programmā tika iekļauts šahs.

Latvijas IV olimpiāde Valmierā un sadarbības pašvaldībās norisinājās no 1. līdz 3.jūlijam. 93 pašvaldības pārstāvēja 3729 sportisti, sadalot 235 medaļu komplektus. Valmieras komanda ieguva 21 medaļu, no tām deviņas zelta, kas kopvērtējumā ļāva ierindoties augstajā 6.vietā.

Pirmo reizi olimpiādi rīkoja Vidzemē. Iepriekšējās aizvadītas divreiz Ventspilī un vienu – Liepājā. Valmieras pilsētas pašvaldība pateicas sadarbības partneriem – Cēsu, Kocēnu, Burtnieku, Limbažu, Alojas, Valkas, Rūjienas novadu, kā arī Rīgas un Jūrmalas pašvaldībām – par kvalitatīvu nacionāla mēroga sporta sacensību organizēšanu, profesionalitāti un atsaucību.

Grāmatu “Latvijas IV olimpiāde. Valmiera” dāvinās Latvijas sporta federācijām, pašvaldībām, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldības viesiem. Interesentiem tā būs pieejama Valmieras Integrētajā bibliotēkā.

Grāmata tapusi sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410