Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Nobalsots par koledžu futbola plejofu paplašināšanu

Juris Miņins
Juris Miņins

Nobalsots par koledžu futbola plejofu paplašināšanu
Foto: AP/Scanpix

Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) futbola turnīra organizētāji šodien ir nobalsojuši par labu izslēgšanas maču paplašināšanai, palielinot komandu skaitu tajā no četrām līdz divpadsmit.

Jau labu laiku tika runāts par to, ka NCAA futbola turnīrā varētu tikt izmainīts izslēgšanas maču formāts, proti, no klasiskajām četrām komandām, kas cīnās par Nacionālo čempionu titulu, pāriet uz 12 komandu plejofu formātu. Šodien, kā ziņo Ziemeļamerikas mediji, tas arī ir noticis, jo izslēgšanas maču rīkotāji ir nobalsojuši par labu šīm izmaiņām.

Tiek ziņots, ka jaunais izslēgšanas maču formāts tiks ieviests 2026. gadā, taču tāpat vienošanās paredz, ka, ja visi apstākļi būs labvēlīgi, 12 komandu pēcsezonas turnīrs varētu startēt pat 2024. gadā.

Jāsaka, ka šis lēmums nāk pēc notikumiem piesātinātas vasaras, kuras laikā ir būtiski pamainījusies NCAA konferenču kartes, tā kā daudzas komandas ir paziņojušas par saviem plāniem mainīt "pieraksta vietas".

Tāpat šis lēmums ir jāskata "lielajā bildē", kuras ietvars ir koledžu sporta liberalizācija, kas sevī ietver būtiskas biznesa izmaiņas, tostarp arī atļauju atlētiem saņemt naudu par sava tēla izmantošanu komerciālos nolūkos.

Atgādināsim, ka izslēgšanas maču turnīrs NCAA futbola spēcīgākajā, jeb FBS, divīzijā startēja vien 2014. gadā, kurā piedalījās četras reitinga spēcīgākās komandas, kuras, vispirms, izspēlēja pusfinālus, bet šo spēļu uzvarētāji piedalījās Nacionālo čempionu noteikšanas cīņā.

Iepriekš komandas, kas cīnās par Nacionālo čempionu titulu noteica speciāla komisija.

Jāteic, ka arī pats labāko komandu reitings, lai arī kopumā ir gana objektīvs, nav izticis bez kritikas, tā kā komandas tajā tiek sarindotas pēc ekspertu vērtējuma, ne objektīvi salīdzināmiem datiem. Šāda pieeja NCAA futbola turnīrā ir tamdēļ, ka konkurences līmenis ir ļoti atšķirīgs, kā arī komandu skaits, kas cīnās FBS divīzijā ir pārāk liels, lai visas komandas vismaz reizi sezonā spētu aizvadīt savstarpējos mačus.

12 komandu izslēgšanas maču modelis paredz, ka tajā automātiski piedalīsies sešas labākās konferenču čempiones, kā arī sešas komandas, kuras izvēlēsies izslēgšanas maču organizatoru komiteja (protams, ņemot vērā sportiskos principus).

Šāda pieeja arī mazinās futbola līdzjutēju neapmierinātību par situācijām, kad "pie teikšanas" netiek pielaista kāda mazo konferenču komanda.

Lai arī NCAA futbola čempionāts faktiski jau ir sācies, lielākā daļa komandu savas pirmās spēles aizvadīs tieši šajā nedēļas nogalē.

Šogad NCAA spēcīgākajā divīzijā Latvijas sportisti nav pārstāvēti.

NCAA amerikāņu futbola mači regulāri tiek minēti starp ASV populārākajiem sporta notikumiem, tos klātienē apmeklē lielāks skatītāju skaits kā profesionālā futbola (NFL) mačus.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/