Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Slovākija sāpina Eiropas U21 čempionāta saimniekus poļus, Zviedrija un Anglija spēlē neizšķirti

Agris Suveizda

Slovākija sāpina Eiropas U21 čempionāta saimniekus poļus, Zviedrija un Anglija spēlē neizšķirti
Slovākijas U21 izlase
Foto: AFP/Scanpix

Polijā sācies Eiropas U21 čempionāts futbolā. Turnīra pirmajā spēlē Kjelcē nominālā trofejas sargātāja Zviedrija tikās ar Angliju, spēli pabeidzot bez gūtiem vārtiem un uzvarētāju nenoskaidrojot. Tikmēr vakara spēlē Ļubļinā Slovākijas izlase atspēlējās un ar 2:1 pieveica savus ziemeļu kaimiņus - čempionāta rīkotājvalsti Poliju.

Zviedrija - Anglija

Statistikas rādītājos neliels pārsvars piederēja angļiem, kuri bumbu kontrolēja 52% laika, izdarīja vairāk sitienu (7:5, tiesa, vārtu rāmī 2:1 zviedru labā) un vairāk stūra sitienu (7:1). Pēc ne pārāk notikumiem bagāta pirmā puslaika pēc pārtraukuma komandas apmainījās sitieniem pa vārtu konstrukciju, bet 81. minūtē labākā iespēja spēlē bija zviedriem. "Norrkoping" aizsargs Līnuss Vālkvists izprovocēja noteikumu pārkāpumu soda laukumā un pats arī izpildīja pendeli, taču viņa sitienu pa vidu atvairīja "Everton" rekordpirkums Džordans Pikfords, kurš no "Sunderland" tika iegādāts par 28,5 miljoniem eiro. Grupas otrajā spēle mājiniece Polija plkst. 21:45 pēc Latvijas laika Ļubļinā uzņems Slovākiju.

Abas komandas atlases ciklā savās grupās ieņēma pirmo vietu. Zviedrija desmit spēlēs sakrāja 24 punktus un apsteidza Spāniju, Horvātiju, Gruziju, Igauniju un Sanmarīno, bet angļi ar 20 punktiem astoņos mačos apsteidza norvēģus, šveiciešus, kazahus un bosniešus.

Anglijas izlases pamatsastāvā devās astoņi spēlētāji no Premjerlīgas, kā arī divi no pēc spēka otrās Anglijas līgas (Temijs Eibrahams ar 23 vārtiem kļuva par līgas otro labāko bombardieri) un viens no Nīderlandes augstākās līgas. Tikmēr zviedriem bija divi leģionāri – arī viens no Nīderlandes un Aleksanders Fransons no Šveices spēcīgākā kluba "Basel".

Šogad finālturnīrā piedalās nevis astoņas, bet gan divpadsmit komandas, kuras ir sadalītas trīs apakšgrupās pa četrām vienībām. Pusfinālā iekļūs katras grupas uzvarētāja un labākā otrās vietas ieguvēja. Fināls 30. jūnijā notiks Krakovā. Pirms diviem gadiem Čehijā triumfēja Zviedrija, kas finālā pendelēs apspēlēja Portugāli (0:0, 4:3).

Polija - Slovākija

Pirmais vārtu guvums šajā čempionātā tika gūts spēles 54. sekundē, kad poļu spēlētāja izdarītajam centrējumam no laukuma stūra precīzi galvu pielika Eduarda Višņakova komandas biedrs Hožuvas "Ruch" komandā Patriks Lipskis, liekot gavilēt kuplā skaitā sanākušajiem Polijas izlases līdzjutējiem. Tomēr mājinieku publikai šis arī palika kā vienīgais prieka brīdis šīvakara spēlē.

20. minūtē, neviena poļu aizsarga netraucēts, bīstamā pozīcijā izrāvās Itālijas B Sērijas komandā "Ternana" spēlējošais slovāku pussargs Martins Valjents, kura raidījums izrādījās precīzs - 1:1. Pirmajā puslaikā kopumā vairāk bumbu kontrolēja Slovākijas U21 izlase (51:49). Slovākiem arī vairāk sietienu pa vārtiem - 5:1.

Otrā puslaika sākumā Pžemislavs Frankovskis neizmantoja lielisku iespēju atgūt Polijai vadību - lielisku reakciju nodemonstrēja slovāku vārtsargs Adrians Hovans. Spēles 78. minūtē slovāki veica ļoti veiksmīgu pretuzbrukumu, ko ar gūtiem vārtiem noslēdza pirms piecām minūtēm laukumā nākušais Pavols Šafranko - 2:1 Slovākija. Sev labvēlīgo rezultātu Slovākijas U21 izlase prata nosargāt līdz pat tiesneša veiktajai finālsvilpei, iegūstot trīs punktus un pēc pirmās spēļu kārtas izvirzoties A grupas priekšgalā.

Rītdien savas pirmās spēles aizvadīs B grupas komandas: plkst. 19:00 Portugāle tiksies ar Serbiju, bet plkst. 21:45 Spānija cīnīsies ar negaidīti finālturnīrā iekļuvušo Maķedonijas U21 izlasi.

Eiropas U21 čempionāts futbolā, 16. jūnijs

SpēleRez.
Zviedrija - Anglija0:0
Polija - Slovākija1:2

Izmantotie resursi:
Under-21 - Sweden-England - UEFA.com