Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

Naudas maisi PSG un "Monaco" cīņā par Francijas troni

Agris Suveizda

Naudas maisi PSG un "Monaco" cīņā par Francijas troni
Edinsons Kavani un Radamels Falkao kopā izmaksāja 124 miljonus eiro
Foto: paddypowered.com, AFP, Scanpix

Šovakar Monpeljē ar spēli starp pēdējām divām Francijas čempionēm "Montpellier" un PSG sāksies jaunā "Ligue 1" sezona. Šoreiz uz čempiones titulu ir divas izteiktas pretendentes - PSG un "Monaco", kuras šovasar ne tikai ir bijušas lielākās tērētājas Francijas, bet arī visā pasaules futbolā. PSG un "Montpellier" cīņa paredzēta plkst. 21:30 pēc Latvijas laika, bet rītvakar plkst. 22:00 "Monaco" viesosies Bordo. Pēdējo sešu sezonu laikā Francijā ir bijušas sešas dažādas čempiones. Vai būs arī septītā?

PSG un "Monaco" - citā dimensijā
PSG pēc īpašnieku maiņas pēdējo divu sezonu laikā darījumu tirgū iztērēja 250 miljonus eiro, taču šovasar parīziešiem parādījās nopietns izaicinātājs - "Monaco", kur 2011.gada izskaņā arī nomainījās īpašnieki un kas pēc divu sezonu pārtraukuma atgriezās augstākajā sabiedrībā. "Monaco" pārņēma Monako dzīvojošs krievu miljardieris Dmitrijs Ribolovļevs, kurš, klubam vēl esot "Ligue 2", pirmajos pāreju periodos iztērēja 40 miljonus eiro, bet šīs starpsezonas sākumā uz galda īsā laikā nolika 130 miljonus. Vispirms par kopējo summu 70 miljoniem tika nopirkts "Porto" duets Hamess Rodrigess un Žuau Moutinju, bet pēcāk viņiem pievienojās bijušais "Porto" bombardieris Radamels Falkao, kura līguma izpirkuma maksa bija 60 miljoni.

Šī trijotne ne tuvu nebija vienīgie "Monaco" papildinājumi, taču pārējie vairs netika pirkti par tik astronomiskām summām. Bijušais Francijas izlases pussargs Žeremijs Tulalāns izmaksāja piecus miljonus, bet pieredzējušie aizsargi Rikardu Karvalju un Eriks Abidāls (starp citu, nule atgriezās izlasē) ieradās kā brīvie aģenti. Tāpat "Monaco" nopirka daudzus gados jaunus spēlētājus - piemēram, Francijas U20 izlases centra aizsargu Nikolā Isimā-Mirēnu (četri miljoni) un tikai 17 gadus veco talantīgo uzbrucēju Antoniju Marsiālu (pieci miljoni). "Monaco" transfēru kampaņa vēl nav noslēgusies pilnībā, un komandai varētu pievienoties, piemēram, jauns vārtsargs - tika baumots, ka "Monaco" varētu vairāk nekā 10 miljonus maksāt par portugāli Ruju Patrisiu.

Jūlija vidū pēc tam, kad beidzot tika nokārtots galvenā trenera jautājums, darījumu tirgū aktivizējās arī PSG. Dažu dienu intervālā PSG iztērēja 110.4 miljonus - vispirms tika pārsists "Monaco" uzstādītais Francijas rekords (Edinsons Kavani, 64 miljoni eiro), pēc tam PSG uzvarēja divcīņā ar "Monaco" par Francijas U21 izlases malējo aizsargu Luku Diņu, bet beigu beigās par 31.4 miljoniem nopirka arī talantīgo brazīliešu aizsargu Markinjušu. Tāpat PSG pielika pie algas un pagarināja līgumus ar Tjagu Silvu un Marko Verati, kuru sakarā baumoja par aiziešanu no kluba, un atbrīvojās no daudziem liekajiem spēlētājiem - piemēram, Kevina Gameiro, Djego Lugano, Siakas Tjenē, Silvēna Armāna un citiem. Ieskaitot pārdošanu, "Monaco" un PSG darījumu tirgū līdz šim kopumā ir iztērējušas attiecīgi 144.7 un 102.9 miljonus eiro. Eiropā līdzi ir spējusi turēt vienīgi Mančestras "City" - 101.6 miljoni.

Ja agrāk Francijas čempionāts tika uzskatīts par mazrezultatīvu, kā galveno iemeslu minot priekšējo līniju kvalitātes trūkumu, līdz ar masveida pirkšanos tagad Francijā spēlēs trīs uzbrucēji, kuri tiek uzskatīti par vieniem no labākajiem pasaulē - Zlatans Ibrahimovičs, Falkao un Kavani. Pagājušajā sezonā Ibrahimovičs guva 30 vārtus un pārliecinoši kļuva par labāko līgas snaiperi, bet šosezon cīņa par šo balvu solās ārkārtīgi spraiga. Pēdējo divu sezonu laikā visi trīs zvaigžņotie uzbrucēji vidēji spēlē ir guvuši nepilnus 0.8 vārtus. Ibrahimovičs visos klubu turnīros 87 spēlēs ir izcēlies 68 reizes (0.78 vārti vidēji mačā), Kavani statistika ir 71 vārti 91 spēlē (0.78), bet Falkao viņiem min uz papēžiem ar 70 vārtiem 92 spēlēs (0.76).

Bukmeikeru viedoklis par klubu izredzēm uz titulu (Unibet.com)

KlubsKoefKlubsKoef
PSG1.33Lorient250.00
Monaco4.50Toulouse300.00
Marseille17.00Valenciennes500.00
Lyon30.00Evian750.00
Lille40.00Bastia750.00
St.-Etienne100.00Sochaux750.00
Rennes150.00Nantes750.00
Nice150.00Reims750.00
Bordeaux200.00Ajaccio1000.00
Montpellier250.00Guingamp1000.00

"Monaco" un PSG karš pret Francijas futbola amatpersonām
Par spīti milzīgajiem tēriņiem, ne viss "Monaco" un PSG nometnēs ir gājis gludi. "Monaco" finansēm pieņemoties spēkā, Francijas Futbola federācija un Francijas Profesionālā līga nolēma cīnīties ar radušos nevienlīdzību. Proti, "Monaco" nepakļaujas Francijas nodokļu sistēmai, tādējādi, pateicoties Monako nodokļu paradīzei, var ievērojami ietaupīt algās - ja Francijā tiks pieņemts jaunais bagātnieku nodoklis 75% apmērā, nevienlīdzība starp klubiem kļūs vēl iespaidīgāka. Līdz ar to tika pieņemts, ka nākotnē Francijas futbola čempionāta profesionālajās līgās drīkstēs startēt tikai tie klubi, kuru vadības mītnes atrodas Francijas teritorijā. "Monaco", kurai, lai izbeigtu strīdu, tika piedāvāts apmaiņā samaksāt 200 miljonus eiro, par to bija ārkārtīgi sašutusi un nolēma tiesāties. Strīda iznākums joprojām nav zināms.

Taču tās nebija vienīgās "Monaco" problēmas. Pagājušās sezonas izskaņā, svinot iekļūšanu "Ligue 2", pēc kāda no mačiem laukumā izskrēja liels fanu pūlis, un haosa laikā kāds fans esot iesitis tiesnesim. Par to "Monaco" tika piespriesta viena spēle aiz slēgtām durvīm, kā arī tika atņemti trīs punkti, no kuriem viens - nosacīti. "Monaco" gan ir labas izredzes atcelt vai vismaz samazināt šo sodu, taču vismaz pagaidām "Monaco" tabulā nullītes vietā gozējas mīnus divi punkti. Tikmēr PSG tikai jūlija vidū sāka jau minēto transfēru kampaņu viena nopietna iemesla dēļ - nebija zināms, kurš būs komandas galvenais treneris. Karlo Ančeloti jau laicīgi paziņoja, ka vēlas pārcelties uz Madrides "Real", bet parīziešiem ne pārāk raiti sekmējās ar viņa aizstājēja atrašanu.

Pie vainas bija PSG vadības kaprīzes - PSG joprojām cer pēc gada savā rīcībā iegūt Arsēnu Vengeru (kurš pēc gada varētu kļūt par brīvo aģentu), tādēļ meklēja pagaidu aizstājēju, kurš būtu ar mieru nostrādāt tikai sezonu - un pēc tam, kā sanāks. PSG atteica viens treneris pēc otra, līdz piekrita bijušais Francijas izlases galvenais treneris Lorāns Blāns, kurš ne tuvu nebija prioritāšu saraksta augšgalā. Ar viņu esot noslēgts divu gadu līgums, taču lielākā daļa bonusu paredzēta šajā sezonā, tādējādi vēlreiz norādot uz PSG patiesajiem nodomiem. Trenera meklēšanu grūtāku padarīja sporta direktora Leonardu, kurš tika uzskatīts par vienu no kandidātiem, deviņu mēnešu diskvalifikācija par tiesneša grūšanu. PSG apelācija ne tikai tika noraidīta, bet diskvalifikācija pat tika palielināta līdz 14 mēnešiem, kas acīmredzot bija pēdējais piliens - brazīlietis paziņoja par demisiju un pēc Kavani, Diņa un Markinjuša iegādes pameta klubu.

Treneru maiņas

KlubsPromUzKlātNo
PSGKarlo AnčelotiReal MadridLorāns Blānsbr. aģents
LilleRudi GarsijaRomaRenē ŽirārsMontpellier
MontpellierRenē ŽirārsLilleŽans Fernandessbr. aģents
RennesFrederiks Antonetibez klubaFilips MontanjēReal Sociedad
AjaccioAlbērs Emonsbez klubaFabricio RavanelliJuventus B

Marseļa bruņojas, Liona, Lille un Monpeljē izpārdodas
Kamēr "Monaco" un PSG spēlētāju iegādē kopā iztērējušas vairāk nekā 255 miljonus, pārējās 18 "Ligue 1" komandas kopā spējušas sasummēt tikai 65 miljonus. Vairāk nekā trešdaļu - viena pati Marseļas "Olympique", kas nevienu spēlētāju nav pārdevusi, bet kopumā iztērējusi 24 miljonus. Marseļieši par desmit miljoniem nopirka "Lille" līderi Dimitrī Pajē, tāpat ieguva talantīgos Žilbēru Imbulā un Benžamēnu Mendī un kā pēdējo pirkumu ieguva tunisiešu uzbrucēju Saberu Klifu, pretī uz īri "Evian" aizsūtot Modū Sugū. Vēl Marseļa ļoti gribēja savā īpašumā nopirkt arī Romēnu Alesandrinī un Floriānu Tovēnu, bet "Rennes" un "Lille" atteicās pārdot.

Tikmēr Lionas "Olympique", gluži kā pēdējās sezonās ierasts, mēģina atbrīvoties no dārgiem un nevajadzīgiem spēlētājiem. Uz Angliju pārcēlās katastrofālu sezonu aizvadījušais Dejans Lovrens, pārdots arī Marsiāls, Mišels Bastušs un Favjans Monsons, bet Antonijs Reveijērs atteicās pagarināt līgumu. Visu vasaru lionieši izmisīgi cenšas pārdot Bafetimbī Gomisu, taču tā vietā vakar ļoti negaidīti pārdeva Lisandro Lopesu - argentīnietis karjeru turpinās Kataras "Al Gharafa", tomēr tas vienalga varētu nenozīmēt Gomisa paturēšanu. Kaut arī Liona jau vairākas sezonas uzsvaru liek uz jaunatnes akadēmijas produktiem, šovasar par minimālām summām tika iegūti pieredzējuši spēlētāji (Anrī Bedimo, Gaels Daniks un Migels Lopešs) un Lisandro vietā varētu tikt nopirkts Žeremijs Aliadjērs, kurš paziņojis, ka nedomā palikt "Lorient".

Pavisam citādas komandas būs Lillē un Monpeljē, kas ne tikai zaudēja līderus, bet arī nomainīja galvenos trenerus. "Lille" pēc neveiksmīgas sezonas un neiekļūšanas Eirokausos pameta jau pieminētie Pajē un Diņs, tāpat prom devās arī Oreljēns Šedžū un rotācijas pussargs Benuā Pedretī, bet Tovēna vēlme pārcelties uz Marseļu noteikti nav viņu padarījusi par fanu mīluli. No vērā ņemamiem jaunpienācējiem "Lille" jāizceļ vienīgi Šedžū aizstājējs dāņu centra aizsargs Simons Kjērs. Savukārt "Montpellier" bez Bedimo zaudēja arī Junesu Belandā, Marko Estradu, Džonu Utaku un Gaetānu Šarbonjē, bet pagaidām dārgākais pirkums ir par 800 tūkstošiem atpirktais kolumbiešu uzbrucējs Viktors Ugo Montanjo. Daudz veiksmīgāk komplektācija risinājusies Sentetjēnā, kas par 13 miljoniem pārdeva uzbrukuma līderi Pjēru Emeriku Obamejangu, bet kopā par 11 miljoniem nopirka Franku Tabanū, Benžamēnu Korņē un Polu Baisu.

Dārgāko pāreju "Top 5" (eiro)

SpēlētājsValstsPozīcijaVecNoUzSumma
Uz Franciju
Edinsons KavaniUrugvajaUzbrucējs26NapoliPSG64 miljoni
Radamels FalkaoKolumbijaUzbrucējs27AtleticoMonaco60 miljoni
Hamess RodrigessKolumbijaPussargs22PortoMonaco45 miljoni
MarkinjušsBrazīlijaAizsargs19RomaPSG31.4 miljoni
Žuau MoutinjuPortugālePussargs26+PortoMonaco25 miljoni
Prom no Francijas
P.E. ObamejangsGabonaUzbrucējs24St.-EtienneBorussia D13 miljoni
Juness BelandāMarokaPussargs23MontpellierDynamo Kyiv11 miljoni
Kevins GameiroFrancijaUzbrucējs26PSGSevilla10 miljoni
Dejans LovrensHorvātijaAizsargs24LyonSouthampton10 miljoni
Etjēns Kapū*FrancijaPussargs25ToulouseTottenham10 miljoni
Iekšējie transfēri
Luka DiņsFrancijaAizsargs20LillePSG15 miljoni
Dimitrī PajēFrancijaPussargs26LilleMarseille10 miljoni
Žilbērs ImbulāFrancijaPussargs20+GuingampMarseille7.5 miljoni
Benžamēns KorņēFrancijaPussargs26LorientSt.-Etienne5 miljoni
Franks TabanūFrancijaPussargs24ToulouseSt.-Etienne5 miljoni

+Spēlētājs šogad vēl nav svinējis dzimšanas dienu.
*Etjēna Kapū pāreja vēl nav noformēta oficiāli, taču "Toulouse" vadība Francijas presē apstiprināja, ka darījums notiks.

PSG ar Kavani, Lionai milzu sastāva problēmas
Francijas superkausā, kurā PSG ar 2:1 galotnē apspēlēja "Bordeaux", parīziešiem nepalīdzēja neviens no jaunieguvumiem, taču urugvajietis Kavani jau šovakar varētu debitēt PSG kreklā. Sastāvā iekļauts arī Diņs, bet pagaidām vēl ārpus pieteikuma paliks Markinjušs. Savainojuma dēļ noteikti nespēlēs arī Tjagu Mota un Žeremijs Menezs, bet komandā netika arī Klemāns Šantoms, Matjē Bodmērs un Moameds Sisoko, kuri līdz transfēru perioda beigām varētu pamest PSG. "Monaco" zvaigžņotie pirkumi gan tika iespēlēti jau pārbaudes mačos, tādējādi, visticamāk, spēlēs arī pret "Bordeaux".

Rītvakar Lionas "Olympique" uzņems "Nice", kas pagājušajā sezonā negaidīti finišēja ceturtajā pozīcijā, taču ļoti vāji aizvadīja pārbaudes spēles, gatavojoties jaunajai sezonai. Lioniešiem gan pašiem problēmu ir vairāk nekā nepieciešams. Savainots ir malējais aizsargs Muamadū Dabo (arī jau ilgu laiku savainotais vārtsargs Remī Verkutrs), bet diskvalificēti ir Maksims Gonalons, Samuels Umtitī un Bakarī Konē. Turklāt Lionas "Olympique" ir palicis bez abiem galvenajiem uzbrucējiem - Lisandro, kā jau minēts, ir pārdots, bet Gomiss arī šajā situācijā vienalga ir atstāts ārpus sastāva.

Bez "Monaco" augstākajā līgā atgriezās arī "Guingamp" un "Nantes". "Guingamp" lielākoties ir spēlējis pēc spēka otrajā līgā un pēdējoreiz "Ligue 1" spēlēja 2003./04.g. sezonā, bet "Nantes" ar astoņiem tituliem ir trešais titulētākais klubs valsts futbola vēsturē. "Nantes" augstākajā līgā nebija spēlējis četras sezonas pēc kārtas. Kaut arī "Ligue 1" UEFA rangā ir noslīdējusi uz sesto vietu, Eirokausos izcīnāmo vietu skaits nemainās - trīs vietas UEFA Čempionu līgā un tikpat vietu UEFA Eiropas līgā.

Pirmā kārta

DatumsSpēleLaiks
09.08.Montpellier - PSG21:30
10.08.Bordeaux - Monaco22:00
10.08.Evian - Sochaux22:00
10.08.Lille - Lorient22:00
10.08.Lyon - Nice22:00
10.08.Nantes - Bastia22:00
10.08.Rennes - Reims22:00
10.08.Valenciennes - Toulouse22:00
11.08.Ajaccio - St.-Etienne18:00
11.08.Guingamp - Marseille22:00

Titulētāko klubu "Top 10"*

KlubsSkGadi
St.-Etienne101957; 1964; 1967; 1968; 1969; 1970; 1974; 1974; 1975; 1981
Marseille101929; 1937; 1948; 1971; 1972; 1989; 1990; 1991; 1992; 2010;
Nantes81965; 1966; 1973; 1977; 1980; 1983; 1995; 2001;
Lyon72002; 2003; 2004; 2005; 2006; 2007; 2008;
Monaco71961; 1963; 1978; 1982; 1988; 1997; 2000;
Bordeaux61950; 1984; 1985; 1987; 1999; 2009;
Stade de Reims61949; 1953; 1955; 1958; 1960; 1962;
Nice41951; 1952; 1956; 1959;
PSG31986; 1994; 2013
Lille31946; 1954; 2011;

*Tabulā iekļauti tikai kopš 1932.gada izcīnītie čempionu tituli

Pēdējo 10 gadu medaļnieki

GadsZeltsSudrabsBronzaGadsZeltsSudrabsBronza
2013.PSGMarseilleLyon2008.LyonBordeauxMarseille
2012.MontpellierPSGLille2007.LyonMarseilleToulouse
2011.LilleMarseilleLyon2006.LyonBordeauxLille
2010.MarseilleLyonAuxerre2005.LyonLilleMonaco
2009.BordeauxMarseilleLyon2004.LyonPSGMonaco

Izmantotie resursi:
Ligue1.com - French Football League - Ligue 1,...
transfermarkt.de
Sport : toutes les actualités sur l'EQUIPE...
Actualités en direct et info en continu -...
Le Progrčs : Information, actualité en direct -...

Kura komanda, jūsuprāt, kļūs par Francijas čempioni?

  • 59

  • 25

  • 15


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-08-09 14:10, pirms 11 gadiem
Valdi Bērziņ,atkāpies!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-08-09 14:14, pirms 11 gadiem
neoxeo rakstīja: Valdi Bērziņ,atkāpies!
sākās

  +3 [+] [-]

, 2013-08-09 14:15, pirms 11 gadiem
RobisK rakstīja: sezona sāksies mēnesi ātrāk, jo jūnijā būs Pasaules kauss
Mēnesi ātrāk par ko? Francijā vienmēr sezona sākas ap šo laiku. Pēdējo piecu sezonu sākuma datumi:

2012./13. - 10.augusts,
2011./12. - 6.augusts,
2010./11. - 7.augusts,
2009./10. - 8.augusts,
2008./09. - 9.augusts.

  -3 [+] [-]

, 2013-08-09 14:45, pirms 11 gadiem
Bundeslīga arī šodien sākās kur raksts?

     [+] [-]

, 2013-08-09 14:50, pirms 11 gadiem
gurgucis rakstīja: Bundeslīga arī šodien sākās kur raksts?
Tur, kur tam ir jābūt. Startē Bundeslīga: Gvardiolam pirmā sezona,...

     [+] [-]

, 2013-08-09 15:10, pirms 11 gadiem
Par Marseļu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-08-09 20:44, pirms 11 gadiem
Neticu, ka Monako spēs saspēlēties tik ātri un paņemt 1. vietu. Domāju, ka labākajā gadījumā, būs kādi 3ie. PSG šogad bez konkurences.

     [+] [-]

, 2013-08-09 21:29, pirms 11 gadiem
Interesanti būs pavērot, ko iespēs Monaco pēc šādiem pirkumiem, bet es tomēr liktu uz PSG. Pats gan pastiprināti sekošu Lionas sniegumam.